Varför BMI är värdelöst att använda på individer

Att BMI är ett ganska värdelöst mått när det gäller hälsan hos en viss individ är något jag varit inne på flera gånger. Det vanliga klagomålet man hör när det gäller BMI är att det klassificerar vältränade personer som överviktiga. Detta är enligt mig ett väldigt litet problem och det är verkligen få vältränade idrottare med BMI över 25 som har det för att de har mycket muskelmassa och normala mängder fettmassa. Ett mycket större problem med BMI är att det kan klassificera många med för mycket fett på kroppen som normalviktiga.
För någon dag sedan publicerades det en studie som visade detta på ett väldigt tydligt sätt och jag tänkte dela med mig av detta här. Bilden här under visar MR bilder på nio olika personer som alla har 24 i BMI (1). Det vita i bilderna är fett medan de mörkare delarna är muskler och inre organ.

MR bilder på nio olika personer med samma BMI
MR bilder på nio olika män med BMI 24. Det man kan se är att mängden fettmassa och mängden bukfett (visceralt fett) skiljer sig väldigt mycket mellan de olika personerna.

Det du kan se är att mängden fettmassa och mängden bukfetma (visceralt fett) skiljer sig väldigt mycket mellan de olika personerna. Mängden total fettmassa varierar mellan 12,4–26,2 liter och mängden bukfett varierar mellan 0,63–3,7 i de här bilderna.
Andra studier på ungefär 250 män och 250 kvinnor med BMI på 24 har visat att fettprocenten kan variera mellan 8-38 procent hos män och 30-44 procent hos kvinnor vilket ytterligare belyser den stora variationen som kan finnas mellan personer med samma BMI (2).

Midjemått som ensam markör för hälsa

Ett alternativ till BMI som ofta framhålls som en bättre markör för bukfetma vilket anses vara den mest farliga typen av fett är midjemått. Bilden här under visar MR bilder för nio personer med samma midjemått, 84cm.

Nio personer med samma midjemått men väldigt olika mängder bukfetma
Nio personer med samma midjemått (84 cm) men väldigt olika mängder bukfetma

Även här kan man alltså se en väldigt stor variation i bukfetma trots att personerna alltså har samma midjemått. Variationen när det gäller de här bilderna är faktiskt större än variationen när det gäller BMI-bilderna här ovanför. Tyvärr har jag inte hittat någon studie som tittat på en större mängd människor här likt den som tittat på variationen hos personer med samma BMI.

Vad är slutsatsen från detta?

Slutsatsen från dessa bilder och mängder av annan information som funnits sen tidigare är att vikt eller BMI är väldigt dåliga mått för att avgöra en persons hälsa eller fysiska form. Många människor tror att de håller formen bra ”trots att de inte tränar längre” baserat på att väger lika mycket idag som de gjorde för ~5 år sen när de tränade regelbundet. Den typen av tänk är av allt att döma totalt önsketänkande, särskilt om man har en BMI som är kring de högre värdena när det gäller normalvikt, typ 23-25.
Jag visade på ett väldigt tydligt exempel på vilken skillnad det kan vara när man mäter fettprocent istället för BMI hos personer med något högre BMI men som ändå är normalviktiga enligt dess gränser i mitt inlägg, 50 % av alla tjejer och kvinnor är överviktiga trots normalt BMI på Traningslara.se.


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

5 svar till ”Varför BMI är värdelöst att använda på individer”

 1. […] om kopplingen mellan BMI och hälsa redan är känt som förenklat, och ibland fullständigt felaktigt, så är det dock något som fungerar bättre på befolkningsnivå. Men nu ser vi faktiskt att det […]

 2. […] Det största problemet med BMI är istället att du med de gränserna som finns idag faktiskt kommer att missa människor som egentligen är överviktiga men ändå inte väger så mycket. Vi underskattar med andra ord det verklige problemet med för mycket fettmassa hos människor när vi använder BMI. Så BMI har inte gett oss en fetmaepidemi som inte finns, BMI har istället gjort att vi underskattar dagens problem. Men BMI ska ändå inte användas som enskild markör för en persons hälsa, Varför BMI är värdelöst att använda på individer. […]

 3. Profilbild för Christian
  Christian

  Hej!
  Hur ser du på BMI-mätningar på barn? Om jag förstår det rätt görs det inte på samma sätt som vuxna men tar fortfarande hänsyn till längd och vikt.
  Min styvdotter 6,5 år hade inskrivning i förskoleklass idag och längdkurvan såg bra ut men ”viktkurvanvisar övervikt”. Vilket hon även sa framför styvdottern, men det är en annan historia.
  Hon är inte överviktig, och det säger jag ut ett opartiskt perspektiv. Hon är däremot en aktiv tjej, lång och väldigt stark för sin ålder.
  Vi tog upp det med sköterskan att vi inte ger något för BMI och ifrågasatte om hon verkligen hade kollat på dottern eller bara i sina papper men hon höll stenhårt på sitt BMI-resultat.
  Mvh
  Gör man verkligen såhär idag?

 4. Profilbild för adam
  adam

  Christian: Hej!
  Hur ser du på BMI-mätningar på barn? Om jag förstår det rätt görs det inte på samma sätt som vuxna men tar fortfarande hänsyn till längd och vikt.
  Min styvdotter 6,5 år hade inskrivning i förskoleklass idag och längdkurvan såg bra ut men ”viktkurvanvisar övervikt”. Vilket hon även sa framför styvdottern, men det är en annan historia.
  Hon är inte överviktig, och det säger jag ut ett opartiskt perspektiv. Hon är däremot en aktiv tjej, lång och väldigt stark för sin ålder.
  Vi tog upp det med sköterskan att vi inte ger något för BMI och ifrågasatte om hon verkligen hade kollat på dottern eller bara i sina papper men hon höll stenhårt på sitt BMI-resultat.
  Mvh

  Nu har jag ingen fakta i ditt fall. Men på individ så funkar inte endast BMI. Jag är överviktig enligt BMI på 87kg 180cm. Men ligger på ca 15% kroppsfett just nu.
  Men överlag så när man har en grupp personer så funkar BMI till individens ”fördel”. Då fler i dag har normalt BMI men för mycket fett ändå.
  En sido not du kan inte vara opartisk när det är din styvdotter.

  Christian: Gör man verkligen såhär idag?

  Tydligen gjorde de så. Jag tycker själv att barnet inte borde vara den man informerar alls. Då det är föräldrar som matar barnen och de är de som bär ansvaret. Att säga till barn att de är feta känns spontant som att det bara kan göra mer skada än nytta.

 5. Profilbild för Annika Lund
  Annika Lund

  Hej! Kan man vara överviktig trots undervikt enligt BMI? Jag känner en tjej som är 19 år som väger 46 kg och är 162 cm lång. Hon har ett midjemått på 100 cm (!) och har dubbelhaka, gäddhäng osv. Hon vill inte gå till en läkare och bli dömd som anorektiker pga sitt BMI på 17. Att hon har mycket fett på kroppen bryr sig läkaren inte om utan stirrar sig blind på BMI. Hon undrar vad hon ska göra och om hon kan ha någon metabol störning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *