Att BMI är ett ganska värdelöst mått när det gäller hälsan hos en viss individ är något jag varit inne på flera gånger. Det vanliga klagomålet man hör när det gäller BMI är att det klassificerar vältränade personer som överviktiga. Detta är enligt mig ett väldigt litet problem och det är verkligen få vältränade idrottare med BMI över 25 som har det för att de har mycket muskelmassa och normala mängder fettmassa. Ett mycket större problem med BMI är att det kan klassificera många med för mycket fett på kroppen som normalviktiga.
För någon dag sedan publicerades det en studie som visade detta på ett väldigt tydligt sätt och jag tänkte dela med mig av detta här. Bilden här under visar MR bilder på nio olika personer som alla har 24 i BMI (1). Det vita i bilderna är fett medan de mörkare delarna är muskler och inre organ.
Det du kan se är att mängden fettmassa och mängden bukfetma (visceralt fett) skiljer sig väldigt mycket mellan de olika personerna. Mängden total fettmassa varierar mellan 12,4–26,2 liter och mängden bukfett varierar mellan 0,63–3,7 i de här bilderna.
Andra studier på ungefär 250 män och 250 kvinnor med BMI på 24 har visat att fettprocenten kan variera mellan 8-38 procent hos män och 30-44 procent hos kvinnor vilket ytterligare belyser den stora variationen som kan finnas mellan personer med samma BMI (2).
Midjemått som ensam markör för hälsa
Ett alternativ till BMI som ofta framhålls som en bättre markör för bukfetma vilket anses vara den mest farliga typen av fett är midjemått. Bilden här under visar MR bilder för nio personer med samma midjemått, 84cm.
Även här kan man alltså se en väldigt stor variation i bukfetma trots att personerna alltså har samma midjemått. Variationen när det gäller de här bilderna är faktiskt större än variationen när det gäller BMI-bilderna här ovanför. Tyvärr har jag inte hittat någon studie som tittat på en större mängd människor här likt den som tittat på variationen hos personer med samma BMI.
Vad är slutsatsen från detta?
Slutsatsen från dessa bilder och mängder av annan information som funnits sen tidigare är att vikt eller BMI är väldigt dåliga mått för att avgöra en persons hälsa eller fysiska form. Många människor tror att de håller formen bra ”trots att de inte tränar längre” baserat på att väger lika mycket idag som de gjorde för ~5 år sen när de tränade regelbundet. Den typen av tänk är av allt att döma totalt önsketänkande, särskilt om man har en BMI som är kring de högre värdena när det gäller normalvikt, typ 23-25.
Jag visade på ett väldigt tydligt exempel på vilken skillnad det kan vara när man mäter fettprocent istället för BMI hos personer med något högre BMI men som ändå är normalviktiga enligt dess gränser i mitt inlägg, 50 % av alla tjejer och kvinnor är överviktiga trots normalt BMI på Traningslara.se.
Lämna ett svar