Trender inom kost – LCHF var hetare förra året

Jag satt och läste på lite kring glutenfria dieter vilket är den allra hetaste trenden just i USA. Vissa undersökningar har visat att upp emot 30 procent av befolkningen i USA antingen helt undviker eller försöker minska på sitt intag av gluten (2).
Detta är en siffra som är nästan precis den samma som trenden kring lågkolhydratkost i USA som när den var som hetast omkring årskiftet 2003-2004 (1). Jag har ju flera gånger om påpekat att vi i Sverige verkar ligga omkring 5 år efter USA och dess trender och den glutenfria trenden har precis börjat komma igång här i Sverige nu verkar det som.
Detta fick mig att tänka på att det var längesen jag tittade på trenden kring LCHF i Sverige och när jag gjorde en sökning så hittade jag inga nyare undersökningar. Så jag använde mig istället av Google Trends vilket är ett verktyg som visar hur ofta det söks på ett visst ord. Här under kan du se hur den kurvan sett ut för LCHF sen 2004.

Trenden när det gäller sökningar på ordet LCHF enligt google
Trenden när det gäller sökning på ordet LCHF de senaste 9 åren enligt Google. I februari förra året nåddes den högsta toppen.

Det du kan se är att sökningar på ordet LCHF ökade nästan konstant fram till och med mitten på 2012 ungefär. I februari 2012 nåddes det än så länge högsta värdet men i mitten på 2012 verkar antalet sökningar gått nedåt en aning och i slutet av 2012 var antalet sökningar endast lite högre än föregående år. Efter nyår ökade sökningarna av naturliga skäl igen men de slutade ändå ungefär 10 procent lägre jämfört med samma period 2012.
Google Trends går tyvärr bara tillbaka till år 2004 så vi kan inte se hur trenden var i USA när low carb började bli stort där men vi kan få en liten inblick av hur trenden minskade där när de väl började gå nedåt. Här under kan du se detta tillsammans med trenden för gluten.
Trenden i sökningar på orden gluten och low carb i USA
Trenden när det gäller sökningar på low carb och gluten i USA sedan 2004.

Jag har inkluderat gluten i samma graf eftersom jag tycker det är intressant att trendundersökningar där man frågar folk stämmer ganska bra med google trends. I början av 2004 var trenden för low carb som störst i USA och ungefär 25 procent av befolkningen uppgav att de åt lågkolhydratkost eller försökte minska på sitt intag av kolhydrater. I början på 2013 uppgav istället ungefär 30 procent att de utesluter eller försöker minska på sitt intag av gluten. Och dessa värden stämmer båda bra med Google trends.
Jag beslöt mig för att undersöka om trenden när det gäller gluten här i Sverige och mycket riktigt verkar det ha börjat ta fart nu. En stadig ökning sen mitten av 2011 ungefär och trenden verkar vara ordentligt på uppgång.
Antalet sökningar på ordet gluten enligt Google
Trenden för sökning på ordet gluten här i Sverige är på uppgång

En intressant sak att notera här är att trenden när det gäller gluten verkar ha kommit igång lite snabbare än väntat. Varför går ju inte att säga men det känns som en ganska säker gissning att det beror på internets stora inverkan och trender från USA kommer säkerligen att dyka upp allt snabbare här i Sverige i framtiden.

Vad innebär då det här rent konkret?

Det är säkert många som kommer tolka den här datan som att LCHF har nått sin topp nu och troligen kommer minska i popularitet de senaste åren. Personligen är jag inte så säker på det just nu då jag tycker att LCHF-rörelsen i alla fall till viss del skiljer sig mot low carb i USA. Men just nu pekar alltså trenden i alla fall mot att LCHF är lite på nedgående.
En sak jag med i princip 100 procent säkerhet kan garantera dig är dock att det inom en snar framtid kommer att dyka upp någon ny guru kring ”den glutenfria dieten” här i Sverige. Den här personen (eller mer sannolikt personerna) kommer att skriva böcker kring dieten där han eller hon mer eller mindre översatt amerikanska böcker på ämnet och sen satt på sitt egna namn som författare.
Innehållet i den här boken eller böckerna kommer vara fullt av argumentationsfel, ohållbara resonemang och felaktig logik. Troligtvis kommer allting vara blandat med total misshandel av studier där man ger en referens men påstår mer eller mindre motsatsen mot vad studien verkligen visat.
Ett annat alternativ när det gäller nästa trend kan dock vara paleo. Kolla in den här trenden för Sverige…

Det har skett en stor ökning i intresse för paleo i Sverige
Ökning i sökningar på ordet paleo här i Sverige

Det ser nästan identiskt ut i USA faktiskt fast det började givetvis aningen tidigare. Jag kanske ska sätta mig och skriva en bok om stenålderskost för att dra in lite kosing? 😀
Sen 2011 har det skett en stor ökning i antalet sökningar på ordet paleo i USA
Trenden när det gäller sökningar på ordet Paleo i USA

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

30 svar till ”Trender inom kost – LCHF var hetare förra året”

  1. Profilbild för Tommy
    Tommy

    Hej Jacob.
    Jag ville bara tacka för att du gör det du gör. Jag finner just dina synpunkter över alla så kallat ”vetenskapliga” artiklar väldigt intressanta. Jag kan även säga att den kunskap du besitter är något jag beundrar väldigt mycket. Läser så många av dina artiklar jag kan och känner att jag ständigt blir något klokare faktiskt och inte tror på så väldigt mycket bullshit som diverse gurus och clowner skriver hänsynslöst på internet.
    Tack!

  2. Profilbild för Märy
    Märy

    Tror starkt på paleos uppgång.
    Naturlig mat, lätt att förhålla sig till, och baserat på bra råvaror.
    Mjölk och gluten är som jag förstår det väldigt begränsat.
    LCHF i en mindre rabiat variant.

  3. Profilbild för Shrinkin David
    Shrinkin David

    Jag sätter ett mandelmjölsbröd på att vi inom några månader har en bok, samt medföljande produkter, om den fantastiska glutefria kosten av Paulun.
    Någon som sätter emot? 🙂

  4. Profilbild för Niklas O
    Niklas O

    Jag är benägen att hålla med dig i ditt ovanstående resonemang. Jag är lite nyfiken på din personliga åsikt om kostupplägget paleo, alltså själva kostupplägget och inte vad det påstås att man åt på stenåldern och teorier om detta osv. Jag menar heller inte någon form av väldigt low carb paleo eller extrem strikt form av det i linje med ”aldrig nånsin mer mjölk igen” utan grundtanken kring kostupplägget, oavsett personliga mål.
    tack för en bra blogg / Niklas

  5. Profilbild för adam
    adam

    LGHF som namn på den nya produktlinen? 😉

  6. Profilbild för Shrinkin David
    Shrinkin David

    adam:
    LGHF som namn på den nya produktlinen?

    Tippar på ”Pauluns LGHQ”. 🙂

  7. Profilbild för MrMox
    MrMox

    Tror också på Paleo som nästa starka trend. Äter själv enligt de principer och tankar som Lindeberg presenterar i sina böcker. Som jag har skrivit i ett annat inlägg så är det viktigaste för att marknadsföra en diet att man har en bra historia att sälja den med… och vad kan vara starkare än en levande beskrivning av den friske stolte jägaren på jakt efter en saftig mammutbiff? 🙂

  8. Profilbild för Lars Pensjö
    Lars Pensjö

    Notera var sökningarna kommer ifrån. Nästan alla sökningar på ”LCHF” kommer från Sverige.
    http://www.google.com/trends/explore#q=lchf

  9. Profilbild för Jacob Gudiol

    Niklas O: Jag är benägen att hålla med dig i ditt ovanstående resonemang. Jag är lite nyfiken på din personliga åsikt om kostupplägget paleo, alltså själva kostupplägget

    Jag gillar paleo. Har skrivit lite kort om det i introduktionen till det här inlägget https://traningslara.se/studier-pa-stenalderskost-del-1/

  10. Profilbild för Jacob Gudiol

    Shrinkin David: Tippar på ”Pauluns LGHQ”. :)

    Hahaha, den är riktigt bra 🙂 LGHQ kan slå stort!!

  11. Profilbild för Jacob Gudiol

    Lars Pensjö:
    Notera var sökningarna kommer ifrån. Nästan alla sökningar på ”LCHF” kommer från Sverige.
    http://www.google.com/trends/explore#q=lchf

    Jo, det är bara i Sverige som termen används egentligen. Lite i Norge och Finland kanske samt att Timothy Noakes använder den lite i Sydafrika.

  12. Profilbild för Henrik
    Henrik

    Istället för att titta på vad man åt på stenåldern, vore det inte bättre att titta på vad folk nuförtiden som lever länge och hälsosamt äter.
    T.ex http://www.motherjones.com/tom-philpott/2012/10/ikarian-greek-island-diet-health-benefit
    och japaner.
    Men det går ju såklart inte ihop med LCHF/paleo eftersom de äter bröd, potatis och ris.

  13. Profilbild för Hanna
    Hanna

    Men nu känner jag att jag missat något här. Varför äta glutenfritt om man inte har coeliaki?

  14. Profilbild för Jacob Gudiol

    Hanna:
    Men nu känner jag att jag missat något här. Varför äta glutenfritt om man inte har coeliaki?

    Det är det som är frågan. Det finns ju iofs även veteallergi samt en hel del som tyder på att några få är känsliga mot gluten trots negativa tester för celiaki men för den stora befolkningen finns det inget som säger att glutenfritt kommer göra någon nytta.
    Läser du däremot de amerikanska böckerna kring gluten som säljer som smör nu så botar det alla möjliga krämpor. Det spelar nästan ingen roll vad ditt problem är så blir lösningen glutenfritt. Den mest kända boken är ju Wheat Belly eller brödberoende som den heter på svenska. En bok som Kostdoktorn för övrigt tipsat om flera gånger. http://www.youtube.com/watch?v=D9Ucxeiyjpg

  15. Profilbild för Doc

    Var LCHF hetare förra året? Kanske, kanske inte. Tar man genomsnittet på Google trends av årets första tre månader och jämför med förra årets första tre månader så är antalet sökningar ungefär identiska.
    Jämför man med andra kostmetoder för hälsa och viktkontroll (gi, paleo och viktväktarna) så är bilden tydlig: LCHF dominerar ännu totalt, med mer än tredubbelt fler sökningar än någon annan! TOLV gånger mer än Paleo.
    http://www.google.com/trends/explore#q=lchf%2C%20viktväktarna%2C%20gi%2C%20paleo&geo=SE&cmpt=q
    Vi får väl se om dina statistiska förutspåelser slår in när det gäller LCHF. Jag skulle inte satsa pengar på det. Om nu inte både jag och Annika D halkar och spräcker skallbenet, som den gamle Atkins i USA 2003…

  16. Profilbild för MrMox
    MrMox

    Vi som äter a la paleo gör det för att vi köper det som Lindeberg o Cordain med flera skriver.
    Här är en bra introduktion av Cordain:
    http://www.beyondveg.com/cordain-l/grains-leg/grains-legumes-1a.shtml
    Fullmatad med referenser! Han tar upp vanliga invändningar också – tex det faktum att vi människor utsöndrar enzymet amylas i saliven… läs o lär – eller läs och såga…

  17. Profilbild för Jonas
    Jonas

    Varför måste man äta efter en viss diet/metod? Kan man inte bara äta bra mat och behöver man gå ner i vikt så får man äta lite mindre och röra sig mer!?!?
    Laga mat från grunden, inga halvfabrikat – ut och gå eller jogga lite – Det är snart vår!

  18. Profilbild för MrMox
    MrMox

    Jo – utan tvekan är det den mesta metoden för de allra flesta. Men de som har grava viktproblem verkar behöva något att hänga upp den förändring av livsstil som behövs – så länge dieten medför att sk skitmat minskar så får dieten önskad effekt – och si – en ny apostel är född och kommer att predika hur bra just den valde dieten är.
    För min del så ligger det i min personlighet att försöka optimera allt – och eftersom jag köper teorierna bakom paleo-dieten så har jag liksom inget val… av någon skum anledning så bortser jag från det sociala priset av att ”äta konstigt”. Nåväl – vi har alla vårt kors att bära.

  19. Profilbild för dufva
    dufva

    Trender kommer och går
    Jag tror nog att Lchf har ett tag kvar ”på vinnarpallen” men mycket har att göra med hur man förvaltar myntet i fortsättningen
    Kan vi hålla fokus på naturlig giftfri mat samt förmår berätta för folk varför spannmål och sockerkedjor inte hör hemma i mänsklig kost eller hamnar i fällan att kommersialisera kosten för mycket har vi lång tid kvar i produktlivscykeln
    LowCarb i Usa har hamnat i ”substitutfällan” och har tappat fokus på nyttig människomat
    Atkins har haft sin storhetstid vilket ligger Lchf i fatet ”over there” ännu i allafall
    Paleo håller positionerna starkt där borta
    Trenden som ”Wheatbelly” William Davis skapat med avslöjaden om vad dagens monster-vetesorter ställer till med går som en raket
    Chris Kresser med sitt ”safe starch” tänkande och släppt fetträdsla inom paleospåret tror jag är en raket färdig att antända på riktigt
    Vill du ”tjäna pengar” i Sverige Guddi ska du nog tagga ner lite vad gäller tjuvnypen mot Lchf
    Många Lchf:are läser vad du skriver i inläggen med stor behållning men avskräcks sedan i kommentarerna där du framstår som mer konfrontationslysten mot kosten 🙂
    Tar man ett steg tillbaka så man får lite perspektiv så säger faktiskt du och kostdoktorn nästan samma saker
    Skillnaden är att ni har olika klientel (erfarenheter) runt omkring er
    Du jobbar med vältränade människor som vill nå ännu bättre resultat på gymet och i spåret medan Andreas möter sjuka insulinresistenta och tjocka människor där dina rekommendationer inte fungerar lika väl
    Den dag du inser och kan kommunicera detta kommer din publik att växa 🙂

  20. Profilbild för Henrik Svedlund
    Henrik Svedlund

    dufva:
    Kan vi hålla fokus på naturlig giftfri mat samt förmår berätta för folk varför spannmål och sockerkedjor inte hör hemma i mänsklig kost eller hamnar i fällan att kommersialisera kosten för mycket har vi lång tid kvar i produktlivscykeln

    Jaha? Varför skulle inte spannmål höra hemma i ”mänsklig kost”?

  21. Profilbild för Henrik Svedlund
    Henrik Svedlund

    dufva:
    Vill du ”tjäna pengar” i Sverige Guddi ska du nog tagga ner lite vad gäller tjuvnypen mot Lchf
    Många Lchf:are läser vad du skriver i inläggen med stor behållning men avskräcks sedan i kommentarerna där du framstår som mer konfrontationslysten mot kosten

    Tjuvnyp? Jag ser inga tjuvnyp från Guddis sida. Han kräver att folk kan backa upp sina påståenden. När de inte kan det och försöker slingra sig undan så kan det bli lite elakt från andras sida, men jag tycker att Guddi är duktig på att hålla huvudet kallt.
    Hajn är inte särskilt konfrontationslysten. Men han blir påhoppad hela tiden.

  22. Profilbild för dufva
    dufva

    Henrik Svedlund: Jaha? Varför skulle inte spannmål höra hemma i ”mänsklig kost”?

    Därför att vi aldrig ätit spannmål i någon omfattning under vår utveckling till människa och frön/mjöl innehåller växtgifter och antinutrienter vi egentligen inte har nåt genetiskt försvar mot
    Det krävs minst 10000 generationer för en sådan anpassning att manifestera sig
    Utan tvekan är detta grundbulten till det mesta av välfärdssjukdomar vi ser idag

    Henrik Svedlund: Tjuvnyp? Jag ser inga tjuvnyp från Guddis sida. Han kräver att folk kan backa upp sina påståenden. När de inte kan det och försöker slingra sig undan så kan det bli lite elakt från andras sida, men jag tycker att Guddi är duktig på att hålla huvudet kallt.
    Hajn är inte särskilt konfrontationslysten. Men han blir påhoppad hela tiden.

    Det beror förstås på i vilket ”läger” man befinner sig hur man uppfattar saken
    Men han är inte ensam om det
    Det är nog många av oss som ibland visar lite väl ”hett humör” i debatten 🙂
    Jag har inget emot rak kommunikation och uppskattar tom lite meningsutbyte men det här var ju ett strategiskt tips till Guddi 🙂

  23. Profilbild för A F - ursprungsliv.nu

    Nu är ju inte jag någon direkt spannmålsförespråkare, men:

    dufva: Därför att vi aldrig ätit spannmål i någon omfattning under vår utveckling till människa och frön/mjöl innehåller växtgifter och antinutrienter vi egentligen inte har nåt genetiskt försvar mot

    Det stämmer ju att spannmål har en del antinutrienter, men detsamma gäller för exempelvis nötter och kålväxter.

    dufva: Det krävs minst 10000 generationer för en sådan anpassning att manifestera sig

    Vad baserar du 10 000 generationer på? Speciellt kulturell evolution, som syrning av spannmål kan ju spridas väldigt fort om man får överlevnadsfördelar av det.

    dufva:
    Utan tvekan är detta grundbulten till det mesta av välfärdssjukdomar vi ser idag

    Utan tvekan? Verkligen? Nog för att vi äter spannmål annorlunda, med mindre blötläggning och syrning, och mer processat och finmalt, och även müsli exempelvis. Men det är ju så mycket annan mat som också är så radikalt annorlunda och mer processad nu i samband med välfärdssjukdomarna. Och andra aspekter av livet som är annorlunda också för den delen.
    Tvekan och eftertanke är ju inte så inne idag, men jag vill propagera lite för det.

  24. Profilbild för dufva
    dufva

    A F – ursprungsliv.nu: Det stämmer ju att spannmål har en del antinutrienter, men detsamma gäller för exempelvis nötter och kålväxter.

    Visst finns antinutrienter även i tex nötter men i spannmål kryllar det av kemikalier avsedda att hålla borta predatorer
    Dessutom har det med mängd att göra
    Spannmål är idag stapelvara som står för en stor del av kaloriintaget hos ”normalkostare”

    A F – ursprungsliv.nu: Vad baserar du 10 000 generationer på? Speciellt kulturell evolution, som syrning av spannmål kan ju spridas väldigt fort om man får överlevnadsfördelar av det.

    10000 generationer brukar antas vara minimum för stora anpassningar som inte direkt slår så hårt att individer inte ens hinner fortplanta sig.
    Att vi öht äter spannmål beror troligen på att vi var tvingade till det då vår naturliga föda var på upphällningen och att vi valde sämre hälsa före svält

    A F – ursprungsliv.nu: Utan tvekan? Verkligen? Nog för att vi äter spannmål annorlunda, med mindre blötläggning och syrning, och mer processat och finmalt, och även müsli exempelvis. Men det är ju så mycket annan mat som också är så radikalt annorlunda och mer processad nu i samband med välfärdssjukdomarna. Och andra aspekter av livet som är annorlunda också för den delen.

    Det är inte så att ohälsan kommit bara för att vi idag raffinerat spannmålet mer även om det förstås gör problemet än mer accentuerat
    Medeltidsmänniskan var även dom rejält ”kalkade” och som vi sett fanns sjukdomar i kärlsystemet redan hos egyptier och andra tidiga brukare av spannmål

  25. Profilbild för A F - ursprungsliv.nu

    dufva: Visst finns antinutrienter även i tex nötter men i spannmål kryllar det av kemikalier avsedda att hålla borta predatorer

    Har du någon bra jämförelse här, eller är det något som du bara tror?

    dufva: Dessutom har det med mängd att göra
    Spannmål är idag stapelvara som står för en stor del av kaloriintaget hos ”normalkostare”

    Det är just min poäng, det kan mycket väl vara främst en mängdfråga, att vi efter jordbruket är så mycket mer beroende på några få arter. Spannmål är ju inte riktigt en näringsbomb, men om det är skadligt för de flesta eller ”bara” för näringsfattigt om det blir för stor del av kosten är lite svårt att säga.

    dufva: 10000 generationer brukar antas vara minimum för stora anpassningar som inte direkt slår så hårt att individer inte ens hinner fortplanta sig.

    Ja, det var min fråga, vilka som ”brukar anta” det förutom du. Visst är det ju så att större förändringar i miljön kräver större förändringar i generna, och att skadeverkningar som inte har dramatisk effekt på överlevnad inte heller påverkar generna så snabbt. Men 10 000 generationer är ju en siffra som borde vara grundad i någon forskning. Även små förändringar i överlevnad ger stor spridning i en population på mycket kortare tid än så enligt min lärobok om människans evolution i alla fall.

    dufva: Att vi öht äter spannmål beror troligen på att vi var tvingade till det då vår naturliga föda var på upphällningen och att vi valde sämre hälsa före svält

    Det finns ju flera teorier kring detta, och det där är en av dem. Man ser ju sämre hälsa i samband med jordbrukets införande, och det kan ju bero på allmän brist på mat/ svält, sämre kost med färre grödor, eller att spannmål i sig är skadligt/ var skadligt för de som inte var anpassade till det på samma sätt som vi är idag.

    dufva: Det är inte så att ohälsan kommit bara för att vi idag raffinerat spannmålet mer även om det förstås gör problemet än mer accentuerat
    Medeltidsmänniskan var även dom rejält ”kalkade” och som vi sett fanns sjukdomar i kärlsystemet redan hos egyptier och andra tidiga brukare av spannmål

    Och hos ursprungsbefolkningar som inte ätit spannmål. Det verkar högst tveksamt om ateroskleros i sig hör till välfärdssjukdomarna, även om det är värre idag.
    Sen tror jag också att spannmål är problematiskt, men jag har lite svårt att se att man kan vara så bombsäker på exakt hur problematiskt det är jämfört med andra faktorer.

  26. Profilbild för x
    x

    Låt mig gissa nästa stora trend i USA.
    Biohacking.
    Kommer attrahera unga tekniskintresserade män.

  27. […] tre månader sen skrev jag ett inlägg som handlade om trenderna när det gäller kost i Sverige, Trender inom kost – LCHF var hetare förra året. Kontentan av inlägget var att trenden när det gäller LCHF verkar ha börjat gå lite nedåt i […]

  28. […] ett och ett halvt år sen skrev jag ett inlägg om att LCHF verkade ha tappat lite i popularitet, Trender inom kost – LCHF var hetare förra året. Verktyget jag använde mig av för att ta reda på detta var google trends vilket är en tjänst […]

  29. […] knappt tre år sen ”förutspådde” jag baserat på det här att glutenfritt även skulle komma hit till […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *