För nästan precis tre månader sen skrev jag ett inlägg som handlade om trenderna när det gäller kost i Sverige, Trender inom kost – LCHF var hetare förra året. Kontentan av inlägget var att trenden när det gäller LCHF verkar ha börjat gå lite nedåt i Sverige och istället verkar trender kring paleo samt glutenfritt vara på ganska stark ingång.
Jag blev påmind om detta inlägg när jag på Facebook och Twitter berättade om att Dunkin’ Donuts har börjat sälja glutenfria munkar. Orsaken till att detta kommer just nu är givetvis för att glutenfritt är en stor trend i USA och Dunkin’ Donuts har antagligen tappat en del kunder som slutat äta munkar eftersom de innehåller gluten eller så räknar de med att få nya kunder nu när de har glutenfria alternativ.
Hur som helst så tänkte jag att det kunde vara kul att se hur trenden sett ur på Google Trends de senaste tre månaderna. Alltså om trenderna håller i sig här i Sverige. Bland annat Kostdoktorn, Andreas Enfeldt var ju lite tveksam till om min tes i inlägget, att trenden är nedåtgående för LCHF, var korrekt. Här under kan du se hur grafen ser ut och det som jag tyckte att man kunde ana redan förra året är ganska tydligt nu. Totalt är det 13 procent mindre sökningar på ordet LCHF i år jämfört med samma tid förra året.

Mängden sökningar på LCHF har minskat
LCHF är fortfarande väldigt populärt men mängden sökningar på LCHF har minskat med 13 procent i år jämfört med samma tid förra året.

Tittar vi istället på de nyare trenderna som jag trodde skulle fortsätta uppåt så går det starkt för både Paleo och glutenfritt. Glutenfritt har fortsatt att öka markant och mängden sökningar på ordet glutenfritt har ökat med 83 procent i år jämfört med de första 6 månaderna förra året.
Det är allt vanligare att folk söker på ordet glutenfritt
Mängden sökningar på ordet glutenfritt har ökat med hela 83 procent i år jämfört med förra året.

När det gäller Paleo är trenden ännu starkare och ökningen är på hela 147 procent. Detta är nog en trend som delvis får en liten extra växel tack vare att den ofta följer med många träningskoncept som också blivit allt mer populära den senaste tiden.
Paleo är en kosttrend på uppgång
Mängden sökningar på ordet paleo har ökat med hela 147 procent det senaste året.

De här två trenderna för glutenfritt och paleo är troligen på väg uppåt ännu mer. Det är givetvis också bara en tidsfråga innan det kommer dietböcker inom ämnet och jag vet faktiskt redan nu att det är minst en bok på gång kring paleo. Boken Wheat Belly som är anti-gluten finns ju även den redan översatt till svenska men än så länge verkar den bara hyllas inom LCHF-kretsar. Jag skulle gissa på att det behövs en svensk eller i alla fall nordisk författare som släpper en bok så vi kan se någon sitta i TV-studion och prata för kosten.
En annan trend som faktiskt troligen också är på ingång som jag i princip inte har skrivit någonting alls om eftersom jag sett väldigt lite av det i större media är Raw Food. Tittar man google trends så ser man dock att antalet sökningar på termen här i Sverige har ökat ganska markant de senaste två åren.
Raw Food kan vara en framåtgående trend
Antalet sökningar på termen Raw food har ökat ganska markant i Sverige de senaste åren och ligger i klass med glutenfritt och paleo sett till den absoluta mängden sökningar.

Raw Food har dock aldrig varit någon större trend i USA så vad som satt igång den här kurvan vet jag faktiskt inte. Jag har ju sett länkar om 20 bananer om dagen länkas en hel del på olika forum här i Sverige men varför det kom igång vet jag inte.
Slutligen kan du här under se de tre kosttrenderna som verkar vara på gång uppåt i Sverige idag bredvid varandra. Notera att jag inkluderat både gluten och glutenfritt i denna grafen.
Fyra olika trender inom kost som är populära just nu
Tre trender som ökar i popularitet i Sverige just nu. Glutenfritt, Raw Food samt paleo / stenålderskost.

LCHF är fortfarande överlägset störst

Trender är ju en sak men det är också intressant att titta på hur det ser ut rent storleksmässigt och där är det ingen som helst tvekan om att LCHF fortfarande är störst när det gäller dieter i Sverige. Här under kan du se LCHF i förhållande till just paleo och glutenfritt. Nu i Juni har antalet sökningar på ordet LCHF varit 6 gånger så vanligt som sökningar på orden paleo och glutenfritt tillsammans. Nu är inte gluten eller Raw Food med i tabellen men i fall dessa skulle inkluderas så är mängden sökningar på LCHF fortfarande dubbelt så många jämfört med alla de andra orden tillsammans.

LCHF är den största dieten i Sverige för närvarande
LCHF är mycket större än paleo och glutenfritt om man jämför dem sinsemellan.

Det som är intressant är vad som händer med den här kurvan de närmsta åren. Som jag nämnt tidigare var low carb som allra störst i USA i början på 2000. Den trenden har sen klingat av betydligt och paleo började växa markant omkring 2010. Det var dock först år 2012 som paleo gick förbi low carb i USA.
Här är också en tidsskifte när det gäller trenderna. I USA kom paleo nästan 10 år efter low carb. Här i Sverige har LCHF endast funnits i gemene mans vokabulär i kanske 4 år just nu och ändå verkar paleo redan vara på gång. Om jag ska tillåta mig spekulera varför det ser ut så här så säger jag internet. Trender sprids troligen mycket snabbare idag än för 10-15 år sen.

Hur ser det ut om några år?

Om jag ska spekulera ännu mer så blir det ju intressant att försöka klura ut hur trenden kommer vara om kanske ett år. Jag tror att LCHF fortfarande kommer att ligga kvar starkt. Ser man till GI som trend här i Sverige så fanns det en liten topp omkring 2007-2009 ungefär men den ligger fortfarande kvar starkt. Att LCHF därför skulle minska markant i popularitet har jag svårt att se. Att antalet sökningar har minskat med 13 procent det senaste året kan ju mycket väl bara vara en återspegling av att folk numera vet mer om LCHF och inte känner sig så manade att söka på ordet med Google?
Paleo och glutenfritt tror jag kommer fortsätta växa de närmsta åren. Personligen hoppas jag nästan på paleo. Jag köper inte konceptet rakt av men samtidigt är det en kosttrend som har mycket positiv med sig. Utopin är ju inte för mig att alla äter paleo men jag tror ändå det hade varit ett väldigt stort steg framåt.

16 svar på “Trenden för glutenfritt fortsätter och LCHF lite nedåt”
 1. Men orsaken att man söker på glutenfritt och LCHF torde väl vara väldigt olika.

 2. Roger:
  Men orsaken att man söker på glutenfritt och LCHF torde väl vara väldigt olika.

  Nja det vet jag inte. Folk som kommenterar hos kostdoktorn nämner ofta gluten som en stor bov.

 3. Kan kanske vara så att när man införskaffat sig den informationen man letade i början av sitt kunskapsökande efter minskar sitt använda av google. Den som lärt sig grunderna och sökt sig fram till dom sidorna man finner användbara slutar att använda sökvertyget. Ju mer som söker och finner det dom söker dessto mindre blir den del av populationen som kan tänkas komma att på nytt leta efter infon på internet… kanske.

 4. Roger:
  Men orsaken att man söker på glutenfritt och LCHF torde väl vara väldigt olika.

  Hur menar du då?
  Det finns ju personer med sjukdomen celiaki som söker på gluten men detta är få människor och det är ju inte helt plötsligt så att de har kommit till nästan dubbelt så många personer med denna sjukdom senaste året. Folk söker på glutenfritt eftersom gluten målas upp som orsaken till allt ont i olika medier och även som orsaken till dagens överviktsproblem. Två exempel
  https://traningslara.se/blir-man-smal-av-att-utesluta-vete-och-gluten/
  https://traningslara.se/vete-och-overvikt/

 5. Ogge: Kan kanske vara så att när man införskaffat sig den informationen man letade i början av sitt kunskapsökande efter minskar sitt använda av google.

  Jo, jag skriver ju även att det kan vara en möjlig orsak i inlägget.

 6. Markus:
  http://www.google.se/trends/explore?q=5%3A2+diet#q=5%3A2%20diet&cmpt=q 5:2 dieten trendar rätt bra nu..

  Jo, verkligen. Även andra snarlika söktermer så som intermittent fasta är på gång väldigt starkt. Tog inte med det eftersom det i princip inte var någon alls som sökte på det förra året och för att det hela känns lite som artificiell andning med vetenskapens värld. Söker man på ordet själv ser man ju också att det i princip bara är en massa försäljningssidor uppstartade för att tjäna pengar på affiliatelänkar. Vi får se om det håller i sig helt enkelt eller om det bara är en topp likt de som kommer för viktväktarna varje gång de kör en annonskampanj.

 7. Jacob Gudiol: Roger:
  Men orsaken att man söker på glutenfritt och LCHF torde väl vara väldigt olika.
  Hur menar du då?
  Det finns ju personer med sjukdomen celiaki som söker på gluten men detta är få människor och det är ju inte helt plötsligt så att de har kommit till nästan dubbelt så många personer med denna sjukdom senaste året.

  Nä det är sant, men om man tittar på din nedersta graf så är det ju inte särskilt många som behövs för att dubblera antalet sökande. Med hjälp av lite smutskastning från det stora landet i väster är det ju inte svårt att tänka sig en fördubbling, det är ju på nivå 5 när LCHF är på 60.

 8. ”Raw Food har dock aldrig varit någon större trend i USA så vad som satt igång den här kurvan vet jag faktiskt inte.”
  Du läser alldeles för få fitnessbloggar tydligen 🙂 Raw food är stort bland en del träningstjejer, speciellt raw food-godis som ett (i deras ögon) mer ok sätt att stilla sitt ständiga sötsug.

 9. roger: Nä det är sant, men om man tittar på din nedersta grafså är det ju inte särskilt många som behövs för att dubblera antalet sökande. Med hjälp av lite smutskastning från det stora landet i väster är det ju inte svårt att tänka sig en fördubbling, det är ju på nivå 5 när LCHF är på 60.

  Nu är ju själva premissen att vi följer trenderna från USA och tittar du på datan därifrån är det hur uppenbart som helst att glutenfritt är en väldigt stor diettrend. Helt i klass med Low carb för en 10 år sen. http://www.google.com/trends/explore#q=Gluten%2C%20low%20carb&geo=US&cmpt=q

 10. Peller: Du läser alldeles för få fitnessbloggar tydligen 🙂 Raw food är stort bland en del träningstjejer, speciellt raw food-godis som ett (i deras ögon) mer ok sätt att stilla sitt ständiga sötsug.

  Ett väldigt effektiv sätt att nå ut till osäkra unga tjejer verkar det som. Marknadsförs tydligen på samma sätt som Energy Armour och annan skit 🙂
  Ge det gratis till kända bloggar med enda kravet att det marknadsför det på sina bloggar och du får en stor ökning i försäljning, eller i alla fall en väldig massa snack kring produkterna.

 11. Som jag ser det är trenden för Lchf fortfarande klart ökande men det är stora kast upp och ner i datat du visar upp
  Egentligen är LCHF-Paleo-Glutenfritt i mångt och mycket samma grundkoncept och det är nog snarast så att de två sistnämnda idag får draghjälp av ”lokomotivet” LCHF
  Glutenfritt har som jag tidigare skrivit fått stort genomslag i USA under senaste tiden mycket pga en storsäljande bok av William Davis (wheatbelly)
  Intermittent fasta är en klar trend idag och konceptet rekommenderas frekvent i LCHF-kretsar för tillfället
  Ska du kolla trenden på IF på nätet ska du nog även söka på ”periodisk fasta” vilket jag tror dom flesta kallar det i dagligt tal

 12. Sofia Nilsson:
  X.nu är en sida som enbart koncentrerar sig på gluten- och mjölkfri kost och hälsoeffekterna kring detta. Besök http://www.x.nu och snart lanseras vår webshop:)
  /Sofia

  Inlägget kommer antagligen tas bort då det är ren reklam och inte bidrar med något, men från den länkade sidan:
  ”enligt flera forskare har man kommit fram till att gluten kan påverka oss negativt då det klibbar igen kroppens system”
  Utveckla gärna.

 13. dufva: Egentligen är LCHF-Paleo-Glutenfritt i mångt och mycket samma grundkoncept

  Det är det verkligen inte. Paleo är i grund och botten relativt fettsnål kost med ett fettinnehåll på ungefär 30-40 E% där betoningen är på frukt, grönsaker och med stärkelse, inget fokus på fett alls utan näringsämnen. Det är denna kost som man forskat på när man forskat på paleo och det är också den kost som förespråkas av forskarna till faktiska studier på paleo. Staffan Lindeberg påpekade just detta för bara någon månad sen på twitter, https://twitter.com/KitavaStaffan/status/333289665396350977
  Sen har paleobloggar i USA snott koncept från low carb när det var väldigt populärt i USA och tagit lite av det till sig för att öka sin popularitet. På samma sätt som vissa LCHF-förespråkare här i Sverige flörtat med paleo för att de ser att det är stort i USA och verkar på gång hit.
  Men egentligen är det bara just biten om glutenfritt/spannmålsfritt som är gemensam. Paleo är tex emot mejeriprodukter medan man inom LCHF är väldigt förtjusta för detta.

  dufva: Intermittent fasta är en klar trend idag och konceptet rekommenderas frekvent i LCHF-kretsar för tillfället

  Ännu ett exempel på att man tar över koncept från andra trender. Du ser ju även ett stort överlapp med barfotalöpning, crossfit, intervaller, träning i naturen osv.
  Det du ser är helt enkelt en återspegling av att det är en viss typ av människa som följer de här trenderna och de köper dem nästan rakt av allihop. Så alla trenderna hjälper varandra att på olika vis. Men ser man till gruppen i stort så har ju LCHF gått förbi de andra trenderna och verkligen nått ut till gemene man. Till folk som inte följer på alla trender utan bara följer/testar just LCHF utan att samtidigt göra ett par andra saker. Men jag tror att glutenfritt/paleo kommer nå ut inom några år med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *