Färre söker på LCHF men ingen tronföljare är här

För nästan ett och ett halvt år sen skrev jag ett inlägg om att LCHF verkade ha tappat lite i popularitet, Trender inom kost – LCHF var hetare förra året. Verktyget jag använde mig av för att ta reda på detta var google trends vilket är en tjänst som google tillhandahåller som visar hur många sökningar som gjorts på ett visst ord de senaste åren. Det man kunde se var att det var färre människor som sökt på LCHF i början av 2013 än de tidigare två åren.
Trenden då var inte tydlig och slog man ut det som ett medelvärde över tre månader så var skillnaden liten men nu ett och ett halvt år senare är allting mycket tydligare och det är onekligen så att färre människor söker på LCHF idag än för några år sen.

Antalet sökningar på ordet LCHF i Sverige de senaste åren
Antalet sökningar på ordet LCHF i Sverige de senaste åren

Det här behöver givetvis inte innebära att LCHF är mindre populärt idag men det antyder i alla fall att färre människor som inte redan känner till det är nyfiken på det. Det går givetvis att argumentera för att det finns en mättnad här och när folk väl vet vad LCHF är så slutar de söka på det. Det innebär ju inte då att dieten är mindre populär utan bara att folk inte behöver söka på ordet lika ofta eftersom de själva kan mer.
Ser man till andra sökfraser där man tycker att folk borde lära sig mer efterhand så minskar dock inte mängden sökningar. Ord så som styrketräning och diet ligger ganska stadigt år efter år.
Den här nedgången återspeglar också möjligen samma trend som man såg i USA för 10 år sen. Lågkolhydratkost var väldigt populärt där i början på 00-talet men minskade fort i popularitet en 4-5 år senare. Jag skrev mer om detta i mitt förra inlägg om du är intresserad.

Ingen riktigt tronföljare ännu

Det som jag tycker är intressant är att försöka gissa vilken diet som kommer att bli nästa stora trend. 5:2-dieten fick en väldigt ”artificiell” push tack vara att vetenskapens värld och BBC tillät en försäljare göra en dokumentär om dieten som han sen själv släppte en bok om. Tittar man på sökningarna efter dieten så var det dock en väldig tydlig topp som sen också försvann ganska fort igen. Och jag tror inte att den kommer att komma tillbaka särskilt starkt igen.
Det jag tog upp i mitt förra inlägg var trenden för glutenfritt och paleo eller stenålderskost. Dessa två trender har varit väldigt stora i USA nu under en tid och antagligen är det bara en tidsfråga innan de slår igenom är i Sverige. En diet som jag glömde att nämna då är RAW-food vilket inte slått lika stort i USA men som ändå verkar följa en liten positiv trend i Sverige. Här är sökningarna för de här tre dieterna över tid.

Paleo, glutenfritt och RAW-food är alla dieter på uppgång
Paleo, glutenfritt och RAW-food är alla dieter på uppgång

Som du kan se är det en klart positiv trend för alla tre dieterna. Så det hela följer ungefär samma mönster som i USA fast vi är ett antal år efter.
Det saknas dock en viktig sak i graferna här ovanför och det är värde på y-axlen. Utan det så kan du inte jämföra två olika grafer. Här under ser du vad som händer när du lägger till LCHF bland de tre andra dieterna.
LCHF är den överlägset största dieten i Sverige
LCHF är den överlägset största dieten i Sverige

LCHF är som du kan se långt mycket större än alla de tre ”nyare” dieterna. Faktum är att viktväktarna och GI också är mer populära än paleo, glutenfritt och RAW food. Så även om det verkar som att dessa är de tre dieterna på uppgång så är de fortfarande långt efter de andra. Och även om LCHF verkar vara på nedgång så är LCHF fortfarande störst. Vilket om inget annat kan ses om du tittar på bokhandlarnas topplistor när det gäller matböcker.

Summering

Det här var mest en liten uppföljning på ett ämne som är intressant för alla som intresserade av kosttrender. Mönstret i Sverige är fortfarande likt det som du kunnat se i USA tidigare men möjligen kommer vi att avvika lite. Det är för tidigt att säga givetvis men det verkar inte som att till exempel glutenfritt kommer att bli särskilt stort här i Sverige. Det är ingen tvekan om att det ökat i popularitet och det verkar fortfarande vara på uppgång men om inte de stora medierna plockar upp det snart så tror jag att det kommer stanna på ett förhållande vis lågt läge.
Titta du till exempel på LCHF är det uppenbart att den fick ett väldigt uppsving någon gång under 2010 och sen när vintern kom och alla ville gå ner i vikt så kom det en kraftig ökning. Jag är ingen LCHF-historiker men det har uppenbarligen hänt något här som gjort att många mer fått upp ögonen för dieten.


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

8 svar till ”Färre söker på LCHF men ingen tronföljare är här”

  1. Profilbild för Daniel Richter

    Möjligen börjar pendeln svinga åt andra hållet igen, som en mild fettskräck?
    Trenden om man tar ett steg längre bak verkar ju dock vara att vi rör oss mot ett område där kvalitet, näring och hållbarhet (alltså ur miljösynpunkt, inte datumstämpeln) är viktigt.
    Där skulle jag vilja säga att alla trenderna ovan (LCHF, paleo, glutenfritt och rawfood) är beståndsdelar i denna trend. Vissa delar av trenderna överlappar, men de flesta fokuserar för mycket på någon enskild detalj. TIllsammans drar de dock i viss mån mot samma håll, anser jag.
    Får vi kanske vänta på nästa stora trend ända tills Ankis insektsrevolution äntligen är här? 😉

  2. Profilbild för Maria
    Maria

    Kan bara hålla med i Daniels utmärkta analys!
    Kvalitet, näring och ekologiskt tänkande blir min lilla ändring för att passa min egen syn 🙂

  3. Profilbild för @rnHomE
    @rnHomE

    Hur stor blev 5:2 toppen ut egentligen? Är den helt uträknad, tycker var och varannan snackar 5:2 i min omgivning, men de är kanske lite efter då..

  4. Profilbild för Jacob Gudiol

    @rnHomE:
    Hur stor blev 5:2 toppen ut egentligen? Är den helt uträknad, tycker var och varannan snackar 5:2 i min omgivning, men de är kanske lite efter då..

    Nädå, 5:2 ligger fortfarande högt. Men det känns som att den lever mycket på en väldigt onaturlig topp. Men visst kan det vara så att den fortsätter uppåt den med. Tidningarna gör ju fortfarande löp om det så den får ju fortfarande uppmärksamhet med. http://www.google.com/trends/explore#q=5%3A2%2C%20paleo&geo=SE&cmpt=q

  5. Profilbild för Nikita
    Nikita

    Wassermans Reaktion:
    http://www.google.com/trends/explore#q=5%3A2%2C%20paleo%2C%20lchf&geo=SE&cmpt=q

    5:2 fortfarande stort??? ja i så fall är LCHF gigantius enormus 🙂 🙂 🙂

  6. Profilbild för Lennart J
    Lennart J

    Nikita: 5:2 fortfarande stort??? ja i så fall är LCHF gigantius enormus

    Skönt att se hur avslöjande lite siffror kan vara. 5:2 har inte ens under sin pik aldrig ens nått upp till LCHF. Och så hävdar skribenterna för tranastyrka att LCHF minsann är på väg ner medans 5:2 är stort fortfarande. Seriöst? pyttsan!

  7. Profilbild för Jacob Gudiol

    Verkar som att vissa här bland kommentarerna har lite svårt med att tänka logiskt. Något kan vara stort utan att vara störst. Något kan vara störst men ändå minska i storlek.
    Vad som verkligen är störst står klart och tydligt i texten. Vad som minskar står också klart och tydligt i texten.
    Ett exempel. Pepsi är stort inom läsk men inte störst. Coca cola är störst. Coca cola kan trots att de är störst ändå ha miskat och fortfarande minska i popularitet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *