Jag skulle gissa att det är ganska få av mina läsare som har missat att det börjar komma mer och mer produkter med fokus på protein. Det spelar nästan ingen roll vilken kategori av livsmedel det är så hittar du numera någon variant som heter protein före. Vi har proteinpasta, proteinbröd, proteinpannkakor, proteinmjölk, proteinbars osv.
Som vanligt är vi givetvis inte först med trenderna utan det här satte fart i USA för ungefär fem år sen och har började väl dyka upp här för kanske 1-2 år sen ungefär. Här under kan du se trenden i USA fram till och med 2013.

Det har blivit mer och mer trendigt att leta efter proteinmängden i näringsvärdetabeller
Det har blivit mer och mer trendigt att leta efter proteinmängden i näringsvärdetabeller. Den här undersökningen är utförd i USA och visar antalet människor som svarade protein på frågan vad de letar efter i en näringsvärdetabell

Även produkter som förr nästan uteslutande varit populära bland styrkefolk likt kvarg och keso har börjat säljas i helt andra mängder och enligt en artikel i Metro som jag läste för några månader sen så har försäljningen i Sverige ökat med 200 procent på knappt två år (1).
Jag är i princip för protein och fram tills för kanske ett år sen ungefär så brukade jag rekommendera folk att leta efter mer proteinrika livsmedel i butikerna när de är och handlar. Mitt resonerande här var att Skitmat i princip alltid innehåller mindre protein eftersom det man tillsätter i skitmat främst är socker, fett och raffinerade kolhydrater vilket höjer kaloritätheten men det minskar normalt andelen protein.
Till viss del tycker anser jag fortfarande att det är sant men med den nya proteintrenden som råder har det börjat dyka upp allt mer produkter som rent ut sagt är skitmat. Ofta är det bara en vanlig produkt där man tillsatt lite proteinpulver. Så låt mig vara väldigt tydlig här:

Ett livsmedel blir inte nyttigt bara för att du tillsätter proteinpulver.

Ett livsmedel behöver givetvis inte bli sämre på något sätt heller för att du tillsätter proteinpulver men det är ju sällan kategorin grönsaker som man försöker ”hotta upp” med det trendiga ordet protein utan istället är det ofta produkter som du kanske inte ska äta så mycket av oavsett. En proteinbar innehåller givetvis extra protein som kan vara bra men överlag så ska du nog se dem som mer godis än näring.
Andra väldigt uppenbara exemplen på livsmedel som säljs med marknadsföringen mycket protein men som överlag inte är någon höjdare är smaksatt kvar och keso som likt i princip alla andra smaksatta mejeriprodukter innehåller stora mängder socker. Flera av de smaksatta kesovarianterna på marknaden innehåller dessutom mycket mindre protein än den naturella varianten. De är alltså bra exempel på det jag skrev ovan. När livsmedelsföretagen tillverkar skitmat så adderar de socker, fett och/eller raffinerade kolhydrater och tar bort protein.
För att ge lite perspektiv på hur mycket socker som verkligen tillsätts i många av de smaksatta produkterna så finns det i flera av dem mer socker än vad det finns bär. Tänk dig själv att du skulle sätta dig med en tallrik yoghurt där hemma och sen häller du på lite hallon, efter det tar du fram sockret och adderar mer socker än du adderat bär? Är det något som du tycker är rimligt? För de allra flesta människor är det givetvis inte det, de skulle inte hälla på lika mycket socker i vikt som de hällt på hallon. Men livsmedelsföretagen gör det till dig och läser du inte där bak på förpackningen och vet hur du ska tolka en innehållsförteckning så vet du inte om det.

Hallonsmak, utan tillsatt socker, men utan frukt

Förutom de här uppenbara skitprodukterna som nog mer borde klassas som en halvtaskig efterrätt så finns det även en del nya kvargprodukter på marknaden utan tillsatt socker. Även om jag inte tycker att de kan klassas som onyttiga är de i min mening lite udda produkter. Ta till exempel Lindahls kvarg med hallonsmak utan tillsatt socker. Det som de har glömt att nämna med tydlig text på förpackningen är att produkten också är helt utan hallon. Hallonsmaken kommer istället från svartmorotkoncentrat, aromer och sen har man adderat lite färgämnen för att, jag gissar, göra den lite mer rosa.

Lindahls Kvarg med Hallonsmak
Lindahls Kvarg med Hallonsmak utan hallon

Det här är ju egentligen inte allvarligare än att du själv blandar upp kvargen med Fun Light vilket har varit, och fortfarande är, väldigt populärt inom fitnesskretsar. Så jag tror inte det är farligt eller dåligt på något sätt. Men vad hände med att addera hallon till något om du vill ha hallonsmak på det? Hallon (och andra frukter och bär) är ju faktiskt nyttigt och det gör maten bättre/nyttigare.
Sen undrar jag om det bara är jag som känner mig lite blåst om jag köper en produkt med smak av ”något” utan att det ”något” faktiskt finns i produkten? I alla fall i mejerihyllan är det något jag förväntar mig*. I deras sockrade varianter har de tillsatt riktiga frukter så vi vet att de hade kunnat om de velat.
Hur som helst så tänkte jag idag ge mig på min första vlogg (video-blogg) för alla er. I det första avsnittet visar jag hur du gör Kvarg med hallonsmak, utan tillsatt socker, med hallon.

Ja, jag vet att jag tabbade mig lite i klippet och sa utan socker istället för tillsatt socker, men jag orkade inte göra om allting igen. Kvarg med hallon är för övrigt väldigt gott.
* Givetvis är det inget jag tror på när jag köper godis med ”fruktsmak”, så kanske är det bara jag som är löjlig här. Men förhoppningsvis har jag fått dig att bli lite mer benägen att titta på innehållsförteckningen när du handlar nu 🙂

25 svar på “Smaksatt kvarg utan tillsatt socker men…”
 1. Hahaha avancerat! 😀
  (ska prova någon dag när jag har tid att hälla i hallon) 😉

 2. Nej här tycker ja nog du va lite löjlig måste ja säga 😉
  Gissar faktiskt på att dom flesta vet att det inte är hallon i, sen smakar dom nya med ”hallonsmak” osv mycket bättre än när man blandar den själv faktiskt.
  Blir ju lite knepigt med dom flesta andra smakerna om man vill få till det också.
  Väldigt smidigt att rycka med sig en färdigblandad också 🙂 (okej kanske inte tar sån tid att göra sin egen haha)
  Nej, ja måste säga att ja gillar dom ”färdiblandade”(smaksatta)

 3. Jag jobbar i matvarubutik och fick idag frågan om vi säljer proteinchoklad.. Så tydligen finns det också.

 4. Hej kul läsning och intressant. jag köper dom för att dom innehåller lite kolhydrater, utan att ha gjort någon större undersökning så skulle jag tro att det är för att de innehåller lite kolhydrater o ändå e lite som en dessert som dom e så populära. då fungerar det tyärr inte o blanda i frukt o grejjer. kanske vissa bär.
  Men likväl kul o se det ur en som tränars perspektiv.

 5. Ont i magen får jag av alla smaksatta – sen har vi Kvarg m nötchoklad-smak men utan nötter…

 6. Det här påminner mig om vissa dippsorter till chips, ”med smak av gräddfil”.
  Sedan ska man blanda pulvret med gräddfil.
  Vad är det den där smaken består av egentligen, och på vilket sätt tillför den något till smaken på själva gräddfilen?

 7. Men det står ju inte kvarg med hallon utan med hallonSMAK så lurad blir man inte. Man måste ju läsa korrekt och förstå innebörden.

 8. Micke
  Att du tycker bättre om de artificiella smaker beror antagligen på att du inte är van vid de vanliga naturliga smakerna.
  Jag hade själv en ganska lång period då jag åt en massa skräp, man ville hela tiden att allt skulle vara sötare, saften blandade man nästan 1/5 i glaset, istället för 1/10 som innan. Inget smakade något om det inte var starka artificiella smaker eller massor av socker och/eller salt osv.
  Nu när jag lagt av med skräpet sedan ganska många år så är det så lätt att njuta av smaker. Ett vanligt äpple t.ex. smakar ju sött och gott. Hallon är sura, men lite hallon och grädde (eller kvarg) kan jag äta som efterrätt.
  Jag har testat kvarg med vanlijsmak, men det är ju så sött och jävligt att man måste späda ut det med något annat (filmjölk spädde jag med).

 9. Ett till problem (enligt mig) är att kvargen inte består av svenska mejeriprodukter utan är tillverkad utomlands.. Därför väljer jag att inte köpa kvarg! Vad finns det då för alternativ?

 10. Att vinkla det till att folk är lata puckon som inte förstår att man kan blanda ihop en hallonkvarg själv förstår jag inte poängen med. Nåja…
  Varför finns det sådana här produkter? Ja, var drar man gränsen? Varför finns det saft med olika smaker?
  Varför köpa juice när man kan pressa apelsiner själv? Varför köpa köttfärs när man kan mala själv? Varför köpa kött när man kan föda upp djur själv? Varför köpa färdigbakat bröd när man kan köpa några hektar mark och odla vete själv? Lindahls, och andra tillverkare, säljer produkter som folk efterfrågar, till ett pris som båda kan gå med på.
  ”I deras sockrade varianter har de tillsatt riktiga frukter så vi vet att de hade kunnat om de velat.”
  Ditt logiska resonnemang är verkligen helt makalöst, man blir ju helt paff.
  ”Om vi ändrar förutsättningarna radikalt så möjliggör det X, alltså är X möjligt även om vi inte ändrar förutsättningarna alls. Say what?!
  Uttalandet förvånar mig också eftersom jag trodde att du åtminstone hade grundläggande kunskap om ämnet. Som du borde veta blir det en helt annan sammansättning när sockret kommer in i bilden och det ger produkten helt andra egenskaper och förutsättningar. För att inte tala om att använda riktiga bär i stället för aromer. Det innebär en helt annan tillverkningsprocess, helt annan logistik, helt andra juridiska förutsättningar och framförallt ett helt annat pris för slutkonsumenten. Och miljömässigt och hälsomässigt, är det verkligen självklart att besprutade hallon från Chile odlade intill ett kolkraftverk är överlägset kontrollerat odlad svartmorot från Falun?
  Avslutningsvis, ”…populärt inom fitnesskretsar. Så jag tror inte det är farligt eller dåligt på något sätt”.
  Haha, snälla, säg att du var ironisk?

 11. tomas: Att vinkla det till att folk är lata puckon som inte förstår att man kan blanda ihop en hallonkvarg själv förstår jag inte poängen med. Nåja…

  Snacka om att snedtolka en text 🙂

  tomas: Varför finns det sådana här produkter?

  För att folk köper det

  tomas: Varför köpa juice när man kan pressa apelsiner själv? Varför köpa köttfärs när man kan mala själv? Varför köpa kött när man kan föda upp djur själv? Varför köpa färdigbakat bröd när man kan köpa några hektar mark och odla vete själv?

  Alla dåliga exempel. Om du pressar din juice själv blir det i princip samma sak som den färdigköpta, minimala skillnader. Samma sak i alla din andra exempel. Mitt inlägg tar ju trots allt upp en stor skillnad

  tomas: ”Om vi ändrar förutsättningarna radikalt så möjliggör det X, alltså är X möjligt även om vi inte ändrar förutsättningarna alls. Say what?!
  Uttalandet förvånar mig också eftersom jag trodde att du åtminstone hade grundläggande kunskap om ämnet.

  ICA säljer redan sina ”kvargmål” som har verkliga hallon utan socker även om där är lite majsstärkelse i http://norrkoping.matvaran.se/i_vara.asp?7318690117698

  tomas: Avslutningsvis, ”…populärt inom fitnesskretsar. Så jag tror inte det är farligt eller dåligt på något sätt”.
  Haha, snälla, säg att du var ironisk?

  Om du aldrig har läst på den här sidan tidigare kan jag förstå att du tycker det låter lite roligt 🙂 Om du har varit här tidigare så är det där mest en korkad kommentar från din sida. Helt okej dock, vi säger alla dumma saker ibland.

 12. Det finns proteinchips också. De är redan här.
  Skulle inte förvåna mig om det finns ”proteinförstärkt” smågodis redan också.
  Fantastisk trend det här.

 13. När jag såg den finska översättningen på Lindahls kvargförpackning förstod jag direkt. Här betyder ”hallonsmak” att det är artificiell smak, medan ”hallon” betyder att livsmedlet innehåller hallon. Sedan har vi ”mjölkdryck” som är mjölk kan mjölk, med mjölksmak… Antagligen funkar det lika i Sverige. Bra att ha i minnet när ni handlar.

 14. Annica:
  Men det står ju inte kvarg med hallon utan med hallonSMAK så lurad blir man inte. Man måste ju läsa korrekt och förstå innebörden.

  Folk blir vilseledda:
  Folk blir lurade av frukter och snack om frukt på förpackningen

 15. Dock om du sitter o trycker protein bara kommer du få högre kortisol.
  Hellre socker än utan.

 16. John:
  Dock om du sitter o trycker protein bara kommer du få högre kortisol.
  Hellre socker än utan.

  Det där lät lite intressant! Kan du berätta mer/länkar, tack?

 17. Ja detta är ju inget direkt revolutionerande eller nytt. Så här fungerar det med de flesta smaksatta livsmedel. Och även om de faktiskt tillsätter äkta råvara så brukar det mest bara vara någon enstaka procent om ens det.
  Sen länkade du till en bild där du markerat en mening som säger att grafiska bilder av frukt används för att luras att det är en ingrediens, men i fallet med Hallonkvargen så är det ju faktiskt ingen bild, utan bara text. Nåja, den är rosa. Men på något sätt måste man väl ändå kunna signalera smaken på ett tydligt sätt utan att bli anklagad för att lura konsumenterna?

 18. Klockren text! Tyvärr finns det så mycket okunskap kring tillsatt skräp i maten och väldigt få varken läser eller reflekterar över innehållsförteckningen.
  Skulle dock inte rekommendera Fun Light i kvargen då den passar bättre att stå i kemikaliehyllan än vid saften. Detta innehåller Fun Light Appear:
  Vatten, surhetsreglerande medel (äppelsyra, natriumcitrat), sötningsmedel (aspartam och acesulfam K), naturlig arom, konserveringsmedel (kaliumsorbat), extrakt av äpple och hibiskus. Innehåller en fenylalaninkälla.
  Skulle göra som du visar i filmen, naturell kvarg och riktiga hallon!
  Tack för en riktigt bra sida!

 19. Vad gäller nu då? Orkar inte läsa alla kommentarer då de flesta snöar in på detaljer. Jag har en nyupptäckt diabetes. Smakade smaksatt kvarg idag (blåbär). Tyckte det var gott. Men kan jag äta denna smaksatta kvarg utan tillsatt socker, utan att mitt blodsocker värde går upp nämnvärt?

 20. Christer Granquist: Orkar inte läsa alla kommentarer då de flesta snöar in på detaljer. Jag har en nyupptäckt diabetes. Smakade smaksatt kvarg idag (blåbär). Tyckte det var gott. Men kan jag äta denna smaksatta kvarg utan tillsatt socker, utan att mitt blodsocker värde går upp nämnvärt?

  Du kommer definitivt att få mycket mindre påverkan av blodsockret om du väljer naturell kvarg eller kvargen med sötningsmedel, dvs varianterna utan tillsatt socker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *