Aftonbladet har borstat fram en gammal artikel från förra året där man rekommenderar powerwalks för att bränna fett och jag tänkte att det skulle vara ett bra tillfälle för oss att borsta av några av våra äldre inlägg och samtidigt skriva lite om fördelar och nackdelar med att gå istället för löpning.

Gång vs löpning

Den största fördelen med gång framför jogging är att det är lågimpakt vilket innebär att risken för skador är väldigt små och i stort sett alla kan utföra det oavsett utgångsläge. En person med 20-30 övervikt löper ganska stor risk för en överbelastningsskada om han/hon börjar jogga utan någon förberedande träning.

En annan fördel är att intensiv gång (eller powerwalk om man vill kalla det för det) ofta är tillräckligt för att nå upp till Rekommendationerna som finns för fysisk aktivitet men det kräver att man verkligen skruvar upp hastigheten när man går. Detta har jag tagit upp tidigare i mitt inlägg om rekommendationer för fysisk aktivitet.

Nackdelarna med gång för de som klarar av att jogga är flera. Den största nackdelen när det gäller viktnedgång är troligen att man bara förbränner ungefär 70 % av kalorierna som man förbränner vid joggning (1). Ett annat sätt att se på samma sak är att om man joggar 5 km så måste man gå 7 km för att förbränna ungefär lika många kalorier. Det tar dessutom mycket längre tid att gå 7 km jämfört med att jogga 5 km.

Intensiteten vid gång är för många personer för låg att de ska förbättra sin kondition vilket gör att man missar lite hälsofördelar eller att det tar längre tid tills man uppnår de hälsofördelarna. Även när aktiviteterna upplevs lika ansträngande så får man sämre resultat från gång jämfört med jogging. Nicklas har skrivit mer om detta i inlägget, Gång och joggning – studie om konditionspåverkan vid likvärdig ansträngning.

Som jag tagit upp i mitt tidigare inlägg om konditionsträning vid viktnedgång finns det många fördelar med att försöka förbättra sin kondition så mycket som möjligt även om man endast är ute efter att förbränna kalorier. Om man förbättrar sin kondition så kan man efter ett tag välja att antingen förbränna fler kalorier på samma tid eller att korta ner sina träningspass och använda fritiden till annat. Högre intensitet är fördelaktigt både sett till konditionsförbättring och för ens insulinkänslighet.

Kort summering

För att summera lite kort. Promenader kan vara trevligt, avslappnade och bra återhämtning mellan mer intensiv träning. Aftonbladets artikel är bra enligt mig. De har lagt upp en liten stegring och de lägger till att man måste sköta kosten om man vill uppnå några större resultat på vikten. De överdriver dock vissa av fördelarna med gång och det är helt klart så att man får ut mycket mer utav jogging om man har förutsättningarna för att klara av det. Fast som vanligt är det dock så att om man inte vill gå ut och jogga så är promenader bättre än ingenting alls.

19 svar på “Powerwalk – världens smartaste träning?”
  1. ”Fast som vanligt är det dock så att om man inte vill gå ut och jogga så är promenader bättre än ingenting alls.”
    Eftersom den är skriven i aftonbladet så tror jag att de flesta som läser denna artikel och anammar den är i en något lägre klass än de som läser denna blog i aktivitetsnivå.
    Därför tror jag för en gångs skull att aftonbladet är rätt ute när de rekomenderar denna aktivitet till befolkningen 🙂
    Get the people moving!

  2. Jag håller med dig Lars. Problemet som jag ser det är när man ger en träningsform alldeles för mycket hype och folk tror att de kommer få mer ut från träningen än vad man kan förvänta sig. Det är samma orsak som ligger bakom mina inlägg om Crossfit och BodyPump.
    Jag tror att många som börjar träna, men slutar igen gör det därför att de inte ser några resultat. De flesta av dem har troligen för stora förhoppningar i stort, men det finns nog en hel del som har för stora förhoppningar på den träningsform de valt, tex kaloriförbrukning vid gång. Jag stöter ganska tätt på personer som säger att de promenerar jättemycket och ändå går de inte ner i vikt. Sen när man tittar lite närmre på det så syftar dem på 30-60 minuters gång varje dag vilket endast motsvarar ungefär 100-250 kcal för en tjej på 60 kg.

  3. Jo det är klart, men där är ju problemet mer vad ”människor” tror ska hända av att börja träna.
    Det är ju inte allt för sällan jag stöter på personer som dansar in på gymet sådär i maj och ska fixa beach 200x och tro att det är genomförbart på 2-4 veckor med 10-15kg övervikt.
    Dessa ger sig på det där som vi lite mer tränade håller på med och säckar ihop efter 2 veckor och kraschar hela planen. Säkert en lika stor anledning till att folk ger upp som ditt exempel :).
    Vad många måste förstå är ju att hälsosamt leverne är en livsstil och inte något man bara behöver göra 1-2 månader per år i panik inför badsäsongen 😛
    Där ligger nog det största problemet tror iaf jag.
    Men som sagt i stort håller jag ju med dig.

  4. Hejsan!
    du skriver: Ett annat sätt att se på samma sak är att om man joggar 5 km så måste man gå 7 km för att förbränna ungefär lika många kalorier. Det tar dessutom mycket längre tid att gå 7 km jämfört med att jogga 5 km.
    Min fråga är: Jag var på en föreläsning där föreläsaren sa att om man joggade eller sprang inte var avgörande för energiförbrukningen utan att sträckan var avgörande, alltså att energiförbrukningen ökade relativt till hastigheten. Så energiförbrukningen blir samma om man går eller springer 5km. Undrar nu om hon hade fel för sig!
    MVH Maria

  5. Hej Maria!
    Din föreläsare hade fel för sig ja. Om du tittar på referens 1 som jag anger så är det till en studie där man gjort faktiskt mätningar av energiföbrukningen vid gång och löpning.
    Sträckan är det som är klart viktigaste när man jämför löpning i olika hastigheter. Väldigt långsam jogging 7 km förbränner i stort sett lika mycket kalorier som 7 km snabb löpning. Folk tar det ofta ett steg för lång och blandar in gång.

  6. En förklaring som kanske kan vara till hjälp.
    Föreläsaren tog upp skillnaden mellan jogging/löpning, inte löpning/gång.
    Vid jogging och löpning så ”skuttar” du fram och skjuter ifrån mer och landar hårdare vilket gör det jobbigare för hela kroppen dels genom frånskjutet och att coremuskulaturen måste kompensera för hårdare belastning vid landningen. Detta är ju obefintligt vid vanlig gång. Därför så är ju energiåtgången högre vid jogging/löpning.

  7. Hej!
    Och tack för informationen. Jag har tränat en del men inte läst så mycket om träning… Jag måste erkänna att på mitt gym (som är ett välrenomerat gym, med tränare som har hög utbildningsnivå, i Bryssel) så har vi träningsschema med poäng där det är bättre att gå samma sträck jämfört med att jogga.
    Jag har inte tidigare tänkt på att det kan vara för att motivera de som har lite svårare att jogga. Och för deras självkänsla… Och det är nog nog så viktigt. Dock så är det inte riktigt tillämpbart för mig. Så tack så mycket för infon!

  8. Jag powerwalkar som enda träningsform. ungefär 9 km 5 dagar i veckan. Jag tränar inte alls på annat vis, men har märkt av en stor viktminskning, bättre kondition ( kan numera springa om jag skulle vilja, vilket jag inte kunde förut) samt att jag är allmänt vältränad. Hade dessutom enorma ryggproblem som också har försvunnit. GO GO GO powerwalk tycker jag.

  9. Att förflytta en massa en given sträcka ger ett och samma energiutag oberoende av hastigheten. Gäller i gäller i princip en mäniska du luftmotstånd m.m. kan försummas

  10. Otto:
    Att förflytta en massa en given sträcka ger ett och samma energiutag oberoende av hastigheten. Gäller i gäller i princip en mäniska du luftmotstånd m.m. kan försummas

    Den ideella energiåtgången är givetvis densamma oberoende av hastighet, och den är dessutom lägre än både när man joggar och när man går. Det viktiga i sammanhanget är inte den teoretiska arbetet av att flytta en massa utan kroppens effektivitet. En maskin med perfekt effektivitet finns inte, och vår kropp är inte något undantag. Att jogga går snabbare, men är även mindre energieffektivt.
    (Termen effektiv kan bli lite baklänges i sammanhanget eftersom man vid viktnedgång vill slösa bort så mycket energi som möjligt.)

  11. Hej, Jag har joggat/sprungit varannan/var tredje dag i ett års tid. Jag är kurvig och vill främst få smalare lår. Jag ser ungefär likadan ut nu som då, även om jag känner mig starkare och lårmusklerna syns mer. Springandet tar också bra på magen!
    Jag alternerar asfalt och terräng. Nu har jag tagit ett par powerwalks och fått träningsvärk på insida/baksida lår, precis där jag vill stramas upp. Jag har trot att springandet når alla benmuskler och att det borde vara det bästa, men varför känns det mer i låren (insida/baksida) när jag powerwalkar.
    Jag småjoggar inte utan springer rätt snabbt, springer i backar, över stock och sten samt spurtar. Hurkan detta komma sig? Är powerwalk bättre för mig? Och…varför blir inte benen smalare av springandet?
    Tack på förhand

  12. Har nu kört power walk 6 pass i veckan i en timme. En fördel som inte nämns är följande. Jag tränar tidigt på morgonen kl 06:00. I det löpar spåret brukar det komma ” engångs tränare” som jag nu kallar dom. Dom får för sig att träna , tar sig upp tidigt springer 5 km eller mil banan. Sen ser man dom inte mera. Dom är förmodligen otränade som fått för sig att börja träna , redan efter ett pass eller två så orkar dom inte.
    Jag som kör power walk får inga skador, belastningar som medför att jag inte orkar köra nästa dag… Detta är den största fördelen. Självklart ger löpningen mera kondition, förbränner mera, ger bättre syreupptagning och tar mindre tid. Men vad spelar det för roll om folk bara orkar några pass innan motivationen försvinner.
    Där är gången överlägsen…

  13. Jag walkar själv också, kanske inte med så mycket ”power” men ändå…
    Det blir runt 30 min per dag, o även om jag inte bränner så mycket kalorier eller går ner i vikt ett gram, så får jag dagsljus, frisk(are) luft, känner mig piggare, får något bättre sömn, orkar något mer.
    För kondition o fysisk hälsa gör det kanske inte mycket, men för psykiska välmåendet desto mer o det är i dagsläget det viktigaste för mig.
    Det är inte heller mycket jämfört vad jag läser att andra presterar, men för mig är det jättesteg från att tidigare i princip inte rört mig någonting under en dag. Träningsdosen i detta är tillräckligt liten för att få mig att fortsätta och därmed göra det till en regelbunden aktivitet, inga direkta skaderisker heller mer än att halka omkull på isigt underlag.

  14. Personligen älskar jag powerwalks eftersom jag klarar av att hålla på många gånger längre. Idag promenerade jag exempelvis 12 km, och det tog ungefär 2 timmar. Hade jag gett mig ut på en löprunda hade jag nog bara orkat springa i ca 5 km. Så jag brände fler kalorier, fick mer frisk luft, mina ben fick bra men snäll träning under lång tid och jag spenderade åtminstone en timma extra på att INTE sitta hemma och äta skräp =) Och redan ikväll kommer jag vara återhämtad nog att gå en powerwalk till. Den enda nackdelen jag kan se är som du säger att man inte får så höga pulstoppar och att det tar så lång tid. Men jag älskar det! Ser inte fram emot att börja med intervaller igen inför vårens lopp 😉

  15. Maria:
    Hejsan!
    du skriver: Ett annat sätt att se på samma sak är att om man joggar 5 km så måste man gå 7 km för att förbränna ungefär lika många kalorier. Det tar dessutom mycket längre tid att gå 7 km jämfört med att jogga 5 km.
    Min fråga är: Jag var på en föreläsning där föreläsaren sa att om man joggade eller sprang inte var avgörande för energiförbrukningen utan att sträckan var avgörande, alltså att energiförbrukningen ökade relativt till hastigheten. Så energiförbrukningen blir samma om man går eller springer 5km. Undrar nu om hon hade fel för sig!
    MVH Maria

    Hej Marie, jag har också läst om samma sak tidigare. Jag tror det låter ganska logisk eftersom samma sträcka bränner ju lika mycket, men jogga ta kortare tid än pw. Sen om man joggar 60min o pw 60min, då bränner ju joggningen mer antar jag?
    Försöker också klura ut det. Hehe

  16. Det krävs mer energi per km att jogga jämfört med att gå. Förutom att flytta kroppen framåt så flyttar vi även kroppen lite upp och ner när vi joggar.
    Du gör av med ungefär 30 procent mindre energi när du går jämfört med jogg/löpning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *