Att aftonbladet inte ställer några som helst krav på sina debattartiklar har vi redan fått lära oss vid flera tillfällen. Galna saker som att man blir tjock som en sumobrottare om man äter lika mycket energiprocent kolhydrater som sumobrottare och att man blir tjock av frukt har vi tidigare tagit upp här på bloggen.
Idag var det dags för nästa idiotiska debattinlägg. Denna gång är det Idéer för livet, BRIS och Ren Idrott som gått tillsammans för att skriva inlägget, Unga tycker doping är okej. När man läser rubriken så tror man genast att unga tycker det är okej med saker så som anabola steroider, DNP, Tamoxifen, EPO eller något liknande. Istället är det vanliga kosttillskott man syftar på. Visst säljs det en väldig massa skit när det kommer till kosttillskott och en klar majoritet av produkterna har ingen ordentlig vetenskap bakom sig, men kosttillskott är INTE doping. De flesta kosttillskott är en koncentrering av saker som redan finns naturligt i maten, proteinpulver är inget konstigare än potatisstärkelse eller matolja (vilket ju är renframställd stärkelse och renframställt fett).
För ett antal veckor sen så gick SOK ut med att man kommer skärpa sina kostrekommendationer inför OS 2010. Orsaken till detta är att 22-27 % av deltagarna i den svenska OS-truppen 2006 använde sig utav någon typ av kosttillskott. I artikeln kan vi bland annat läsa följande citat från chefsläkaren på SOK, Bosse Berglund:
Det finns en fåtal idrottare som behöver äta tillskott, men inte många. Och att ta kosttillskott som finns i gråzonen, som kreatin eller proteinpulver, är vi helt emot. 15 procent av de tilskotten kan vara kontaminerade av dopingmedel
OS 2006 skickade vi 133 athleter till OS. Av dessa var det alltså mellan 29-36 stycken som använde sig utav kosttillskott. Om vi ska tro på siffran 15 % så borde detta innebära att minst 4 (mer än 3 %) av Sveriges deltagare borde åkt dig för doping (vi ignorerar varians och slump för enkelhetens skull). Lägg till att flera av idrottarna säkerligen tar mer än ett tillskott och det är ett under att ingen idrottarna åkte fast för doping.
Vi (Jacob) har gått igenom riskerna med att få i sig något otillåtet preparat när man köper kreatin i inlägget, kreatin ett av få tillskott som ger något! och det som tar upp där gäller även för alla andra kosttillskott och vi rekommenderar de som inte läst inlägget att scrolla ner till underrubriken vid dopingkontroller. För att göra ett ytterligare tillägg så vet vi inte hur de gjorde sitt urval när de leta fram produkterna till studierna som visar på en förekomst kring 15 % när det gäller otillåtna preparat i kosttillskott. Oavsett så verkar siffrorna de kommit fram till inte stämma överrens med verkligheten. Om siffran 15 % verkligen hade gällt så hade det varit långt fler som åkt fast för doping varje år i sverige.
Tillbaka till artikeln
Om vi återgår lite snabbt till artikeln så står det att 70 % av alla tillfrågade killar och 60 % av alla tillfrågade tjejer inte ansåg att kosttillskott var doping. I debattartikeln så målas siffrorna upp som höga och man kopplar den höga siffran till en dålig självbild hos unga pojkar och tjejer där deras strävan att se ut som personer i media gör att acceptansen för doping ökar. När vi läser siffrorna så tycker vi att det är skrämmande att det är så låga. Detta pekar på en otroligt stor okunskap i skillnaderna mellan doping och kosttillskott.
Som vi skrev i inledningen finns det en mängd skitprodukter på kosttillskottsmarknaden och majorieteten av produkterna har ingen vetenskap bakom sig (i en debattartikel i DN skrevs det t.ex. om den svaga evidensen för effekten av Rosenrot för ett tag sedan). Det är inte heller otänkbart att många kan tänkas ge oönskade biverkningar. Produkter som säljs i hälsokostbutiker är inte läkemedel och de behöver därför inte genomgå samma hårda kontroll som dessa. Effekterna av detta är att man inte vet alla effekter och biverkningar från produkterna och man ska därför vara försiktig med vad man stoppar i sig. Det finns emellertid tillskott som är väl beprövade och som har vetenskap bakom sig och unga bör upplysas om detta istället för att utsättas för skrämselpropaganda.
Det man bör göra är att ge unga information om skillnaderna mellan kosttillskott och doping. Berätta för dem hur man kritiskt granskar en produkt innan man köper den och hur man hittar tillförlitliga källor kring produkten. Detta är sunt förnuft och handlar om källkritik och kritiskt tänkande vilket man tyvärr verkar lära ut väldigt lite i skolan trots den stora inverkan som internet har på ungas informationssökning och all desinformation som finns där. Sett till debattartikeln så verkar Ren Idrott, BRIS och Idéer för livet snarare vilja bidra till problemen genom att även de sprider desinformation.
Slutord
Artikeln är helt bedrövlig och ger mixade budskap som förvirrar läsaren om kosttillskott hit och doping dit, ungdomars mentala ohälsa, snedvridna ideal, kosttillskott för att leva upp till mediabilden, syn på doping och allt i en enda röra för att skapa felaktiga associationer.
Ett väldigt lågt retoriskt grepp och en allmänt bedrövlig artikel som tyvärr gör mer skada än nytta.
/Jacob och Nicklas
Uppdatering 1/7
Mer information om undersökningen som de diskuterar i debattartikeln går att ladda ner på Ren Idrotts hemsida. Man kan även hitta en jämförelse mellan den undersökningen och liknande undersökningar utförda 2005 och 2007 på Ren Idrotts hemsida. I denna finns det en sammanfattning i punktform i slutet där man kan läsa följande.
- Allt fler 15-25-åringar idrottar och tävlar. Andelen som styrketränar är jämn jämfört med tidigare år.
- Fortsatt få kan tänka sig att dopa sig för att bli mer framgångsrika.
- Andelen som kan tänka sig att ta ett magiskt piller är liten och har generellt sjunkit något sedan 2007.
- Andelen som tror att doping är ganska eller mycket vanligt bland elitidrottareligger kvar på omkring 80 procent.
- Färre än tidigare säger sig känna någon, eller ha någon i sin närhet, som har dopat sig.
- En fortsatt stark majoritet, 6 av 10, anser att svenska idrottare dopar sig i mindre utsträckning än utländska.
- 15-17-åringar är fortsatt den grupp där flest tycker att mycket muskler på killar ser både snyggt ut och gör det lättare att få tjejer.
- Hälften av de tillfrågade kan tänka sig att använda kosttillskott för att förbättra sina resultat vid träning eller tävling.
- Kosttillskott betraktas inte som doping.
En liten förbättring på 4 år och trots detta så går man ut och skriver en så pass dålig och felaktig debattartikel.
Lysande artikel!
Jag kan ej förstå vad de har för agenda att agera mot kosttillskott i sig. Tror de att något leder till ett annat? Sprid hellre kunskap om skillnaden mellan kostillskott och doping och gör unga upplysta istället!
Jag känner ett starkt behov av att säga något vettigt angående detta, men kan inte komma på något. Det fattas mig en hel del förståelse för denna artikel, och kvällspressen för att kunna komma på något konstruktivt över huvud taget att säga.
Det är så fruktansvärt utanför planen att det inte kan bemötas med något konstruktivt som beskriver hur urbota dumt det är att ens komma på tanken att skriva en liknande artikel.
*hum hummm ihummm hummm uhum* Lät ungefär lika vettigt som något dessa personer kan komma på knns det som.
William Karlsson:
Tack!
Nej den agendan känns helt obegriplig. Det finns definitivt fog för att förtydliga att idrottande ungdomar inte MÅSTE ta tillskott och att kosten ALLTID är nummer 1. Men att jämnställa med doping är helt fel och att därefter dra paralleller med att ungdomar tar denna ”doping” pga av att de måt dåligt o.s.v. är idiotiskt.
Dopingen är ett bekymmer, ungdomars mentala ohälsa likaså. Vidare bör man lyfta fram kostens betydelse som nummer 1 men det är var ett riktigt bottennapp.
Lars:
Jo jag håller definitivt med Lars, svårt att få grepp om artikeln. Den är undermålig helt enkelt.
Man rodnar av pinsamhet när man ser vad de väljer att göra sina undersökningsdata. Det verkar ju finnas flera saker som hade varit intressanta att ta upp (främst delen om psykisk ohälsa), men istället väljer man att göra en sensationsjournalistisk koppling som inte är något annat än bogus. Ett slöseri med data, tid och pengar som får det att krypa i kroppen på en. (Oredlighetsfrågan skall vi inte ens nämna.)
BRA skrivet. Jag blir så förbannad när jag såg detta i aftonbladet. Hoppas folk har bättre förstånd än att tro på det de läser i denna blaska.
Jag läser sällan Aftonbladet eller Expressen så jag slipper se deras usla artiklar. Jag tycker SOK’s agerande är väldigt lustigt och undrar verkligen vad de klassat som kostillskott om bara 27% av vår olympiska trupp använder sig av det.
I artikeln så nämner de allting, tom multivitamin och omega 3. Siffran ligger lägre än vad den brukar göra i liknande internationella undersökningar. Möjligen är det så att svenska idrottare tar mindre tillskott än andra idrottare eller så beror det på att idrottarna inte varit ärliga i sina svar då de säkerligen känner till SOK’s rekommendationer om att ingen bör ta tillskott.
Jag blir uppriktigt förbannad när jag läser den skiten de publicerar. De sänker ju förtroendet för både aftonbladet och de som står bakom debattartikeln.
Deras agenda känns något oklar. Men tydligt är ju att de är djupt ohederliga eller riktigt okunniga. De gör alla rena idrottare en rejäl björnstjänst.
Att en så låg andel av svenska elitidrottare skulle använda kosttillskott är ju inte något som ens SOK själva kan tro på.
Det som är så skrämmande är ju att så fort man själv har koll på ett ämne så är det som skrivs i media uppåt väggarna fel.
Slutsatsen blir ju att jag lapar i mig desinformation om alla andra ämnen där jag ’litar’ på media som informationsbärare.
Efter att ha läst uppdateringen: Jag vet inte om det är jag som är korkad, men jag tycker att det var OERHÖRT märkligt att de väljer att skriva som de skriver, om det är huvudpunkterna i undersökningsresultatet. Jag menar, det framstår ju inte som samma undersökning ens.
Visst är det underligt, jag förstår det inte heller. Vill man vara konspiratoriskt lagd så skulle man kunna se det som ett försök från Ren Idrotts sida att försöka rädda ansiktet efter det att Hedman åkt fast för doping. Hedman var ju ett av deras huvudansikten utåt och han påstår dessutom att han måste ha fått i sig det olagliga preparatet från ett kosttillskott från USA.
Hehe, låter som en dålig ursäkt i mina öron.
Visst har jag hört om att det skulle kunna finnas spår av efidrine och annat i tillskott och så, men allvarligt talat så verkar det lite suspekt.
Men att då påstå att alla tillskott är doping är ju inte riktigt en lösning på det problemet känns det som.
Relevant kritik. När det gäller rubriken ”Unga tycker doping är okej” så är det väl möjligt att den har satts av en slarvig redigerare och inte av dem som författade själva texten. Man får ju inte själv bestämma rubrik och artikel i sig tar åtminstone inte formellt och blandar ihop kosttillskott och doping.
Tyvärr är jag övertygad om att kosttillskott bidrar till en mer öppen syn på doping.
Förr hade jag aldrig kunnat köpa något så onaturligt/fuskigt/tveksamt som kreatin, men tänkte efter ett tag att vassle iaf endast är ett livsmede. När jag vande mig vid det började jag så småningom dock med kreatin/L-arginine etc.
Efter att ha accepterat det tänker jag att prestationshöjande som prestationshöjande, jag kan nästan lika gärna dopa mig om det inte vore så dyrt.
Denna successiva övergång är kosttillskottens fel, och jag är övertygad om att jag inte är ensam om dessa tankar.