Nya världsrekord i simning – forts….

Publicerat den 12 kommentarer till Nya världsrekord i simning – forts….

I ett utav de första inläggen här på bloggen så skrev jag ett kort inlägg om att det slogs en väldig massa världsrekord i simning under OS i peking och att det troligen berodde på Speedos dräkt LZR Race. Jag skrev lite om hur de andra simdräktbolagen till och med lät sina simmare simma i Speedos dräkt istället för deras egna så att de skulle gå tävla på lika vilkor.
Under veckan som gått var det dags igen då det precis varit VM i simning i Rom. Denna gång blev det inte mindre än 43 nya världsrekord där flera av rekorden förbättrades med stor marginal. De roliga nyheterna är att de andra dräktillverkarna verkar ha  kommit ifatt Speedo som totalt dominerade för 2 år sen. Nu är det istället Arena X-glide som dominerar bland guldmedaljerna. Biederman som slog Michael Phelps och satte nytt världsrekord på både 200 och 400 meter har tex förbättrat sitt personbäst med över 4 sekunder på 400 m sedan OS för två år sen. Allt med en ny dräkt från Arena.
BBC har satt ihop en lista med alla rekorden och vilken dräkt som simaren bar när rekordet sattes. FINA som är simningens högsta organ har beslutat att förbjuda användandet av dräkterna vid årsskiftet och det har varit en kontrovers angående om de nysatta rekorden ska få vara kvar. FINA tog dock beslutet för någon dag sen att de nya rekorden ska finnas kvar även efter nyår.
Personligen tycker jag att det är tråkigt att man inte längre kan jämföra presentationerna från olika tävlingar. Då dräkterna också skiljer sig åt är det svårt att veta om det är den bästa simmaren som vinner eller om det är en bra simmare med den bästa dräkten som vinner. Man kan också fråga sig vad som händer efter nyår? Kommer någon simmare ha möjlighet att närma sig de redan satta rekorden?
Enligt en av Aftonbladets undersökningar så tyckte 83 % att rekorden skulle få vara kvar. Detta är en siffra som förvånar mig. Personligen tycker jag att de ska strykas. Som det är nu så är de flesta rekord satta de två senaste åren och förhoppningsvis så är det väldigt få simmare som inte haft möjlighet att simma snabbt utan dräkt antingen före dräkterna eller nästa år när dräkternas inte längre kommer vara tillåtna. Om vi tar Sarah Sjöström (som simmade med Arena X-glide) som exempel så är hon endast 15 år och om hon nu är den snabbaste simmaren genom tiderna så har hon flera år på sig att i framtiden att slå världsrekordet som finns för simmare utan dräkt och verkligen visa att hon är snabbast.
Jag tror att risken är stor att många simmare som möjligen hade kunnat slå världsrekord nu inte kommer att komma nära då de inte får använda de dräkter som användes när rekorden togs. Det bästa alternativet hade enligt mig varit att tillåta dräkterna och göra sporten till lite av en materialsport eller att man stryker de nysatta rekorden som skett med dräkt. Vad tycker  ni?
Bloggen The science of sport har skrivit flera intressanta inlägg om simnings VM och dräkterna och jag rekommenderar den som är intresserad att läsa dessa.

12 kommentarer

 1. Jag tycker det är löjligt att man ska förbjuda dräkterna.
  Givetvis kan det vara lite ojämn kvalité nu när de är så pass nya, men det kommer ju att stabilisera sig. Och det är väl bra att de som lyckas tillverka de bästa dräkterna också borde få sälja dem??!

 2. I dagsläget är dräkten godkänd alltså måste rekorden stå. Så tycker jag. Ytterligare en fördel med att rekorden behålls, är att då står dörren lite på glänt för att godkänna nya högteknologiska dräkter i framtiden. Så tror jag det kommer att bli om dräkttillverkarna får säga sitt. Ingen simmare har då kommit i kläm med ett raderat rekord.

 3. Även jag tycker att både rekord och dräkterna ska få finnas kvar. Det sker ju konstant utveckling inom alla sporter. Ska vi förbjuda att, antagligen pengar, styr inom simningen, så borde man ju också sätta liknande regler inom andra sporter. t.ex. så borde man förbjuda den ballongdräkt som används vid skidhoppning, man borde gå tillbaka till riktiga träklubbor inom golfen, man borde förbjuda olika stall inom F1, och såhär kan man ju forsätta i nästan all oändlighet. Jag ser det bara som att den nya dräkten i större utsträckning tar bort de yttre faktorerna. Jag tycker bara detta är larvigt, det sitter ju inte direkt någon utombordare på dräkten..

 4. Kul med kommentarer och åsikter 🙂 Jag kommer att vara lite av en djävulens advokat här för att försöka få fram lite fler åsikter 😉

  Stefan: Jag tycker det är löjligt att man ska förbjuda dräkterna.Givetvis kan det vara lite ojämn kvalité nu när de är så pass nya, men det kommer ju att stabilisera sig. Och det är väl bra att de som lyckas tillverka de bästa dräkterna också borde få sälja dem??!

  Jag kan hålla med dig lite här. Det fanns regler redan från början som begränsade hur man fick tillverka dräkterna och de nya reglerna har egentligen bara begränsat möjligheterna för tillverkana ytterligare. Troligen hade man i längden även nått ett tak för hur bra dräkterna skulle kunna bli med de reglerna som finns nu med. Frågan är hur lång tid det skulle ta. Om det skulle ta lång tid så hade det kunnat bli så att många idrottare aldrig hamnat i topp därför att de varit sponsrade av en tillverkare som hela tiden legat lite efter i utveckling.
  Samtidigt är dräkterna väldigt dyra och som jag förstått det var detta en del i FINA’s beslut. På toppnivå har detta ingen inverkan då tillverkarna ger sina idrottare dräkterna men på lite lägre nivå så kan man mycket väl tänka sig att de med bättre finanser får ett orättvist övertag mot de som har det sämre ställt.
  Vad tycker du om att man låter rekorden finnas efter det att man beslutat att ändra reglerna för dräkterna då?

  Patrik: I dagsläget är dräkten godkänd alltså måste rekorden stå. Så tycker jag. Ytterligare en fördel med att rekorden behålls, är att då står dörren lite på glänt för att godkänna nya högteknologiska dräkter i framtiden. Så tror jag det kommer att bli om dräkttillverkarna får säga sitt. Ingen simmare har då kommit i kläm med ett raderat rekord.

  Ett intressant synsätt Patrik och jag hade inte riktigt tänkt på möjligheten att det i framtiden skulle kunna bli så att dräkterna tillåts igen. 🙂 Att ingen simmare skulle komma i kläm vet jag inte riktigt om jag håller med om däremot. Om nu förändringen som du tror på faktiskt sker så kan de bli många idrottare som når sin topp fysiskt nästa år som hamnar i kläm. Dräkterna kanske är förbjudna under alla de åren som de är som bäst och de får därför ingen möjlighet att komma nära världsrekorden.
  Sen måste ju gränsen sättas någonstans för dräkterna i slutändan och dräkttillverkarna kommer få sälja mer på hype än på faktisk skillnad i funktion. Jämför tex med fotbollsskor och joggingskor där det kommer nya modeller flera gånger om året men prestationen förändras ju knappast.

  Dennis: Även jag tycker att både rekord och dräkterna ska få finnas kvar. Det sker ju konstant utveckling inom alla sporter. Ska vi förbjuda att, antagligen pengar, styr inom simningen, så borde man ju också sätta liknande regler inom andra sporter. t.ex. så borde man förbjuda den ballongdräkt som används vid skidhoppning, man borde gå tillbaka till riktiga träklubbor inom golfen, man borde förbjuda olika stall inom F1, och såhär kan man ju forsätta i nästan all oändlighet. Jag ser det bara som att den nya dräkten i större utsträckning tar bort de yttre faktorerna. Jag tycker bara detta är larvigt, det sitter ju inte direkt någon utombordare på dräkten..

  Jag har gått igenom min åsikt i svaren till Stefan och Patrik och får nästan bara upprepa den här. Alla sporterna du räknar upp har klara gränser för vad som är och inte är tillåtet i uttrustningen. Detta hade FINA med men det va oklar och gav därför möjlighet för tillverkana att tänja på gränserna. Det FINA har gjort nu är endast att förtydliga och flytta sin gräns. Om det va rätt kan diskuteras, men antagligen så slipper man några år med nya världsrekord hela tiden och tävlingar där man ser klara trender i att de som har en viss dräkt har störst chans att vinna.
  Vad tycker du om beslutet att rekorden fick vara kvar som man tog efter det att man förbjöd dräkterna?

 5. Jag tycker absolut att rekorden ska få vara kvar. Jag anser att det är simmaren som tagit rekordet och inte materialet som användes vid tidpunkten, även då simmarna själva gått ut med att dräkten påverkat resultaten. Och visst att man kan hålla med FINA i deras resonemang en aning, men jag står fast vid att dräkten inte är någon mirakelutrustning, man kan ju inte riktigt sätta dräkten på vem som helst och nya rekord skulle skapas.

 6. Att förbjuda dräkterna och behålla rekorden är ju det absolut sämsta alternativen. Kommer dessa rekord någonsin att kunna knäckas i speedos? Om inte så är ju sporten ”förstörd” på sätt och vis.

 7. Dennis: Jag tycker absolut att rekorden ska få vara kvar. Jag anser att det är simmaren som tagit rekordet och inte materialet som användes vid tidpunkten, även då simmarna själva gått ut med att dräkten påverkat resultaten. Och visst att man kan hålla med FINA i deras resonemang en aning, men jag står fast vid att dräkten inte är någon mirakelutrustning, man kan ju inte riktigt sätta dräkten på vem som helst och nya rekord skulle skapas.

  Att det är väldigt duktiga simmare som slagit världsrekorden är det ju knappast någon tvekan om. Dock är det helt klart så att dräkterna spelar en väldigt stor roll. Under första halvan av år 2008 sattes 48 av 52 världsrekord av simmare i Speedos dräkter. Antingen är Speedo otroligt bra på att välja simmare att sponsra eller så var det en orättvis fight. Nuförtiden är det inte så stor skillnad mellan dräkterna men Arena X-glide har ett försprång på de andra.
  Frågan är ju därför om det verkligen är världens snabbaste simmare som sätter världsrekorden eller om någon annan varit snabbare om de fått använda samma dräkt. Som det är nu kan man inte veta. Detta är fallet i flera andra sporter med som tex F1, jag vet. Men simningen ville tydligen inte att det skulle bli så inom deras sport.

  Elad: Att förbjuda dräkterna och behålla rekorden är ju det absolut sämsta alternativen. Kommer dessa rekord någonsin att kunna knäckas i speedos? Om inte så är ju sporten ”förstörd” på sätt och vis.

  Hej Elad!
  Jag håller med dig till 100 % här och tror också att det kan ställa till det. Nu gör man förbättringar i simbassänger och miljön runt omkring som också ska gör att man kan simma snabbare, men frågan är om detta räcker till? I framtiden blir troligen idrottarna snabbare och snabbare, men vi kanske får ett antal år utan några världsrekord nu.

 8. Tycker dräktbråket visar lite på hur pass mäktiga USA är i simvärlden. Inför och under OS var det ingen som ville förbjuda Speedos (USAs) dräkter. Nu när andra tillverkare (icke-USA) gått om blir det nya begränsingar i reglerna.
  Är ju lite synd att simvälrden försatts i detta problem pga dräktutvecklingen exploderat egentligen. Dock så satte ju t ex Phelps ett riktigt fint rekord på 100m fjäril utan ”superdräkt”.
  Det största problemet som jag ser det är vart gränser ska sättas i regler och så vidare. För män är det ju rätt lätt att begränsa ytan på simplaggen. Men för damerna bör väl ytan vara så pass stor ändå att det går att göra skillnad med vissa textiler. Och hur man klassificerar dessa har jag ingen koll på men det känns komplicerat att sätta gränser.
  Rekorden tycker jag ska få vara kvar, då dom ju sattes med då gällande regler. Och nu när så många har satts, har man någon koll på vilka rekord som satts med vilka dräkter?

 9. Självklart kommer dessa rekord kunna slås utan superdräkterna. En del av rekorden som slogs nu på VM var ju faktiskt utan, visst? Phelps satte ju faktiskt något.

 10. Challe: Tycker dräktbråket visar lite på hur pass mäktiga USA är i simvärlden. Inför och under OS var det ingen som ville förbjuda Speedos (USAs) dräkter. Nu när andra tillverkare (icke-USA) gått om blir det nya begränsingar i reglerna.
  Är ju lite synd att simvälrden försatts i detta problem pga dräktutvecklingen exploderat egentligen. Dock så satte ju t ex Phelps ett riktigt fint rekord på 100m fjäril utan ”superdräkt”.
  Det största problemet som jag ser det är vart gränser ska sättas i regler och så vidare. För män är det ju rätt lätt att begränsa ytan på simplaggen. Men för damerna bör väl ytan vara så pass stor ändå att det går att göra skillnad med vissa textiler. Och hur man klassificerar dessa har jag ingen koll på men det känns komplicerat att sätta gränser.Rekorden tycker jag ska få vara kvar, då dom ju sattes med då gällande regler. Och nu när så många har satts, har man någon koll på vilka rekord som satts med vilka dräkter?

  Intressant Challe. Jag hade inte äns tänkt på att Speedo och amerikanarna kan ha haft en stor del i de nya besluten. Jag vet inget om politiken bakom, men spontant så låter det troligt.
  Gränssättningen är minst sagt svår ja. Tycker att speedo gjorde fel redan när man tillät Speedos första dräkter inför OS. Nu känns det lite som att det blir fel vilket beslut man än tagit.

  Oskar: Självklart kommer dessa rekord kunna slås utan superdräkterna. En del av rekorden som slogs nu på VM var ju faktiskt utan, visst? Phelps satte ju faktiskt något.

  Phelps använde ju fortfarande Speedos dräkt. När den dräkten va bäst sattes också en otrolig mängd världsrekord (läs mit tidigare inlägg som jag länkar till i början på detta inlägg).Den dräkten kommer också förbjudas efter detta året och troligen återgår man till dräkter ungefär som de var för 3-4 år sen innan några High-tech dräkter fanns. Speedos dräkter har ju en klar fördel jämfört med dessa.

 11. Svår fråga, finns enligt mig inget direkt svar på hur det bör vara. Det beror på från vilken synvinkel man ser det hela.. Jag tycker absolut inte att rekorden ska tas bort för att det är att straffa simmare som endast följt regler och gjort vad de trott varit tillåtet.. Sen kan man faktiskt inte säga att en simmare med en viss dräkt inte hade vunnit utan just den specifika dräkten även om de flesta kanske antar det så finns det inget som kan utesluta att samma simamre hade vunnit även utan dräkten.. Så att ta bort några rekord fungerar inte.. Sen att förbjuda dräkterna känns som ett bakslag för simningen eftersom all sport utvecklas och de flesta sporterna blir mer och mer materialberoende. Däremot måste enkla och strikta regler sättas upp för hur en dräkt ska se ut och innehålla för kvaliteér. Som t.ex i golf där regler finns hur skårorna på en wedge får vara eller se ut.. Det måste vara lätttydliga och enkla

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.