Innan sommaren hade Tyngre två kostdagar där det var flera intressanta föreläsningar relaterat till kost och träning. Förutom att jag medverkade så var det även Nicklas Neuman, Ola Wallengren, Anki Sundin och Jacob Papinniemi.

Föreläsarna under Tyngres Kostdag
Föreläsarna under Tyngres Kostdag

Nicklas känner du igen här från sidan om du varit med från början. Jag bjöd in honom som skribent här på sidan 2009 och i flera år så skrev han regelbundet artiklar. Numera är han disputerad inom kostvetenskap och forskar på Uppsala Universitet. Han hjälper fortfarande till en del här på sidan, mestadels i bakgrunden dock. Alla hans artiklar kan du läsa här.

Nicklas under hans föreläsning i Göteborg
Nicklas under hans föreläsning i Göteborg

Ola Wallengren är disputerad dietist och är en känd profil inom styrketräningsvärlden i Sverige. Han har till exempel skrivit för Body Magazine i många år.

Anki Sundin är utbildad nutritionist/näringsfysiolog och precis som Ola har hon varit en framstående person i många år nu. Det var även Anki som hjälpte mig och Nicklas att ge ut vår bok Forma Kroppen.

Jacob Papinniemi känner du som lyssnar på Tyngre Rubriker garanterat till väl då han är en i panelen. Papinniemi var endast med under kostdagen i Stockholm.

Jag skulle medverka vid båda två och hålla en presentation kring protein och styrketräning men tyvärr blev jag sjuk i samband med dagen i Stockholm så jag fick stanna hemma.

Då vi hade flera hundra betalande som hade räknat med att även få se min föreläsning för pengarna så beslöt vi oss för att filma min föreläsning när jag sedan höll den under kostdagen i Göteborg och för några dagar sedan så la Tyngre ut den föreläsningen på sin youtubekanal.

Här under kan du se den i sin helhet. Den första halvan handlar om saker som spelar roll och saker som vi mer eller mindre vet stämmer. Den andra halvan är mer jag som spekulerar lite ytterligare.

Ljudet är av någon anledning mycket sämre när jag tittar på min mobil jämfört med när jag tittar på dator eller tv. Så har du problem med att höra på mobilen så vet du lösningen. Min dialekt är det dock ingenting som det går att göra någonting åt.

Förhoppningsvis är bilden tydlig nog för att det ska gå att se alla referenserna som finns med. Om inte så är det bara att skriva en kommentar här under så svarar jag inom någon dag med en länk till artikeln.

3 svar på “Om protein vid styrketräning – Föreläsning av Jacob Gudiol”
  1. Hej!
    Tack för en mycket bra föreläsning!
    Och dessutom bra poddar, lyssnar på allt!
    Jag har egentligen två frågor inom samma område.
    Föreläsningen handlade om hur man får gains dvs ökad muskelmassa med syfte att senare kunna nyttja den och kunna använda fibrerna på bästa sätt, öka styrkan. Men det krävs även att signaleringen fungerar på ett bra sätt.
    När signaler skickas genom axonet till axonterminalerna och de motoriska ändplattorna för att aktivera muskelfibrerna så blir aktiveringen och därmed kraften större om signaleringsfrekvensen är hög.
    Axon för typI fiber är oftast tunnare än för de axon som är kopplade mot typII och om kraftutvecklingen skall ske under kort tid så kan då en högre frekvens skickas snabbare till typII-fibrerna.
    Nu frågan: Förutom just snabbhetsträning/explosiv träning, finns det andra sätt att förbättra signaleringen till typII fibrerna och finns det något sätt att ytterligare öka storleken på axoner till typII fibrerna för att på så sätt öka hastigheten?
    Det blev två frågor märkte jag.
    Den tredje frågan är att man ofta pratar om hur mycket proteinintag som behövs för att öka muskelmassan och där är teorierna allt mellan 1,6 g/kg till lite över 2 g/kg, lite beroende på och dessutom gäller det som medelvärde. Oftast görs biopsier för att konstatera muskeltillväxt och således ökad styrka. Men hur sker utvecklingen av de motoriska enheterna och axon och vad krävs för att dessa skall ha så bra och optimala tillväxtförhållanden som möjligt?
    Du tog upp kollagenintag i föreläsningen, för senor och ligament, och jag funderade då på signaleringvägarna och deras uppbyggnad.
    MVH
    Kjell Ahlgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *