I två texter här på bloggen har jag berört livsmedel som inte bara är nyttiga och goda utan även visat sig gynnsamma för viktreglering ochviktnedgång. Texterna i fråga har berört helt vanlig mat som du hittar överallt i affärerna, mat som är nyttig och god samt att man i forskningen som sagt kunnat påvisa flera fördelar då individer vill behålla vikten/gå ner i vikt.
De livsmedel jag hittills berört är mjölkprodukter (”Mjölkprodukter och viktreglering – mer naturliga fettförbrännare”) och nötter (”Nötter – kaloririka men ändå gynnsamma för viktbalans?”). Vidare har jag även berört ökad konsumtion av omega-3 som en faktor för viktreglering i min andra text om omega-3 (”Om omega-3 del 2”).
Jag syftar i de här texterna till att ge konkreta råd om hur du kan påverka din ämnesomsättning och aptitreglering en aning via helt vanlig mat som du kanske ändå konsumerat och således slipper köpa svindyra viktminskningspreparat med tveksam effekt eller effekt som dock inte överstiger vad du kan hitta annorstädes.
Den här texten handlar om chili och hur denna smakrika underbara krydda dessutom kan ge dig en liten fördel ur viktsynpunkt.

Capsaicin – ”Det fettförbrännande ämnet”

Capsicin är ett bioaktivt fettlösligt ämne som förekommer i chilipepparfrukter och är det ämne som tillskrivs chilins fettförbrännande och energiförbrukande egenskaper.
Det är capsaicinet som gör chilin så stark och är ett ämne som innebär en smärta i kontakt med neuroner på vår kropp, både på vår hud och i munnen. Ju mer capsaicin i en chilipepparfrukt desto starkare och ju mindre frukten är desto starkare är den i regel (jämför piri piri med vanlig röd paprika t.ex.).
Mer om capsaicin kan du läsa på Wikipedia, både på svenska och på engelska.

Chilipepparns och capsaicinets roll för metabolism och aptitreglering

I en studie från 2003 gavs en glukosdrink till en grupp kvinnor där hälften fick 5 gram färsk chilipeppar. Både lägre blodglukossvar och en signifikant ökning av ämnesomsättningen kunde uppmätas för de som fick chilieppar tillsammans med druvsockret. Ökningen för ämnesomsättningen var 20% och varade upp till 30 minuter (1).
Denna ökade energiförbrukning är heller inte unik utan stöds av annan forskning likväl och det mesta tyder alltså på att du ökar din ämnesomsättning något då chili och andra starka kryddor (som jag inte kommer beröra här dock men det står mer i referenserna) och detta gäller främst akut efter måltid (2, 3, 4).
Angående säkert intag av rent capsaicin för hälsan så har man i en studie från 2009, publicerad i American Journal of Clinical Nutrition, vid så höga intag som 6 mg capsaicin per dag sett en säker nivå för intag. Man såg ingen skillnad i viktnedgång eller viloförbrukning hos deltagarna jämfört med en placebogrupp, men däremot en skillnad i förlust av bukfett och energiförbrukning från fett (5). Andra studier har även visat goda effekter på aptitreglering vid intag av capsaicin, både i kombination med andra bioaktiva ämnen (6) men även ensamt i chilipepparn (7, 8). I dessa studier har alltså intag av capsaicin helt enkelt inneburit att deltagarna konsumerat mindre energi.

insulin chili
Insulinsvaret från samma studie där man även här alltså kunde påvisa mer gynnsamma effekter ju mer chili kosten innehöll. Resultaten för insulinnivåer nådde högre statistisk signifikans (9).

Här ser vi de små skillnaderna i blodglukossvar två timmar efter de olika måltidsuppläggen där både grafen och tabellerna visar ett högre blodsockersvar ju mindre chili kosten innehöll (9).
Här ser vi de små skillnaderna i blodglukossvar två timmar efter de olika måltidsuppläggen där både grafen och tabellerna visar ett högre blodsockersvar ju mindre chili kosten innehöll (9).

Studiens resultat var inte stora men antyder dock metabola fördelar av chilikonsumtion utöver den ökade ämnesomsättningen som visats i många andra studier. Dessa parametrar (insulin- och blodsockerreglering) är dessutom i sig värdefulla för att hålla sig mätt och belåten och således öka förutsättningarna för viktreglering.

Slutord

Ja chili är som sagt gott i maten och dessutom innehåller det faktiskt en hel del C-vitamin och antioxidanter. Det finns en hel uppsjö av olika pepparfrukter att botanisera bland och alla har de olika smaker, styrkor och användningsområden.
Min poäng med just den här texten har dock varit dess fördelar ur ett viktperspektiv och mängder av forskning visar alltså att chilipepparn dels förbättrar förutsättningarna för att reglera aptiten, blodsocker och insulin, samt genom sitt aktiva ämne capsaicin öka ämnesomsättningen, både via allmänt högre energiförbrukning men även ökad fettförbränning.
Vi pratar varken om stora ökningar eller långvariga sådana men precis som i mina övriga texter i ämnet ”naturliga fettförbrännare” så är inte heller syftet att lyfta fram något som ”magiskt” utan snarare att visa hur du kan äta helt normalt och göra jättegod mat men samtidigt dra lite nytta av effekter för vikten som du kanske annars betalat dyra pengar för i form av ett trist piller eller pulver.
/Nicklas
1. Chaiyata P et al. Effect of chili pepper (Capsicum frutescens) ingestion on plasma glucose response and metabolic rate in Thai women. J Med Assoc Thai. 2003 Sep;86(9):854-860.
2. Henry CJ, Emery B. Effect of spiced food on metabolic rate. Hum Nutr Clin Nutr. 1986 Mar;40(2):165-168.
3. Yoshioka M et al. Effects of red-pepper diet on the energy metabolism in men.  J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1995 Dec;41(6):647-656.
4. Yoshioka M et al. Effects of red pepper added to high-fat and high-carbohydrate meals on energy metabolism and substrate utilization in Japanese women. Br J Nutr. 1998 Dec;80(6):503-510.
5. Snitker S et al. Effects of novel capsinoid treatment on fatness and energy metabolism in humans: possible pharmacogenetic implications. Am J Clin Nutr. 2009 Jan;89(1):45-50.
6.Reinbach HC et al. Effects of capsaicin, green tea and CH-19 sweet pepper on appetite and energy intake in humans in negative and positive energy balance. Clin Nutr. 2009 Jun;28(3):260-265.
7. Yoshioka M et al. Effects of red pepper on appetite and energy intake. Br J Nutr. 1999 Aug;82(2):115-123.
8. Westerterp-Plantegna MS et al. Sensory and gastrointestinal satiety effects of capsaicin on food intake. Int J Obes (Lond). 2005 Jun;29(6):682-688.
9. Ahuja KD et al. Effects of chili consumption on postprandial glucose, insulin, and energy metabolism.  Am J Clin Nutr. 2006 Jul;84(1):63-69.

12 svar på “Mer om naturliga fettförbrännare – Chili”
  1. Dessutom har chili en tendens att sänka blodtrycket om man är storkonsument, så pass att det verkligen märks, både objektivt och subjektivt… delvis kanske för att det ska vara kärlutvidgande, men kanske mer pga chili är rikt på både magnesium och kalium.

  2. Grymt bra text! (som alltid)
    Jag antar att det spelar roll om chilin man använder är torkad (ex från kryddburk) eller ”färsk” från butiken.
    Men spelar det så stor roll att det blir att slänga ut chilipulverburkarna och istället köpa ett växthus för massproduktion ^^ ?

  3. Bra blogg detta alltså!
    Ställer samma fråga som Opti.. gäller detta enbart frukten chili eller gäller detta kryddan oxå?

  4. Sebbe:

    Bra blogg detta alltså!
    Ställer samma fråga som Opti.. gäller detta enbart frukten chili eller gäller detta kryddan oxå?

    Hej Sebbe och tack för det!
    Svaret på din fråga borde framgå av referenserna. Och ja det gäller även kryddor. Huvudsaken är ju att capsaicinet är aktivt. Olika studier testar olika saker, rent capsaicin, chilifrukter eller kryddor.

  5. Bra. För jag älskar chili.
    En liten fundering dock.
    Påverkar Scoville skalan effekten? Jag menar intag of x gram jalapeño är det samma som x gram Habanero? Eller suga i sig pepparspray:D
    2.Hur tror du chili-intaget i ett land som Mexico påverkar deras övervikt? Mexico är ett av de länder med mest överviktiga i världen, på grund av olika saker såsom fattigdom, fet mat osv osv. Men tror du det hade varit mycket värre om de inte hade ätit så mycket chili i maten? Eller blir det irrelevant i det stora hela?

  6. Matte: Scovilleskalan har jag aldrig hört talas om. Men det är ofta så att ju mindre pepparfrukt desto starkare och således kan man ju anta en högre koncentration av capsaicin.
    ”Ett av de länder med mest överviktiga i världen” säger du, enligt vad topp 10 eller topp 20? För inte ligger de i den absoluta toppen i alla fall, USA, Kina, Indien, Storbritannien med flera lär ligga högre. Och procentuellt sett finns också länder som ligger högre. Fast jag vet som sagt inte din definition av ”ett av de länder med mest…” så det behöver ju inte vara fel.
    Chili är gott och ingår ju i mycket skräpmat så den har väl kanske indirekt påverkan men det är ju inte chilins fel. Att det skulle vara det motsatta, det vill säga skyddande, tror jag inte heller.

  7. Tack för svaret. Mer om scoville har du här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Scoville
    Det med mest överviktiga var nåt jag hörde på tv. Så har inte källa på det. Gjorde en liten sökning och fann http://www.nationmaster.com/graph/hea_obe-health-obesity
    Där ligger Mexico på andra plats.
    Kan också vara värt att kika på de olika chilifrukterna, då vissa kan påverka hälsan i mer grad än andra. Har hört från min frus familj(hon är från Mexico) att Habanero är bättre att äta för magen då den inte innehåller så mycket syra som t ex Jalapeño. Men detta kan ju vara en vandringsägen. Så jag tar det med en nypa salt än så länge..

  8. Matte: Tack för svaret. Mer om scoville har du här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Scoville
    Det med mest överviktiga var nåt jag hörde på tv. Så har inte källa på det. Gjorde en liten sökning och fann http://www.nationmaster.com/graph/hea_obe-health-obesity Där ligger Mexico på andra plats.
    Kan också vara värt att kika på de olika chilifrukterna, då vissa kan påverka hälsan i mer grad än andra. Har hört från min frus familj(hon är från Mexico) att Habanero är bättre att äta för magen då den inte innehåller så mycket syra som t ex Jalapeño. Men detta kan ju vara en vandringsägen. Så jag tar det med en nypa salt än så länge..

    Man får skilja på total mängd feta och procentuell andel i en population. Jag vet sedan tidigare att specifika populationer i till exempel söderhavsöar har en osannolikt hög andel och data från WHO har du här:
    https://apps.who.int/infobase/Comparisons.aspx?l=&NodeVal=WGIE_BMI_5_cd.0704&DO=1&DDLReg=ALL&DDLSex=1&DDLAgeGrp=15-100&DDLYear=2010&DDLMethod=INTMDCTM&DDLCateNum=6&TxtBxCtmNum=20,35,50,65,80&CBLC1=ON&CBLC3=ON&CBLC4=ON&CBLC6=ON&CBLC8=ON&CBLC10=ON&DDLMapsize=800×480&DDLMapLabels=none&DDLTmpRangBK=0&DDLTmpColor=-3342388
    Som du ser ligger Mexiko högst men faktiskt bara på tredje plats i Sydamerika till och med, både Argentina och Venezuela ligger högre.
    Chili har många intressanta hälsoaspekter som du säger. Jag vet att man sett viss korrelation till olika sjukodmar i länder med hög chilikonsumtion men det kan sannolikt vara så att de äter otjänlig mat där smaken döljs av kryddningen snarare än att kryddningen skulle vara boven.

  9. Sorry, men en chilis form eller storlek har inget med styrkan att göra. Du nämner piri piri och paprika, men exmorugia scorpio( världens starkaste chili ) är betydligt större än en piri piri så även habanero. Synd att använda sig av skrönor. Som källhänvisning använder jag jalanpeno.nu.

  10. Tänkte också på det och att scovilleskalan inte var nämnd i inlägget. Högre scoville borde ju vara effektivare. Det borde mao gå att slänga in Carolina Reaperfrön i en tablettkapsel och svälja två gånger i timmen om metabolismen ökar. Kan vara småjobbigt på vägen ut men man får ju aldrig branden i munnen då.

    Fredrik Lindqvist:
    Sorry, men en chilis form eller storlek har inget med styrkan att göra. Du nämner piri piri och paprika, men exmorugia scorpio( världens starkaste chili ) är betydligt större än en piri piri så även habanero. Synd att använda sig av skrönor. Som källhänvisning använder jag jalanpeno.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *