Antioxidanter var något som det fanns en väldig hype omkring för kanske 10-20 år sen och mer antioxidanter mot de så kallade fria radikalerna i kroppen ansågs vara lösningen på det mesta. Från att mer eller mindre hållits på en piedestal har antioxidanterna fått en mycket mer undanskymd bild och vissa studier har till och med visat på eventuella negativa effekter av att äta tillskott med stora mängder antioxidanter.

Nicklas har skrivit mer om detta i inläggen Vilka samband finns för olika dödsorsaker och konsumtion av multivitamintillskott? – en studie på olika folkgrupper och Träning och antioxidanttilskott – bra, obetydligt eller till och med dåligt?. Överlag kan man alltså säga att multivitamintillskott eller större doser av vitamin E eller Vitamin C vilket är de mer kända antioxidanterna inte egentligen kunnat visats ha någon större effekt.

ORAC – ett sätt att värdera antioxidanter i livsmedel

Ett sätt att försöka rangordna olika livsmedel för deras antioxidantkapacitet är Oxygen Radical Absorbance Capacity, eller ORAC som det nästan alltid förkortas. ORAC värdet är en representation av hur mycket antioxidantkapacitet som ett visst livsmedel har när man testar det i ett provrör.

USDA hade tidigare en tabell med ORAC-värden på sin hemsida men tog bort denna förra året då de ansåg att det inte finns några belägg för att det är just ORAC-värdet i ett livsmedel som avgör om det är nyttigt eller inte. Dessutom är det en väldig massa försäljare av olika kosttillskottm juicer mm som totalt missbrukat ORAC i sin marknadsföring med en massa missvisande tabeller där de påstår att deras produkter är super när det gäller antioxidanter.

Livsmedel rika på antioxidanter är oftast bra livsmedel

Trots de uppenbara bristerna i ORAC och att det numera inte ses som någon bra metod att rangordna livsmedel så är det ju fortfarande så att ett livsmedel med högt ORAC oftast är ett bra livsmedel. De som ligger högst på listan är allt som oftast frukter, grönsaker och vissa örter.

Så om du tar bort alla ”hokus pokus” kosttillskott från listan och bara håller dig till saker som ser ut som de gjorde när de skördades så innebär högt ORAC sannolikt att du äter mer frukt och grönsaker.

Den här studien publicerades för några veckor sen och är utförd här i Sverige. Det man gjort är att man studerat sambandet mellan den antioxidantdiska kapaciteten i deras kost (mätt med ORAC) och deltagarnas risk för att råka ut för hjärtsvikt.

Am J Med. 2013 Apr 2. pii: S0002-9343(13)00035-1. doi: 10.1016/j.amjmed.2013.01.006.
Total Antioxidant Capacity of Diet and Risk of Heart Failure: A Population-based Prospective Cohort of Women.
Rautiainen S, Levitan EB, Mittleman MA, Wolk A.
BACKGROUND: Few studies have investigated the association between individual antioxidants and risk of heart failure. No previous study has investigated the role of all antioxidants present in diet in relation to heart failure. The aim of this study was to assess the association between total antioxidant capacity of diet, which reflects all of the antioxidant compounds in food and the interactions between them, and the incidence of heart failure among middle-aged and elderly women. METHODS: In September 1997, 33,713 women (aged 49-83 years) from the Swedish Mammography Cohort completed a food-frequency questionnaire. Estimates of dietary total antioxidant capacity were based on the Oxygen Radical Absorbance Capacity assay measurements of foods. Women were followed for incident heart failure (hospitalization or mortality of heart failure as the primary cause) through December 2009 using administrative health registries. Cox proportional hazard models were used to calculate relative risks and 95% confidence intervals. RESULTS: During 11.3 years of follow-up (394,059 person-years), we identified 894 incident cases of heart failure. Total antioxidant capacity of diet was inversely associated with heart failure (the multivariable-adjusted relative risk in the highest quintile compared with the lowest was 0.58 [95% confidence interval, 0.47-0.72; P for trend<.001]). The crude incidence rate was 18/10,000 person-years in the highest quintile versus 34/10,000 person-years in the lowest quintile. CONCLUSIONS: The total antioxidant capacity of diet, an estimate reflecting all antioxidants in diet, was associated with lower risk of heart failure. These results indicate that a healthful diet high in antioxidants may help prevent heart failure.

Det här är alltså en studie på kvinnor som i samband med deras mammografi fått fylla en massa uppgifter kring deras kostvanor. Därefter har man delat in deltagarna i olika grupper baserat på hur mycket antioxidanter de äter med avseende på kostens totala ORAC värde. Sen har man undersökt om detta hade något samband med antalet hjärtsvikt som dykt upp under 11 efterföljande år.

Resultatet blev att den gruppen som åt mest antioxidanter hade signifikant lägre risk för att råka ut för hjärtsvikt jämfört med gruppen som åt mest. Totalt var det en minskning på hela 42 procent vilket i sådana här sammanhang är ganska betydligt. I klass med den effekt man ser från mediciner faktiskt.

Här under kan sen en mängd data kring deltagarna efter det att de delade in i fem olika grupper beroende på ORAC-värdet på deras kost. Det du kan se är att det vanliga mönstret med högre utbildning och mindre rökning hos de som äter en kost med högre ORAC finns där men samtidigt finns där ingen betydlig skillnad när det gäller BMI, fysisk aktivitet, alkoholintag, kaloriintag, blodtryck, diabetes och ärftlig risk för hjärtinfarkter.

En kost med högt ORAC-värde är ofta en nyttig kost
Medelvärden för en mängd olika faktorer hos deltagarna när de delades in efter mängdne antioxidanter i deras kost

Den överlägset viktigaste faktorn när det gäller ett högt ORAC värde i den här studien var ett högt intag av frukt och grönsaker. Detta är också väldigt tydligt bara du tittar i tabellen. Kaffe och fullkorn stod också för en del av skillnaden. Den var inte alls lika stor som frukt och grönsaker men den var ändå betydande. När man korrigerade för intaget av frukt och grönsaker bestod nämligen fortfarande sambandet högre ORAC-mindre hjärtsvikt. Sambandet blev dock lite svagare.

Tidigare studier på samma population

Det är mer regel än undantag att det publiceras många olika studier på samma population när det genomförs stora studier av den här typen och detta är inget undantag. Samma form av undersökning på samma kvinnor har visat att en kost med högt ORAC sammanfaller med en 20 procent lägre risk för hjärtinfarkt och 17 procent lägre risk för stroke (1, 2).

Är det antioxidanterna i sig eller är det kostens helhet?

Det här är ju en epidemiologisk studie där man följt människor över längre tid för att se om det finns något samband mellan deras livsstil och sjukdom. Den här studien kan därför inte säga något säkert kring orsakssamband. Så om det är antioxidanterna i sig som är det viktiga går inte att säga.

Med tanke på att de studier som finns på olika former av kosttillskott med mycket vitaminer och antioxidanter allt som oftast inte visar på någon effekt och i vissa fall till och med en negativ effekt så är det i alla fall svårt att säga att det endast beror på vitaminbrist eller liknande. Förutom de vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker som man vet finns där finns det en väldig massa andra ämnen som vi inte vet om och i så fall hur de påverkar oss.

Så även om man i den här studien tittat på ORAC så innebär inte det att det är högt ORAC i sig som är orsaken till effekten. Det kan vara andra faktorer som också kommer med de livsmedel som har högre ORAC som står för nyttan. Så att bara tillsätta ORAC i form av något tillskott har sannolikt inte samma effekt. Och det är ju också därför som USDA valt att plocka bort ORAC-tabellen från sin sida.

Återigen hamnar man alltså i en situation där lösningen blir att äta bra mat istället för skitmat. För äter du bra mat kommer du att få ett högre ORAC-värde på din kost samtidigt som du faktiskt förbättrar den på en väldig massa andra punkter. Vi vet inte precis vad det är som står för effekten men vi vet att ett kostmönster med verkliga livsmedel istället för processad mat garanterat är bättre för dig.

Du kan givetvis chansa och ta risken. Det är helt fritt för dig att dra slutsatsen att vi nu vet vad kroppen precis behöver och sen kan du äta en massa skitmat och därefter supplementera med multivitamin, omega-3, vitamin D, ORAC-tillskott mm och sen dra slutsatsen att du får i dig allt du behöver. Personligen är jag dock ganska säker på att du kommer misslyckas.

Eller som författarna själva summerar det i slutet:

These results suggest that a healthful diet high in antioxidants may help prevent heart failure. Given the lack of effect or even potentially harmful effect of antioxidant supplements in trials, these results should not be extrapolated to encourage people to use supplemental antioxidant preparations.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

17 svar på “Mer antioxidanter minskar risken för hjärtsvikt”
 1. Det där var ett intressant initiativ Mams. Jag skulle gissa på att det är väldigt svårt att göra den typen av lista på ett bra sätt men jag tror nog det är bättre än GI och andra liknande dieter.
  När det gäller brocolli och protein så är det inte fullvärdigt protein i brocolli. Och sen handlar det ju också dels om att få i sig tillräckligt i en portion mat och dels om att vi faktiskt måste äta kalorier, vi behöver energi. Så det är väldigt svårt och onödigt krångligt att försöka använda brocolli som proteinkälla 🙂 Men det är fantastisk mat, ingen tvekan om det.

 2. Heart failure = hjärtsvikt, alltså en specifik diagnos. Hjärtproblem låter lite väl generellt för mina öron. Just saying 🙂

 3. Hej Jacob! Tack för en kunskapsgivande blogg. Vad tycker du om Verve? (Vemma) En del i min närhet påstår att det kommer bli årets grej, men jag ställer mig tveksam och det verkar bara pengajakt. Tacksam för svar!

 4. Du kan i princip ställa ett likhetstecken mellan allt som säljs med hjälp av MLM och otroligt grova överdrifter. Med andra ord så lyssna inte på de i din närhet då de lever på att få andra som dig att börja sälja produkten.

 5. Jacob Gudiol:
  Du kan i princip ställa ett likhetstecken mellan allt som säljs med hjälp av MLM och otroligt grova överdrifter. Med andra ord så lyssna inte på de i din närhet då de lever på att få andra som dig att börja sälja produkten.

  Ja lyssna aldrig på någon du känner handla bara varor av de du inte känner för att slippa bli lurad t ex kött från coop och ica osv . Matuvarukedjerna är aldrig ute efter att tjäna pengar. Ja jag är ironisk
  Det finns de som går över lik inom alla branscher och försäljningskanaler.
  Jag vet inte vem du är. Jag hamnade här för att jag googlade antioxidanter. Jag hoppas inte att du påverkar för många människor med din trångsynthet och ditt bloggande. Nu refererar jag bara till denna kommentaren du lagt in. Då jag inte läst din övriga inslag som kanske är mer nyanserade.

 6. Jag vet inte hur det är i din värld Nicklas men jag har faktiskt vänner och bekanta som rekommenderar saker som de inte också säljer. Om du också har det så kan du kanske lyssna på dessa personer istället 😉
  Sen har jag även vänner som rekommenderar saker som de säljer där de har evidens för att produkten faktiskt fungerar. Du kanske har några vänner av den här typen med? Eller du känner bara vänner som säljer saker utan evidens via MLM?

 7. Jacob Gudiol:
  Jag vet inte hur det är i din värld Nicklas men jag har faktiskt vänner och bekanta som rekommenderar saker som de inte också säljer. Om du också har det så kan du kanske lyssna på dessa personer istället
  Sen har jag även vänner som rekommenderar saker som de säljer där de har evidens för att produkten faktiskt fungerar. Du kanske har några vänner av den här typen med? Eller du känner bara vänner som säljer saker utan evidens via MLM?

  Jag har vänner som säljer saker punkt skulle jag vilja säga bra eller dåligt är upp till mig som kund att bestämma. Tycker det är trångsynt att säga att bara för att en produkt säljs via MLM att det skulle saknas evidens och därmed vara dåligt. MLM är en marknadsplan eller en försäljningskanal som alla andra. sedan finns det en och annan eller kankse en hel del ”jag ska pracka på mina vänner allt möjligt utan kunskap bara jag tjänar pengar” personer men alla är absolut inte sådana. De människorna finns inom ica coop osv också bara att de gör de via dyra marknadsföringskampanjer osv. Det blir inte lika personligt och därmed inte lika påtagligt dock är det nästan värre då vi är ”hjärntvättade till att tro att ”allt” som säljs i butik skulle vara bra bara för att det är en annons i tidningen eller i TV . Alltså gäller det att vara observant på allt man köper inte bara produkter som säljs via MLM. Jag köper själv ett tillskott baserat på blåbär gojibär hallon osv…..som jag köper från en vän. Jag känner mig piggare och har bra resultat vid träning. koncentrat från en massa bär känns ganksa logiskt att det är bra för kroppen. självfallet kunde jag köpt alla 10-14 bären i butik och ätit men har inte den tiden att göra det varenda dag och skulle antagligen bli dyrare och risken för att få hepatit b hade varit större i sommras om jag köpt det via traditionella kanaler. Därför känns denna produkten ganska vettig. Nu kankse jag lämnar huvudämnet här men ville egentligen bara säga att jag fått en bra känsla av en produkt som sålts via MLM 🙂 och tycker att det är fult att smutskasta min väns business utan att ha belägg för det.

 8. Har du förresten evidens för att alla produkter som annonseras på din sida skulle fungera eller är bra?
  Tjänar du pengar på att ha annonser på denna sidan? Tjänar du pengar på de kunder du har som kommer till dig för besvär i din roll som sjukgymnast? eller gör du det gratis till alla du känner? vad jag säger är att alla är inte giriga pangakåta vargar utan belägg som driver MLM verksamhet. En seriös person gör en ordentlig analys av en produkt innan den börjar med sin verksamhet så att denna kan stå bakom produkten oavsett om det är MLM eller ska säjas genom en annan kanal.

 9. NIcklas Magnusson: Jag har vänner som säljer saker punkt skulle jag vilja säga bra eller dåligt är upp till mig som kund att bestämma

  Om du tycker det är bra eller dåligt är givetvis upp till dig att bestämma. Det du däremot inte får bestämma själv är om de faktapåståenden som sägs vid försäljningen av en produkt verkligen är fakta.

  NIcklas Magnusson: Tycker det är trångsynt att säga att bara för att en produkt säljs via MLM att det skulle saknas evidens och därmed vara dåligt

  Det har jag inte gjort. Det jag har sagt är att dessa produkter säljs med väldigt grova överdrifter kring produkten. Det påstås en väldig massa som det inte finns några belägg för alls. Och i den kategorin är MLM överlägset alla andra försäljningsvarianter.

  NIcklas Magnusson: koncentrat från en massa bär känns ganksa logiskt att det är bra för kroppen.

  Kanske för dig. Ser man till vetenskapen är det verkligen inte så självklart.
  https://traningslara.se/traning-och-antioxidanttilskott-bra-obetydligt-eller-till-och-med-daligt/
  http://www.nytimes.com/2013/06/09/opinion/sunday/dont-take-your-vitamins.html
  https://traningslara.se/ar-mer-alltid-battre-hormesis-och-dosforhallanden/

  NIcklas Magnusson: Har du förresten evidens för att alla produkter som annonseras på din sida skulle fungera eller är bra?

  Alla annonser på sidan förutom den för min och Nicklas bok är det inte jag som styr. Jag lägger in en kod och sen är det olika annonsföretag som fyller utrymmet beroende på besökare och innehållet i mina texter. Så jag har ingen ståndpunkt i annonserna.
  Jag har däremot skrivit om många olika kosttillskott och även rekommenderat vissa i olika situationer. I dessa fall tjänar jag vanligtvis inte en endaste krona. Det skulle ju vara om ett inlägg kring tex protein innebär att fler människor trycker på en annons från något kosttillskottföretag.

  NIcklas Magnusson: Tjänar du pengar på att ha annonser på denna sidan?

  Ja, i ganska små mängder. Det mesta går tillbaka i sidan för att betala för servern och böcker som jag köper för att recensera. Sen tjänar jag ju även pengar på bokförsäljningen.

  NIcklas Magnusson: Tjänar du pengar på de kunder du har som kommer till dig för besvär i din roll som sjukgymnast?

  Nej, jag arbetar inte aktivt som sjukgymnast med den klientel som läser här. Där jag är anställd har jag fast lön oavsett hur många som kommer till mig egentligen.

  NIcklas Magnusson: eller gör du det gratis till alla du känner?

  När mina vänner ber mig om råd eller vill att jag ska titta på en skada så gör jag det gratis ja. Ofta får jag någon vinflaska eller en middag som tack dock.

 10. Jacob Gudiol: Det har jag inte gjort. Det jag har sagt är att dessa produkter säljs med väldigt grova överdrifter kring produkten. Det påstås en väldig massa som det inte finns några belägg för alls. Och i den kategorin är MLM överlägset alla andra försäljningsvarianter.

  Det kan vara så då många som börjar med MLM inte har förståelse för långsiktiga affärsrelationer och är oseriösa men de personer brukar inte gå särskilt långt i sina affärer precis som det skulle vara i vilket annat försäljnings sätt som helst. Men misstolka mig inte jag håller med dig men var väl ute efter att det inte behöver vara svart eller vitt som du med ditt konstaterande verkar ha kommit fram till också:-). Jag menar att man ska granska all försäljning som görs och dra slutsatser själv. Nu vet jag att alla inte besitter den förmågan och det kankse är enklare att skydda sig genom att säga nej till allt innan man ens lyssnat på något men en vacker dag kanske man går miste om något riktigt bra. vi lever ändå i ett kapitalistiskt samhälle där vi godtagit att vi ska utväxla tjänster mot pengar osv…… Jag känner att jag spinner vidare på det ekomiska igen här och det var inte mitt syfte till att gå in på din sida till att börja med. jag kommer läsa dina artiklar istället och fokusera på hälsan. Jag tackar för ett grymt bra bemötande.

 11. Jacob Gudiol: Alla annonser på sidan förutom den för min och Nicklas bok är det inte jag som styr. Jag lägger in en kod och sen är det olika annonsföretag som fyller utrymmet beroende på besökare och innehållet i mina texter. Så jag har ingen ståndpunkt i annonserna.

  Det jag menade här är att du ni står bakom sidan och det annoseras produkter på din sida. Här har människor förtroende för dig och det du skriver vilket gör att de kankse köper något av de annonserade produkterna och de produkterna kankse inte heller har någon evidensbaserad forskning gjord vilket innebär att du är en lika står kålsupare du med.

 12. Jacob Gudiol: Jag har däremot skrivit om många olika kosttillskott och även rekommenderat vissa i olika situationer. I dessa fall tjänar jag vanligtvis inte en endaste krona. Det skulle ju vara om ett inlägg kring tex protein innebär att fler människor trycker på en annons från något kosttillskottföretag.

  jag har inga problem med att du skulle tjäna pengar snarare tvärtom jag hoppas att du tjänar pengar om du är duktig. Varför inte? som jag sa tidigare så är samhället byggd på kapitalismen vilket innebär att man tjänar pengar om man gör något och mycket pengar desto bättre man är på något.

 13. Jacob Gudiol: När mina vänner ber mig om råd eller vill att jag ska titta på en skada så gör jag det gratis ja. Ofta får jag någon vinflaska eller en middag som tack dock.

  Härligt vin är gott 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *