Popcorn får mycket gratis marknadsföring just nu
Popcorn får mycket gratis marknadsföring just nu

Idag har SVT börjat köra ett par reportage om att popcorn är nyttigare än man tror. Att popcorn (utan massa salt, olja/smör) är bättre än de flesta andra snacks håller jag med om men det som är intressant i detta fallet är källan till informationen. Jag har förgäves försökt hitta studien som det pratas om men det enda som finns är en pressrelease från American Chemical Society som publicerades idag. Inte någonstans i deras pressrelease heller står det något om någon studie som faktiskt publicerats.
Vad som är ännu mer intressant är att precis samma grupp gick ut med i princip samma pressrelease för ungefär 3 år sen. Inte heller till den pressreleasen verkar det finnas någon publicerad studie. När jag tittar på forskarens CV på hans universitets hemsida så står där ingen studie som ens berör popcorn eller majs.
Allt som allt verkar detta med andra ord vara ett klassiskt fall av marknadsföring från någon popcornproducent alternativt någon organisation knuten till majsproducenter. Gissningsvis får forskaren, hans forskningssektion eller universitetet ex antal dollar för att gå ut med sin pressrelease och sen är det bara att sitta tillbaka och njuta av gratis reklam på bästa sändningstid i nyheterna och artiklar i tidningar.

Forskaren har många suspekta saker bakom sig

Forskaren som nämns i artiklarna kring den här nyheten med att popcorn skulle vara nyttigt är samma forskare som också nämns kring studierna på gröna kaffebönor, Vad har gröna kaffebönor och popcorn gemensamt?. När det gäller gröna kaffebönor så var dock studien av den här forskaren, Joe A Vinson, faktiskt publicerad men efter en rad rubriker kring att hela hypen kring gröna kaffebönor var en bluff som drevs på av Dr Oz så drogs den här studien faktiskt tillbaka (1). Amerikanska FDA sa följande om studien precis innan den drogs tillbaka

”the study was so hopelessly flawed that no reliable conclusions could be drawn from it”

Så personligen har jag inte direkt något förtroende för att den här studien, som inte ens har blivit publicerad, håller någon vidare hög kvalité.

16 svar på “Media rapporterar att popcorn är nyttigt”
 1. Michel:
  Vinson forskar iaf på fenoler och antioxidanter. I följande nämns majs, men vad som står om det har jag inte tillgång till. Den är dock från 1998, kanske lite gamla nyheter:
  http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf980295o

  Bra sökt Michel! Den studien hittade inte jag när jag sökte runt lite igår. Där stod en del om majs i den artikeln faktiskt. Det man gjort är att man undersökt mängden fenoler i olika grönsaker. Majs hamnade på 5 plats när det gäller koncentrationen per g där.
  Det man inte gjort däremot är att räkna på mängden fenoler per kalori. Spenat har till exempel 1/3 mängden fenoler i studien men majs innehåller 144 kcal/100g medan spenat ligger på 13 kcal/100g. Så är det för i princip alla grönsakerna man tittat på i studien. Räknar man om per kalori så ligger majs ner mot botten på listan tillsammans med potatis och sötpotatis.
  Listan är ju fortfarande på grönsaker endast så värdet för majs är nog inte dåligt. Jag har ingen koll på fenolvärden för andra livsmedel så där kan jag inte jämföra.
  Här är hela listan om någon vill räkna lite mer på det:
  Mängden fenoler i olika grönsaker

 2. Där ser man, inte så att man direkt blir förvånad.

 3. Så för att du inte hittar info om det hela så är allting osanning? Mm..logiskt. Eller så uttalar man sig inte alls om saker man inte har koll om.

 4. Själva poängen är ju att det inte finns någon information. Om jag hade sagt att jag kunnat flyga. Hade du då trott mig om jag sagt det utan några som helst bevis? I det här fallet är det Vinson som gjort ett påstående och givetvis då han som ska stå för informationen som backar upp det. Nu har han bara stått för påståenden och utelämnat informationen. Inget problem för dig uppenbarligen och du låter kanske den typen av säkra påståenden gå förbi utan att ifrågasättas men jag tycker man kan vara lite mer kritisk än så.

 5. […] Det var dock inte det här som var intressant. Det som är intressant är att personen som genomförde den här studien heter Joe A Vinson (1). Jag förväntar mig inte att du som läsare ska veta vem detta är men jag kommer ihåg namnet från ett tidigare inlägg jag skrivit, nämligen SVT rapporterar att popcorn är nyttigt. […]

 6. Nej, det är SvD som har en konstig lista på sin sida. Jag antog att den var uppdaterad men artikeln var tydligen ett år gammal..

 7. Hej, har någon hittat en källa ännu eller hur har det gått med detta? själv blev jag väldigt glad över pocorn nyheten och skulle kännas tråkigt om det inte var snat .

 8. Haha, såg nu att denna post vad gammal… så jag förstår om thesis inte var tillgängling vid det tillfället 🙂

 9. Jonas säljer garanterat popcorn!!

  Jonas:
  Så för att du inte hittar info om det hela så är allting osanning? Mm..logiskt. Eller så uttalar man sig inte alls om saker man inte har koll om.

 10. Jag läste en gång om en studie som sa att pizza var nyttigt för tomaten/tomatpurén var så hälsosam. Det här med att popcorn skulle vara nyttigt känns lite samma sak. Det är mindre onyttigt än plockgodis, men långt i från hälsokost och riktig mat så att säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *