Det här är ganska coolt. En oxhackare som mjölkar ett annat däggdjur på mjölk. Människan är tydligen inte det enda djuret som mjölkar andra djur.

En fågel som dricker mjölk från ett däggdjur
En fågel som ”snor” mjölk från ett däggdjur

Det finns faktiskt liknande rapporter när det gäller vissa andra fågelarter samt vilda tamkatter har setts mjölka andra djur för att få tag i mjölk (1).

Så påståendet att människan är det enda djur som dricker mjölk från andra djur stämmer inte.Det finns flera exempel även om det är få kända.
Men serverar du mjölk för djur överlag så dricker i princip alla djur mer än gärna av det. Mer sannolikt är det alltså så att människan är det enda djur som varit smart nog att kunna utnyttja mjölk från andra djur mer konsekvent.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

5 svar på “Djur som dricker mjölk från andra djur”
  1. Hej Jacob, fantastisk blogg till att börja med. Det här gäller inte detta ämnet utan jag har suttit och letat efter ett ämne du skrev för ett tag sen där du pratade om blodsockerfall. Du skrev om att bara var ca 3% som faktiskt upplevde det efter några timmar utan mat. Skulle du kunna länka till det inlägget om du minns vilket jag menar. Tyckte det var otroligt intressant men har nu glömt vad det egentligen stod. Är idrottslärare och tänkte prata lite med eleverna om det. Om du hinner och vet vad jag menar. Tack på förhand

  2. Betyder det att stenåldersmänniskan inte var lika smarta som vi är idag? Ska vi då sträva efter att inte vara så smarta som vi är idag? Är det stenåldersintelligens vi ska sträva efter? PIQ – Paleo-IQ

  3. Henrik Svedlund:
    Betyder det att stenåldersmänniskan inte var lika smarta som vi är idag?

    Det är väl rimligt att anta att människan blivit intelligentare med tiden. T.ex. menar man att när människan utvandrade från Afrika och mötte ett klimat som var bistert under delar av året, så krävdes det mer organisation och planering för att överleva och att detta ställde högre krav på intelligens.
    Idag är vi dock i ett läge då personer med hög utbildning och intelligens tycks sätta färre barn till världen än andra, vilket möjligen skulle kunna få intelligensutvecklingen att gå baklänges.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *