Dimitry Klokov bättrar på Isabell rekordet rejält

Publicerat den 10 kommentarer till Dimitry Klokov bättrar på Isabell rekordet rejält

För nästan en månad sen skrev jag inlägget Hur du blir bra på Crossfit eller på att göra många chins på Träningslära som redan är ett av de mest delade inläggen på sidan. Inlägget handlar om hur viktigt det är att vara riktigt starkt om du vill bli bra på att göra något ganska tungt många gånger. Exempel på övningar av den här typen är bänkpress med kroppsvikten, chins, dips mm.
I det inlägget hade jag även med ett exempel från Crossfit där Rich Froning, en av världens bästa Crossfitare gjorde 30 ryck på 6:09. Den här tiden slog sen Dmitry Klokov med tiden 5:47.

Klokov slog Froning eftersom han är väldigt mycket starkare i ryck överlag. Bland kommentarerna till inlägget så var det dock flera som påstod att Froning egentligen var bättre och att hans tid blev sämre för att han inte hade någon tid att slå. Det var också någon som påstod att Klokov tränade en del Crossfit och att han därför hade tränat upp sin muskeluthållighet en hel del redan.
Jag vet inte om Klokov också hört liknande “kritik” men idag dök det i alla fall upp ett klipp på youtube där han smäller av 30 ryck på tiden 3:35. För att göra det till en utmaning så hade han också ökat på vikten till 105 kg 🙂

Denna gång valde Klokov att göra styrkeryck istället för de lite djupare rycken som han gjorde förra gången vilket säkert är den huvudsakliga orsaken till den stora tidsförbättringen. Men en bra del av förbättringen kommer säkert från att Klokov också tränat upp sin styrkeuthållighet en del.

10 kommentarer

 1. En Crossfit kille som heter Mat Fraser postade en film på youtube för ett tag sen där han gjorde 30 styrkeryck på strax under 5 minuter. Jag hittar inte det exakta citatet (tror det var på Klokovs instagram) där han skrev “Power snatch very easy, I’ll show you soon”. Det var tydligen ganska lätt också 🙂

 2. Roomso:
  En Crossfit kille som heter Mat Fraser postade en film på youtube för ett tag sen där han gjorde 30 styrkeryck på strax under 5 minuter. Jag hittar inte det exakta citatet (tror det var på Klokovs instagram) där han skrev ”Power snatch very easy, I’ll show you soon”. Det var tydligen ganska lätt också :)

  Hehe 🙂 det verkar onekligen som att det var det

 3. Det här är samma upplägg som när en kickboxare möter en taekwondo utövare och den som vinner är “beviset” för att den kampsporten är den bästa. Sedan att den ena killen har hållit på längre och är en större talang är inget som det tas hänsyn till. Att mäta två individers resultat och säga ngt om en hel sport är i min mening ganska meningslöst. Sanningen är ju det att man blir bra på det man tränar på. Crossfit har extremt många moment och de kommer i regel vara sämre en någon som ex bara fokuserar på bänkpress i just den övningen. Bänkpresskillen skulle i sin tur inte ha en chans i en crossfit tävling.

 4. Mackan: Det här är samma upplägg som när en kickboxare möter en taekwondo utövare och den som vinner är ”beviset” för att den kampsporten är den bästa.

  Du har inte fattat poängen med inlägget Mackan. Detta är ett exempel på maxstyrkans inverkan på en persons styrkeuthållighet. Det är inte någon form av jämförelse mellan Crossfit och Tyngdlyftning. Om du hade läst inlägget istället för att dra en egen slutsats så hade du givetvis redan vetat det.

 5. Jag var otydlig. Menade inte att kritisera din text utan det var en kommentar som riktade sig till slutsatser som vissa gör i olika kommentarer i forum. Sedan måste det finns en brytpunkt där antalet repetitioner gör att kravet på muskeluthållighet och kondition är viktigare än maxstyrka.

 6. Glenn:
  Hoppas att Froning antar utmaningen!

  Froning kommer aldrig komma i närheten av detta, iaf inte inom de närmsta 5-6 åren. Klokov är så mycket bättre tränad.

 7. Jacob Gudiol: Du har inte fattat poängen med inlägget Mackan. Detta är ett exempel på maxstyrkans inverkan på en persons styrkeuthållighet. Det är inte någon form av jämförelse mellan Crossfit och Tyngdlyftning. Om du hade läst inlägget istället för att dra en egen slutsats så hade du givetvis redan vetat det.

  Väldigt bra illustration. Det jag undrar Jacob är om förhållandet maxstyrka-uthållighet ser lika ut även för mindre/”normaltränade” individer? Typ – spelar det någon roll på vilket sätt som maxstyrkan upparbetats? Ökad fiberrekrytering, intramuskulär koordination, hypertrofi etc?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *