Är det någon som är överraskad? 🙂 Det är precis samma pressrelease i alla tidningar än så länge förutom i Expressen som tydligen inte anser att det var en så intressant nyhet. I Expressen har man också ändrat titeln vilket får mitt konspiratoriska jag att tro att den som la upp nyheten där kanske gillar boxning 😉

Hur som helst tänkte jag att detta kunde vara ett bra tillfälle att skriva lite allmänt kring hjärnskakningar.

Huvudskador i all idrott

När det gäller hjärnskakning och återgång till idrott är det ett ämne som fått stor uppmärksamhet de senaste åren i olika tidskrifter. Precis som studien i artiklarna säger så visar de flesta nya studier på att återgången till idrotten ofta sker för fort, innan idrottaren är riktigt återställd (1, 2, 3). Detta gäller särskilt för barn och ungdomar som verkar behöva längre tid på sig att bli bra. Här är ett intressant abstrakt:

This article aims to examine pediatric concussion literature with respect to epidemiology, etiology, return to play, and recurrent concussions, and to provide recommendations for future research. We conducted a review of pediatric concussion literature regarding incidence, etiology, return to play, and recurrent concussive injury by using MEDLINE, CINAHL, Sport-Discus, and PsychInfo databases from 1995-2010. A review of reference lists in the aforementioned articles was also performed. We discovered that the research on sports-related concussion specific to children and adolescents is rather limited. Results of existing studies of concussion incidence in this population indicate that concussion is relatively rare compared with most musculoskeletal injuries; however, the potential consequences of mismanagement and of subsequent injury warrant significant attention regarding injury recognition and recovery, and the challenge of determining readiness to return to play. Evidence exists that children and adolescents take longer to recover than adults after a concussion, which underscores the need for a more conservative approach to management and return to physical and cognitive activities. Concussion in the young athlete is of specific concern because of the continuing cognitive maturation, therefore, the recovery may be more difficult to track when using the standard assessment tools currently available. Until future studies can better delineate the mechanisms of, response to, and recovery from concussion in the young athlete, it is prudent to act in a conservative manner when dealing with pediatric athletes with concussion.

Personligen är jag inte så otroligt insatt i den här frågan utan jag nöjer mig med att bläddra igenom en översiktsartikel om året ungefär. När jag arbetar med ungdomar är jag dock väldigt restriktig när det gäller återgång om de fått en smäll i huvudet som gjort att de fått stiga av träningen. Får de ont i huvudet som vara mer än något minut så får de inte träna vidare. Släpper värken snabbt och de inte får några neurologiska problem är det ingen hjärnskakning men jag ser ingen anledning att skicka in dem på planen ändå. Oavsett är man skakad och risken finns att fokuset inte är bra och det blir en ny skada.

Mer om hjärnskakning

Får personen/barnet huvudvärk, upplever yrsel, dålig balans, synbortfall, minnesproblem eller liknande ska en doktor undersöka skadan så fort som möjligt. Att svimma av kopplar de flesta vanligen till en hjärnskakning men det sker endast i ungefär 10 procent av fallen så det är verkligen inte så att det inte är någon hjärnskakning om personen inte svimmat av. Men har personen därmot svimmat kan man mer eller mindre vara säker på att det uppkommit en skada och det är doktorn som gäller. Dessorienterad är också ett tecken på att något inte står rätt till. Med dessorienterad menas att man inte riktigt hänger med och svarar rätt på frågor eller att man har svårt att fokusera.
Senare på dagen kan sömnproblem och illamående även dyka upp. Även de tidigare symptomen som vanligen uppstår tidigt kan även dyka upp först senare, flera timmar efter själva smällen.
När någon åkt på en riktigt smäll ska man inte lämna den personen ensam timmarna efter just för att symptomen kan bryta ut en ganska lång tid efter smällen.

Återgå till idrotten

En cheklista att använda efter en hjärnskakning
En cheklista att använda efter en hjärnskakning. Tänk på att vissa personer kan ha en annan siffra än 0 på vissa frågor även när de inte har hjärnskakning


När man kan återgå till att börja idrotta är en svår fråga. Listan här till höger har jag tagit från en av översiktsartiklarna som jag refererade till tidigare. Den är på engelska så ska man använda sig av den får man översätta den men den visar på principerna. Det man ska tänka på är att vissa personer kan ha en annan siffra än noll på vissa av symptomen även när de inte har hjärnskakning.
Vanligtvis tar det ungefär en vecka innan man är bra efter en hjärnskakning men för ungdomar tar det som sagt längre tid, upp emot två veckor. Om något tydligt symptom är kvar i mer än en vecka så är det ett tecken på en mer allvarlig hjärnskakning och detta ska tas i beaktande då en tidigare skada är en av de större riskerna för en ny hjärnskakning.
Precis som mycket annan medicinsk forskning på akuta skador så är informationen mest baserad på erfarenhet och specialisters åsikt. Det går liksom inte att etiskt försvara en studie där man ger den ena gruppen hjärnskakning för att sen se hur mycket återhämtningstid som behövs.
Men det generella råd som finns är att man gradvis ska återgå till sin tidigare intensitet. Det finns någon studie som hintar om att lätt fysisk aktivitet som inte är i närheten av att framkalla symptom kan vara positivt. Att bara ligga i sängen och titta upp i taket är därför troligen inte den bästa idén förutom direkt akut efter skadan och symptomen känns av hela tiden.
Här under är riktlinjerna från en så kallad konsensusuttalanden vilket innebär att ett gäng experter träffats för att försöka komma överens om hur de tror att man bäst sköter återhämtningen efter en hjärnskakning/huvudskada. Har du svårt att läsa texten kan du trycka på bilden för en liten större och tydligare version.

Ett konsensus kring hur man ska gå tillväga vid rehabiliteringen efter en hjärnskakning/huvudskada
Ett konsensus kring hur man ska gå tillväga vid rehabiliteringen efter en hjärnskakning/huvudskada

Mellan varje steg ska det gå minst 24 timmar. Om man känner av någon form av symptom när man väl börjar röra sig igen så ska man gå tillbaka till det tidigare steget igen tills symptomen varit borta i minst 24 timmar. Är du på steg 3 och känner av en liten huvudvärk ska du alltså först vila tills din huvudvärk är borta igen. Sen väntar du 24 timmar och efter det går du tillbaka till steg 2. Går steg 2 då bra att utföra så kan du börja på steg 3 ett dygn senare.

Tankar kring den nya studien och riktlinjerna

Det jag tycker är mest intressant med studien som de tar upp i media nu är inte att boxare får hjärnskador. Det tycker jag känns ganska självklart när man slår varandra i huvudet. Det jag tycker är intressant är att det nämns att väldigt många hade kvar markörerna för hjärnskada trots att de inte upplevde några symptom. Frågan är ju då om det är farligt att idrotta när man har kvar dessa markörer? För i så fall ändrar det troligen även på riktlinjerna vid hjärnskakning som gäller för andra idrotter med.
Kanske är det bästa att hålla sig borta från idrotten ännu längre än vad symptomen ger signaler om? Jag har tyvärr ont om tid just nu så jag hinner inte leta upp den publicerade studien i fråga och titta på diskussionen där. Kanske någon annan dag…


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

4 svar på “Hjärnskakning vid idrott – Lite grundkunskaper”
 1. Lurigt det där att man kan ta onödiga risker utan att veta om det själv.
  Knappast förvånande om boxning. Det tynger dock mitt hjärta lite då det finns en så trevlig boxningsklubb i Kungshamn som jag tränar på då och då när jag är i krokarna. Genomsyras av en sund inställning till tung träning och hälsa, och många av ortens ungdomar kommer igång med träning via klubben. Förbaskat synd att själva sparrandet ska vara farligt.

 2. ”Att svimma av kopplar de flesta vanligen till en hjärnskakning men det sker endast i ungefär 10 procent av fallen så det är verkligen inte så att det inte är någon hjärnskakning om personen inte svimmat av.”
  Stämmer detta verkligen? Jag trodde att medvetandeförlust ingick i definitionen av hjärnskakning hos vuxna personer.

 3. Fredrik: Stämmer detta verkligen? Jag trodde att medvetandeförlust ingick i definitionen av hjärnskakning hos vuxna personer.

  Tjena Fredrik!
  Det stämmer. Du kan få hjärnskada och påverkan på balans, koncentration, minne etc utan att du har svimmat av. Det här är från referens nummer 3:

  The signs and symptoms of concussion fall into 4 categories: physical, cognitive, emotional, and sleep (Table 2).38 Headache is the most frequently reported symptom.39 LOC occurs in less than 10% of concussions but is an important sign that may herald the need for further imaging and intervention.40,–,42 Along with LOC, amnesia may be an important indicator of more serious injury

  LOC står för loss of consciousness

 4. […] American Medical Society for Sports Medicine släppte för bara några månader sen ett så kallat konsensus om hur man hjärnskakningar inom idrotten som finns fritt tillgänglig för alla via British journal of sports medicine. Jag rekommenderar dig att läsa den. Om du tycker texten är för svårläst eller helt enkelt inte är sugen på att läsa igenom 12 sidor med fackspråk så skrev jag en text med tips om hjärnskakningar här på sidan för nästan ett år sen, Hjärnskakning vid idrott – Lite grundkunskaper. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *