Här är ännu en lista med lite artiklar skrivna av mig som publicerats på lite andra ställen än Träningslära och här på Träna Styrka. Jag delar alltid med mig av de här direkt via Twitter, Instagram eller Facebook så vill du veta allt jag håller på med rekommenderar jag dig att följa mig där. Jag tipsar också om mycket annat intressant läsning via Twitter och Facebook.
Nedan följer lite fler artiklar från augusti och september 2015.

Varför finns det så många överviktiga?

Det finns väldigt många ”teorier” kring varför folk är överviktiga hos den allmänna befolkningen där flera av dessa förklaringar inte stämmer särskilt bra med den data som faktiskt finns idag. Det är helt enkelt vardagsmyter som lever vidare hos väldigt många som gör att de dels dömer människor med felaktiga förutfattade meningar och de gör så att folk som vill gå ner i vikt kanske lägger fokus på fel saker.
Exempel på punkter är

 • Äter vi för lite frukt och grönsaker?
 • Spelar fördelningen mellan kolhydrater, fett och protein en stor roll?
 • Gör vi av med mycket mindre energi idag?

Du hittar artikeln här: Verkligheten bakom övervikt

Är frukt nyttigt eller onyttigt?

Det finns idag en hel del människor som anser att frukt är onyttigt eftersom det innehåller socker. Det som de här personerna missar i det här resonemanget är att frukt också innehåller en hel del annat förutom socker. Det går sällan att döma ett helt livsmedel endast baserat på en enda liten del av innehållet och i den här artikeln förklarar jag varför du lugnt kan fortsätta äta frukt utan att oroa dig för att de innehåller socker. Läs vidare: Är frukt nyttigt eller onyttigt?.

Dieta med lightläsk eller med vatten

Det är få frågor kring kost som alltid är så aktuella som frågan kring sötningsmedel. I princip aldrig finns det dock någon orsak som helst bakom alla de där larmen och påståendena som florerar i media och på sociala medier. Frågan kring om det är bättre att dricka lightläsk istället för sockersötad läsk är avgjord sen länge och det är bättre att dricka lightläsk alla dagar i veckan och det gäller även om du endast skulle dricka läsk en gång om året.

En fråga som däremot består till viss del är om lightläsk har någon betydelsefull inverkan alls. Att vara ett bättre alternativ än sockersötad läsk är ju inte direkt någon bedrift i sig.

I den här artikeln på Tyngre går jag igenom en studie där man undersökt hur det går för folk på diet när de antingen får dricka lightläsk eller vatten. Sen jag skrev den här artikeln har det dykt upp två ytterligare studier som haft lite annorlunda upplägg och lite annorlunda resultat och jag har planer på att utveckla det här mer framöver. Artikeln är dock fortfarande väldigt läsvärd, En diet med vatten eller lightläsk?.

Är honung bättre sötningsmedel än socker eller HFCS?

Idag är det en stor trend mot att naturligt alltid är bättre och även om det är en inställning som säkerligen kommer att förbättra kosten för de allra flesta så kan det också lätt slå snett i fall man antar att något är bra endast baserat på att det är naturligt.

Ett sådant exempel är honung som ibland kan vara väldigt lovordat samtidigt som raffinerat socker ses något väldigt dåligt. Det finns all anledning att tro att där finns skillnader mellan dessa kategorier av livsmedel men det innebär inte att honung nödvändigtvis blir nyttigt.

I det här artikeln på Tyngre skriver jag om en studie där man undersökt om det spelar någon roll när man sötar sin dryck med honung eller socker på olika hälsomarkörer, Är honung bättre sötningsmedel än socker eller HFCS?.

 


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Ett svar på ”Varför är så många överviktiga, är frukt nyttigt och lightläsk eller vatten?”
 1. Tjena Jacob!
  Läste detta inlägget från Agnes Wold idag: http://www.fokus.se/2016/06/lange-leve-de-overviktiga/
  Tycker det är motstridande mot din åsikt att man bör vara smal och ha bra kondition (inte ha extra fett). Kunde dock inte hitta den studien hon nämner i någon av dina texter. Kanske missade jag den. Men vad är din åsikt om detta inlägget, ifall det stämmer att du inte håller med?
  hon nämner en dansk artikel där de kommit fram till att ha BMI över 27 inte ger högre dödlighet.
  Är detta en tolkningsfråga av studierna?
  Tacksam för svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *