I förra delen av denna serie tittade vi på grunden till de klassiska påståendena att brist på salt, magnesium eller någon annan mineral eller elektrolyt skulle vara orsaken till kramp. Jag visade att bevisen för dessa påståenden är som gott som helt frånvarande och att det dessutom inte finns någon klar fysiologisk modell som skulle kunna förklara fenomenet. Jag vill betona att bevisen inte är tillräckliga för att avskriva påståendena helt som myter än, men som det ser ut nu finns det väldigt lite som talar för dem.

I denna del ska vi titta på en annan teori till varför man kan få kramp när man anstränger sig. Teorin är ganska komplicerad att förklara och kräver en del kunskap i hur man styr sina muskler med hjälp av olika nervbanor och jag kommer därför gå igenom detta först.

Lite bakgrundsfysiologi

Musklerna styrs av nerver som man kallar för alfaneuron. Dessa neuron stäcker sig från ryggmärgen ut till musklerna. Alfaneuronen i sin tur innerveras (aktiveras) och inhiberas (hämmas) av andra nerver. Av dem som är intressanta i denna diskussion så är de ”vanliga” innervationen från hjärnan och två ryggmärgsreflexer, sträckreflexen och senreflexen.

Sträckreflexen

Sträckreflexen finns till för att skydda muskler och leder så att de inte sträcks ut för snabbt. Ett känselorgan kallat muskelspolar ligger inbäddade i ens muskler och känner hela tiden av hur sträckt ens muskel är. Om muskeln snabbt blir lite längre så skickar muskelspolen en signal till ryggmärgen där signalen förs över till ett alfaneuron och muskel får därmed en signal att kontrahera, dvs dra ihop sig. Det mest klassiska exempel på denna reflex är när man slår med en hammare på knäskålssenan och man gör en liten ofrivillig spark med benet.

Senreflexen

Senreflexens uppgift är att se till att man inte skapar för stor spänning över en led eller i en muskel. Senreflexen styrs av ett organ kallat golgis senorgan som ligger inbäddat i muskelns senor. Detta organ känner av
spänningen i muskeln och när den blir hög så skickar den en signal till ryggmärgen. Denna signal innerverar ett inhiberande interneuron som i sin tur hämmar alfaneuronen. Slutsumman av det hela blir att musklerna kommer att kontrahera svagare och på så sätt minskar spänningen i muskeln.

Vad som troligen händer vid kramp

Den för närvarande mest troliga teorin till varför man får kramp är helt enkelt trötthet.

Det man har kunnat se i djurstudier (kattmuskler) är att allt eftersom en muskel blir trött så ökar signalerna från muskelspolarna medan signalerna från golgis senorgan minskar. Slutsumman av detta blir att man får en ökad aktivering av den aktuella muskeln.

Djurstudier är bra men de bevisar inte att fallet är det samma för människor. Det man har i bevisväg på människor är mer indirekt bevisning.

 1. Det är vanligare att folk får kramp då de arbetar med muskeln i ett förkortat läge. I detta läget är spänningen vid golgis senorgan liten och dess inhiberande effekt blir därför också liten.
 2. En liten vidareutveckling på observationen ovan är att tvåledsmuskler nästan alltid är dem som krampar.
 3. Det muskel som krampar är oftast den muskel som jobbat mest, dvs den tröttaste muskeln.
 4. Den bästa akuta behandligen mot kramp är passiv stretching av den aktuella muskeln. En av effekterna av stretching är en ökad aktivering i golgis senorgan.
 5. Kramp sker oftast i slutet av en tävling då musklerna är trötta.
 6. Innan man råkar ut för kramp så märker man oftast av små ryck i muskeln.
 7. Personer som precis har råkat ut för kramp har en ökad viloaktivitet i den muskeln som krampat jämfört med andra muskler hos samma person.
 8. Man har visat att elektrisk stimulering av nerver från golgis senorgan kan man lindra kramp framkallad av maximala kontraktioner i ett förkortat läge.

Vilka råkar ut för kramp?

Man har gjort studier där man bett folk fylla i formulär om hur ofta de får kramp och sen jämfört det med andra faktorer i deras träning och liv och man har kommit fram till följande faktorer som ökar risken för kramp

 • Att man tidigare råkat ut för kramp
 • Hög ålder, ju äldre man är desto större risk
 • Högt BMI
 • Dåliga stretchvanor
 • Ärftlighet, om dina släktingar lätt får kramp för du troligen lättare kramp
 • Löpning i hög intensitet
 • Längre löpningar
 • Muskeltrötthet
 • Springa i backar
 • Dålig prestation just den dagen

Saker som fortfarande behöver utredas

Egentligen är det allting kring kramp som behöver utredas. Även om det verkar som att bevisen börjar lägga sig bakom teorin att det är en obalans mellan nervsignaler från muskelspolarna och golgis senorgan tillsammans med muskeltrötthet som orsakar kramp så finns det fortfarande många frågetecken. Varför finns det ett ärftligt samband? Det kan vara så att det helt enkelt är en förmåga att pressa sig ordentligt som är orsaken, men samtidigt kan det bero på någon helt annan fysiologisk förutsättning.
Det finns en annan teori som inte har undersökts närmare som säger att kramp beror på att man fått små muskelbristningar i muskeln och att kramp är kroppens försvar från ytterligare skada.

Andra nervsignaler från smärtreceptorer, tryckreceptorer etc kan också ha en inverkan på musklernas aktivering.

Slutsats

Det finns flera påståenden kring vad som orsakar kramp som har i princip ingen forskning bakom sig. Den förklaring som för närvarande stämmer bäst är att kramp orsakas av en obalans mellan kroppens nervsignaler främst orsakad av muskeltrötthet.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

88 svar på “Varför får man kramp? -Del II”
 1. Läser överallt att muskelbristning beror på överlast (ganska självklart?!). Jag har fått vadmuskelbristning vid mycket måttlig ansträngning, så det finns en orsak till överbelastningen som har med muskeln själv att göra. Vad sägs om att krampliknande lokal stelhet är orsak till överlast och bristning?
  Läser också överallt att bristningar ger kramp och det stämmer, det är ju det som gör ont vid bristning. Jag funderar på om man förväxlar verkan och orsak!!?

 2. Hallå Lars!
  Ledsen för det sena svaret, jag har inte haft så mycket tid över för bloggen nu kring jul. När man för kramp så är man oftast trött, trötthet i sig är en riskfaktor för skador. Faktorerna följs med andra ord åt. Sen om det enda leder till det andra, tvärtom eller om dem är helt oberoende av varandra och styrs av en annan faktor kan jag inte svara på. Det måste till en ganska finurlig studie för att kunna skilja på dem tror jag.

 3. Hej Guddi!
  Du nämner att studier har visat att dåliga stretchvanor kan bidra till att man får kramp. Samtidigt har jag läst att stretch enbart förbättrar rörligheten och inte har någon annan egentlig positiv effekt. Hur ligger det till, är resultaten från dessa studier säkra?

 4. Resultaten är från korrelationsstudier. Dvs man har tittat på stretchvanorna och folk och sen har man tittat på hur ofta det stretchar för att se om de följer varandra. Det man sett är att folk som stretchar dåligt oftare råkar ut för kramp. Det är med andra ord inte ett bevisat orsak-samband förhållande men personligen så tycker jag inte det låter helt galet.
  Förbättrad rörlighet kan ju bla vara en orsak till att man blir mindre trött i en muskel. Det är alltid jobbigare att jobba nära ett ytterläge för en muskel.
  Det är redan hypoteser jag slänger ur mig nu på hur jag kan tänka mig att det påverkar. Det finns inga bevis för det (vad jag vet).

 5. Om man tänker sig två personer som tränar likartat där den ena har explosiva muskler medans den andra har segare fibertyper, är den explosiva typen predisponerad för kramp pga att musklerna helt enkelt blir tröttare av träningen?
  Vad skulle förklara att kramp ofta uppkommer efter en stunds vila från huvudaktiviteten? Två exempel: en person vi kan kalla honom TT jobbar med händerna, efter lunchen när jobbet återupptas krampar underarmarna/händerna. Samma person styrketränar, efter avslutat pass tas en gainer, bastu och ombyte på gymmet innan hemfärd, på parkeringen hemma eller i trapphuset krampar benen.

 6. TobbeT: Om man tänker sig två personer som tränar likartat där den ena har explosiva muskler medans den andra har segare fibertyper, är den explosiva typen predisponerad för kramp pga att musklerna helt enkelt blir tröttare av träningen?

  Mer explosiva personer har en större förmåga att förbränna glykogen i musklerna och de kommer därför att snabbare trötta ut sina muskler om arbetet är långvarigt. Så troligen kommer den explosiva personen att råka ut för kramp oftare ja.

  TobbeT: Vad skulle förklara att kramp ofta uppkommer efter en stunds vila från huvudaktiviteten? Två exempel: en person vi kan kalla honom TT jobbar med händerna, efter lunchen när jobbet återupptas krampar underarmarna/händerna. Samma person styrketränar, efter avslutat pass tas en gainer, bastu och ombyte på gymmet innan hemfärd, på parkeringen hemma eller i trapphuset krampar benen.

  Oftast sker kramp i trötta tvåledsmuskler som sätts i ett förkortat läge. Om man tex har tröttat ut sina vader väldigt mycket så fungerar de oftast bra ända tills man lägger sig i soffan och sträcker på fötterna så vadmusklerna förkortas. Det samma gäller när man sätter sig i bilen, flekterar knäna och sen extenderar kroppen när man ska ut och ens baksidor blir förkortade.
  När det gäller arbetet med händerna så vet jag inte riktigt vilket arbete du syftar på men jag skulle gissa på att krampen troligen sker i flexorerna (insidan av underarmen och handflatan är framåt). När man arbetar så har man oftast en dorsalflekterad handled (handryggen uppåt) så flexorerna är utsträckta. När man sätter sig och vilar så har de flesta något palmarflekterade handleder vilket förkortar flexorerna -> kramp…
  Detta svaret är mest hypoteser från mig. Det finns som sagt ingen som vet exakt vad kramp beror på, men av de förklaringar som finns så är det den som jag skriver om här som är mest trolig.

 7. Hej!
  Jag tränar intensivt 1,5 timme minst 2 gånger i veckan ofta 3 ggr, Jag har väldigt problem med spända vadmuskler och kramper. Jag får kramper under träningen, efter träningen och på nätterna. Mina vader känns nästan alltid spända och hårda, efter träning stretchar jag alltid nogrannt. En stund efter att jag har stretchat får jag ofta kramp och blir tvungen att stretchar igen. Det är en ständig kamp att inte få kramp, speciellt i vaderna. Jag äter både kalcium och magnesium tillskott, kanske är onödigt men något måste jag ju försöka med! Jag har också haft problem med benhinnorna i snart 2 år. Vad skall jag göra?? jag vill träna men det är bara jobbigt och problem hela tiden! Jag försöker äter en varierad och bra kost, lyckas kanske inte alltid.. Har du tips och goda råd?

 8. Hej Jenna!
  Hur är rörligheten i din fotleder? Det är vanligare att man får både kramp i vaderna och ont på framsidan av underbenet när man har dålig rörlighet i fotlederna. Får du krampkänningarna av all typ av aktivitet eller är det endast någon form som skapar det (typ löpning)? Har du testat med styrketräning för musklerna kring underbenen och i foten?
  Det kan också vara någon form utav kompartmentproblematik du har. Det låter inte som normal kramp och jag tycker att du i alla fall bör besöka en sjukgymnast/läkare för att få det undersökt ordentligt. I ditt fall skulle jag nog valt en läkare först och främst. Var noga med att du verkligen får fram dina problem till doktorn så du inte bara får rådet att vila någon vecka och försöka igen.
  Angående att du testat kalcium och magnesium så tycker inte jag att det är fel. Du har inte direkt de klassiska uttröttningskramperna som jag skriver om utan du verkar få det mycket lättare.

 9. Hej
  Har börjat studera kramp i vader och lår. Fick dessa i våras då jag arbetade i skogen med att plantera. Smärtan högg till i låret under ett par minuter för att sedan förvinna. På kvällen låg jag i soffan och som du mycket riktigt säger, då kom smällen låret. En knöl och en muskelbristning med fruktansvärd smärta. Vaderna känns fortfarande lite stumma i överdelen. Har haft känning i högervaden då jag kört bil(!). Mycket obehagligt. Skall testa med magnesium för att se om det hjälper. 200 mg per dag tänkte jag testa. Promenerar ungefär 3 km per dag och skall fortsätta med detta. Har varit dålig med att dricka och stretcha. Så efter en lång utläggning kommer frågan, skall jag vila tills spänningarna i vaderna lagt sig eller skall jag börja med styrketräning direkt för underbenen. En parantes till detta med träning. Hade ont i knäna under ett par år med att de liksom låste sig då man låg i fosterställning. Vid förändring i läget och sträckning på benen small det till rejält med fruktansvärd smärta. Efter att ha börjat träna ben och knän i maskin så har detta försvunnit totalt. Så vad tror du, skall man börja träna styrketräning i nuläget eller gäller vila tills de ömma vaderna inte känns längre?

 10. Hej igen!
  Tack för svar.
  Efter att problemen med vaderna och framsidan på underbenen har vaderna varit spännda i princip hela tiden när jag aktivt har tränat men jag skulle inte säga att lederna har varit stela på något sätt. Det är nog som vanligt.
  Jag tränar innebandy vintertid så då har jag haft mest problem med benhinnorna, under sommaren har vi tränat mest löpning och styrka av olika slag, nu under sommaren har jag haft mer problem med kramper som kommer nästan varje dag, lite hela tiden. Tidigare på vintern när jag tränat innebandy har jag bara fått kramp någon gång per vecka, då oftast på natten.
  Vi var och simmade en träning, då fick jag också kramp, så jag fick ta en paus och stretcha. Cyklat har jag också gjort, då fick jag ingen kramp. Vi har tränat en hel del styrketräning för att förebygga skador som lätt kommer med innebandy, så jo, jag har tränat musklerna kring foten.
  Jag har besökt en läkare 2 gånger, första gången skulle jag vila i 4 veckor, men jag vilade bara 2.. men i alla fall, jag hade nog tidigare testat att vila men så fort jag börjat träna igen efter ca. 2 träningar kommer problemen tillbaka..
  Andra gången jag var till läkare så sa han att jag skulle vila och äta antiinflammatorisk värkmedicin + att jag skulle få en tid till en fysioterapeut- om ett halvår!! Efter halvåret var jag inte bosatt i samma stad men jag har i alla fall en tid till september.
  Skall jag fortsätta äta magnesium och kalcium? Kalcium tror jag i alla fall att jag behöver eftersom jag är laktosintollerant och dricker ingen mjölk.
  Jag läste också det som fanns skrivet om vätska och träning och konstaterade att jag inte har druckit tillräckligt tidigare, men idag har jag druckit vatten både före efter och under träningen, så vi ska se nu om kramperna dyker upp ikväll eller inatt!

 11. Carl-Magnus ->
  Jag kan tyvärr inte ge dig något bra svar på din fråga. Sök upp en sjukgymnast och be honom/henne om råd.
  Jenna ->
  Jag har inget nytt svar till dig. Det är inte vanlig ansträngningsutlöst kramp om man får det ”lite hela tiden” och visst kan du försöka hitta något alternativt sätt att lösa dina problem, men jag hade lagt mina ansträngningar på vården även om det, precis som du har märkt, går väldigt långsamt och trögt.

 12. Hej!
  Inom motocross är det ganska vanligt med kramp i underarmarna. Har du nån teori omkring det, och vilket typ av träning kan man jobba med för att undvika det???

 13. Hallå Perra!
  Jag kan tänka mig att det borde vara vanligt. Kräver mycket kraft och det är mycket statisk arbete med att hålla i styret.
  Jag skulle satsa på en kombination av styrketräning och uthållighetsträning. För styrka finns det många greppträningsformer som du kan hitta om du söker. För uthålligheten så hade nog en gyroboll fungerat bra.

 14. Det här var intressant och fick mig att tänka till. Jag har dragits med kramper i ”vilken muskel som helst, när som helst” i över ett år nu. Vissa muskler är mer drabbade än andra. Själv tror jag att det beror på hög och långvarig astmamedicinering. Har själv testat magnesium och ökat saltintag och bland verkar det ha funkat. Kanske det helt enkelt är så att det var slumpen som lurat mig.
  Gemensamt för kramperna är att de inträffar när musklerna är i ”förkortat läge”. Ibland krävs det spänning i förkortat läge, ibland inte.
  Skumt är det iaf.

 15. saxat ur artikeln ”Jag visade att bevisen för dessa påståenden är som gott som helt frånvarande och att det dessutom inte finns någon klar fysiologisk modell som skulle kunna förklara fenomenet”
  Vad det däremot finns studier och belägg för är om man har lågt magnesiumvärde och hypokalemi. tex Gittellmans sjukdom då dessa värde är under normalvärde. Hos denna grupp infinner sig kramper i betydligt större utsträckning, dock är det väldigt få som har denna ovanliga sjukdom, men det är en intressant forskning som pågår i USA om just detta fenomen så helt frånvarande är det inte.

 16. Hej Magnus! Det som du säger kan säkert stämma. Finns många orsaker till kramper. Men det jag skriver om i inlägget är kramp i samband med träning. Får man kramp när man sitter framför datorn trots att man inte rört på sig under hela dagen så borde det rimligen finnas andra förklaringar än uttröttning 🙂 Kraftig kontraktion i ett för muskeln ordentligt förkortat läge kan ju dock framkalla kramp hos i stort sett alla.

 17. Hej !
  Jag har stora problem med att jag får kramp.
  ALLTID i ljumskarna ! Otroligt smärtsamt då det är problematiskt att sträcka ut dem vid krampanfall….
  Den stora frågan är varför just alltid ljumskarna?
  Jag har spelat fotboll på elit nivå för 10 år sedan, fick lägga skorna på hyllan då knäna pajade.
  Det hände att jag fick kramp i vaderna, låret men aldrig ljumskarna då.
  Kan vätskebalansen ha ågot att göra med kramperna?
  Har fått för mig att dagarna efter alkoholintag så uppstår kramp.
  Jag får det oftast utan ansträngning utan kan vakna av det på morgonen.
  Senast fick jag kramp i ljumsken när jag simmade. Har faktiskt aldrig fått kramp i just ljumsken vid fysisk aktivitet…
  Läste att kramprisken ökar med åldern vilket känns rätt jobbigt….
  Jonas

 18. Hej Jonas!
  Inlägget handlar om kramp i samband med just aktivitet. Om du får kramp vid andra tillfällen så är det något du får ta upp med doktorn.

 19. Hej
  Jag är 39år och har under de senaste månaderna upplevt att jag får kramp oftare och oftare samt även när jag inte tränar, dock ej på natten. Jag tränar 4-5dagar i veckan och har gjort så de senaste 15åren, många av mina träningspass under åren har varit och är 3-5timmar långa så jag är något mer tränad än medelsvensson.
  Du skriver ”Den för närvarande mest troliga teorin till varför man får kramp är helt enkelt trötthet”.
  Problemet jag har är att jag får kramp i muskler jag inte använder vid det speciella träningstillfället tex i vaderna och fötterna när jag simmar frisim med ”dolme” och inte använder benen alls.
  Det andra tillfället jag lätt får kramp på är när jag kör spinning.Då slår krampen till redan efter 20min och således kan jag inte vara särskilt muskeltrött.
  Jag kan också få kramp i magmusklerna när jag böjer mig eller sträcker mig efter saker. Musklerna krampar då gärna runt ett gammalt (1,5år)operationsärr.
  Har du någon teori om detta, vad kan jag göra för att minska mina problem?
  mvh
  Rickard

 20. Tjänare jag får nästan alltid kramp i vaderna när jag spelar matcher (fotboll) alltid i andra halvlek och även när jag inte är trött, vad beror det på ??
  får aldrig kramp när jag är ute och springer lr vid fotbollsträningar lr andra aktiviteter, utan det är just i samband med matcher jag får det och dte är alltid båda vaderna som krampar samtidigt, vad tror du ???? mvh jonas

 21. Hallå Jonas!
  Jag skulle säga att det beror på att du inte längre har någon energi och blir trött i just vaderna och de krampar. Du behöver inte vara flåsig eller ha mjölksyra i benen för att musklerna ska vara trötta. En annan möjlig anledning är att du tejpar dina benskydd för hårt och begränsar blodflödet till vaden.

 22. Jag har löptränat sedan november och fått bra rutin och kondition. Problemet är att jag sedan i mitten/slutet på februari börjat få kramp i mina lår när jag springer. Krampen går på utsidan av låret (när jag lekmannamässigt tittar på en muskelkarta är namnet Vastus Lateralis) Detta är frustrerande då jag inte är trött konditionsmässigt utan känner att jag enkelt skulle orka bra mycket längre men för det mesta får avbryta rundan pga av mina väldigt spända, krampande lår.
  Ibland börjar det infinna sig vid 3 km och ibland vid 6km. Brukar fortsätta springa en stund (1-2km) efter känningen börjar men det slutar med att det känns som de ska explodera så spända de är och så ont de gör.
  Springer 3-5 ggr/vecka och målet är att springa minst 8km/ggr men det beror på ”krampen”. Springer jag mindre tränar jag annat som simning och tennis där emellan. Vill egentligen öka distansen eftersom jag inte är trött i flåset men det har hittills inte gått.
  Testat med olika underlag, olika skor, olika tempo, olika sätt att äta innan/efter träning men det spelar ingen roll (EN enda gång fick jag bara lätt kramp som jag kunde stå ut med och det var när jag tryckt i mig påskgodis istället för riktig lunch och sprang 3 timmar senare… känns inte som något jag vill upprepa ändå..:-/). Jag känner att jag inte kan utvecklas och komma längre så länge detta inte ger med sig.
  Har svårt att hitta information då de flesta löpare verkar ha problem med kramp i vader – inte lår. Så hoppas från tips från dig.
  Vad kan det bero på? Är det ren mjölksyra? Är jag fortfarande för ”otränad” och tränar för hårt i förhållande till det? Har musklerna inte hängt med? Är jag helt enkelt inte byggd för långlöpning (får väldigt lätt muskler just på benen och har en kroppstyp mer som en kortdistansare)? Har jag brist på något ämne?
  Ska tillägga att krampen släpper när jag varvar ner och har ingen kramp alls när jag inte tränar.
  Jag har också chondromalacia patella och sprang i början med knäskydd men kör utan nu då det inte gör ont längre i mina knän under löpturen (bara dagen efter löpning) men nämner det ifall det kan påverka krampen i låren.

 23. Hej Linda!
  Det du beskriver låt faktiskt inte som kramp. Nu säger jag inte att det inte är det då jag inte vet hur du upplever det mer än din beskrivning här ovanför, men i den låter det mer som att det är någon typ av spänning/stelhet som stör dig. Kramp i den formen jag skriver här är något som kommer mer eller mindre direkt och där man måste börja vila/stretcha ut muskeln direkt pga obehag/smärta.
  Jag skulle rådfråga en sjukgymnast om jag var du. Välj någon som är van vid idrottsproblem, gärna specifikt löpning.

 24. Tack för svar!
  Har bara tänkt på det i termen kramp men den är ju inte akut/direkt som du skriver eftersom det först ger känningar vilket sedan successivt eskalerar och till sist blir outhärdlig. Men en kraftig ”spänning” skulle väl också vara en passande beskrivning som jag kanske bör använda mig av istället :-). Har som sagt sett det som kramp eftersom mina lårmuskler till sist är spända maximalt och det inte släpper förrän jag varvat ner helt och ”skakat loss” benen. Det hjälper inte överhuvudtaget att ställa sig och stretcha låren under löprundan.
  Blir det ingen förbättring ska jag följa ditt råd och uppsöka sjukgymnast. Vill bara inte höra att jag ska hålla mig till 5km sträckor. Med mina knäproblem fick jag höra att jag kunde glömma löpträning, vilket jag vägrade acceptera, och nu går det ändå… bara nu det där med låren som ska lösas istället… ;-).

 25. Hej. Har återupptagit mitt joggande efter många års uppehåll pga knäproblem. Det funkar faktiskt. Tyvärr har problemen med kramp också ökat. Inte när jag springer utan när jag har gått och lagt mig. Spelar ingen roll om jag sprang kl.14, krampen kommer kanske kl.01. Det kostar på att få nattsömnen förstörd. Stretchar inte efter min runda.
  Tips för att rädda min nattsömn mottages tacksamt.

 26. Hej.
  Jag har varit en person med stora krampproblem. Redan som barn minns jag att jag ofta fick kramp. Då jag cyklade, nattetid, på bion, etc etc.
  I vuxen ålder fick jag ofta kramp i vaderna efter ett träningspass då jag tog av mig skorna och drabbades ofta av kramp i fötter och vader nattetid. Då jag började simma fick jag ofta kramp i fötter och vader efter några hundra meters crawlande.
  Sen några år tillbaka äter jag en multivitamintablett (Mitt val sport) dagligen och har ännu inte fått en enda kramp sen jag började med det!
  Så oavsett om det går att bevisa så borde man kunna undersöka hur många som hjälps av mineraltillskott. För min del verkar det fungera.

 27. Anders: Hej. Har återupptagit mitt joggande efter många års uppehåll pga knäproblem. Det funkar faktiskt. Tyvärr har problemen med kramp också ökat. Inte när jag springer utan när jag har gått och lagt mig. Spelar ingen roll om jag sprang kl.14, krampen kommer kanske kl.01. Det kostar på att få nattsömnen förstörd. Stretchar inte efter min runda.
  Tips för att rädda min nattsömn mottages tacksamt.

  Hej Anders!
  Jag har inget svar på din fråga. Beroende på vilken muskel du får kramp i så skulle jag titta på sovställning. Det är ganska vanligt att man får kramp i muskler om man lägger dem i ett förkortat läge.

  Peter: Hej.
  Jag har varit en person med stora krampproblem. Redan som barn minns jag att jag ofta fick kramp. Då jag cyklade, nattetid, på bion, etc etc.
  I vuxen ålder fick jag ofta kramp i vaderna efter ett träningspass då jag tog av mig skorna och drabbades ofta av kramp i fötter och vader nattetid. Då jag började simma fick jag ofta kramp i fötter och vader efter några hundra meters crawlande.Sen några år tillbaka äter jag en multivitamintablett (Mitt val sport) dagligen och har ännu inte fått en enda kramp sen jag började med det!
  Så oavsett om det går att bevisa så borde man kunna undersöka hur många som hjälps av mineraltillskott. För min del verkar det fungera.

  Hej Peter!
  Det du beskriver är inte den typ av kramp jag tar upp i mitt inlägg. Det händer inte på bio utan endast i samband med aktivitet. Andra typer av kramper kan mycket väl bero på någon typ av mineralbrist.
  Ditt andra förslag på studie håller inte. Det skulle vara som att undersöka hur många som upplever att deras förkylning blir bättre av att överdosera C-vitamin. Väldigt många gör det och upplever att de blir friskare snabbare men när man väl studerar det så ser man ingen effekt.

 28. Har kramp också något att göra med domningar? Vid löpning har jag ett de senaste gångerna känt att min fot och vadmuskel ”somnat”. Har detta samma påverkansfaktor som vanlig kramp?

 29. Hallå Tommy!
  Domningar är inget man kopplar samman med kramp. Oftast är det någon typ av nervpåverkan eller dåligt blodförsörjning som orsakar domningar.

 30. Hej
  Min personliga erfarenhet av kramp är att den påverkas av min trötthet men definitivt av vätskebalansen. Som fotbollsspelare får jag kramp i slutet av precis varje match, oftast båda vaderna samtidigt. Ju bättre tränad jag varit desto längre har jag kunnat skjuta på krampen.
  Som gruppträningsinstruktör har jag märkt att om jag deltar måttligt i ett pass på förmiddan och sedan dricker dåligt att krampen kommer smygande nästan omgående på eftermiddagspasset trots att jag är helt utvilad.
  Jag har väl utvecklade vader, hyffsat rörliga även om stretching kunde vara bättre. Dock så springer jag oftast på främre delen av foten och belastar dom i ett förkortat läge.
  Kan tillägga att jag kan provocera fram kramp genom sittande vadpressar utan problem men det gäller säkerligen dom flesta

 31. Jag får kramp i varje löparlopp jag kör. Börjar med vader och övergår senare till lår och ljumskar. Spelar ingen roll om jag kör lugnare, kommer alltid vid samma sträcka (15-18km).
  Skall tilläggas att jag har korta fotbollsmuskler och är bra på att dricka.
  Kan Yoga/pilates hjälpa mig att senarelägga krampen eller går det på något sätt att träna rätt signaler. Bara måste få bukt med detta!

 32. Är triathlet och ägnar mig m a o åt uthållighetsakiviteter. Jag har fått kramp en enda gång vid löpning eller cykling. Detta skedde under Lidingö Ultramarathon efter ca 40 km. Då hade jag gått alldeles för hårt de första 35km och hade sannolikt nada muskelglykogen kvar i benen, följdaktligen blev det myrsteg till mål med en sista miltid kring 65 minuter. Poängen är att detta går att förstå, det var en extrem kraftansträngning och inte konstigt att baksidan strejkade. Nu till observandumet. Vid simträning får jag ofta kramp, inte varje gång men ofta. Både i de fall jag endast kör simning och när jag löpt eller cyklat innan. Varför detta med simning då. Vi brukar diskutera orsker. En del säger vätska men det faller på sin egen orimlighet, jag har inte anorlunda vätskebalans när jag simmar eller gör något annat. Nej, jag tror nyckeln ligger i sträkta senor och muskler. När man simmar är inte benen tryckbelastade, de ”hänger” i vattnet och hälsenan med vadmuskelaturen sträcks aldrig ut ordentligt. Detta är det enda som skiljer grenarna åt. Svaret torde kunna handla om obalans mellan sträckning och ihopdragning som du varit inne på tidigare.

 33. Jag har åkt vasaloppet två gånger. Bägge gångerna har jag fått svåra problem med kramp. Krampen har båda gångerna kommit efter ca 2,5h. Det konstiga är att krampen kommer samtidigt i flera muskler (ljumskar, triceps, mage, bröstmuskler m.fl.). Det faktum att krampen kommer samtidigt i många muskler får mig att fundera om det beror på brist av något i kroppen.
  Jag har varit relativt bra tränad vid dessa tillfällen. Har seedat in mig i startgrupp 5 resp. 6. Det hör till saken att vid seedningsloppen har jag aldrig haft problem med kramp trots högre intensitet och längre tid (3-3,5h).
  Kan det bero på hur jag förberett mig inför Vasaloppet? Inför loppet har jag kolhydratladdat. Under loppet har jag försökt dricka mycket, mestadels sportdryck.
  Innan seedningsloppen har jag inte kolhydratladdat. Jag har heller inte varit lika noggrann med att fylla på med vätska under dessa lopp.
  Jag fattar ingenting, tacksam för svar.

 34. Hallå Magnus!
  Jag tror att det kan vara två saker. Precis som du skriver kan krampen beror på någon form av brist. En annan möjlig förklaring är överflöd av något, tex att du dricker för mycket. Av den beskrivning du ger hade jag först och främst minskat på drickandet för att se vilken effekt det ger. När man åker skidor är det kallt i omgivningen och det tillsammans med att hastigheten är ganska snabb gör att man blir bra nedkyld av omgivningen och inte behöver svettas så mycket. Det är fullt möjligt att du dricker för mycket.

 35. Hej Guddi!
  Det är jag igen 🙂
  Jag spelade match igår och spelade hela matchen tills den 75 minuten. Då fick jag kramp i vänstra vaden och det gjorde superont.
  Vaden krympte bara ihop och spelare på planen fick stretcha min vad så att jag kunde gå av planen ordentligt.
  Idag så känns det fortfarande att och jag får ont.
  Det har hänt förut att jag får små krampkänningar i samband med match, men inte att jag måste ha avbrutit matchen.
  Vad kan man göra för att undvika att få kramp, jag har hört en massa saker men vet inte vem jag ska tro på, bland annat mycket vatten och energitillskott/natrium tabletter.
  Om det nu handlar om en sträckning/muskelbristning, vilket är det bästa sättet att rehaba på?
  Tack

 36. Hallå Bilal!
  Jag vet inte mer än vad som står i dessa två inlägg tyvärr. Du får testa dig fram. Personligen hade jag arbetat med att försöka öka min kondition rent generellt och sen framförallt i vaderna genom att göra en massa tåhävningar och liknande.

 37. Hej!
  Jag spelar fotboll och har senaste månaderna börjat inta kreatin. Jag upplever mig som lite piggare och lite kvickare av detta. Den senaste matchen fick jag dock krampkänning redan vid minut 70 och har aldrig tidigare fått krampkänning. Vet du om det finns något samband mellan kreatinintag och kramp? Förövrigt kändes både kroppen väldigt pigg, både ben och lungor, det var bara krampkänningen som satte stopp.
  Mvh

 38. Hallå A!
  Det finns anekdoter från folk som upplever att de lättare får kramp när de tar kreatin. Det finns dock inga studier där man kunnat visa att så är fallet. Ska man spekulera så skulle ju den ökade anaeroba uthålligheten man får från kreatin göra det lättare för en att trötta ut vaderna som sen i sin tur ger kramp.
  Om du verkligen vill veta får du ge det några försök till dock. Sluta ta kreatin, spela en match och se hur det känns. Får du kramp då med så vet du att det inte var kreatinet. Om du inte får kramp så börjar du med kreatin igen för att se om du återigen får kramp. Om du får kramp då den andra gången så kan man börja misstänka kreatin, även om placebo och en mängd andra yttre förhållanden kan spela in. Men det är så bra som man kan testa något själv om man inte vill vara överdrivet seriöst och producera kapslar med kreatin och placebo och sen låta någon vän blanda dem i slumpmässig ordning 🙂 Tro det eller ej men jag vet några som har gjort detta på sig själv…

 39. Har ni koll på om det det finns ngn relation på kramp och kroppsfett. Jag har en stark uppfattning om att när jag går lite lägre i fettprocent(men ändå inte jättelågt, säg ca 8 även om jag mätt 4). Om kopplingen finns, hur stark är den? Finns det ngt tröskelvärde?

 40. Jag får extremt lätt kramp vad och baksida lår både vid träning, nattetid och ibland mitt på dagen sen ett år tillbaks. Ganska opraktiskt att behöva kliva ur sängen på natten för att stretcha… Jag har testat det mesta och har lite erfarenheter: Träningskramp: magnesium gör ingen skillnad. Brukar stretcha vaden i samband med uppvärmning, tror det hjälper lite. Nattkramp: extremt viktigt med luft runt fötterna, inga tunga täcken som trycker ner tårna! Vätska är också viktigt, ett glas vatten innan man lägger sig hjälper.

 41. Aron:
  Har ni koll på om det det finns ngn relation på kramp och kroppsfett. Jag har en stark uppfattning om att när jag går lite lägre i fettprocent(men ändå inte jättelågt, säg ca 8 även om jag mätt 4). Om kopplingen finns, hur stark är den? Finns det ngt tröskelvärde?

  Tjena Aron!
  De faktorer som man känner till som korrelerar med kramp har jag tagit upp i en punktlista i inlägget. Vad jag vet finns det inga ytterligare.

 42. Hej
  Jag har alltid haft problem med krampande vader (speciellt när jag var gravid), min pappa hade också stora problem med kramp/sendrag (ärftlighets faktor). Nu börjar det dock vara riktigt jobbigt får kramp nästan varje natt i båda vaderna. Jag har kommit igång bra med träning, tränat ca 1,5 år, löpning varvat med spinning och styrke. Kramperna verkar komma som värst när jag har löptränat, är alltid noga med stretchningen och brukar göra tåhävningar när jag står och jobbar. Däremot så får jag aldrig träningsverk (det fick jag när jag tränade i yngre år, jag är 45 nu)kan det finnas något sammband och hur får jag slut på eländet. Kan det vara ett alternativ att smörja med någon form av liniment när jag går och lägger mig. Har också hört om en del som dricker läsk med kinin i innan sänggåendet är det något som du har hört talas om.
  Mvh/Marie-Louise

 43. Hej Marie-Louise!
  Det jag vet står i detta inlägg. Det finns ju många huskurer som du kan prova på. Då du verkar få det mest på nätterna och även de dagar då du inte tränat så tror jag att dina problem kan bero på något helt annat än det jag tar upp här.

 44. Hej,
  Tack för bra artikel. Jag har de senaste åren med ojämna mellanrum varit plågad med kramp i vaderna vid löpning. Senast nu i helgen fick jag för första gången bryta en 1/2 maraton efter 10km. Symptomen kom dock redan efter 2 km.
  Du nämner bl.a. springa i backar kan vara en orsak, utan att jag ser helt bakgrunden. Jag tränar regelbundet 3-5 ggr pr. vecka hela året. Längdåkning på skridskor på vintern. 400 mtr bana, sprint och mellandistans. Jag åker också längdåkning på skidor, cyklar och inliners på sommaren. Ganska allsidigt över hela året. Det är bara löpningen som plågar mig med kramp.I år verkade problemen komma då jag drog upp tempot i starkt kuperad terräng. Dom första 10 gångerna på flatt asfalt, 9-13 km kände jag inget. Det kan verka som om när jag ändrar löpsätt från att rulla normalt över foten, till att löpa mer på framfoten i backarna och sträcka ut vaden, så triggar jag något som jag inte tål riktigt bra. För 2-3 år sedan upplevde jag det samma. Förra året var problemfritt, med ungefär samma typ träning, fast jag har nok sprungit hårdare i år, pga bättre underlag från skridskosäsongen.
  Jag är 55år och är fortfarande relativt stark i benmuskulaturen. Antagligen mer sprint än långdistans fibrer.
  I 35-40 års åldern sprang jag 10 helmaraton utan problem. Då tränade jag generelt mer mängd, nästan ingen löpning, men ca 900 mil cykel pr. säsong.
  Jag skulle gärna ha tips om hur jag kan hantera mitt problem med kramp i vaderna. När det har kommit på nytt i år vet jag att det kommer att ta väldigt lång tid att få det att gå bort. Många väldigt korta turer i 2 mnd, blandat med annan träning brukar hjälpa.
  Mvh
  Tom

 45. När jag läste humanbilogi, kom jag i kontakt med en studie där man hade påvisat att kalcium kunde minska kramp. Men att man även fick ta hänsyn till A och D vitaminer som balanserar kalciumnivån i musklerna och reglerar det mot skelettet.

 46. Hej. Jag får lätt kramp i ryggen på höger sida bak och vid sidan (vid revbenen), när jag tränat, men den ger med sig ganska snabbt. Har haft ett diskbråck som har börjat gå tillbaka på höger sida. Har även haft problem pga. detta med höger sida av axel. Vad är bra att träna?

 47. I min ungdom var jag olympier i simning. Jag drabbades aldrig av kramp vare sig under träning eller tävling. Idag är jag 68 år och kör 4 pass i veckan på 3,5km. I slutet av träningspasset kör jag ett par hundringar på maxfart. Jag får då ofta kramp i vadmuskeln. Denna muskel är jag minst trött i så där stämmer din teori ej in på mig. Däremot kanske åldern spelar in. Sannolikt är det bara att gilla läget och glädjas över att man har en mycket bra fysik.

 48. Hej
  Jag är 65 år. I jan -11 startade jag på gym efter decennier av kroppslig vanvård.
  Jag valde löpbandet. Höjde lutningen till max maskinen klartade dvs 15 grader och var slut efter 4 minuter i 3 km/tim. Stetchade inget och fick nattlig k5ramp ett par dagar efter. Krampen kommer alltid på morgonkvisten precis innan jag vaknar. Jag tror jag drömmer nåt och sträcker ut mig. Det kan ju också vara sängen. När jag var ung och elittränad hade jag en säng med hård botten och aldrihg kramp. Nu är det en IKEA Sultan med fjädrar som jag sjunker ned i . kan det vara den?
  Idag går jag på samma löpband i 6,2 km / tim 15 graders lutning 50 minuter i sträck och stretchar dåligt för jag vet inte hur man gör. Jag dricker vatten före och efter och på kvällen för T-shirten väger runt 3 kg efter varje pass. Inte en fiber är torr, men vatten löser inte problemet. Krampen sitter i en av vaderna (varierar men bara en i taget) Vaderna är idag ytterst tränade och stenhårda. Jag undrar om detta har med muskeluppbyggnaden att göra. Muskeluppbygganden är väl reparation av fiberbristningar och det kanske utlöser krampen, Ska prova tipset om ”Mitt val Sport”. Har ni nåt tips?

 49. Människor med förkärlek för Lüschers lite blågröna färg har stora egon och hög inre spänning. Troligtvis är det ofta dessa som råkar ut för kramp.
  Kurt Olofsson
  Leg. psyk.

 50. Fortsätt att motionera. I vår ålder får man nog räkna med att få muskelkramp och en och annan muskelknut. En muskel som är 60+ kan ju inte vara lika mjuk och töjbar som en muskel som är 20år.

  Lars-Allan:
  Hej
  Jag är 65 år. I jan -11 startade jag på gym efter decennier av kroppslig vanvård.
  Jag valde löpbandet. Höjde lutningen till max maskinen klartade dvs 15 grader och var slut efter 4 minuter i 3 km/tim. Stetchade inget och fick nattlig k5ramp ett par dagar efter. Krampen kommer alltid på morgonkvisten precis innan jag vaknar. Jag tror jag drömmer nåt och sträcker ut mig. Det kan ju också vara sängen. När jag var ung och elittränad hade jag en säng med hård botten och aldrihg kramp. Nu är det en IKEA Sultan medfjädrar som jag sjunker ned i . kan det vara den?
  Idag går jag på samma löpband i 6,2 km / tim 15 graders lutning 50 minuter i sträck och stretchar dåligt för jag vet inte hur man gör. Jag dricker vatten före och efter och på kvällen för T-shirten väger runt 3 kg efter varje pass. Inte en fiber är torr, men vatten löser inte problemet. Krampen sitter i en av vaderna (varierar men bara en i taget) Vaderna är idag ytterst tränade och stenhårda. Jag undrar om detta har medmuskeluppbyggnaden att göra. Muskeluppbygganden är väl reparation av fiberbristningar och det kanske utlöser krampen, Ska prova tipset om ”Mitt val Sport”. Har ni nåt tips?

 51. Lars-Allan,
  Du skulle ju kunna prova några veckor med morgon&kvällstretchning av vadmuskler och lårens baksida. Gör den varligt, lyhört, omtänksamt och uthålligt. Minst en halvminut per muskel säger jag (dvs fem minuter morgon och fem minuter kväll, på sin höjd).
  Exempelvis så här:
  http://ryggochmuskelakuten.mediakonsulter.se/wp-content/uploads/2011/04/Underben.pdf
  (Huvudsakligen 6.1 0 och 6.3)
  http://ryggochmuskelakuten.mediakonsulter.se/wp-content/uploads/2011/04/Ben.pdf
  (5.4 eller 5.5)

 52. Hej, jag har sökt mej till denna sida för att få hjälp om min problem. Har varit hos flera läkaren men de har inte kunnat hjälpa mig.
  jag är 65 år och har lidit av kramp under minst 15 år! Detta år har varit det värsta, har haft kramp i princip i hela kroppen. Värst är mågen och fingrarna. Just nu tar jag magnesium, D vitamin, B vitaminer,
  Omega 3 och C vitamin. Jag upplever att detta har hjälpt mig , Jag undrar, skulle jag kompletera behandling med Kalcio och A vitamin?
  Tack för din Svar. GLORIA.

 53. Jag måste vara felkonstruerad eller nåt? Kramp, främst i vader och baksida lår, får jag endast om jag inte tränar på ett par månader. Håller jag igång och springer 3-4 gånger per vecka får jag aldrig kramp.

 54. Hej! tänkte dela med mig av min senaste erfarenhet av kramp.
  Jag har nästan aldrig fått kramp vad jag kan minnas och nu det senaste halvåret så har jag tränat 5-6 dagar i veckan och åkte sedan iväg på semester i 2 veckor efter det. På semestern tränade jag inte ett dugg utan vilade och tog det lugnt helt enkelt. När jag sedan kom hem igen och skulle sätta igång med träningen så gick jag på ett box pass på gymmet och körde på riktigt hårt och i slutet på passet så känner jag att min högra vad får världens kramp så jag stod där i 2 minuter och kunde inte röra mig till slut så försökte jag sparka bort benet och lyckades och då släppte krampen. nu har jag lite ont där och det är 3 dagar sedan det hände! men stretchar mycket och har faktiskt tränat på som vanligt även fast man är öm!

 55. Hej!
  Jag har problem med kramp i muskler, kan få kramp i princip alla muskler jag rår med att ”spänna”. Lustigaste stället är i tungan, och mellan anus och pungen. Ja skratta på ni men hur sträcker man dom musklerna? Nä bara slappna av och låta det gå över, spänner jag ut fingrarna en liten stund så kan jag framkalla kramp i handen. Kramp i magmusklerna, triceps, biceps, ryggen,framsida lår, baksida lår, ljumskarna, höfterna, vaderna osv osv. Vad fasen ska man göra ? 27 år och alltid hållit igång med träning och idrott sen jag var 6 år.
  Så ser min vardag ut, kylspray på musklerna funkar har jag hört om man är gammal och inte tar sig ur sängen på natten, när baksida lår ger en omgång kramp samtidigt du ska sträcka ut den kommer det i framsida lår. Den e tung!

 56. Hej: Jag är 50 år och har börjat och få kramp på natten i stora musklar i övre bak benet och under foten. Jag är diabetiker och behandlas med tabletter , och har hög blodfett värde(klostrol) oxå. Det fick jag veta för fem år sedan, om det är det varför kommer kamparna nu. Tack för

 57. Simin:
  Hej: Jag är 50 år och har börjat och få kramp på natteni stora musklar i övre bak benet och under foten. Jag är diabetiker och behandlas med tabletter , och har hög blodfett värde(klostrol) oxå. Det fick jag veta för fem år sedan, om det är det varför kommer kamparna nu. Tack för

  Ingen aning. Du får kolla med din doktor. Det här inlägget berör kramper som uppstår för att man helt enkelt ansträngt sig väldigt mycket.

 58. Hej
  Jag har idag precis åkt vikingarännet 80 km på skridskor. Jag har tränat väldigt lite det senaste året. I princip har jag bara åkt en 50 km sträcka på 9 månader. Ingen annan träning.
  Idag efter 40 km fick jag värk i benet och sedan så var det som att om jag försökte hålla samma frart som tidigare så karmpade muskeln på framsidan lår. Benet blev som en pinne. Det var bara att slå av på farten och bita ihop. Värken gick an men det gick inte att åka på ett ben som blev alldeles stelt.
  Flera gånger under loppet när jag försökte åka fortare kom krampen tillbaka. Jag låg hela tiden på gränsen. Det gick att få krampen att släppa genom att åka långsammare.
  Det hände på vänster ben. Det är som att jag åker lite osymetriskt. Mer kraft från vänster ben. Jag antar också att jag inte rörde benet på ett sådant sätt så att jag strechade ut muskeln
  Jag upplever att det du säger i ditt resonemang stämmer ganska bra. Hur skall man under pågående lopp hantera situasionen. Jag åkte långsamare och gjorde lite andra rörelser så gickt det bra igen.
  Det är andra gången detta händer för mig. Första gången var i samma lopp året innan. Då jag tog ut mig fullständigt.

 59. Hej och tack för en bra artikel!
  Jag har dock en fråga, under en längre tid har jag haft problem när jag på gymmet utfört olika övningar för hamstrings, raka marklyft är den enda övningen som går bra men jag känner inte så mycket i mina hamstrings när jag gör den. Jag sökte hjälp för detta på rehabexperten i vällingby och min sjukgymnast kände och tittade och kom fram till att jag får kramp pga min goda rörlighet. Nu är det så att om jag gör t.ex. Sidoplankan och lyfter på det översta benet mot taket får jag alltid kramp efter 2-3 sekunder i någon muskel på sidan av rumpan. Jag ville inte riktigt godta vad sjukgymnasten sa så jag kontaktade min läkare som sa åt mig att strecha (trotts att han också tyckte att jag hade väldigt god rörlighet). Jag har strechat i snart två månader men fortfarande kan jag inte utföra finnen, lårcurl eller andra övningar som belastar hamstrings utan att få fruktansvärt ont och en kramp som knappt släpper, detta har lett till att jag har jättestarka framsida lår muskler och jättesvaga hamstrings. Snälla, kan du ge mig ett tips på vad jag kan göra eller om du vet någon som kan hjälpa mig?!

 60. Är nu 61 år, träning idag inskränker sig till träningscykel 2-3 ggr per vecka samt promenader 1-2 timmar 2-3 ggr per vecka. Gick tidigare på gym med träning på diverse maskiner (”hushållsträning” dvs ej kroppsbyggare eller elitidrottare).
  När vi byggde vårt hus (11 år sedan) så bar jag upp flera hundra kilo material tre trappor under tre timmar, svettades kopiöst. Drack en timme senare 1,5 liter CocaCola (den enda vätska som var kyld) på c:a 30 minuter samt därefter även vatten. Ungefär tre timmar senare, när jag skulle resa mig från tv-fåtöljen så fick jag en intensiv kramp i högra lårpaketet och mindre än en minut senare låste sig även vänster lårpaket. Båda blev stenhårda och krampen satt i ungefär 5 minuter. Hade därefter ont i båda låren i flera dagar (som en ”ordentlig” träningsvärk, vid återkomst till gymmet efter en lång semester). Numera får jag samma typ av kramp sporadiskt (men bara i ett lår i taget). den senaste månaden har dessa kramper alltid sammanfallit med natten efter ett träningscykelpass på c:a 40 minuter (= 17 km, relativt hög motståndsbelastning, därefter lite stretching). Ibland uppstår krampen just när jag reser mig upp ur sängen under natten, ibland kommer krampen när jag böjer ett ben (fosterställning) och ibland räcker det att använda ett ben för att vända sig i sängen. Kramperna uppstår alltid på natten. Har frågat läkare i fyra europeiska länder och dom har lika uttömmande svar som att fråga en brevlåda. Har du några antaganden (eller råd)?

 61. Hej , jag är en tjej på 28 år som tränar så gott som regelbundet 3 ggr i veckan .. Springer ute minst 1 pass gärna 2 pass per vecka och ca 5 km/ ggn. De andra träningspassen gör jag andra saker såsom ridning, spinning och styrkepass, lite varierad träning med andra ord. Jag brukar vara noga med att stretcha men har varit lite slarvigare med det nu den senaste tiden men jag gör det iallafall varannan ggn.
  Har jag varit sjuk eller borta från träningen så börjar jag alltid lugnt med långa promenader och sedan gå över till att jogga kortare sträckor ca 3km innan jag springer eller tränar fullt ut igen.
  Idag är det andra morgonen som jag vaknar och när jag ställer mig upp så gör det så fruktansvärt ont i ena vaden, det känns som att blodet rinner ner i vaden och det blir spänt och det gör så ont att jag knappt kan stå på benet, men jag envisas och försöker gå loss det och med dagen så blir det bättre och när jag går och lägger mig så är det nästan så gott som borta,men på morgonen när jag vaknar så är det samma visa igen , är nu inne på 3e dagen som jag känner såhär .
  Jag har inte haft detta problem tidigare merän att jag ibland har sträckt på mig i sängen innan jag har klivit upp och då har det sträckt till så mycket i vaden att det har känts som att jag inte kan vrida tillbaka foten , typ som att hela underbenet har låst sig och det har gjort ont en stund men sedan släppt helt å hållet igen ..
  Så vad ska jag göra för att få bort detta? Är jag överansträngd? Eller stretchar jag för dåligt? Är det någon form av vitaminbrist?
  Och ska jag vila bort det genom att bara gå promenader tills det har släppt eller är det bättre att träna på som vanligt? I den mån som jag kan?
  Jag vore jätte tacksam för svar!
  Med vänlig hälsning, Anna

 62. Har försökt få svar på mitt problem men hittar det inte någonstans.
  Har under två veckor fått kramp i latsen just under skulderbladet på höger sida, Ibland kom det bara av att jag reste mig upp från sängen eller soffan och försvann efter ett par timmar men nu känns det på bägge sidor av ryggen.
  Som t.ex idag så skulle jag träna axlar och direkt under första repetitionen av hantellyft åt sidan så kände jag att det börja krampa på höger sida och direkt efter så krampa bägge sidorna av latsen så sitter nu här med krampande rygg och börjar bli lite smått less faktiskt.
  Så min fråga är att är det enbart att min ryggmuskulatur är övertränad eller kan det vara något annat? Vissa dagar har jag ju inte känt något alls men för varje pass på gymmet så känns det som att det blir värre, I alla fall under dom passen man använder ryggen på något sätt.

 63. Jag är 54 år och är ute och promenerar mycket på min fritid.. Jag har jätteproblem med kramper i
  vader och lår.. men de kommer för det mesta när jag druckit alkohol kvällen innan.. Då vaknar jag flera
  ggr under natten av att mina ben krampar.. jag äter magnesium varje dag.. men är lite dålig på
  att få i mej vatten.. däremot dricker jag mycket te, mest grönt men även svart och det ska ju vara
  uttorkande och det är ju även alkohol.. så jag undrar om det kan ha något samband, att jag har för lite
  vätska i kroppen..

 64. Har nördat in mig på längdskidåkning och långlopp. Fick kramp för första gången under Marcialonga.
  Det börJade med spridda känningar i vader,triceps och bröst. Tog mig till mål men fick växla åkstil lite beroende på vilken muskel som strulade just då. När jag slutspurtade på målgången lyckades jag uppbåda kramp i alla dessa muskler samtidigt. Tror inte någon såg det som tur var…
  Har under tuff rullskidsäsong klarat mig utan känningar. Åkte 90km för en månad sen och igen krampkänning alls.
  I dag var det premiär på snö. Börjde få känningar efter ca 25-30km men fortsatte glatt. Vi ca 40 km fick en av magmusklera fnatt och det krävs lite behärskning när man plötsligt får våldsam smärt i ”bröstet”. Men förstod i nästa ögonblick att det inte var pumpen utan muskelkramp.,
  Tycker jag dricker lagom -inte förmycket tror jag… visserligen hade jag matpaus vid 30km och då drack jag kanske mer än vid 10 & 20.
  Har fleral lopp planerade och vill inte råka ut för detta igen… tar inga tilskott. Gör egen sport dryck och har samma mängd salt om vasalöparen rekommenerar.
  Har du något bra råd. Har lagt ned massor med tid på träning så man vill ju inte falla på målsnöret…

 65. Jag är 68 och tränar reglbundet på gym och promenerar. Jag har märkt en markant reduktion av antalet kramptillfällen efter att jag började med magnesiumtabletter. Oftast får jag kramp i muskler på lårens framsida eller insida och det är svårt att häva krampen. Min far hade ofta kramp så jag har en ärftlig belastning. Jag tycker att jag har märkt att avkylning kan ge kramp och en varm dusch hjälper. Jag sover helst i ett kallt rum och ibland blir det alltför kallt och då kan jag få kramp i lårmusklerna. Jag får aldrig kramp vid träning utan bara när jag ligger eller sitter stilla i ett kallt rum.

 66. Hej. Min Syster har fått stroke och i samband med att vi tränar henne får hon kramper pa Motion cyklen kan hon inte böja benet. Hur kan jag hjälp henne att stretcha? Hon kan Inte gora Sig förstådd. Hon har svårt att dricka vi Saltar maten dricker Mjölk. Kan Kramperna bero pa trötthet efter Stoken 0 ska man inte träna då ? Jessica

 67. Hej Jessica!
  Om det är efter stroke är det troligen något som kallas för spasticitet. Om din syster har stora problem med det så får ni diskutera med doktorn om någon form av lösning..

 68. hej ! Är diabetiker sen 54 år,på senare tid får jag ont i vadmusklerna när jag går,det känns som att gå med klumpfot,det gör så ont att jag får svårt att hålla balansen. Har det med min diabetes att göra? Finns det nåt jag kan göra? m.v.h. Irene

 69. Hallå Irene!
  Det kan ha med din diabetes att göra ja. Låt en doktor titta på det. Har man diabetes ska man verkligen vara rädd om sina fötter.

 70. Hej..
  mitt jag har under samma problem.som idag doppa mina fötter i havet och kopplar av på filten men får ofta kramper i tår.som vaden..sen går ja alltid backe ner o backe upp dagtiden.ganska ofta ute o går..jag har med blivet opererad o knäet ett antal gånger..o kan inte springa..men är 51är gammal men äter magnesium inget hjälper..o järn….men jämnt kramper i tår o vadet.vad kan man göra ått denna hemska saken..är glad över bara kunna komma ut o kan gå.löjligt men varannan dag eller som värst vintern då kommer krampen allt mer..är det för kallt för mina ben? eft krampen klart trännar ja benen hemma..men återkommer igen två dagar eft..kan även om ja handlar kommer det kramper..i benen..finns nån tabletter ått detta…är ingen som sitter hemma inte..mvh eva.

 71. Hej! Jag bara ääälskar roliga felskrivningar som denna (nedan) från din sida enl ovan;
  I förra delen av denna serie tittade vi på grunden till de klassiska påståendena att brist på salt, magnesium eller någon annan mineral eller elektrolyt skulle vara orsaken till kram.
  Jag har inte fått någon kram på länge – vilken typ av salt skall jag inmundiga?

 72. Tjenare!
  Tack för en bra blogg!
  Jag har hört att man akut kan trycka hårt på en krampande muskel. Det skulle inhibera muskeln och få den att slappna av. Finns det någon relevans i detta påstående?
  Med vänlig hälsning, Ludde

 73. Hallå Ludwig!
  Det man traditionellt gör med en krampande muskel och som man vet fungerar är att sträcka på den, alltså stretching. Massage är även vanligt precis efter krampen har släppt. Den klassiska bilden för många är nog fotbollsspelare som ligger på planen och får behandling när det är halvtid mellan förlängningarna i fotboll.
  Att trycka hårt på en muskel har jag inte hört talas om. Men ser man till vad du gör så har det vissa likheter med både stretching och massage och det innebär en ökad kompression över muskelfiberna. Stretchingen skiljer sig då den även töjer på senor. Du får väl testa att trycka hårt på en muskel som krampar någon gång och se hur det fungerar jämfört med stretching 🙂

 74. […] hittar en vetenskaplig förklaring på det. Tydligen är det trötthet i muskeln som utlöser kramp länk. Det jag har fått fram är när jag sover dåligt, utlöser jag lättare krampen. Det har jag inga […]

 75. Hej
  Jag tränar ca 8-12 tim i veckan, cykling, längdåkning och löpning.
  För två år sedan så hände något i mitt vänstra ben när jag sprang, det kändes som om en gummisnodd gick av. Sedan dess har jag haft problem med domningar vid träning.
  Jag har inga problem i vardagen men då jag tränar kan inte maxa pulsen och ej heller öka för snabbt. Jag måste smyga upp mig i nivå. Skall jag tex träna uppför en back så måste jag först värma upp väldigt långsamt och länge, sen springa den backen eller gärna en lite brantare där jag pressar mig ordentligt och benet stumnar och domnar ordentligt. Sen försöka vänta ett litet tag och sen köra intervaller i den backen.
  Jag förstår att detta inte är ”vanlig” kramp men efter besök hos läkare, kiropraktiker, naprapater och sjukgymnaster så söker jag efter varje halmstrå för att hitta en lösning.
  Har du stött på något liknande förut?

 76. Har krampat flera dagar efter hårt pass, hela kroppen har krampat och armmusklerna har rört på sig. Nu är det bättre, hur kan hela kroppen få kramper? Är det bra ta L-carnitine och protein då?

 77. Jag läser mycket om kramp här i vaden och i låren. Men det är inte där jag får kramp. Jag kan få kramp i magen, eller egentligen är det mer under revbenen. Det är något som jag har fått tre gånger och det är väldigt obehagligt. De första två gångerna var det efter ett långpass och jag kom hem och la mig ner på golvet, när jag sedan reste mig upp fick jag massor kramp i övre delen av magen. Igår hände samma sak efter ett intervallpass. Är det att ”magmusklerna” är trötta? Det går ju inte heller att stretcha magmusklerna, så det känns som om krampen är svår att få bort. Hur ska jag göra?

 78. Hej! Läste ditt inlägg om kramp, men måste säga att i mitt fall så funkar en av ”myterna” direkt!
  Jag brukar vara ute varannan vecka och vandra/campa. När vi gjort i ordning lägret och sedan gått och lagt oss så kommer mer än hälften av gångerna otroligt smärtsamma kramper i fötterna och vaderna,
  I början verkade ingenting fungera, stretchade, gick omkring stelbent tills det gick över, ja, googlade och provade på allt möjligt…. sen testade jag att ta en nypa vanligt salt i munnen…. krampen går ALLTID över inom ett par minuter. För mitt krampproblem är det definitivt något som salt fixar galant.
  Några funderingar på varför det funkar på mig?
  Mvh och tack för initiativet!
  Tumba

 79. Hej Guddi
  Finns det någon teori om att kreatin skulle kunna förebygga kramp?
  Med vänlig hälsning, Alex

 80. Nej, inte som jag känner till. Förr trodde man att kreatin skulle öka risken för kramp men det är inte längre en hypotes det heller

 81. Hej!
  jag har haft kramper oavsett om jag tränar eller ej, exempel en lång dag på jobbet som varit fysiskt ansträngande eller liknande, samt astma-mediciner i kombination med fysiska rörelser under dagen kan på kvällarna för mej få kramper, i exempel vader, händer, och lår. När jag äter Magnesium eller duschar varmt, då minskas smärtorna direkt. Min mor använder magnesium också och hon säger att det hjälper. Vad är det för ”myt”?
  Jag äter 1 tablett magnesium helst varje dag för att minska på smärtorna. Det hjälper!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *