Energidrycker med Red Bull i täten har ju ökat i försäljning markant på senare år och tagit över en del av den minskade försäljningen i läsk. Utvecklingen i försäljning över hela världen kan du se här till höger.
Om jag skulle jämföra läsk och energidryck så är energidrycker sämre ur i princip alla synvinklar förutom om energidrycken används innan tävling då energidrycker eventuellt faktiskt kan hjälpa prestationen lite på grund av deras koffein och sockerinnehåll Red Bull och prestationsförmåga – hur är det egentligen?. I dessa sammanhang är dock energidrycker onödigt dyra och dessutom inte särskilt bra ur någon synpunkt jämfört med något du kan blanda till själv.
Annars är det socker med koffein tillsammans med kraftig marknadsföring vilket i princip är ett recept på att barn, ungdomar och många vuxna ska dricka för mycket av det och öka risken för övervikt. Förutom just socker och koffein finns det dock även andra ämnen i energidrycker som är ganska dålig studerade. Som du kan läsa i inlägget jag länkade till ovan så verkar dessa ingredienser inte göra något betydelsefullt för prestationen men det innebär ju inte att det inte påverkar kroppen alls.
För några dagar sen publicerades en studie där man tittat på hur Red Bull påverkar kroppens blodomlopp hos unga friska normalviktiga försökspersoner. Från början tyckte jag att det lät som en intressant studie då det i abstraktet stod att man hade funnit att hastigheten blod som strömmar till hjärnan var försämrad efter att deltagarna druckit en 355ml burk Red Bull (1).
Efter att jag hade läst studien så tyckte jag dock inte att resultatet säger så värst mycket mer än att det verkligen händer saker i din kropp när du dricker en Red Bull istället för vatten. Nu är det ju givetvis så att så fort du äter någonting så händer det också någonting i din kropp. Så man kanske hade funnit samma sak om de låtit deltagarna äta broccoli vid ett tredje försök 🙂
Men i diskussionsdelen till artikeln fann jag däremot en referens till en studie från 2012 som verkligen var intressant. I jämförelse med den nyare studien så bidrar denna med praktisk kunskap som du faktiskt kan ha nytta av. I den studien jämförde man nämligen effekten av energidrycker på blodtrycket jämfört med samma mängd koffein.
Ann Pharmacother. 2012 Feb;46(2):192-9.
Comparison of the effects of energy drink versus caffeine supplementation on indices of 24-hour ambulatory blood pressure.
Franks AM, Schmidt JM, McCain KR, Fraer M.
BACKGROUND: Cardiovascular events associated with energy drink consumption have been reported, but few data exist to delineate the hemodynamic effects of energy drinks.
OBJECTIVE: To compare the effects of an energy drink versus caffeine supplementation on blood pressure (BP) indices as measured by 24-hour ambulatory BP monitoring (ABPM).
METHODS: Healthy, nonsmoking, normotensive volunteers (aged 18-45 years) taking no medications were enrolled in a single-center, open-label, 2-period crossover pilot study. During each study period, subjects received either an energy drink (Red Bull Energy Drink, each dose containing 80 mg of caffeine and 1000 mg of taurine in an 8.3-oz serving) or a control (compounded caffeine solution, each dose containing 80 mg of caffeine solution in 8 oz of bottled water) at 0800, 1100, 1500, and 1900 hours and underwent 24-hour ABPM. The study periods were separated by a washout period (4-30 days). Mean 24-hour, daytime, and nighttime systolic (SBP), diastolic (DBP), and mean arterial (MAP) BP; BP load; and percent nocturnal dipping were compared between study periods.
RESULTS: Nine subjects (5 females, mean [SD] age 27.7 [5.0] years) completed the study. Mean 24-hour SBP (123.2 vs 117.4 mm Hg, p = 0.04), DBP (73.6 vs 68.2 mm Hg, p = 0.02), and MAP (90.1 vs 84.8 mm Hg, p = 0.03) were significantly higher during energy drink supplementation versus caffeine supplementation. Daytime DBP (77.0 vs 72.0 mm Hg, p = 0.04) also was significantly higher with the energy drink versus caffeine supplementation. Trends in higher daytime SBP (127.0 vs 121.9 mm Hg, p = 0.05) and MAP (93.6 vs 88.6 mm Hg, p = 0.05) were recorded with energy drink supplementation versus caffeine supplementation. Nighttime SBP and DBP loads were significantly higher with the energy drink, but nocturnal dipping did not differ significantly between study periods.
CONCLUSIONS: Single-day energy drink supplementation increased mean 24-hour and daytime BP compared to caffeine control in this pilot study. Additional research is warranted to better understand the hemodynamic effects of energy drink consumption.
Det man har gjort i den här studien är att man har följt nio personer över 24 timmar där de antingen druckit fyra stycken 250 ml Red Bull under ett dygn eller fyra stycken drycker med samma mängd koffein som i Red Bull-dryckerna.
Resultat blev att deltagarna hade högre blodtryck de dagar som de druckit Red Bull. Här under har du graferna för det diastoliska blodtrycket, alltså den lägre siffran i ditt blodtryck som berättar hur stort trycket är medan ditt hjärta håller på att fylla med nytt blod.
Det som jag tycker är anmärkningsvärt här är att skillnaden i blodtryck även fanns där över natten. Deltagarna drack sina drycker vid tiderna 08:00, 11:00, 15:00 och 19:00. Det här visar ju att effekten från Red Bull håller i sig under ett antal timmar. Och här har man ju också jämfört med koffein vilket i sig också påverkar blodtrycket.
Skillnaden i faktiskt blodtryck över 24 timmar var ungefär 5 mmHg vilket är en liten höjning men den kan mycket väl vara betydelsefull om det är något som pågår över längre tid. Så är du frisk i övrigt är detta inget du behöver oroa dig för om det sker lite då och då. Har du någon form av hjärtproblem eller högt blodtryck annars så är det nog säkrast att hålla sig borta från den här typen av doser.
Det som jag personligen tycker är mest intressant med den här studien är att den är ett exempel på ”cocktaileffekter”. Detta är ett ord som jag har hittat på själv som innebär att om du blandar en massa ämnen som för sig själva har en typ av effekt så innebär inte det att du kommer få dessa effekter när ämnena är blandade. Det är oklart varför blodtrycket blev högre hos deltagarna när de fick red bull jämfört med koffein. Men troligen beror det på att koffeinet i Red Bull verkar tillsammans med något annat ämne i Red Bull. Det här innebär inte heller att Red Bull är direkt farligt. Men det är som sagt läsk med extra koffein, inget som någon bör dricka regelbundet.
Så det här resultatet är ingenting att direkt bry sig om i relation till det vi redan vet kring de negativa effekterna från läsk. En burk energidryck innehåller dock en koffeinmängd motsvarande ungefär en kaffekopp och med tanke på att vuxna människor på 80 kg kan bygga upp ett beroende för en kaffekopp på förmiddagen så kan man ju tänka sig vilket beroende till exempel en ung tonåring på 40 kg kan bygga upp med energidrycker. Färskt statistik från en väldigt stor undersökning av EFSA fann till exempel att 8 procent av alla ungdomar i Sverige dricker energidryck 4-5 gånger i veckan (2). Diagrammet här under visar konsumtionen för ungdomar i hela Europa.
Hej!
Vet du varför Taurin finns i Red Bull?… och vad ger det för effekt för den som dricker?
Taurin har traditionellt sett använda som kosttillskott för diverse problem. Nämn en diffus sjukdom/problem och någon försäljare har påstått att Taurin hjälper mot det typ. Särskilt i asien är det populärt.
Att den finns i energidryck är för att det dels påstås ge ökad vakenhet eller göra dig mer alert. Och dels påstås det hjälpa den fysiska prestationsförmågan. Det finns inga riktiga belägg för något av det egentligen.
Intressant att energidryck ”tagit” marknad från läsk, men inte oväntat kanske.
En kommentar bara, ordet cocktaileffekt med den betydelsen du beskriver är väl ganska väl etablerat? Finns t ex beskrivet på Livsmedelsverkets och Karolinska institutets hemsida.
Att Taurin finns i energidryck beror ju också främst på din första punkt; att det är vanligt i asien. Red Bull mm kommer ju från början från just asien.
Du nämner redbull i din artikel, men på senare tid har drycken celcius blivit lite av en favorit och något många inom träningsvärken använder både innan träning i form av gym eller löpning, men även till föreläsningar i skolor. Vad anser du om denna dryck?
Tacksam för ett svar då detta är något vi diskuterar mycket bland min vän & skolkrets
Celcius är ju sockerfritt men i övrigt är det ju bara koffein på burk till ett väldigt högt pris. Fettförbränningsdelen är klart överdriven även om grönt té och koffein har lite effekter på fettfrisättningen. Fast det innebär oftast att också fettinlagringen ökar.
[…] man jämförde effekten från den i förhållande till en annan dryck med koffein över 24 timmar, Red Bull höjer blodtrycket…lite. Totalt drack deltagarna fyra Red Bull över ett dygn och i den studien såg man faktiskt en liten […]
Hej!
Jag har en väninna som lärt sig att Redbull har ett ämne i sig på en burk vilket vi endast behöver den mängden på ett helt år! Alltså är det katastrofalt att dricka Redbull och därför har dödsfallen ökat. Jag försöker finna vad detta kan var för något men hittar bara det allmänna jag vet om koffeinet kontra vikten.
Energidrycker är ju också åldersbestämda för att………. (koffein och vikt eller….)
Mvh Katarina
Det finns ingenting kring det. Din väninna har bara hittat på någonting