Idag publicerades en stör epidemiologisk studie i tidskriften The Lancet där man följt 5,4 miljoner människor över 7,5 års tid och undersökt korrelationen mellan övervikt och risken för att utveckla någon av 22 olika typer av cancer (1).
Resultatet i studien visade att övervikt ökade risken för cancer i 10 av de vanligaste cancertyperna i landet. Totalt uppskattar man att omkring 12000 fall av cancer varje år i Storbritannien beror på övervikt och för enskilda personer så ökar risken för cancer med 60 procent om de är överviktiga. Här under kan du se korrelationen för alla cancertyper som undersöktes.

Korrelationen mellan övervikt och flera olika typer av cancer
Korrelationen mellan övervikt och flera olika typer av cancer

Lite intressant är det också att notera att risken för prostatacancer och bröstcancer innan menopausen faktiskt minskade lite med ökad vikt.

Lite perspektiv i all kemikalieskräck

Orsaken till att jag tar upp den här studien är för att jag efter mina inlägg kring KRAV-märkt/ekologisk mat och rester av bekämpningsmedel i konventionell mat fick många kommentarer kring människor som är övertygade om att dessa bekämpningsmedel leder till cancer. Detta är de övertygade om trots att det inte finns några belägg för det överhuvudtaget. Argumentet är i princip ”det är kemikalier”….
Det samma gäller också en hel del annat som jag har skrivit om. Folk är till exempel livrädda för sötningsmedel där cancer också brukar vara huvudargumentet (av någon anledning verkar hjärncancer vara speciellt populärt att påstå kring sötningsmedel). Det finns dock inget alls som pekar på att sötningsmedel i de mängder vi får i oss det idag ger cancer heller (mer läsning, Idioti på internet – Matfusket och aspartam). Läsk sötat med socker däremot vet man ökar risken för överviktig (Läsk – världens sämsta livsmedel?) men trots det så hör du hela tiden människor som säger att de dricker vanlig läsk framför light för att light ger cancer.
Så jag tar upp den här studien från Lancet för att sätta lite perspektiv på det hela. Det finns saker i vår miljö och livsstil idag som vi vet ökar risken för cancer. Trots detta så gör vi som samhälle väldigt lite åt det och som individer är vi inte särskilt oroade över det utan istället går vi runt och oroar oss för faktorer som inte visat sig öka risken. Så vi kanske ska börja sätta saker och ting i lite perspektiv…
Universitetet där en av forskarna till den här studien arbetar har lagt upp lite mer information om själva studien i Lancet om du vill läsa mer kring den. Där hittar du också en kort intervju med forskaren, Overweight and obesity linked to 10 common cancers and over 12,000 cases every year in the UK

4 svar på “Övervikt och Cancer”
  1. Intressant, kan det vara att risken för prostata och bröstcancer minskade pga sättet som mer fettmassa påverkar hormonbalansen? Mindre aromatas etc..

  2. Anledningen till att fetma PREmenopausalt leder till minskad risk för bröstcancer, är att fetma orsaker anovulatoriska cykler (=ingen ägglossning och således utebliven mens). Därför bildas ingen gulekropp, vilket medför låga nivåer av progesteron. Däremot har du ökad risk för endometriecancer.
    Mer fettmassa ger mer aromatas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *