För ett par månader sen så tipsade jag om en nyhetsartikel som berättade om Mexicos nya lagar mot skitmat. Någon dag senare så skrev också SVT.se en artikel om det hela som summerade allting bra, Mexiko inför skatt på skräpmat och läsk.

De här lagarna började gälla från och med den förste januari och man har redan kunnat se effekter på försäljningen av bland annat läsk och de stora tillverkarna har rapporterat en liten minskning i försäljning under det första halvåret (1, 2, 3).

Nu tänker Mexico inför ännu fler restriktioner för försäljarna av skitmat och för några månader sen så införde man hårdare regler mot reklam där företag inte längre får göra reklam riktad mot barn och mellan vissa tider på dygnet får man inte göra reklam för någon skitmat (4). Det här är regler som vi till viss del redan har här i Sverige fast de gäller bara kanalerna som sänder från Sverige vilket gör det ganska uddlöst.

Bara någon månad efter det att reglerna införts så har redan ett par företag brutit mot reglerna och bland dem finner vi givetvis många av de vanliga företagen så som Nestlé, PepsiCo och Coca-Cola. Staten i Mexico har sagt till företagen och nu får i se vad som händer.

Coca-Cola och PepsiCo har också börjat investera mycket pengar på marknadsföring i Mexico för att försöka förbättra sin image. Coca-Cola har bland annat sagt att de ska installera vattenfontäner med renat vatten på över 700 skolor i Mexico (5).

Hur som helst är det hela intressant och förhoppningsvis kommer det ut något bra av det hela för Mexicos befolkning. Tyvärr är det ju som väntat redan en väldig massa påtryckningar från företag och presidenten som varit drivande bakom förändringarna har tappat lite i popularitet de senaste månaderna så kanske blir det här bara något kortsiktigt som nästa president river upp?

I Mexico dricker man väldigt mycket Coca-Cola
I Mexico dricker man väldigt mycket Coca-Cola. De ligger också i toppen i världsstatistiken när det gäller övervikt och fetma

Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

4 svar på “Mexico styr upp saker och ting ännu mer”
  1. Ja det är ju inte helt dumt, men känns lite som ett trubbigt vapen med skatt om det inte gör det förbannat mycket dyrare. Bra med reklambegränsningarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *