För nästan precis två år sen skrev jag ett inlägg på Träningslära om en studie som visat att man i Australien faktiskt minskat på sitt sockerintag de senaste åren och att övervikten trots det fortsatt att öka, Ökad övervikt trots minskat sockerintag i Australien.

Studien som jag skrev om i det inlägget har fått stå emot en hel del kritik, en del befogat men det allra mesta totalt obefogat från människor som bestämt sig för att all skuld ska läggas på socker och det resultat som den studien visar är ju så klart då något som de inte alls kan förklara. Det värsta exemplet hittar du på sidan http://www.australianparadox.com/ där du hittar en ensam stackare som raljerar på ett väldigt förvirrande och svårläst sätt kring den här studien 🙂

Hur som helst så har det publicerats lite fler studier sen jag skrev mitt första inlägg som jag tänkte kunde vara intressanta att ta upp.

En ny titt på samma data av andra forskare

Den första studien publicerades bara något halvår efter jag skrev förra inlägget (1). Den här studien genomfördes av ett oberoende företag som gör alla möjliga typer av marknadsanalyser men just den här analysen fick de på beställning av sockerindustrin i Australien. Den förra studien var som publicerad av forskare på Sydneys universitet.

Den här studien fann i princip samma sak som den första studien, alltså att intaget av socker har minskat. Detta räknade ut genom att använda sig av samma data som den tidigare studien och genom att de sen utökade den genom att uppskatta mängden socker som importerat samt exporteras genom att analysera 173 kategorier av importerade varor och 120 kategorier av exporterade varor. Det absoluta värdet i minskat sockerintag som de fick fram i sin analys skiljde sig något från värdet i den tidigare analysen och blev faktiskt lite större. De uppskattade alltså att sockerintaget hade minskat mer.

Glömt att räkna med socker i importerad färdigmat

Den andra studien som är intressant publicerades av ett annat universitet i Australien och de försökte titta på på samma fråga men valde ett annat sätt att gå tillväga (2). De ansåg först och främst att den datakälla som man används sig av i första studien var osäker och inkomplett och inte dög som källa.

Därefter analyserade de 20 olika kategorier av importerade varor och drog sen slutsatsen att importen av färdigprodukter som innehåller socker har ökat stadigt under de senaste årtiondena.

Forskarna till den första studien skickade in en replik på den här studien till samma tidskrift (3) och där tog de upp att de hade använt sig av tre olika datakällor till sin studie och även om ingen av dem var 100 procent säkra (ingen datakälla av den här typen är det) så pekar de dock alla på samma sak, ett minskat intag av socker. De påpekade också att dessa källor också har tagit hänsyn till socker från importerade varor. De nämner även att analysen av det ”oberoende” marknadsanalysföretaget valt att titta på många fler kategorier av matvaror i sin analys vilket borde göra deras värden mer kompletta och tillförlitliga.

Ny studie som tittat på folks rapporterade kostintag

Den allra senaste studien som publicerats som är intressant kring Australiensarnas sockerintag publicerades för bara några veckor sen (4). Det här är en studie som genomförs på ungefär samma sätt som Riksmaten här i Sverige och det innebär helt enkelt att man frågar väldigt många människor vad de har ätit det senaste dygnet för att få en inblick i hur människor äter. Den här typen av studie genomför man sen med några års mellanrum och på så sätt kan man se trender i konsumtionsmönster hos befolkningen.

Resultatet i den här studien är i linje med de resultat som den första studien visade. Enligt Australiensarnas egenrapporterade kostintag så har de minskat på sitt intag av socker de senaste 15 åren. Från ungefär 115 gram per dag till 102 gram per dag för personer över 19 år. Även när man bara tittade på mängden tillsatt socker, alltså när man bara räknar socker som inte finns i livsmedel naturligt, så hade intaget minskat.

De verkar verkligen äta mindre socker och ändå blir de fetare

Jag tycker att allt det här pekar ganska övertygande mot att intaget av socker har minskat i Australien under många år samtidigt som övervikten har ökat stadigt hela tiden. Det här har döpts till ”The Australian paradox” inom litteraturen och jag kan hålla med om att det är lite överraskande att intaget av socker faktiskt verkar minska i något land. Men att det skulle vara någon överraskning att övervikten ändå ökar trots detta tycker jag inte det är. Det är nog bara överraskande för människor som gillar att peka fingret på en enda sak och säg att den bär skulden till allt.

För även om sockerintaget i sig verkar minska lite så ligger de ju fortfarande högt. Australien är traditionellt sen ett land som producerar mycket socker och deras intag av socker har alltid varit högt, även innan övervikten började öka.

Enligt den här senaste kostundersökningen där människorna själva fick ange vad de äter så kom faktiskt hela 20 procent av deras kalorier från socker. Det inkluderar då socker som finns naturligt i till exempel frukt men det är ändå ett väldigt högt värde och tar man bort socker från frukt och mjölk är det fortfarande uppskattningsvis omkring 15 procent av energin från socker. Detta kan då till exempel jämföras med Sverige där vi enligt Riksmaten får i oss ungefär 10 procent.

I Australien har de också minskat sitt intag av kolhydrater generellt

Det här resultatet är endast baserat på den sista studien där Australiensare själva fått ange vad de äter. Enligt detta resultat så har människorna i Australien inte bara minskat lite på sitt sockerintag utan de har faktiskt också minskat på sitt totala intag av kolhydrater, både om man räknar i absoluta värden eller i procentuella värden. Från 255 gram per dag till 226 gram per dag mellan 1995 till 2011.

Svaret på paradoxen är som vanligt skitmat

De här resultaten från Australien är ju väldigt svåra att förklara bort om man skulle vilja lägga skulden på endast kolhydrater och socker och samtidigt påstå att allting är ett dosförhållande.

Om du däremot tror att det är skitmat överlag, oavsett den exakta mängden socker, kolhydrater, fett och protein som de innehåller så är det inga som helst problem att förklara varför även människorna i Australien väger mer och mer för vart år som går. För här har du ett annat resultat från samma studie.

Just over one-third (35%) of total energy consumed was from ’discretionary foods’, that is foods considered to be of little nutritional value and which tend to be high in saturated fats, sugars, salt and/or alcohol. The proportion of energy from discretionary foods was highest among the 14-18 year olds (41%)

Där är svaret. När en befolknings kost ser ut på det viset så spelar det ingen som helst roll om de minskar på sitt intag av socker och kolhydrater något. De kommer fortsätta att bli tjockare ändå. Och de har de blivit, uppskattningsvis 70 procent av befolkningen i Australien är överviktiga eller feta idag och 60 procent har för högt midjemått (6).

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.

12 svar på “Mindre socker och ökad övervik i Australien”
 1. Jag bodde i Australien mellan 2000-2003 och de var uppseendeväckande tjocka redan då. Man må komma ihåg att vi i Sverige är en av de mest gymmande nationerna i hela världen, om inte den främsta, sett till antal kvalitativa gym per capita. Det fanns helt ok gym i Australien, men man fick leta. Intresset för en hälsosam livsstil är inte alls lika hög down under.

 2. Jag undrar om de gjorde i Australien som i Sverige att de bara räknade rör- och betsocker som ”socker” men inte det socker, som nu används mer och mer – high fructose corn syrup (HFCS)?
  När Ann Fernholm frågade efter den totala sockerkonsumtionen i Sverige inför boken ”Ett sötare blod” fick hon bara svar på den första typen av socker. Då såg det ut som att svenskarna hade minskat sockerintaget. Men sedan märkte hon när hon undersökte siffrorna att de nya typerna av billigt socker inte var medräknat.
  Och då blev det en helt annan historia . . .

 3. Skulle va spännande o se deras medelkcalintag 😉
  Lite svårt att mäta dock

 4. Allting finns på nätet om man letar. 🙂
  Här är en sida med ”Daily Calorie Intake Per Capita”
  http://chartsbin.com/view/1150
  Under bilden finns fler sidor att klicka på, bl a en där man ser fördelning protein, kolhydrater och fett.

 5. evadal0708: Jag undrar om de gjorde i Australien som i Sverige att de bara räknade rör- och betsocker som ”socker” men inte det socker, som nu används mer och mer – high fructose corn syrup (HFCS)?

  HFCS används i princip bara i USA då det är billigt att framställa där. Så att inte just det inkluderas påverkar inte något resultat nämnvärt. Den svenska datan brister dock för att den inte inkluderar fler andra sockerarter.
  I studierna här ovanför har de ju använt olika tekniker i olika undersökningar. I två första har man inkluderat andra former av sötningsmedel med likt honung och sirap. Det är inte helt klart om de verkligen har med alla sockerarter men de har med i princip alla källor till glukos+fruktos i alla fall. De skriver bland annat att inga företag i landet producerar fruktos och importen av det är väldigt liten. Det samma gäller då som sagt importen av HFCS.
  I den sista studien har man räknat på total mängd socker och där är alla typer av sockerarter med.

 6. Alexandra:
  Skulle va spännande o se deras medelkcalintag ;)
  Lite svårt att mäta dock

  Deras kaloriintag finns också i den nya studien där de rapporterat sitt matintag. Men den datan går inte att lita på. Folk underrapporterar alltid totala matmängden.

 7. Förlåt Dufva. Blev fel när din kommentar gick igenom verkar det som så allt blev tomt. Skriv gärna kommentaren igen.

 8. Hej Jacob,
  Jag följer din blogg med stort intresse och lät mig något nytt varje gång jag kikar in. Jag hoppas du kan hjälpa mig att reda ut en del begrepp i den senaste studien (4). De står angivet att en australiensare i genomsnitt får i sig 3,1kg mat och dryck per dag och att 20% av kaloriintaget kommer från socker. I mitt huvud blir det en ohygglig mängd (620g) men man kanske inte kan räkna på det sättet?
  Tacksam för hjälp att tolka resultatet.

 9. Mattias:
  Hej Jacob,
  Jag följer din blogg med stort intresse och lät mig något nytt varje gång jag kikar in. Jag hoppas du kan hjälpa mig att reda ut en del begrepp i den senaste studien (4). De står angivet att en australiensare i genomsnitt får i sig 3,1kg mat och dryck per dag och att 20% av kaloriintaget kommer från socker. I mitt huvud blir det en ohygglig mängd (620g) men man kanske inte kan räkna på det sättet?
  Tacksam för hjälp att tolka resultatet.

  Hej Mattias.
  Mat är inte 100% energi. Tar vi att en person äter 3.1kilo potatis så är det totalt ca 545 gram kolhydrater och 65 gram protein. I detta fall så är e% från kolhydrater nästan 90% och 10% från protein.

 10. Problemet med socker är, och har aldrig varit, främst fetma/övervikt, utan det stora problemet med socker är DIABETES typ 2, vilket orsaker mängder med dödliga problem! Sockerindustrin försöker förneka sockrets faror, precis som tobaksindustrin försökte förneka tobaksindustrin faror, genom att finansiera mängder med forskningsrapporter/forskar med indirekt uppdrag att nå fram till forskningsresultat som visar att socker, då tobak, är ofarligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *