Den här artikeln i Aftonbladet delas flitigt just nu. Jag delade en artikel om det här på engelska i morsen på facebook men tänkte att jag får kommentera den här studien här med då budskapet som ges i den kan väldigt lätt misstolkas.

Det som man har gjort i själva studien är att man har undersökt hur miljön skulle påverkas om människor i USA gått över från att äta som de gör idag till att mer följa de kostråd som finns i landet. Hur den förändringen skulle se ut rent innehållsmässigt kan du se till höger i bilden här ovan.

Forskarna fann då att miljöpåverkan blir större om folk följer råden bättre. Ett annat fynd i deras studie är att om du tittar på miljöpåverkan per kalori så är många frukter och grönsaker sämre än vissa typer av kött.

Så en kost blir inte nödvändigtvis mer miljövänlig bara för att man byter animaliska produkter mot vegetabiliskt. Rött kött och framför allt nötkött är sämst oavsett hur man räknar på det, så ät mindre av det. Andra animaliska produkter är inte lika dåligt även om de inte är lika bra ur utsläppssynpunkt som linser, bönor, baljväxter, rotfrukter, spannmål och nötter. Så byter du animaliska produkter mot livsmedel från dessa vegetabiliska kategorier blir det bättre. Byter du istället det mot mer grönsaker och frukt så kan det som sagt bli sämre. Så en smoothie med massa frukter är inte nödvändigtvis bättre än en korv ur miljösynpunkt. Men äter du mer av de vegetabiliska källorna med mer energi i likt bönor, nötter, linser, spannmål med mera så blir miljöpåverkan lägre.

Det här med att det blir mer rättvisande att räkna på utsläpp per kalori för övrigt något som jag tog upp i min debattartikel i DN för ett tag sen.

#bacon #miljö

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *