Jag har många gånger tagit upp bristerna med BMI som hälsomått och att det till skillnad mot vad folk normalt brukar beklaga sig över när det gäller BMI, att de får högt BMI för att de har muskler, så är det faktiskt problemet tvärt om.

BMI fungerar dåligt främst för att det missar folk som sett till mängden kroppsfett är överviktiga men som ändå har ett lägre BMI. Ibland brukar man kalla dessa personer för smal-feta eller TOFI (thin outside, fat inside). Det här är ett exempel från en nypublicerad studie där man tittat på det här hos specifikt män över 60 år. På x-axeln har du mängden kroppsfett där gränsen man använt för fetma är 25 procent fett.

Den heldragna linjen visar mängden personer som har har en BMI under 30. Det grafen visar är att det endast är 32,9 procent av männen med en BMI under 30 som faktiskt har en kroppsfettprocent under 25. Övriga är alltså feta trots att de har en BMI som säger något annat.

Den sträckade linjen å andra sidan visar personer som är feta enligt deras BMI. Som du kan se är det hela 99,6 procent av männen som är feta enligt BMI som också är det enligt sin kroppsfettprocent.

Så problemet med BMI är framför allt att det är för snällt, du missar många som faktiskt är överviktiga när du använder det. Problemet med BMI är inte att någon idrottare eller kroppsbyggare då och då blir klassad som överviktig.

I studien gjorde man samma analys på kvinnor över 60 år och motsvarande siffror till de här ovan var då, 38,5% i sensitivitet och 98,8 i specificitet.

Källa: Diagnostic accuracy of body mass index to identify obesity in older adults: NHANES 1999–2004

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *