Lite statistik för världens bästa sprinters

Publicerat den 5 kommentarer till Lite statistik för världens bästa sprinters

När jag vaknade denna morgon för att sätta mig och läsa lite hittade jag följande studier som tittar på trender när det gäller vikt, längd och kroppsförhållanden hos värdens bästa 100 meters löpare genom tiderna.

J Sports Sci. 2012 Jul;30(11):1085-95.
The changing shape characteristics associated with success in world-class sprinters.
Watts AS, Coleman I, Nevill A.
Abstract The aims of this study were to identify whether relative shape and size characteristics of world-class sprinters have changed over time, and whether any anthropometric parameters characterize the most successful world-class sprinters. The results suggest that body mass index, reflecting greater muscle mass rather than greater adiposity, is an important factor associated with success in both male and female world-class sprinters over time. However, in female athletes the reciprocal ponderal index (RPI) has emerged as a more important indicator of success over several decades, with taller, more linear sprinters achieving greater success, as measured by sprint speed. In male sprinters it is only in the most recent decade that RPI has emerged as an important predictor of success. We speculate that the prominence of the RPI and an ectomophic somatotype being typical of the most successful world-class sprinters might be explained, in part, by the influence of stride length on sprint speed. In conclusion, these results suggest that coaches, selectors, and sports scientists should consider body shape when selecting potential athletes for sprint events, encouraging more linear athletes with a high RPI.

Jag har fetmarkerat den delen av abstraktet som går att påverka som idrottare. Det som de också finner i den här studien är att sprinters verkar bli längre och smalare. Detta mäter de med hjälp av ett mått som kallas reciprocal ponderal index (RPI) som du räknar ut genom följande formel:

Längd i cm * vikt ^-(1/3)

Ett högre värde på RPI visar alltså att man är längre och smalare. Det som forskarna tycker sig se är alltså att de bättre löparna är längre och smalare. De spekulerar kring att en längre löpare har en fördel vid sprint eftersom de kan ta längre tid. Personligen tycker jag inte att denna observation är så väldigt övertygande. Det är ju mycket möjligt att det kan vara så som de skriver men tittar man på datan tycker jag att det ser ut som att det lika väl kan vara slumpen. Det här är liksom något som är väldigt lätt att säga när Usain Bolt har dominerat sportvärlden i ett antal år nu.
Deras andra bevis för att länge och smalare sprinters troligen kommer ta över är att BMI som tidigare visat en tydlig trend där de tyngre, och då mer muskulösa, sprinterns presterat bättre numera är tvärt om. Men tittar man på graferna finns där tydliga så kallade outliers som troligen påverkar resultatet ganska mycket. Här under är graferna för förhållandet BMI-sprinthastighet 1980-1989 och 2000-2009. Du kan trycka på bilden för en större version.

Förhållandet mellan BMI och snabbhet hos världens bästa sprinters 1980-1989 och 2000-2009
Förhållandet mellan BMI och snabbhet hos världens bästa sprinters 1980-1989 (till vänster) och 2000-2009 (till höger)

Som du kan se är där ett fåtal prickar i grafen till höger som förändrar resultatet ganska kraftigt. Ta bort de översta tre prickarna i den grafen och trenden skulle troligen vara den motsatta och mer lik den från 1980-1989.
Den snabbaste sprintern på grafen till höger, alltså punkten som är högst upp, måste vara Usain Bolt eftersom han var snabbast under det årtiondet. Det som är intressant här är att om vi tittar på Usain Bolts värden nu när det gäller vikt och längd så har han gått upp en hel del i vikt. När det gäller information så som idrottares vikt och längd så verkar det av någon anledning alltid vara totalt kaos kring detta när man tittar på internet. Men BBC uppger på sin hemsida data som gör att Bolt ska ha en BMI på lite över 24. Wikipedia ger inte samma värden men BMI är fortfarande över 24. I en intervju i förra sommaren som tidigare fanns på Youtube sa Bolt att han vägde 95 kg och om vi antar att hans längd i alla fall är ungefär den samma hela tiden 😉 så hade Bolt då en BMI på 24,7.
Men det där är ju data från nu. Hur var Usain Bolts vikt år 2008 och 2009 som var de år som den här studien inkluderade? Inför OS 2008 uppger Yahoo en vikt som ger Bolt en BMI på 22,4 vilket inte passar riktigt med den BMI som de har använt för Bolt i studien. I studien ges ingen individuell data för sprinters men jag hittade en tidningsartikel kring studien och där uppges Usain Bolt väga 76 kg (12 stones).
Jag gick då in i metoddelen av studien för att ta reda på hur de tagit fram vikten på Usain Bolt och de andra deltagarna i studien och där står det att man har använt sig av IAAF.org. Jag gick in på deras hemsida och där står det 74 kg på Usain Bolt. Där står även 193 cm på längden trots att alla andra källor jag hittat skriver antingen 195 eller 196 cm. Så gissningsvis är datan på IAAF.org från när Usain Bolt var en ung man och inte ens hade växt klart. Man kan ju fråga sig vilken kompetens forskarna till den här studien har när de inte ens kan uppfatta en så uppenbar brist i deras data som den här? Är det någon som läser detta som på allvar skulle tro att mannen här under väger 74 kg på sina 196 cm?
Usain Bolt ska enligt IAAF väga 74 kg på de här bilderna. Tror du på det?
Usain Bolt ska enligt IAAF väga 74 kg på de här bilderna. Tror du på det?

Informationen när det gäller Bolts vikt varierar med andra ord väldigt mycket men tittar man på trender så är det solklart att Usain Bolt har lagt på sig mer muskler eftersom och han väger med största sannolikhet mer idag än vad han gjorde för 4 år sen när han vann OS i Peking.
Vad vill jag då ha sagt med det här? Jag tror personligen att den trend som de här forskarna tror sig ha hittat när det gäller längre och smalare löpare är felaktig. Att vara längre skulle kunna ge en fördel kan vara möjligt, Bolt visar i alla fall att det inte är nackdel. Men när det gäller vikt så är mer muskler bättre under förutsättningen att man kan använda dessa effektivt vilket sprinters i princip alltid kan.De tränar inte för att bli stora men deras träning gör att de blir större allt eftersom.
Som jag har tagit upp i inlägget Muskeltillväxt, hur snabbt går det och finns det någon övre gräns? på Traningslara.se så är BMI inget bra mått om man vill titta på hur muskulös en person kan bli utan dopning. Orsaken är helt enkelt för att en lång person rent fysiologiskt kan få ett högre BMI utan dopning. Det man behöver använda istället är en så kallad normaliserad FFMI som räknas ut med formeln:

Normaliserad FFMI = FFMI +(6,1 x (1,8 – h))

Enligt mig är det mycket mer intressant att titta på normaliserad FFMI hos sprinterns än deras BMI. Så jag satte mig ner och sökte upp lite vikt och längd data för några av de bästa 100 meters löparna de senaste 10 åren och sen tog jag fram deras FFMI. Då jag inte har data när det gäller kroppsfettprocent så har jag antagit 6 procent kroppsfett på allihop vilket nog inte är så värst långt ifrån på någon av dem. Här under har du värdena och medelvärdet för alla sprinters 2000-2009 som inkluderades i studien:

Usain Bolt: 22,76
Yohan Blake: 22,05
Asafa Powell: 24,24
Tyson Gay: 21,64
Maurice Green: 23,00
Donovan Bailey: 22,52
Justin Gatlin: 21,99
Tim Montgomery: 21,71
Medelvärde i FFMI för alla sprinters enligt studien 2000-2009: 22,31

Den här datan säger egentligen inte så mycket mer än att alla sprinters i världseliten är välbyggda. De är inga bodybuilders och ska givetvis inte heller vara det men de har en betydande muskelmassa och att komma upp i dessa värden samtidigt som man faktiskt tränar annat är ingen liten bedrift. Det vi också kan se är att Bolt inte på något sätt är mindre muskulös än de kortare löparna. Så att lång och smal skulle vara framtiden stämmer inte mer än att längre personer ser smalare ut med samma relativa muskelmassa som en kortare person.
 

5 kommentarer

  1. Oscar: Titta bara på Michel Tornéus!
   Han är väldigt snabb och är lång och smal.

   Vad jag har kunnat hitta på Michel Tornéus så är han 186 cm och väger strax under 80kg. Medellängden för sprinters 1980-1989 enligt datan som den här studien använde var 183 cm och vikten 74 kg. Så Tornéus är ju nästan “biffigare” än sprintersen var då 🙂
   Sen behöver man som längdhoppar en hög maxhastighet, hur startsnabb man är spelar inte så stor roll. I dessa situationer borde ju en längre person gynnas. Även när det gäller själva landningen är längre ben en fördel.

   Oscar: Ni kan följa Michel Torneus under OS på OS blogg
   http://www.osbloggen.se

   Tack för den länken, ska jag läsa nu under OS.

 1. Intressant inlägg! Vet du någon sida/bok där man kan läsa mer om hur sprinters lägger upp sin träning under uppbyggnad resp. säsong?
  Funderar bla på hur stor volym man kan använda sig av, i styrketräningen, när man samtidigt satsar på en idrott. Självklart varierar detta mycket men om man t.ex utgår ifrån 30-60rep/muskelgrupp/pass för en person som satsar på styrka/hypertrofi. Hur skulle en liknande rekommendation se ut för en idrottsman som prioriterar sin sport först?

  1. Precis som du skriver så varierar det väldigt mycket mellan olika sprinters. Merlene Ottey sägs ju vara väldigt svag och träna lite styrka och hon var ju ändå bland de bästa i världen.
   SOK har en del bra information kring styrketräning och sprintträning:
   http://www.sok.se/download/18.18ea16851076df63622800012155/utvproj_r4.pdf
   http://www.sok.se/download/18.18ea16851076df63622800012153/styrketraning.pdf
   Det kanadensiska tränarförbundet har också en rad gratis podcast där de intervjuar stora tränar runt om i världen, främst USA och Kanada dock. Deras sida är lite rörig men härifrån kan du nog hitta det mesta som är gratis, http://www.athleticscoaching.ca/default.aspx?p=cm&lm=12&lsm=37

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *