Werner Günthör stöter kula
Werner Günthör stöter kula

Jag kommer ihåg första gången jag såg ett videoklipp från Werner Günthörs träning. Det var en tvådagars utbildning i spänstträning som jag besökte för några år sen och det som jag kommer ihåg mest från hela den utbildningen är just det korta enminutersklippet på när Werner Günthör tränar.
Tyvärr la jag aldrig namnet på minnet när jag såg klippet och efter kursen letade jag förgäves efter träningsfilmen på nätet. Sen för bara några dagar sen när jag bara surfade runt på olika sidor hittade jag helt plötsligt ett kort klipp på bara några sekunder med Günthör och när jag sen hade hans namn var det inga större besvär att hitta hela träningsfilmen igen. Vad som gör det hela ännu mer coolt är att när jag nämnde Günthörs namn på gymmet så var det ett par av de äldre lyftare som berättade att de varit på samma träningsläger som honom i slutet på 80-talet. Och det lät nästan som att de var mer imponerade av honom än jag var som bara sett filmklipp.
Hur som helst så tänkte jag då dela den här filmen med er som läser här så håll till godo. Tyvärr har jag inte kunnat hitta någon textad eller översatt version men tittar man på grafiken och träningen så får man sig ändå en ganska bra överblick över vad syftet är med de olika delarna. Helt klart 40 väl investerade minuter om du frågar mig. Filmen är uppdelad i fyra delar som jag har lagt i en spellista.

Förutom att imponera väldigt mycket i träningsklipp på youtube så var även Günthör en väldigt duktig kulkastare med det sjätte bästa kastet genom tiderna på sin meritlista (1). Efter lite ytterligare sökande hittade jag också den här intervjun med Günthörs gamla tränare. Den är på två delar och klart läsvärd om man är intresserad av friidrott eller explosiv träning överlag.

4 svar på “Werner Günthör – En fantastisk atlet”
  1. Tack, jag hade bara sett första delen tidigare. De där ryggresningarna på plinten ser lite hälsovådliga ut, men inte desto mindre imponerande.

  2. Jo, där är ett par övningar som inte direkt ser ut att vara så skonsamma 🙂 Men sen lämnar man hälsodelen ganska långt bakom sig om man satsar för att bli bäst i de flesta idrotter.

  3. Kul att du uppmärksammar Gunthör!
    En annan fd kastare som alltid har imponerat på mig är Anatoliy Bodarchuck, tog OS guld 72 och har haft en lång karriär som tränare/teoretiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *