Ketogen kost och blodkärlens funktion

Publicerat den 38 kommentarer till Ketogen kost och blodkärlens funktion

För några månader sen skrev jag inlägget Blodfetter när du verkligen följer en ketogen diet där jag tog upp en studie där man tittat på vad som händer med blodfetterna hos barn med epilepsi som börjar äta en ketogen diet för att försöka behandla denna.
Resultatet i den studien blev att blodfetterna försämrades ganska markant av dieten. Det här är intressant eftersom försökspersonerna i dessa fall troligen haft mycket högre följsamhet med sin kost då den minskar deras epilepsi. Dessutom är det många gånger barn som behandlats och i dessa fall har även föräldrarna styrt mycket av det som barnen äter.
För några dagar sen publicerades ytterligare en studie på barn, ungdomar och vuxna som börjat med en ketogen diet där man tittat på olika hälsomarkörer. I det här fallet har de mätt deras artärers funktion samt endotelets (blodkärlens innersta cellager) hälsa.

Seizure. 2013 Dec 12.
The impact of the ketogenic diet on arterial morphology and endothelial function in children and young adults with epilepsy: A case-control study.
Coppola G et al.
PURPOSE: The present study aimed to assess the impact of the ketogenic diet on arterial morphology and endothelial function of the big vessels of the neck and on cardiac diastolic function, in a cohort of epileptic children and young adults treated with the ketogenic diet.
METHODS: Patients were recruited based on the following inclusion criteria: (1) patients who were or had been on the ketogenic diet for a time period of at least six months. Each patient underwent measurement of carotid intima media thickness, carotid artery stiffness, echocardiography, and diastolic function assessment. Patients with drug resistant epilepsy, matched for number, age and sex and never treated with ketogenic diet, were recruited as controls.
RESULTS: The population study was composed by 43 epilepsy patients (23 males), aged between 19 months and 31 years (mean 11 years). Twenty-three patients were or had been treated with ketogenic diet, and 20 had never been on it (control group). Subjects treated with the ketogenic diet had higher arterial stiffness parameters, including AIx and β-index and higher serum levels of cholesterol or triglycerides compared to those who had never been on the diet (control group) (p<0.001).
CONCLUSIONS: Arterial stiffness is increased in children and young adults treated with the ketogenic diet, before the increase of the intima media thickness. This supports that arterial stiffness is an early marker of vascular damage.

Som du kan läsa ur abstraktet här ovanför så är detta inte någon randomiserad kontrollerad studie. Orsaken är helt enkelt för att det inte är etiskt försvarbart. Man vet att ketogena dieter fungerar för vissa patienter med vissa former av epilepsi. När man vet det så ger man dem inte placebo eller låter dem vara i en kontrollgrupp.
Det man har gjort i den här studien är istället att man försökt att hitta patienter med samma sjukdom, samma ålder och med liknande livsstil. Sedan har man jämfört patienter som hade ätit en ketogen kost i minst sex månader med patienter inte hade gjort det.
Resultatet i studien blev att personerna som åt en ketogen diet hade sämre funktion i sina artärer. Dessa var mindre elastiska vilket anses vara en markör för försämrad funktion och ökad risk för hjärt och kärlsjukdom.
Att lågkolhydratkost möjligen kan försämra artärernas funktion har det funnits misstankar om i ett par år. Jag och Nicklas nämnde det till exempel som ett observandum i vår bok som vi skrev 2009. En systematisk review och meta-analys från i år kom också fram till slutsatsen att lågkolhydratkost kan försämra funktionen (1). Det man mätte i den studien var något som kallas för flow-mediated dilatation som är ett sätt att mäta stelheten i artärer. Den här meta-analysen har dock inkluderat studier som jag inte skulle kalla lågkolhydratkost. Det är nog bara Jonas Bergqvist som skulle godkänt dem som LCHF.
Men det här är ändå ytterligare en liten studie som pekar i samma riktning. Många studier på lågkolhydratkost utförs på överviktiga som ska gå ner i vikt. I de fallen brukar hälsovärden bli bättre oavsett kost, vilket leder till att man möjligen drar för stora slutsatser om lågkolhydratkostens fördelar. Men även i dessa studier är alltså ändå trenden mot en sämre funktion av blodkärlen, trots viktnedgång.
Så slutsatsen är väl den vanliga egentligen. Är du metabolt sjuk, har högt blodsocker som du har svårt att kontrollera eller ordentligt överviktig och du vill ha en ganska enkel metod som kanske kan hjälpa dig gå ner i vikt en massa? Då kan du försöka dig på LCHF. De allra flesta studier pekar på hälsofördelar i dessa fall.
Men är du frisk, normalviktig och viktstabil finns det verkligen inga sunda argument för att äta en ketogen kost. Oavsett personer på internet påstår att det är det.

38 kommentarer

 1. Ordet ‘lågkolhydrat kost’ förekommer i var och varannan artikel men inget nämns om var denna gräns går. Googlar man finnes inte heller något konsekvent svat.
  Var går gränsen för Låg i dina ögon?

 2. Alice:
  Ordet ‘lågkolhydrat kost’ förekommer i var och varannan artikel men inget nämns om var denna gräns går. Googlar man finnes inte heller något konsekvent svat.
  Var går gränsen för Låg i dina ögon?

  En ketogen kost måste vanligen ligga under 50g/kolhydrater/dag.
  LCHF använder jag samma definition som de hittat på själva:

  Max ca 10 gram kolhydrater om dagen = strikt LCHF
  Max ca 25 gram kolhydrater om dagen (5 E%) = Normal LCHF
  Max ca 50 gram kolhydrater om dagen (10 E%) = Övre gräns för LCHF
  100 gram kolhydrater om dagen (ca 20 E%) = Kolhydratreducerad kost
  30 E% kolhydrater om dagen, och däröver = Kolhydratbaserad kost

  De är inte bra på att följa dessa gränser själv men jag använder dem.
  När det gäller lågkolhydratkost så är det en flytande gräns beroende på var du läser. Men när jag skriver om det så påpekar jag var gränsen varit om den har skiljt sig från gränserna för LCHF här ovanför. Vanligtvis påpekar jag det ändå.

 3. Snart dags att du “killar dina darlings” Jacob. Man kan “nästan” ana i dina texter att anledningen till att du skriver dessa inlägg är att du avskyr LCHF. men oavsett vad Du skriver här så fungerar LCHF kanonbra och ketogen kost är ett riktigt bra sätt att slippa Paulos pasta.

 4. Om du med LCHF menar människorna som förespråkar det och folkrörelsen i allmänhet så är jag inte särskilt förtjust i det nä. Det var längesen vi hade något rörelse som gav folk en så felaktig bild av vetenskap i allmänhet och vetenskap kring näringslära i synnerhet. Dessutom kommer ju rörelsen med personer som dig som trots att du inte har någonting alls att bidra med i kunskapsväg eller kritik ändå känner dig manad att lägga en kommentar om ingenting. Bara för att du känner dig sårad av verklig information.
  Om du med LCHF istället menar kosten så har jag inget emot den. Det har jag påpekat hur många gånger om som helst. Rekommenderade den till och med för min svärfar så sent som för några månader sen (han följde den inte).
  Så det är nog dags för dig att du börjar lära dig att separera på vad som skrivs och vad du inbillar dig i din lilla knopp bollen.

 5. Ja det är märkligt. Jag har också så svårt att slippa Paulos pasta. Men när jag äter ketogen kost, så vips försvinner den. Ketogen kost är det enda som fungerar mot Paulos pasta. Jag håller med dig där, Bollen! Tack för ett bra inlägg!

 6. Tack förresten Jakob för att du tog upp den här studien. Den här informationen är guld värd när man ska diskutera LCHF med de frälsta.

 7. Jacob, varför skulle lchf vara att föredra vid viktnedgång om det nu inte är bra för kroppen? Själv skulle jag aldrig testa lchf då det verkar riktigt korkat att smälla i sig massa animaliskt fett. Äter själv vanlig husmanskost med fokus på bra långsamma kolhydrater och styr upp/nedgång av vikt med att styra mängden kolhydrater. Verkar för mig mest sunt.

 8. andreas: Jacob, varför skulle lchf vara att föredra vid viktnedgång om det nu inte är bra för kroppen?

  Jag tycker inte det är att föredra. Men det fungerar fint för många och resultaten på stora testgrupper blir lika bra som med andra dieter. Så länge det blir viktnedgång är det positivt. Och har du högt blodsocker och inte lyckas göra något åt det efter kanske diabetes typ 2 i massor av år så är det med stor sannolikhet en bra idé att minska ordentligt på kolhydraterna. Så jag ser ingen orsak till att inte låta de som tycker att LCHF skulle passa dem prova det i en situation där viktnedgång hade varit bra för hälsan.
  Sen om det är bra eller dåligt är ju relativt. Det är säkert bättre än den kost som de flesta äter idag. Och ingen kost är fri från biverkningar. Vi dör ju alla till sist och de allra flesta av oss kommer att ha olika krämpor när vi blir äldre.

 9. Kalle:
  Ja det är märkligt. Jag har också så svårt att slippa Paulos pasta. Men när jag äter ketogen kost, så vips försvinner den. Ketogen kost är det enda som fungerar mot Paulos pasta. Jag håller med dig där, Bollen! Tack för ett bra inlägg!

  Tack själv. trolldeg har aldrig varit bra mat

 10. Ok förstår vad du menar. Är mest undrande över om det är farligt för blodkärlen och risk för hjärtinfarkt varför så många gått in i sekten lchf. Även om man har problem med diabetes. Borde väl gå att reglera med bra långsamma kolhydrater?? Sen tror jag efter egna erfarenheter vad jag sett och hört av de som äter lchf att de äter på tok för mycket protein. En kost som desutom helst ska utesluta frukt samt rotfrukter är för mig obegriplig.

 11. “Även om man har problem med diabetes. Borde väl gå att reglera med bra långsamma kolhydrater??”
  För vissa diabetiker kan långsamma kolhydrater (eller “nyttiga/bra kolhydrater” som ni gärna kallar det) sätta kroppen i ett direkt livshotande tillstånd medan en strikt lågkolhydratkost gör att de kan leva ett normalt, symptomfritt liv. Frågor på det? Det här har väldigt lite med ketogen kost för “vanliga” människor att göra men det var du som tog upp frågan och därmed visade din egen okunnighet kring kost och hälsa. Det är ganska ironiskt att styrketräningssekten alltid hånar LCHF-sekten för deras bristande kunskaper på det här viset.
  “farligt för blodkärlen och risk för hjärtinfarkt”, ok, vi säger för resonemangets skull att detta är den slutgiltiga vetenskapliga sammanfattningen av all typ av LCHF. Men försök att se det ur ett större perspektiv. Du får ett tydligt exempel för att till och med du ska förstå. Läs till att börja med http://www.tommytappar.se/?page_id=31
  Min fråga är, hade det varit bättre för Tommys hälsa att fortsätta äta pasta och väga 175 kg, eller var det ett klokt val att välja en kost som är “farlig för blodkärlen” för att komma ner och hålla 85 kg?
  Många i LCHF-sekten har en liknande historia att berätta. Och det är inte alltid det syns utanpå, det behöver inte ha med vikten att göra (det är ytterligare en sak som ni ofta missar). För att undvika kosten som är “farlig för blodkärlen”, hade det varit nyttigare att banta bort 90 kg med hjälp av en strikt kaloribegränsande sockerdiet (viktväktarna mfl)? Allt är inte svart eller vitt. Alla kroppar är olika. Ibland är det värt att ta potentiella små smällar för att undvika större katastrofer.

 12. gustaf:
  ”Även om man har problem med diabetes. Borde väl gå att reglera med bra långsamma kolhydrater??”
  För vissa diabetiker kan långsamma kolhydrater (eller ”nyttiga/bra kolhydrater” som ni gärna kallar det) sätta kroppen i ett direkt livshotande tillstånd medan en strikt lågkolhydratkost gör att de kan leva ett normalt, symptomfritt liv. Frågor på det?Det här har väldigt lite med ketogen kost för ”vanliga” människor att göra men det var du som tog upp frågan och därmed visade din egen okunnighet kring kost och hälsa. Det är ganska ironiskt att styrketräningssekten alltid hånar LCHF-sekten för deras bristande kunskaper på det här viset.
  ”farligt för blodkärlen och risk för hjärtinfarkt”, ok, vi säger för resonemangets skull att detta är den slutgiltiga vetenskapliga sammanfattningen av all typ av LCHF. Men försök att se det ur ett större perspektiv. Du får ett tydligt exempel för att till och med du ska förstå. Läs till att börja med http://www.tommytappar.se/?page_id=31
  Min fråga är, hade det varit bättre för Tommys hälsa att fortsätta äta pasta och väga 175 kg, eller var det ett klokt val att välja en kost som är ”farlig för blodkärlen” för att komma ner och hålla 85 kg?
  Många i LCHF-sekten har en liknande historia att berätta. Och det är inte alltid det syns utanpå, det behöver inte ha med vikten att göra (det är ytterligare en sak som ni ofta missar). För att undvika kosten som är ”farlig för blodkärlen”, hade det varit nyttigare att banta bort 90 kg med hjälp av en strikt kaloribegränsande sockerdiet (viktväktarna mfl)? Allt är inte svart eller vitt. Alla kroppar är olika. Ibland är det värt att ta potentiella små smällar för att undvika större katastrofer.

  Jag tycke du ska läsa Jacobs text sedan ska du be om ursäkt att du kommentera innan du läser.

 13. gustaf:
  ”Även om man har problem med diabetes. Borde väl gå att reglera med bra långsamma kolhydrater??”
  För vissa diabetiker kan långsamma kolhydrater (eller ”nyttiga/bra kolhydrater” som ni gärna kallar det) sätta kroppen i ett direkt livshotande tillstånd medan en strikt lågkolhydratkost gör att de kan leva ett normalt, symptomfritt liv. Frågor på det?Det här har väldigt lite med ketogen kost för ”vanliga” människor att göra men det var du som tog upp frågan och därmed visade din egen okunnighet kring kost och hälsa. Det är ganska ironiskt att styrketräningssekten alltid hånar LCHF-sekten för deras bristande kunskaper på det här viset.
  ”farligt för blodkärlen och risk för hjärtinfarkt”, ok, vi säger för resonemangets skull att detta är den slutgiltiga vetenskapliga sammanfattningen av all typ av LCHF. Men försök att se det ur ett större perspektiv. Du får ett tydligt exempel för att till och med du ska förstå. Läs till att börja med http://www.tommytappar.se/?page_id=31
  Min fråga är, hade det varit bättre för Tommys hälsa att fortsätta äta pasta och väga 175 kg, eller var det ett klokt val att välja en kost som är ”farlig för blodkärlen” för att komma ner och hålla 85 kg?
  Många i LCHF-sekten har en liknande historia att berätta. Och det är inte alltid det syns utanpå, det behöver inte ha med vikten att göra (det är ytterligare en sak som ni ofta missar). För att undvika kosten som är ”farlig för blodkärlen”, hade det varit nyttigare att banta bort 90 kg med hjälp av en strikt kaloribegränsande sockerdiet (viktväktarna mfl)? Allt är inte svart eller vitt. Alla kroppar är olika. Ibland är det värt att ta potentiella små smällar för att undvika större katastrofer.

  aj då gustav, nu blev beholder mäkta arg. du får väl inte ställa sådana svåra frågor till Jacob. du vet ju hur arga hans småpåvar blir. Jacob skriver ju ” I de fallen brukar hälsovärden bli bättre oavsett kost, vilket leder till att man möjligen drar för stora slutsatser om lågkolhydratkostens fördelar” Så givetvis kunde Tommy fortsatt att äta som han gjorde för enligt Jacob så skulle han gått ner ändå!

 14. Bollen: aj då gustav, nu blev beholder mäkta arg. du får väl inte ställa sådana svåra frågor till Jacob. du vet ju hur arga hans småpåvar blir. Jacob skriver ju ” I de fallen brukar hälsovärden bli bättre oavsett kost, vilket leder till att man möjligen drar för stora slutsatser om lågkolhydratkostens fördelar” Så givetvis kunde Tommy fortsatt att äta som han gjorde för enligt Jacob så skulle han gått ner ändå!

  Herre min skapare vad kommer folk som er två ifrån? Troll?

 15. Men ärligt talat Bollen och gustaf. Nu får ni ge er. Gudiol skriver ju redan från början i texten att LCHF är ett helt OK alternativ i sådana här fall! Sluta jaga väderkvarnar…
  Men det är väl fullständigt självklart att hade Tommy valt en annan metod för kalorirestriktion, tex viktväktarna, att själv räkna kalorier eller för den delen vilken som helst diet och faktiskt följt den (<— här är nyckeln) så hade han gått ner i vikt lika bra på den! Grejen med LCHF är att den är enkel att fatta och enkel att följa. Precis som viktväktarna har den som diet många framgångssagor och precis som viktväktarna har den massor av folk som inte går ner eller håller sin vikt.

 16. gustaf: men det var du som tog upp frågan och därmed visade din egen okunnighet kring kost och hälsa

  Det var ju därför han frågade. Till skillnad från dig då Gustaf som aldrig har frågat någonting vad jag sett och din kunskap är snällt sagt inte direkt komplett. Men du har inga problem att uttala dig om allt möjligt ändå även om du oftast bara gnäller.
  Så Andreas har gjort det som förnuftiga människor gör när de inte kan eller är osäkra, de frågar efter mer kunskap.

  gustaf: Det är ganska ironiskt att styrketräningssekten alltid hånar LCHF-sekten för deras bristande kunskaper på det här viset.

  Du har en väldigt sned bild av mina läsare. Nu har jag ingen exakt data på hur många som verkligen styrketränar men de verkar inte ens vara i majoritet. Mina inlägg kring styrketräning har ofta färre läsare än inlägg kring andra ämnen kring träning, kost och hälsa. Sen hoppas jag givetvis att jag får fler till att styrketräna. Men det innebär inte att de kommer in i någon sekt och känner att de behöver gå runt och hoppa på folk i kommentarsfälten på olika bloggar. Det innebär inte heller att de per automatik får någon ny kunskap kring kost.

 17. Bollen: du får väl inte ställa sådana svåra frågor till Jacob

  Det här förklarar en hel del av din första kommentar. Du saknar uppenbarligen läsförmåga. Där var inte en enda fråga till mig i Gustafs kommentar. Din efterföljande lilla kommentar visar ju ännu tydligare att det här med tolkande är svårt för dig.

 18. Beholder: Jag tycke du ska läsa Jacobs text sedan ska du be om ursäkt att du kommentera innan du läser.

  Jag har läst och förstått. Jag hade inga negativa invändningar mot artikeln, det trodde jag framgick. Däremot brukar ju vi läsare här bli påhoppade så fort vi är av en annan åsikt eller råkar antyda något som skulle kunna vara felaktigt. Nu tog jag mig friheten själv att upplysa en sådan läsare med viktig information. Som Henrik påpekade så sa jag precis det som stod i artikeln.

 19. Jacob Gudiol: Så Andreas har gjort det som förnuftiga människor gör när de inte kan eller är osäkra, de frågar efter mer kunskap.

  Jag håller med. Men det är intressant att det här bara verkar gälla LCHF-skeptiker medan övriga direkt blir påhoppade som okunniga och vilseledda? 🙂 Det var lite det jag försökte demonstrera fast åt andra hållet.
  Det är ändå viss skillnad att ställa frågor och vara ödmjuk och öppen för ny kunskap, snarare än att raljera och smutskasta en hel grupp baserat på gissningar om deras kunskaper.
  Angående dina läsare så använde jag begreppet “styrketräningssekten” för att medvetet sjunka till samma nivå som alla de som smutskastar LCHF-sekten. Inte sällan på väldig svaga grunder, vilket var min poäng. Jag är själv styrketränare. Jag tillhör så att säga båda sekterna och har gjort i många år. Och jag får därmed ständigt skit från båda håll eftersom den vanliga uppfattningen verkar vara att man måste välja sida i något slags krig. Det tycker jag är synd eftersom kunskapsluckorna ofta är stora (men på olika sätt) i båda grupperna.

 20. Kalle:
  Tack förresten Jakob för att du tog upp den här studien. Den här informationen är guld värd när man ska diskutera LCHF med de frälsta.

  Menar du på allvar att du diskuterar med människor som har aftonbladet och kostdoktorn som källor för hur man skall leva och vad som är sant?! Du måste ha en ängels tålamod.

 21. gustaf: Jag håller med. Men det är intressant att det här bara verkar gälla LCHF-skeptiker medan övriga direkt blir påhoppade som okunniga och vilseledda? 🙂 Det var lite det jag försökte demonstrera fast åt andra hållet.

  Okej Gustaf. Ge oss ett exempel där jag varit hoppat på någon bara för att de ställt en fråga och inte för att de med uppenbart bristande kunskaper kommer in och ska berätta för alla hur “det fungerar” baserat på något de har läst i en bantningsbok eller på Kostdoktorn.se

 22. Om jag tolkar saken rätt så medför stela artärer ett högre blodtryck (i den ena delen). Detta då hjärtat måste pumpa mer då artärer inte hjälper till lika mycket i vågrörelsen. Det verkar vara en av anledningarna till att äldre ha högre blodtryck. Om jag tolkar saken rätt så är det angående Intima Media Thickness (IMT) detta normalt berör. Om jag tolkar saken rätt så verkar det också vara mycket debatterat om stelheten på IMT överhuvudtaget går att använda som ett mått på risken för hjärt- och kärlsjukdom. Det är alltså en intressant studie om något (stelhet) som inte säger något (risken). Många LCHF:are vittnar (anekdoter) också om att de får lägre blodtryck. Detta kan i och för sig bero på helt andra faktorer (andra delar av kosten, borttagande av skräpmat, viktnedgång m.m.) men trots detta är det intressant att fördelarna verkar överväga någon sorts nackdel. Nämner studien om de fick högt blodtryck eller inte? Om inte känns ju resultatet intetsägande.

 23. Ang hela lchf-vinkeln på det hela (tänker framförallt på kommentar 23)

  KNJ:
  Om jag tolkar saken rätt så medför stela artärer ett högre blodtryck (i den ena delen). Detta då hjärtat måste pumpa mer då artärer inte hjälper till lika mycket i vågrörelsen. Det verkar vara en av anledningarna till att äldre ha högre blodtryck. Om jag tolkar saken rätt så är det angående Intima Media Thickness (IMT) detta normalt berör. Om jag tolkar saken rätt så verkar det också vara mycket debatterat om stelheten på IMT överhuvudtaget går att använda som ett mått på risken för hjärt- och kärlsjukdom. Det är alltså en intressant studie om något (stelhet) som inte säger något (risken). Många LCHF:are vittnar (anekdoter) också om att de får lägre blodtryck. Detta kan i och för sig bero på helt andra faktorer (andra delar av kosten, borttagande av skräpmat, viktnedgång m.m.) men trots detta är det intressant att fördelarna verkar överväga någon sorts nackdel. Nämner studien om de fick högt blodtryck eller inte? Om inte känns ju resultatet intetsägande.

  Varför känns resultatet intetsägande? Jag tycker det visar väldigt bra på hur det ser ut ang den forskning vi har att stödja oss på när det kommer till ett långt leverne. Att du får lägre blodtryck när du går på diet (oavsett vilken) borde väl inte vara något revolutionärt då det oftast är kraftigt överviktiga personer som ens funderar på och påbörjar en diet; eller? (alla kalorirestriktiva dieter fungerar)
  Som läget ser ut för tillfället så fungerar alla dieter så länge folk följer dom då “diet-planen” allt som oftast understiger kaloriintaget som normalt förekommer bland dessa personer. Att LCHF skulle vara nån slags optimal diet för långt och hälsosamt leverne tycker jag faller på sin egen orimlighet. Människan är väldigt bra på så sätt att vi kan tillgodogöra oss en väldigt massa livsmedel (bortsett direkt giftiga varianter), men att klumpa in havre och äpplen i kategorin giftiga livsmedel är ju bara barockt …

 24. Peter: Varför känns resultatet intetsägande? Jag tycker det visar väldigt bra på hur det ser ut ang den forskning vi har att stödja oss på när det kommer till ett långt leverne.

  Jag struntar fullständigt om LCHF:are vill ha äpplen eller inte utan jag diskuterar studien i sig. Om forskningen inte kommit fram till om stela artärer är en risk för hjärt- och kärlsjukdomar säger denna studie inte så mycket om risken för just detta. Om den risk som skulle finnas beror på högt blodtryck och vi inte vet om de smala barnen har högt blodtryck så blir det ännu mer osäkert om det föreligger några eventuella risker.

 25. Jacob Gudiol: Det här förklarar en hel del av din första kommentar. Du saknar uppenbarligen läsförmåga. Där var inte en enda fråga till mig i Gustafs kommentar. Din efterföljande lilla kommentar visar ju ännu tydligare att det här med tolkande är svårt för dig.

  Hmm, nog hade han bakat in en fråga alltid 🙂

 26. Peter: Att du får lägre blodtryck när du går på diet (oavsett vilken) borde väl inte vara något revolutionärt … Att LCHF skulle vara nån slags optimal diet för långt och hälsosamt leverne tycker jag faller på sin egen orimlighet.

  En gång i tiden lyssnade jag också på mitt “sunda förnuft”. Det har jag dock numera lagt på hyllan då det har fått sig några törnar. Ibland stämmer det inte alls (vetenskapligt) med vad man ansåg var “sunt förnuft”. Egna åsikter med uttryck som “borde väl inte” och “sin egen orimlighet” säger tyvärr inte mycket. Visst kan även jag tycka att stela artärer låter påfrestande för hjärtat. Samtidigt har all världens äldre just stela artärer men jag har då aldrig hört att det var de stela artärerna som låg bakom alla de krämpor folk brukar somna in av. Kanske kan den kompensation som görs för artärerna vara obetydlig i sammanhanget, eller inte. Som sagt, mina egna gissningar är inte intressanta.

 27. Det kan vara värt att notera att det för ett par år sedan ansågs vara helt ok att äldre hade lite högt blodtryck i hälsoundersökningar. Det ansågs inte vara något som behövde åtgärdas utan var helt normalt. Idag har man till viss del släppt detta då de äldre verkar få åderförkalkning ändå. Att åderförkalkningen skulle ha någon koppling till det lite högre blodtrycket verkar dock bara var en lös teori. Att äldres blodtryck idag bör ligga på samma nivåer som en yngre verkar inte ha någon bra medicinsk grund. Kanske vill bara Pfizer sälja mer blodtryckssänkande mediciner. 😉

 28. gustaf:
  ”Även om man har problem med diabetes. Borde väl gå att reglera med bra långsamma kolhydrater??”
  För vissa diabetiker kan långsamma kolhydrater (eller ”nyttiga/bra kolhydrater” som ni gärna kallar det) sätta kroppen i ett direkt livshotande tillstånd medan en strikt lågkolhydratkost gör att de kan leva ett normalt, symptomfritt liv. Frågor på det?Det här har väldigt lite med ketogen kost för ”vanliga” människor att göra men det var du som tog upp frågan och därmed visade din egen okunnighet kring kost och hälsa. Det är ganska ironiskt att styrketräningssekten alltid hånar LCHF-sekten för deras bristande kunskaper på det här viset.
  ”farligt för blodkärlen och risk för hjärtinfarkt”, ok, vi säger för resonemangets skull att detta är den slutgiltiga vetenskapliga sammanfattningen av all typ av LCHF. Men försök att se det ur ett större perspektiv. Du får ett tydligt exempel för att till och med du ska förstå. Läs till att börja med http://www.tommytappar.se/?page_id=31
  Min fråga är, hade det varit bättre för Tommys hälsa att fortsätta äta pasta och väga 175 kg, eller var det ett klokt val att välja en kost som är ”farlig för blodkärlen” för att komma ner och hålla 85 kg?
  Många i LCHF-sekten har en liknande historia att berätta. Och det är inte alltid det syns utanpå, det behöver inte ha med vikten att göra (det är ytterligare en sak som ni ofta missar). För att undvika kosten som är ”farlig för blodkärlen”, hade det varit nyttigare att banta bort 90 kg med hjälp av en strikt kaloribegränsande sockerdiet (viktväktarna mfl)? Allt är inte svart eller vitt. Alla kroppar är olika. Ibland är det värt att ta potentiella små smällar för att undvika större katastrofer.

  Gustaf du har nog missat hela poängen av det jag skrev. Har aldrig utget mig för att veta eller kunna allt om kost.(Finns det någon som gör det?? ) Det jag skrev var frågor / funderingar till Jacob som jag anser ha mycket stor kunskap på området.

 29. Konstigt att man i studien hittade 3 personer med noll (0) total kolesterol samt noll (0) triglycerider. Trodde det var fysiskt omöjligt. Men det kanske är bra om man vill ha en studie som visar vad man vill komma fram till.
  Sedan fanns det en (1) person med skyhöga kolesterolvädren och triglyceridvärden!
  Tar man bort dessa fyra (4) personer visar denna studie absolut ingenting…
  Ni som vill läsa en bättre redovisning av resultaten i denna studie kan göra det här:
  http://forum.kostdoktorn.se/topic/3960-f%C3%B6rs%C3%A4mrar-lchf-art%C3%A4rernas-funktion/?hl=%2Bblodk%C3%A4rl
  Eller själva läsa mer om studien än abstraktet som JG verkar har läst:
  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1059131113003397#fig0005

 30. Sohlis: Konstigt att man i studien hittade 3 personer med noll (0) total kolesterol samt noll (0) triglycerider. Trodde det var fysiskt omöjligt. Men det kanske är bra om man vill ha en studie som visar vad man vill komma fram till.

  Det som verkligen är konstigt är att du börjar diskutera kolesterolet hos deltagarna i studien då jag inte ens har nämnt den punkten 🙂
  Allt det du nämner kring kolesterol osv är ju hur det korrelerar med stela artärer. Inte hur värdena är i förhållanden till normalvärden och inte om de är höga eller låga. Jag nämnde inte ens den korrelationen i det här inlägget eftersom jag inte tyckte det var särskilt intressant och just för att värdena såg ut som de gjorde.
  Vill du titta på blodvärden jämfört med normalvärden på ketogen diet har du ju det här inlägget med en annan studie som mätt detta, https://traningslara.se/blodfetter-nar-du-verkligen-foljer-en-ketogen-diet/
  Sen är forskarna i den här studien läkare som arbetar med epilepsi. Rimligen så vill de visa att en av deras behandlingar har så få och milda biverkningar som möjligt.

 31. Nja, det är väl inte så konstigt i och med att författarna till studien tyckte att detta var viktigt. Till och med så viktigt att de tog upp det i resultaten:
  Subjects treated with the ketogenic diet had higher arterial stiffness parameters, including AIx and β-index and higher serum levels of cholesterol or triglycerides compared to those who had never been on the diet (control group) (p < 0.001).
  Och det är klart att tar man med tre personer som har 0 i kolesterol och en som har högt så blir ju kurvan därefter.
  Det som verkligen är konstigt är att NÅGON kan ta en sådan här studie så seriöst att man skriver om det på någon blogg överhuvudtaget…

 32. Sohlis: Nja, det är väl inte så konstigt i och med att författarna till studien tyckte att detta var viktigt. Till och med så viktigt att de tog upp det i resultaten:

  Det låter ju som att du borde mejla dem och beklaga dig. Då du och dem verkar vara intresserad av denna punkt.
  Jag skrev om något annat. Vill du diskutera det så får du gärna göra det. Du har ju än så länge inte ens berört det jag tar upp eller varför det jag skriver skulle vara fel eller värt att kritisera. Även om det verkar som att du själv tror att du kritiserar.

 33. Det jag kritiserar är att du överhuvudtaget tar upp denna studie som något som helst bevis för något över huvudtaget…

 34. Baserat på att du inte gillade en graf. Tanken har inte slagit dig att det är grafen det är fel på och inte resultatet? Det är ganska vanligt att du hittar fel på axlar, siffror mm i grafer i publicerade studier. Det känns ju som en rimlig sak att fundera kring innan man försöker förkasta alla resultat från en studie baserat på en graf.
  Sen är det ju fortfarande ett resultat som inte ens berör det jag tar upp. Så du får nog komma med lite bättre argument än så Sohlis om någon ska ta dig på allvar. Du missade väl inte meta-analysen som kom fram till precis samma resultat som jag tar upp här? http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23829973 Ska du leta upp fel i graferna där med?

 35. Hejsan intressant läsning, eskimåer äter ju en ketogenkost, varför drabbas dessa inte av de bieffekter du beskriver?

 36. “Men är du frisk, normalviktig och viktstabil finns det verkligen inga sunda argument för att äta en ketogen kost. Oavsett personer på internet påstår att det är det.”
  Exakt, personer på internet… 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *