Uppföljning på när jag var med i Nyhetsmorgon förra veckan. Det är intressant hur unikt synsätt många har på fetma jämfört med andra sjukdomar.

Det finns väldigt många sjukdomar som drabbar oss människor mer och mer när vi blir äldre som alla har starka bidra från hur vi lever våra liv. Livsstil har med andra ord en betydande inverkan.

Vi vet också att genetik har betydande inverkan både på hur människor väljer att leva sina liv och på hur deras kroppar sen reagerar på den livsstilen. Om du vet en persons genetiska uppsättning och var de kommer växa upp så kan du förutsäga om den personen kommer att få fetma med lika hög (o)säkerhet som du kan förutsäga om den personen ska få typ 2 diabetes, högt blodtryck, dåliga blodfetter mm. För generna påverkar risken ungefär lika mycket.

Det är dock nästan bara nästan kring fetma som du får höra saker likt i mejlet jag har här som exempel. Att folk i princip ska skylla sig själv och därför inte borde få hjälp.

Precis som man i teorin mer eller mindre kan eliminera fetma bara folk börjat leva ”perfekt” så hade vi också kunnat få enorm minskning av antalet personer med typ 2 diabetes, högt blodtryck, högt LDL osv. Men det är en utopi som aldrig kommer att ske. Det är helt meningslöst att på något vis drömma om den där världen. Ingen vill på riktigt backa till den tiden igen. Inte ens alla de där influenserna som hela tiden snackar om hur vi är ”skapta att leva” och vad som är ”naturlig mat”, medan de snackar in i sina mobiler och äter en frukt som egentligen bara finns under vissa säsonger på platser hundratals mil därifrån.

Men när det gäller fetma, bara fetma, så är det vissa som tycker att folk vi ska fortsätta fantisera om en utopisk värld där alla lever i princip perfekt istället för att vis ska börja hjälpa och skademinimera.

Att det ges medicin mot blodtryck, typ 2 diabetes osv är de helt okej med. Nästan alla av dem har garanterat släktingar och vänner vars hälsa är förbättrad pga av dessa mediciner. Det är de glada för.

Men när du säger att människors fetma kan behandlas med mediciner ja då slår det slint.

Se inlägget på Instagram

3 svar på “Gener förklarar fetma lika bra som det förklarar typ 2 diabetes, högt blodtryck och dåliga blodfetter”
  1. Fast det du påstår här stämmer inte om man ska lita på michael mosley. Hans program om diabetes så förklarar han att det endast är ca 10% av dem överviktiga som lider av sjukdomsrelaterad fetma.
    Dem allra flesta (alltså 90%) av dem som lider av fetma har alltså skapat det själva genom långvariga kaloriöverskott och för mycket kolhydrater i relation till hur aktiv man är.

  2. Bra skrivet Jacob! Jag är personligen hjälpt av just den medicinen efter att i 7-8 års tid försökt leva ”perfekt” för att bli av med min obesitas. Då kroppens biologiska försvar mot viktnedgång varit emot mig har jag först efter att jag fått tillgång till medicinen faktiskt kunnat se resultat och klara av gå ner i vikt. Jag har varken högt blodtryck eller diabetes typ 2, men risken att jag skulle få det i framtiden är ju stor om jag inte blir hjälpt nu.

    En tankeställare till de som tycker att det är vansinne att ge dessa mediciner mot fetma: 1. Det är väl bättre att behandla mig nu än innan jag får diabets typ 2, eller ska vi vänta så att jag blir en större belastning för samhället och vården? Diabetes typ 2 beror precis som fetma ofta på livsstil (i kombination med gener, som Jacob beskriver ovan), varför är den ena okej att behandla medicinskt men den andra inte? Säger du till någon som diagnostiserats med depression att de bara ska rycka upp sig?

    Tack för mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *