Exempel på andra grejer där folk låtsas som att de bevisat saker bara för att de har hittat på en mekanism som de sen intalat sig själv bevisar kliniska slutsatsen trots att ingen data stödjer att det faktiskt sker är…

📍Socker är dåligt oavsett kontext så frukt är dåligt.
📍Efter ~45min träning så höjs kortisolet och därför ska man inte träna långa pass på gymmet.
📍Spenat innehåller oxalater och därför är spenat dåligt.
📍Kolesterol i maten kan höja LDL-kolesterolet lite så alla livsmedel med kolesterol är dåliga för hälsan.
📍Träning av benen höjer tillfälligt testosteronet så du får bättre resultat av bicepsträningen om du tränar benen först.
📍Antinutrienter i mat hämmar uppdraget av mineraler och därför är livsmedel med antinutrienter dåligt för hälsan.
📍X förändrar tarmfloran och därför är X dåligt för hälsan.
📍Övning Y ger större belastning på ryggen än övning Z så därför innebär övning Y en ökad skaderisk.
📍Hormonet T påverkar receptor så därför kommer en liten förändring av hormonet via rutin R att få en stor positiv påverkan på allas humör.

Osv osv…

Var vaksam på så fort människor börjar snacka om att forskning har visat på en viss mekanism där de sen börjar dra stora slutsatser om hur det då ska påverka kliniska saker. Allt som oftast blir sådana slutsatser felaktiga.

Sen är det ofta så att man måste spekulera och göra bästa möjliga gissning när det gäller saker runt hälsa och livsstil. Det är ett område som är svårt att studera med otroligt många saker som kan göras på en väldig massa olika vis där du sedan kan mäta många olika saker som utfall där utfallet allt som oftast är kluriga att tolka de med.

Men ofta finna det studier på kliniska utfall som i alla fall har ett visst överlapp med det du undrar över. För sötningsmedel finns det tex många RCT där man tittar på saker så som vikt, sockerintag, sötsug mm. Alla går emot den mekanism som det dras stora slutsatser ifrån här.

Sen är ingen av de där RCT studierna perfekt. En del är korta studier, andra har då deltagare, de använder olika doser, olika typer av försökspersoner, det är olika sötningsmedel osv. Men oavsett så slår de väldigt mycket högre en vilda spekulationer från en effekt

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *