Den här studien publicerades för någon månad sen men det verkar som att den börjat få lite större rubriker först i natt i USA. Det studien handlar om är om huruvida eskimåer verkligen har mindre hjärt- och kärlsjukdom jämfört med en normal västerländsk population. Att eskimåer är mer eller mindre fria från dessa problem trots att de äter lågkolhydratkost är ju något som annars vanligen påstås på internet och i böcker. Det är faktiskt också ett ganska vanligt förekommande påstående i artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter med. Här är abstraktet till själva studien.

Canadian Journal of Cardiology, Available online 13 April 2014
“Fishing” for the origins of the “Eskimos and heart disease” story. Facts or wishful thinking? A review
George J. Fodor, Eftyhia Helis, Narges Yazdekhasti, Branislav Vohnout
During the 1970s, two Danish investigators, Bang and Dyerberg, upon being informed that the Greenland Eskimos had a low prevalence of coronary artery disease (CAD) set out to study the diet of this population. Bang and Dyerberg described the “Eskimo diet” as consisting of large amounts of seal and whale blubber (i.e. fats of animal origin) and suggested that this diet was a key factor in the alleged low incidence of CAD. This was the beginning of a proliferation of studies that focused on the cardioprotective effects of the “Eskimo diet”. In view of data, which accumulated on this topic during the past 40 years, we conducted a review of published literature to examine whether mortality and morbidity due to CAD are indeed lower in Eskimo/Inuit populations compared to their Caucasian counterparts. Most studies found that the Greenland Eskimos as well as the Canadian and Alaskan Inuit have CAD as often as the non-Eskimo populations. Notably, Bang and Dyerberg’s studies from the 1970s did not investigate the prevalence of CAD in this population; however, their reports are still routinely cited as evidence for the cardioprotective effect of the “Eskimo diet”. We discuss the possible motives leading to the misinterpretation of these seminal studies.

Det som forskarna har gjort är alltså en så kallad systematic review. De har sökt igenom all litteratur de kunnat hitta på hjärt- och kärlsjukdom hos eskimåer och inuiter för att försöka få fram ett värde på hur vanligt hjärt- och kärlsjukdom verkligen är. Deras slutsats är att det är lika vanligt hos eskimåerna som hos andra populationer.

Eskimåer åt traditionellt väldigt mycket kött
Eskimåer åt traditionellt väldigt mycket kött men har numera gått över till att äta mer västerländskt. De äter dock fortfarande en hel del fisk och får därför i sig mer omega-3 än många andra folkgrupper

Den här studien kommer troligen att få en del uppmärksamhet efterhand då den till synes är ett väldigt bra argument emot lågkolhydratförespråkare. De har nämligen nu gått från kanske 3 historiska kulturer som sägs ha levt bra på lågkolhydratkost till 2 kulturer. Det finns dock ett par saker värda att nämna från själva studien som inte syns när man läser abstraktet eller som framkommer i de tidningsartiklar jag har sett.
Det man har gjort i den här studien är först och främst att man gått igenom de bevis som de första forskarna som påstod att hjärt- och kärlsjukdom var ovanligt hos eskimåer använde sig av. Det man fann då var att den datan var långt ifrån perfekt. Man har förlitat sig på dödsintyg samt inläggningar på sjukhus och på den tiden har inte alla eskimåer haft tillgång till läkare och därför är datan inte fullt tillförlitlig. Ingen större överraskning där. Vi pratar om 50-70 talet ungefär och det fanns inte mycket till register att hurra för någonstans på den tiden.
Så de första rapporterna om att eskimåerna hade mindre hjärt- och kärlsjukdom är alltså inte fullt tillförlitliga. Det som forskarna gjorde då var att de tittade på nyare studier som tittat på samma fråga. I dessa studier fann man då att hjärt- och kärlsjukdom verkar precis lika vanligt förekommande hos eskimåer som hos andra populationer.Det var till och med så att stroke var vanligare och de lever dessutom 10 år kortare än den genomsnittliga dansken.
Om vi diskuterar lågkolhydratkost så finns det dock ett annat problem med de här studierna. När de genomfördes så har eskimåerna inte längre ätit sin traditionella kost. Så de här studierna säger egentligen inget om lågkolhydratkost. Förutom då att den påpekar att det inte finns några belägg för påståendet att eskimåer verkligen har varit fria från hjärt- och kärlsjukdom. Det kan vara både och med andra ord och då de traditionellt levande delen av den kulturen är lite numera är det osäkert om någon någonsin kommer veta.
Det finns ytterligare en fråga som är intressant där den här nya studien tillför intressant information och det är kring omega-3 och hjärt- och kärlhälsa. För den genomsnittliga eskimån äter fortfarande en hel del omega-3 om du jämför med många andra populationer. Trots detta så är alltså förekomsten av hjärt- och kärlsjukdom ändå lika hög. Så det här resultatet ifrågasätter till viss del den påstådda positiva effekten från omega-3 på hjärt- och kärlhälsa.
Här ska man ju dock vara medveten om att vi pratar om epidemiologi. Det är inte frågan om något bevisat orsaks-sambandsförhållande. Det finns säkerligen många saker som skiljer eskimåerna från andra folkgrupper förutom intaget av omega-3. Det har ju dock publicerats en del meta-analyser på senaste tiden som även ifrågasatt omega-3s effekter på hjärt- och kärlhälsa som är baserade på randomiserade kontrollerade studier (1, 2).

Slutligen ett exempel på rubrikerna som varit internationellt till den här studien: New Study Explodes the ’Eskimo Myth’


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

80 svar på “Var eskimåerna verkligen fria från hjärtproblem förr?”
 1. Det är inget nytt att det sägs att eskimåer hade relativt mycket hjärnblödning (en sorts stroke) och samtidigt en lägre andel blodproppar. Detta skulle bero på den höga andelen omega 3 som man vet är blodförtunnande. Jag kan inte snabbt se att detta nämns. Har du sett något om detta?

 2. Varför är jag inte förvånad? Det roligaste har ändå alltid varit att man pratat om stenålderskost: hur de åt och hur de mådde då. Men ingen var där, och ingen dokumentation finns från stenåldern.

 3. Det blir extra knepigt nu när inuiternas traditionella kost har drabbats så hårt av miljöförstöringen. Även om den kosten var bra eller ofarlig traditionellt så kan den vara skadlig idag.

 4. ”Det som forskarna gjorde då var att de tittade på nyare studier som tittat på samma fråga. I dessa studier fann man då att hjärt- och kärlsjukdom verkar precis lika vanligt förekommande hos eskimåer som hos andra populationer.Det var till och med så att stroke var vanligare och de lever dessutom 10 år kortare än den genomsnittliga dansken.”
  Menar du nyare studier där västerländska kosten inte hade blivit introducerad då?
  Eller finns det nyare studier som tittar på gammal enligt inlägget bristfällig information?

 5. Lasse1

  Lasse1: Menar du nyare studier där västerländska kosten inte hade blivit introducerad då?
  Eller finns det nyare studier som tittar på gammal enligt inlägget bristfällig information?

  Jacob skriver att de äldre studierna är bristfälliga och de nya baseras på deras ”nya” kost. Slutsatsen är att ingen kan säga att de hade hjärt- och kärlsjukdomar eller om de inte hade det.

 6. KNJ:
  Lasse1
  Jacob skriver att de äldre studierna är bristfälliga och de nya baseras på deras ”nya” kost. Slutsatsen är att ingen kan säga att de hade hjärt- och kärlsjukdomar eller om de inte hade det.

  så då år detta bara en önskedröm från Jacob
  ”De har nämligen nu gått från kanske 3 historiska kulturer som sägs ha levt bra på lågkolhydratkost till 2 kulturer.”

 7. Lasse1: så då år detta bara en önskedröm från Jacob
  ”De har nämligen nu gått från kanske 3 historiska kulturer som sägs ha levt bra på lågkolhydratkost till 2 kulturer.”

  Nja, en del LCHF:are har ju använt det som bevis för att LCHF skulle vara nyttigt. Eftersom det råder en så stor osäkerhet kring hur det verkligen var så går det inte använda som något sorts bevis. Denna review menar att det inte går att dra några slutsatser ur de äldre studierna.

 8. KNJ: Nja, en del LCHF:are har ju använt det som bevis för att LCHF skulle vara nyttigt. Eftersom det råder en så stor osäkerhet kring hur det verkligen var så går det inte använda som något sorts bevis. Denna review menar att det inte går att dra några slutsatser ur de äldre studierna.

  Samma resonemang kan man ju använda på vad som helst?
  Amerikaner tex, man kan ju inte säga att de är sjukare än andra som äter samma kost 🙂

 9. Lasse1: Lol, är detta författaren och var han är anställd
  The Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) is a non-profit organization based in Washington, D.C., which promotes a vegan diet,

  Det är dock inte han som gjort studien men däremot artikeln som det länkas till. Veganpropagandan lyser igenom. Man brukar säga att LCHF:are är fanatiska men tyvärr finns det en hel del rötägg inom vegankyrkan också. Jacob var iallafall nyanserad.

 10. KNJ: Det är dock inte han som gjort studien men däremot artikeln som det länkas till. Veganpropagandan lyser igenom. Man brukar säga att LCHF:are är fanatiska men tyvärr finns det en hel del rötägg inom vegankyrkan också. Jacob var iallafall nyanserad.

  Men ändå.
  Vi avfärdar gammal data som otillräcklig, HELT OK.
  Vi baserar nya på hur de äter idag, sen konstarterar vi att de dessutom lever 10 år kortare, förmodligen då pga den viltfångade fisken 🙂

 11. Tack för att du reder upp frågorna medan jag är iväg på semester KNJ. Lite underhållande att läsa i efterhand hur Lasse1 försöker få till en ”poäng” i varje kommentar men till sist blev det uppenbart att han inte kunde komma på något kritik alls 🙂 Inte ens försöket till ”skuld genom sammankoppling” gick hem…

 12. Jacob Gudiol:
  Tack för att du reder upp frågorna medan jag är iväg på semester KNJ. Lite underhållande att läsa i efterhand hur Lasse1 försöker få till en ”poäng” i varje kommentar men till sist blev det uppenbart att han inte kunde komma på något kritik alls Inte ens försöket till ”skuld genom sammankoppling” gick hem…

  Nån måste ju vara här och posta lite 😉
  Så du menar att ditt inlägg är korrekt med ”3 historiska kulturer som sägs ha levt bra på lågkolhydratkost till 2 kulturer.” Som du då tydligen baserar på en studie om ett folk som inte längre äter lågkolhydratkost?

 13. Lasse1: Så du menar att ditt inlägg är korrekt med ”3 historiska kulturer som sägs ha levt bra på lågkolhydratkost till 2 kulturer.” Som du då tydligen baserar på en studie om ett folk som inte längre äter lågkolhydratkost?

  Ja, absolut. Är det inte väldigt tydligt?
  För har det varit någon form av konsensus att eskimåer och inuiter varit mer eller mindre fria från hjärt- och kärlsjukdom på sin äldre kost och att de även skulle ha mindre av det idag. Förklaringen från de flesta har varit att det berott på deras höga intag av omega-3 men från lågkolhydrathållet har man sagt att det berott främst på just lite kolhydrater i kosten. Oavsett så har dock den låga förekomsten sett som mer eller mindre fakta och det har varit ett accepterat påstående även i vetenskaplig litteratur.
  Den här litteraturgenomgången visar att det inte finns några belägg för att det varken varit så tidigare eller är så nu. Så då kan man inte använda folkgruppen som ett argument för att det var så. Alltså har siffran med kulturer som man kan säga mått väl på lågkolhydratkost minskat med 1. Helt enkelt för att det inte är bevisat sant.
  Solklart, förstår inte hur du inte kan förstå det…

 14. Lasse1: Ni får väl byta ut dem till samer då
  Enligt mig bör man inte hänvisa till något folkslag. ”Beviset” blir inte bättre än en luddig observationsstudie. Numera har det ju börjat trilla in kontrollerade studier på LCHF och man kan alltid hoppas på fler sådana. Då slipper folk hänvisa till anorektiska blodsdrickande massajer. 😉

 15. Klart som f*n att de åt LCHF, att de sedan under vissa årstidet gick in och ur ketos må vara hänt, allt annat påstående är bara patetiskt.

 16. Att de flesta cancer tumörer drivs av socker är det väl ingen som tvekar om idag?
  Att det är socker i blodet som repar kärlväggar och skapar åderförkalkning är väl också ganska självklart idag.

 17. Lasse1: Klart som f*n att de åt LCHF, att de sedan under vissa årstidet gick in och ur ketos må vara hänt, allt annat påstående är bara patetiskt.

  Oberoende om de var i ketos eller inte så blir grundfrågan (som i min LCHF.se-länk) om deras kost och livshållning kan jämföras med dagens ICA-mat och kontorsjobb. Kan vi direkt jämföra oss med dessa killar exempelvis: http://1.bp.blogspot.com/_ZE250vHIH9c/TMfDyIYckgI/AAAAAAAAAKU/NB1xhbW35Ns/s1600/maasai_boys_in_hunting_gear.jpg .
  Jag anser att en sådan jämförelse som sagt endast blir som en luddig observationsstudie, alltså teorier och fantasier.

 18. All kunskap är egentligen bara teorier, sunt förnuft och en smula fantasi.
  Mig veterligen har all så att säga ”kunskap” reviderats vartefter man lär sig nya saker.

 19. Lasse1: Att de flesta cancer tumörer drivs av socker är det väl ingen som tvekar om idag?
  Att det är socker i blodet som repar kärlväggar och skapar åderförkalkning är väl också ganska självklart idag.

  Ann Fernholm har pumpat ut cancerstudier de senaste månaderna och sockret verkar ha en stor roll i samtliga studier. Att det är mer socker än fett som leder till hjärt- och kärlsjukdomar verkar också vara ganska troligt numera. När det gäller åderförkalkning verkar samtliga folkslag få det, troligtvis av ålder, inklusive massajer. De verkar dock inte ha dött av det.

 20. KNJ: Ann Fernholm har pumpat ut cancerstudier de senaste månaderna och sockret verkar ha en stor roll i samtliga studier. Att det är mer socker än fett som leder till hjärt- och kärlsjukdomar verkar också vara ganska troligt numera. När det gäller åderförkalkning verkar samtliga folkslag få det, troligtvis av ålder, inklusive massajer. De verkar dock inte ha dött av det.

  Ja, varför inte massajerna dog av det kan man ju spekulera om, var det fettet som skyddade eller bara så enkelt att de inte fick i sig socker i lika skadliga mängder.

 21. Lasse1: All kunskap är egentligen bara teorier, sunt förnuft och en smula fantasi.
  Mig veterligen har all så att säga ”kunskap” reviderats vartefter man lär sig nya saker.

  Absolut inte. När jag började med LCHF för några år sedan var det mycket jag ansåg var ”sunt förnuft”. Numera anser jag att det där ”sunda förnuftet” skall förpassas till papperskorgen. All kunskap är definitivt inte uselt ”sunt förnuft” och fantasier baserade på tunna teorier.

 22. föressten var det väl en tysk innan andra världskriget som upptäckte att cancer inte kunde celldela utan socker, så fakta kan ju finnas hur länge som helst innan det sjunker in hos de flesta.

 23. KNJ: tunna teorier.

  Att Inuiter, skulle äta en kolhydratrik kost kan väl inte vara annat än en tunn teori 🙂

 24. Lasse1: Ja, varför inte massajerna dog av det kan man ju spekulera om, var det fettet som skyddade eller bara så enkelt att de inte fick i sig socker i lika skadliga mängder.

  Eller för att de var smala, sprang mycket, var ute i solen, åt bra naturlig mat, inte åt lika ofta, andra gener m.m. m.m. m.m. m.m. Helt meningslöst att spekulera i faktiskt.

 25. Lågkolhydratkost innefattar ju allt från fakir, LCHF,paleo och just lågkolhydrat kost allmänt. är det den exakta nivån vi diskuterar eller en kost som baseras på fett eller kolhydrater?

 26. Lasse1: föressten var det väl en tysk innan andra världskriget som upptäckte att cancer inte kunde celldela utan socker, så fakta kan ju finnas hur länge som helst innan det sjunker in hos de flesta

  Kära Otto, ja. Min mor dog i cancer och min far är under behandling. Därför har jag läst en del på detta ämne. Det är sjukt att man har gjort så få studier på något som Otto redan fick nobelpris för 1931. Enligt de studier som finns numera verkar ketos ge bra resultat, dock inte alltid till 100 %.

 27. ”smala, sprang mycket, var ute i solen, åt bra naturlig mat, inte åt lika ofta, ”
  LCHF, LHCF,LCHF, LCHF 🙂
  Smala = Ja sen jag började.
  Springa = Kul numera
  UTE i solen= ja, jag bränner mig inte alls längre sedan jag började äta så.
  Naturlig mat = JA.
  Äta mer sällan = Absolut, nu är man mätt länge och det kan gå 24 timmar utan att känna minsta hunger 🙂

 28. KNJ: Kära Otto, ja. Min mor dog i cancer och min far är under behandling. Därför har jag läst en del på detta ämne. Det är sjukt att man har gjort så få studier på något som Otto redan fick nobelpris för 1931. Enligt de studier som finns numera verkar ketos ge bra resultat, dock inte alltid till 100 %.

  min Pappa också.

 29. Lasse1: Lågkolhydratkost innefattar ju allt från fakir, LCHF,paleo och just lågkolhydrat kost allmänt. är det den exakta nivån vi diskuterar eller en kost som baseras på fett eller kolhydrater?

  Det beror på vad du diskuterar. Själv diskuterar jag rent generellt att det inte ger så mycket värde att jämföra mig själv med afrikaner med spjut eller inuiter som äter valspäck, vare sig i ketos eller utan. LCHF-studier på vanligt modernt folk är betydligt mer givande.

 30. Lasse1: Smala = Ja sen jag började.
  Springa = Kul numera
  UTE i solen= ja, jag bränner mig inte alls längre sedan jag började äta så.
  Naturlig mat = JA.
  Äta mer sällan = Absolut, nu är man mätt länge och det kan gå 24 timmar utan att känna minsta hunger

  Så när du helt plötsligt inte blir förkyld lika ofta beror det på mindre kolhydrater eller någon av de övriga punkterna? Eller en kombination? Jag lever inte endast på blod, mjölk och kött och jag springer inte runt på savannen och kastar spjut. Jag är stressad, stillasittande, klunkar massor av kaffe och äter sol via tablett. Varför jämföra mig med dem bara för att fetthalten kanske hamnar på samma nivå? Så många andra likheter är det ej.

 31. KNJ: LCHF-studier på vanligt modernt folk är betydligt mer givande.

  Absolut, för många variabler och parametrar som missas så all så att säga kunskap blir inte mer en en tunn teori. inkusive hur vi äter idag, vilken påverkan det kan ha om 50-100/1000 år på DNA/motstånds kraft osv osv kan inte bli annat än spekulation, det har väl mänskligheten visat gång på gång på gång, vi är som bebisar som inte ens lärt oss krypa ännu 🙂 Att vi skulle vara så mycket mer upplysta idag, kan man ju också spekulera om, vi som precis har lämnat det blodigaste århundratet i världs historien, skall bli spännande och se om om vi slår 1900 talets rekord.

 32. KNJ: Så när du helt plötsligt inte blir förkyld lika ofta beror det på mindre kolhydrater eller någon av de övriga punkterna? Eller en kombination? Jag lever inte endast på blod, mjölk och kött och jag springer inte runt på savannen och kastar spjut. Jag är stressad, stillasittande, klunkar massor av kaffe och äter sol via tablett. Varför jämföra mig med dem bara för att fetthalten kanske hamnar på samma nivå? Så många andra likheter är det ej.

  Har inte varit sjuk sedan jag började äta, så svårt att säga..
  Träning=låg,
  Ork och pigghet mer.
  Sol= räknar man bort de få veckorna i Thailand, inte mycket.
  stilla sittande= absolut (jobbar med data)

 33. Lasse1:
  Klart som f*n att de åt LCHF, att de sedan under vissa årstidet gick in och ur ketos må vara hänt, allt annat påstående är bara patetiskt.

  Eller?
  ”Approximately 50% of the calories were derived from fat and 30 to 35% from protein. Carbohydrate accounted for only 15 to 20% of their calories, largely in the form of glycogen from the meat they
  consumed. ” -> http://ajcn.nutrition.org/content/25/8/737
  ”Eskimos actually consume more carbohydrates than most nutritionists have assumed. Because Eskimos frequently eat their meat raw and frozen, they take in more glycogen than a person purchasing meat with a lower glycogen content in a grocery store. The Eskimo practice of preserving a whole seal or bird carcass under an intact whole skin with a thick layer of blubber also permits some proteins to ferment into carbohydrates.” – http://books.google.se/books?id=ospqAAAAMAAJ&redir_esc=y
  ”It may be said at once that the Eskimo on his usual dietary shows no ketosis and has high tolerance to ingested glucose. ” – > http://www.jbc.org/content/80/2/461
  ”It is, however, worth noting that according to the customary convention this diet is not
  ketogenic since the ratio of ketogenic(FA) to ketolytic (G) aliments is 1.09”
  -> http://journals.cambridge.org/action/displayFulltext?type=1&fid=779872&jid=PNS&volumeId=12&issueId=01&aid=779864&bodyId=&membershipNumber=&societyETOCSession=

 34. Alexander: Carbohydrate accounted for only 15 to 20% of their calories, largely in the form of glycogen from the meat they
  consumed.

  Det var precis det min LCHF-länk nämnde men Lasse1 orkade nog inte läsa den. Det var inte bara att de åt köttet rått utan även att havsdjur har behov av ett betydligt större glykogenförråd än landbaserade djur.

 35. Jo, Ja … i har förstått… eran värd går inte runt annars… Inuiter åt 100 % kolhydrater ingen ifrågasätter det, OK ?

 36. 50 % från fett, men det fär absolut inte räknas som en fett baserad kost := LOL

 37. Approximately 50% of the calories were derived from fat and 30 to 35% from protein.
  Åter igen en 15 % kolhydratkost räknas som Tallkriksmodellen 🙂

 38. Buhu, jag har inget att svara att ge som replik så jag skriver tre kommentarer i rad som påstår saker som ingen har sagt och sen hånar jag det….

 39. Jacob Gudiol:
  Buhu, jag har inget att svara att ge som replik så jag skriver tre kommentarer i rad som påstår saker som ingen har sagt och sen hånar jag det….

  Det blir lite patetiskt när den enda som skriver på din blogg är folk som mig eller?

 40. Jacob Gudiol:
  Buhu, jag har inget att svara att ge som replik så jag skriver tre kommentarer i rad

  Jag förvränger inte fakta Lasse1 hqar Endast skrivit 3 kommentarer, eller?

 41. Det rolig ät att man kan skriva femtielva kommentarer här och det skulle inte räcka…

 42. Lasse1:
  50 % från fett, men det fär absolut inte räknas som en fett baserad kost := LOL

  Det du skriver i #18 verkar ju vara fel. Var glad att du lärt dig något istället.

 43. Alexander: Det du skriver i #18 verkar ju vara fel. Var glad att du lärt dig något istället.

  Hahaha, som om Lasse1 skulle vara ute efter att lära sig saker. Hans mål är att bekräfta det han redan vet. Ge det någon vecka så kan du säkert hitta honom på kostdoktorn.se säkert kommenterandes att eskimåer visst åt enligt LCHF och att de var helt fria från hjärt- och kärlsjukdom då. Skulle någon då hänvisa hit så blir det en ad hominem på mig och alla andra som kommenterar här och sen känner Lasse1 inne i själen att han har vunnit diskussionen.
  Som lite kuriosa så hade jag en debatt kring just det här med Jonas Bergqvist i ett nummer av tidningen Träna Nu. Min poäng var att Jonas igenom hela debatten snackat om ”evolution” och ”naturligt” samtidigt som han förespråkade LCHF vilket ingen kultur rent historiskt någonsin ätit. Resultatet blev att Jonas inte hade någon replik och sen skrev han följande inlägg, http://www.jonasbergqvist.se/blogg/2013/12/22/strikt-lagkolhydratkost/
  Han har sen ändrat sig igen, http://www.jonasbergqvist.se/blogg/2014/4/21/jag-andrar-mig-igen/
  Men Lasse1 vet säkert något som ingen annan verkar veta 😉

 44. Lasse1: ????

  De åt inte lchf. För mycket protein. För mycket kolhydrater, De åt självklart en lågkolhydratskost men det är en helt annat sak, det vet du va? Och de var inte i ketos.
  Så det du påstår är fel. Och att påstå något annat är inte patetiskt, utan korrekt med den kunskap vi har idag.
  Påstår du fortfarande att de åt LCHF och var i ketos får du allt komma med nått mer.
  Såja, sug in kunskapen nu.

 45. Alexander: De åt inte lchf. För mycket protein. För mycket kolhydrater, De åt självklart en lågkolhydratskost men det är en helt annat sak, det vet du va? Och de var inte i ketos.
  Så det du påstår är fel. Och att påstå något annat är inte patetiskt, utan korrekt med den kunskap vi har idag.
  Påstår du fortfarande att de åt LCHF och var i ketos får du allt komma med nått mer.
  Såja, sug in kunskapen nu.

  Har inte påstått att de åt LCHF bara att LCHF är en lågkolhydratkost 😉
  ”Den här studien kommer troligen att få en del uppmärksamhet efterhand då den till synes är ett väldigt bra argument emot lågkolhydratförespråkare. De har nämligen nu gått från kanske 3 historiska kulturer som sägs ha levt bra på lågkolhydratkost till 2 kulturer.”
  Oavsett vad JG tycker 🙂

 46. Kanske bara är jag som tycker det blir lite motsägelsefullt, med att använda inuiter som ett exempel.
  samma antas väl gälla Okinawa dieten då också eftersom den nya generationen äter på MC 🙂

 47. Alexander: De åt självklart en lågkolhydratskost.

  Uppenbarligen är inte du och JG överens 🙂
  Enligt JG åt de inte alls lågkolhydratkost.

 48. Men Lasse1 vet säkert något som ingen annan verkar veta

  Ja jag vet att STRIKT LCHF och lågkolhydratkost inte är samma sak, det vi diskuterar här är väl ändå om inuiterna åt lågkolhydratkost eller ej?
  Du brukar ofta komma med giftiga kommentarer att man måste lära sig läsa, så det Jonas säger är att de inte åt ”STRIKT LCHF” fast du kanske läser det som om de åt en högkolhydratkost?

 49. Lasse1: Klart som f*n att de åt LCHF, att de sedan under vissa årstidet gick in och ur ketos må vara hänt, allt annat påstående är bara patetiskt.

  Va?
  Du skrev ”Klart som f*n att de åt LCHF, att de sedan under vissa årstidet gick in och ur ketos må vara hänt, allt annat påstående är bara patetiskt.” – När man läser igenom tråden är det dock ytterst oklart vad du egentligen besvarar med det uttalandet.
  Men det verkar vara i inlägg #7 och sen ditt svar i inlägg #9 som det gått fel för dig.
  Läs igenom de bitarna igen. De finns inte längre några bra källor som stödjer att inuiter/eskimåer hade en lägre nivå av CVD. Därav sänkningen från 3 till 2 folkslag.

 50. För att LCHF innefattar all sorts lågkolhydratskost, det är du själv som lägger olika innebörder i den.
  LowCarbHighFat.
  Dessutom om någon skulle basera sin kost en längre tid på LowCarbHighProtein så skulle de snart dö av kväveförgiftning.
  Fett och kolhydrater består av samma byggstenar, Protein innehåller bra många fler element, skulle kroppen gå på Protein för primär energi, skulle det vara både resursslöseri och belasta lever/njurar onödigt mycket då vi skulle lida av konstant kväveförgiftning.

 51. Alexander: Va?

  Vad var det jag sa 🙂 Lika bra att lägga ner det. Alla som läser här sitter och skrattar åt Lasse1 kommentarer nu. Bara han själv som via kognitiv dissonans verkligen tror att han fortfarande hållit en stadig ståndpunkt och fört bra argument.

 52. Mat är ganska enkelt.
  Du kan basera din kost på kolhydrater.
  Du kan basera din kost på fett.
  Du kan inte basera din kost på protein.
  så tusenkronors frågan blir % av kolisar/fett.
  för mycket kolhydrater har dokumenterat skadlig effekt, åtminstone de modifierade moderna sorterna inklusive några riktiga.
  Animaliskt fett har inga skadliga effekter enligt någon modern forskning jag läst.

 53. Lasse1: det vi diskuterar här är väl ändå om inuiterna åt lågkolhydratkost eller ej?

  Nej. Varför tror du det?

 54. Jacob Gudiol: Vad var det jag sa Lika bra att lägga ner det. Alla som läser här sitter och skrattar åt Lasse1 kommentarer nu. Bara han själv som via kognitiv dissonans verkligen tror att han fortfarande hållit en stadig ståndpunkt och fört bra argument.

  Hehe, jo jag vet. Jag har tyvärr nån naiv tro på mänskligheten.

 55. Alexander: De har nämligen nu gått från kanske 3 historiska kulturer som sägs ha levt bra på lågkolhydratkost till 2 kulturer.

  För att JG skrivit…
  ”De har nämligen nu gått från kanske 3 historiska kulturer som sägs ha levt bra på lågkolhydratkost till 2 kulturer. ”

 56. Alexander: Nej. Varför tror du det?

  kostigt hur texten byttes ut?
  här är korrekta posten.
  För att JG skrev…. i artikeln
  ”De har nämligen nu gått från kanske 3 historiska kulturer som sägs ha levt bra på lågkolhydratkost till 2 kulturer. ”
  Uppenbarligen är inte ni 2 överns om de åt lågkolhydratkost eller ej, eller hade någon av er fel 🙂
  Vet att det sitter långt in att erkänna men försök 🙂

 57. Ja och det är den meningen som du har feltolkat nu i jag vet inte hur många inlägg.
  Tror du att den meningen innebär att Jacob inte tycker att de äter lågkolhydratskost?

 58. Men nog finns det ändå en del som tyder på att de inuiter som levde mer traditionellt hade mindre problem med ateroskleros etc än de som hade mer kontakt med ”civilisationen”. De tycks ha haft andra problem istället.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1561651/pdf/canmedaj00512-0065.pdf
  Det är gammalt, och brister en del i vetenskaplighet jämfört med dagens metoder. Problemet idag är att det inte går att hitta några som lever så traditionellt som de gjorde 1936. Plus att vi inte vet vad dagens miljöföroreningar i den traditionella kosten ger för effekter. Det blir en bedömningsfråga oavsett.

 59. Levde bra på sin diet gjorde de nog, så det kan det inte vara 🙂 sen vet jag inte någon som påstått att de var immuna. skulle nog uppskatta att alla som undviker socker/mjöl i så stor utsträckning de kan lever ”bättre” än de som baserar sin kost på det.

 60. Om nu Inuiterna inte är hälsosammare än någon annan på denna planet, så spelar det alltså ingen roll vad man äter, är det den slutsatsen vi skall dra från detta?

 61. Lasse1: Om nu Inuiterna inte är hälsosammare än någon annan på denna planet, så spelar det alltså ingen roll vad man äter, är det den slutsatsen vi skall dra från detta?

  Slutsatsen vi kan dra är vi inte vet riktigt hur mycket hjärt- och kärlsjukdomar de hade. Sannolikt mådde de mycket bättre än när de började äta västerländsk kost och började supa och röka. Men vill du kopiera deras kost så räcker det inte med LCHF, istället skall du leva på fryset och rått valspäck. Lycka till.

 62. Nej tack, Jag vill inte kopiera deras kost. Jag äter som jag mår bra av, animaliskt fett och undviker socker & mjöl.
  angående massajerna.
  Vad som anses ”normalt” gällande blodfetter och kolesterol osv går ju inte heller att mäta efter. det beror ju på kosthållningen, mitt ”kolesterol ” är tex högre än innan LCHF, dock är det betydligt bättre.

 63. A F – ursprungsliv.nu:
  Lasse1, om du försöker diskutera (med mig) så får du formulera dig tydligare, det går inte att förstå vad du försöker säga.

  Jag håller nog med dig i det stora hela så nej.

 64. KNJ: Slutsatsen vi kan dra är vi inte vet riktigt hur mycket hjärt- och kärlsjukdomar de hade. Sannolikt mådde de mycket bättre än när de började äta västerländsk kost och började supa och röka.

  Håller helt med, därför förstår jag inte JGs artikel, den är ju inget annat en ett försök att provocera i brist på något vettigt att skriva.

 65. Lasse1:
  Om nu Inuiterna inte är hälsosammare än någon annan på denna planet, så spelar det alltså ingen roll vad man äter, är det den slutsatsen vi skall dra från detta?

  Det hade varit en synnerligen korkad slutsats baserat på brist på epidemiologiska studier på en endaste folkgrupp eller? Särskilt med tanke på att det finns andra folkgrupper som är mycket mer välstuderade där man faktiskt visat att förekomsten av hjärt och kärlsjukdom är mycket lägre än i dagens befolkning (tex kitava). Det finns ju också RCT-studier som visat på minskad förekomst av hjärt- och kärlsjukdom efter kostomläggning.
  Den enda slutsatsen man kan dra från den här studien är att det inte finns belägg för påståendet att eskimåer och inuiter på sin traditionella kost hade väldigt lite hjärt och kärlsjukdom. Ett argument som är väldigt vanligt förekommande både från lågkolhydratförespråkare och de som förespråkar större mängder omega-3.

 66. Att en forskare lever i 20 år tillsammans med inuiterna kan man fullkomligt ignorera pga en forskare i boston inte hittar några ”records” om en illa behandlad minoritetsgrupp i norra Canada.

 67. Lasse1: Att en forskare lever i 20 år tillsammans med inuiterna kan man fullkomligt ignorera pga en forskare i boston inte hittar några ”records” om en illa behandlad minoritetsgrupp i norra Canada.

  Claude Marcus har behandlat överviktiga i över tjugo år, han måste vara den som har rätt i allt angående överviktiga?
  Varför ställer du påståenden och frågor om sådant som redan varit uppe på tapeten? Du kunde läsa om Stefansson i min LCHF-länk som även länkade hit http://freetheanimal.com/2014/04/explorer-vilhjalmur-stefansson.html?utm_source=feedblitz&utm_medium=FeedBlitzRss&utm_campaign=freetheanimal .

 68. Det finns massor att läsa om honom på internet.
  Jag fick över 83 000 träffar, dock ser jag på de olika påståendena lite mer kritiskt och köper inte alla rakt av.

 69. speciellt inte något som är publiserat på ”freetheanimal.com”

 70. Lasse1: speciellt inte något som är publiserat på ”freetheanimal.com”

  Det var Per Wikholm (LCHF-guru) som jag länkade till i grundskedet och hans kommentar:
  ”Dogers blogginlägg ovan börjar med ett karaktärsmord på polarforskaren Vilhjálmur Stefansson som jag egentligen tycker är tämligen ointressant och med fördel kunde ha kortats ned rejält. Det enda intressanta man får ut av detta är att Stefansson var ifrågasatt av en rad andra polarforskare och att det kan vara sunt att ta Stefanssons utsagor med en nypa salt och inte betrakta honom som den enda sanna profeten vad gäller inuiters kost. Bilden som målas upp är lite av lågkolhydratkostens motsvarighet till lågfettskostens banérförare Ancel Keys. En egocentrisk människa med talets och skriftens gåva men som gärna hoppade över fakta som talade emot den tes som skulle bevisas.”
  Det är ju bra att du är kritisk och inte köper allt rakt av. Du kan ju försöka använda det i praktiken också eftersom du inte verkar vara mottaglig för någon som helst information och det du ”tror” är det enda rätta.

 71. om jag skulle ha någon idol så skulle det vara Proff John Yudkin 😉

 72. Lasse1: Vet att det sitter långt in att erkänna men försök

  Med tanke på frånvaron av svar på min senaste fråga antar jag att du insett vilket misstag du gjorde under de första 60 inläggen i denna tråd?
  ”Vet att det sitter långt in att erkänna men försök :)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *