När jag satt och surfade rundor lite på nätat i går kväll hittade jag den här artikeln på Nature, Lab animals and pets face obesity epidemic. Artikeln handlar om en studie som publicerades förra året där man tittat på trenden i vikt hos en mängd olika djur som antingen lever med människan eller som används som försöksdjur i laboratorium under många år (1). Det som forskarna fann var att alla djuren, 24 av 24 grupper, hade en trend mot ökad viktuppgång varje decennium som man hade data för djurens vikt.

A dramatic rise in obesity has occurred among humans within the last several decades. Little is known about whether similar increases in obesity have occurred in animals inhabiting human-influenced environments. We examined samples collectively consisting of over 20 000 animals from 24 populations (12 divided separately into males and females) of animals representing eight species living with or around humans in industrialized societies. In all populations, the estimated coefficient for the trend of body weight over time was positive (i.e. increasing).

The probability of all trends being in the same direction by chance is 1.2 × 10(-7). Surprisingly, we find that over the past several decades, average mid-life body weights have risen among primates and rodents living in research colonies, as well as among feral rodents and domestic dogs and cats. The consistency of these findings among animals living in varying environments, suggests the intriguing possibility that the aetiology of increasing body weight may involve several as-of-yet unidentified and/or poorly understood factors (e.g. viral pathogens, epigenetic factors). This finding may eventually enhance the discovery and fuller elucidation of other factors that have contributed to the recent rise in obesity rates.

Trend i viktuppgång får flera olika djur de senaste årtiondena
Trend i viktuppgång får flera olika djur de senaste årtiondena

Här till höger kan du se hela listan med de djur som inkluderades och viktförändringen i procent för varje årtionde. Tänk alltså på att detta är per årtionde och inte absoluta värden. Tex så hade katter ökat med totalt 30 % i vikt under de åren som forskarna hade data.
Enligt artikeln så stötte forskaren till den här studien på den här trenden av en slump när han skulle utföra en studie på apor. Han fann då att deras diet hade ändrats lite under tiden som gått men när han försökte korrigera för det blev trenden i ökad viktuppgång ännu tydligare.

Tyvärr står det inte någonstans i artikeln vilken förändring det var i dieten men det spelar ju ingen viktig roll nu när forskaren även inkluderade en massa andra djur i studien.

I själv studien sen skriver forskarna att labbdjuren som var med i den här studien levt under väldigt kontrollerade former och fått en diet som varierat väldigt lite under årens gång och ändå har där hela tiden funnits en konstant trend mot ökad vikt.

Forskarna tittade även på om det fanns något mönster i viktuppgången hos de olika djuren men inte hos något av dem kunde man se detta. Det fanns alltså inget djur där det var en kraftigare viktuppgång under 3 år för att sen nå en platå och sen gå lite nedåt och sen uppåt igen osv. Det var alltså en konstant liten linjär ökning uppåt hos alla djuren.

Hos labdjuren är det därför väldigt svårt att skylla på den mat som ges. Labdjuren som inkluderades i den här studien hade tillgång till mat konstant och de fick äta hur mycket de ville.

Både råttor som lever på landet och råttor som lever i stan har gått upp mer i vikt. Spontant hade jag förväntat mig att råttorna i stan skulle öka mer i vikt än råttorna på landet men så är det inte. Jag har ingen aning om hur råttor på landet lever men jag skulle gissa på att deras ”umgänge” med människor är ganska begränsad och troligen sitter de inte så ofta och äter på resterna av ett McDonaldsmål som de som bor i stan. Brist på fysisk aktivitet har de nog inte heller.

Slutsatsen från den här studien tror jag får bli att det inte bara är kost och fysisk aktivitet som spelar in på ens hälsa och vikt. Själv blir jag väldigt nyfiken på hur resultaten skulle vara för djur som till viss del delar miljö med människan men som ändå kör sitt eget race så att säga. Råttor tenderar ju att äta allt och jag skulle vilja se resultat för kanske ekorrar i stan eller liknande. Men för dessa djur har man nog inte så specifik data långt tillbaka i tiden. I den här studien nämner man en annan studie på hästar som i stort sett endast levt på gräs och där var 19 procent av hästarna som testades överviktiga trots att tidigare uppskattningar haft siffran kring endast 2 procent (2). Nu är ju hästar utan tvekan påverkade av människan men de har ju inte ätit vår mat.

Forskarna har inte på något sätt försökt ta reda på orsaken till de här trenderna men både i diskussionsdelen av studien och i de artiklar om studien som finns på nätet så tar man upp en del möjliga delförklaringar. De flesta av dessa står det lite mer om här, Bidragande faktorer till den ökade övervikten. Det som inte nämns där men som kommit lite de senaste åren är olika virus som ökar risken för övervikt. Något som jag och Nicklas nämner i vår bok. För att summera den delen på en rad så kan virus utan tvekan inverka men det förklarar långt ifrån alla problem hos människor. Men kanske förklarar det mer av trenden som vi ser hos djuren i den här studien?


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

6 svar på “Djur blir fetare de med…”
 1. Jag såg ett program om apor som lever runt Indiens storstäder i vintras. Eftersom de stjäl maten från befolkningen – alltifrån läskedryck, till snabbmat – var det inte ovanligt att aporna drappas av övervikt. Tror det var ett program på svt1 eller svt2 så kan finnas kvar på deras play-lista!

 2. Tjena Pauline!
  Att djur som äter vår snabbmat far illa finns det rapporter om på flera ställen. Det var ju någon nyhet kring duvor som hade väldigt dålig hälsa med eftersom de i princip åt rester av snabbmat samt brödsmulor hela dagarna. På Zoo är det ju också standard att man skriver att djuren inte ska matas med det som säljs i kiosken, de kan bli sjuka då 😉

 3. Borde inte den ärftliga biten spela in en hel del? Råttorna för 20 år sedan åt upp sig lite granna vilket i sin tur påverkade deras ungar som därmed fick lättare att lägga på sig. Och så vidare? Dessutom tänker jag mig att detta borde, framförallt hos råttor bli ännu tydligare än hos människor. Eftersom råttor föder nya generationer flera gånger per år?

 4. Niklas:
  Borde inte den ärftliga biten spela in en hel del? Råttorna för 20 år sedan åt upp sig lite granna vilket i sin tur påverkade deras ungar som därmed fick lättare att lägga på sig. Och så vidare? Dessutom tänker jag mig att detta borde, framförallt hos råttor bli ännu tydligare än hos människor. Eftersom råttor föder nya generationer flera gånger per år?

  Det är ju en faktor men det är inte den bakomliggande orsaken. För annars skulle ju även råttor och alla andra djur blir tyngre och tyngre med.

 5. […] nästan snart ett år sen skrev jag ett inlägg med titeln Djur blir fetare de med där jag tog upp en studie som visade på att djur som lever i närheten av människor eller som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *