Början på slutet för LCHF?

Publicerat den 15 kommentarer till Början på slutet för LCHF?

Jag bor som säkert många redan vet (eller hört om de lyssnat på BODY Radio) i Skåne. Här nere verkar inte LCHF riktigt tagit fart och jag har faktiskt inte märkt av det alls när jag varit och handlat och väldigt lite i sociala sammanhang med. Men i resten av Sverige är ju LCHF stort verkar det som och jag har sett många bilder och blogginlägg kring affärer som börjat tillhandahålla speciella LCHF-produkter eller hyllor där de placerar mat som enligt försäljaren är LCHF.
För ganska längesen när jag fortfarande var inne ganska regelbundet på kostdoktorn.se för att diskutera så kom vi in på frågan kring om LCHF var en trend eller inte. Jag påpekade då att lågkolhydratkost var väldigt populärt i USA i början på 2000-talet. Som mest uppskattade man att hela 9 procent av befolkningen åt någon typ av lågkolhydratkost. Ungefär samtidigt så angav över 25 % av den amerikanska befolkningen att de dragit ner på intaget av kolhydrater (3). Detta är värden som överensstämmer ganska väl med de siffror man hör från olika undersökningar i Sverige idag även om jag tror att siffran skulle vara klart lägre här i Skåne.
I samband med att lågkolhydratkost blev mer och mer populärt så började givetvis massor av amerikanska företag ta fram “low-carb” godis, kakor, bröd, choklad osv (2). Samtidigt så började flera snabbmatskedjor att sälja flera “low carb” rätter som likt annan snabbmat sällan kan klassas som nyttigt. I princip så gav marknaden möjlighet för konsumenterna att äta skitmat som inte innehöll några kolhydrater. Trenden när det gäller lågkolhydratkost har efter detta ebbat av i USA och numera verkar det mer vara minimera fruktos, paleo eller ingen vete som för närvarande ökar i popularitet.

Lågkolhydratgodis med Ferry på framsidan
Lågkolhydratgodis med Ferry på framsidan

I Sverige har jag fram tills för några månader sen inte kunnat ana samma trend när det gäller skitprodukter riktade mot lågkolhydratätare. Det enda som egentligen funnits har varit en del produkter som man kan köpa via nätet. Allt det här har dock börjat förändrats och numera börjar det dyka upp fler och fler produkter som man kan undra över. Ett lysande exempel ser du här till höger.
Innehåller i den här fantastiska lågkolhydratprodukten med självaste hälsosamma Björn Ferry själv på framsidan är enligt följande:

Chokladöverdrag med sötningsmedel 18% (kakaomassa, maltitol, kakaosmör, mjölkfett, emulgeringsmedel (sojalecitin), vanilj), hydrolyserat vetegluten, maltitolsirap, fuktighetsbevarande medel (glycerol), hydrolyserat mjölkprotein, sojaprotein, mjölkprotein, oligofruktos, lågfettkakao, arom, sojaolja, sojakrisp (sojaprotein, tapioka- stärkelse, salt),emulgeringsmedel (sojalecitin).

Det här är alltså en total näringsbomb som garanterat inte kommer göra dig sugen på att äta fler eftersom det inte påverkar ditt blodsocker vilket vi alla vet är det som styr hungern 🙄

Low Carb proteinshake från CarbZone
Low Carb proteinshake från CarbZone

Den här produkten tillsammans med en massa andra produkter från CarbZone och andra tillverkare verkar nu ha börjat säljas i flera mataffärer i Sverige. Min personliga favorit från dessa produkter med ett LCHF-märke på (ja, de har ett eget LCHF-märke) är produkten här till höger. Det har faktiskt funnits en liknande produkt på marknaden länge under ett annat namn, PROTEINPULVER!! 🙂 Det roliga är att när man tittar på näringsvärdet för CarbZones Low Carb proteinshake så innehåller den mer socker än något proteinpulver jag någonsin stött på. Under förutsättningen att man blandar ut proteinpulvret med vatten och inte mjölk som givetvis ger lite laktos.
CarbZone har många andra fantastiska produkter till försäljning så som bröd, pasta och skorpor. Allting givetvis till fantastiska summor. Shaken kostar till exempel 29 kr stycket och ger dig lika mycket protein som du får för ungefär 4-5 kr om du köper det i pulverform och blandar själv.
Om du går in på google och börjar skriva in lågkolhydrat… så är några av de första förslagen du får ”lågkolhydratbröd” och ”lågkolhydrat öl”. Någon som vill sätta emot mig på att marknaden kommer att tillfredsställa alla dessa ”behov” och många där till allt eftersom marknaden växer?

LCHF skiljer sig från Atkins och andra lågkolhydratdieter

Nu börjar vi alltså se samma trend här i Sverige som man såg i USA för ett antal år sedan. Om du googlar på dessa produkter kan du redan nu hitta flera bloggare som har köpt produkterna och skriver om hur goda de tyckte de var eller vilken som är deras favorit. Det här var lite av början på slutet för lågkolhydrattrenden i USA och frågan är ju dom om det är det samma för Sverige.
Det finns dock en sak som skiljer situationerna åt ganska markant. Detta är att man inom LCHF i Sverige lägger en stor tyngd vid kvalitén på maten. I USA var man ledda av stolpskott så som Gary Taubes som påstod och fortfarande påstår att det enda som spelar någon roll är mängden kolhydrater och dess påverkan på blodsocker och insulin. I Sverige har man visserligen hållit vid till samma felaktiga förklaringsmodell men det är ändå ett mycket större fokus på kvalitén på råvarorna. Flera framstående personer inom LCHF har också kritiserar dessa produkter till viss del med motiveringen att det just inte är riktigt mat.
Hur de sen kan förklara hur det skulle förstöra viktnedgången när det ändå sänker insulin och blodsocker jämfört med andra varor får vi inte veta. Kanske ska det hela räddas genom att man förklarar det med att dessa produkter, trots att de är låga i kolhydrater och knappt påverkar blodsockret, ändå innehåller tillräckligt för att motverka ketos som ju är den nya förklaringen till varför vissa inte går ner i vikt på LCHF.
Hur som helst så får vi se vad som händer med LCHF nu. De som är ”riktiga” LCHF-are och som äter näringstäta enkla livsmedel kommer säkerligen att fortsätta och troligen med goda resultat. När det gäller gemene man som får för sig att prova efter att ha läst en kort artikel i något magasin är jag mer osäker. Kommer man lyckas att få fram budskapet om att valet av livsmedel också är viktigt eller kommer personerna bara att gå fram till LCHF-hyllan i sin mataffär och plocka det som står där. För att några veckor senare inse att de inte får de resultat de är ute efter samtidigt som de blivit rånade när de köpte simpelt proteinpulver och sen ge upp?
Vad tror du? En spännande fortsättning för alla som följer LCHF med intresse och nöje utifrån är det i alla fall 🙂

15 kommentarer

 1. du får gärna upplysa mig om var i blogginlägget du förklarar vad du syftar på med detta ”slut” du tycker dig skönja i lchf-trenden?

  1. avksom:
   du får gärna upplysa mig om var i blogginlägget du förklarar vad du syftar på med detta “slut” du tycker dig skönja i lchf-trenden?

   Läste du inlägget? Jag tycker det är väldigt tydligt. Det som pågår här har redan skett i USA. Där blev änden att folk började äta skitmat när de åt lågkolhydratkost och trenden blev bakåtgående. Nu har det börjat säljas skitmat till lågkolhydratätare i Sverige och frågan är om trenden fortsätter att följa USA.

 2. Hej,
  Jag tror precis som du säger att målgruppen som eventuellt köper dessa produkter är LCHF wannabies som testar för att grannen gått ner 10kg eller som alltid har ny diet på G (jojbantare). Har själv med gott resultat kört LCHF från och till inte så mkt för viktnedgång utan för att jag mår så mkt bättre och har då stött på dessa produkter i butiken. Jag har inte just sett ovanämnda bar men både bröd och choklad från samma tillverkare och de är inte speciellt lågt kolhydratinnehåll i dem så några ”riktiga” LCHF-are lär inte nappa på de här produkterna för de är skit.
  En annan sak som jag undrar lite över är vad det finns för vetenskap bakom, påståendet som både du (och till viss del LCHF) för fram om kvalitet i maten är viktigare än makrofördelningen dvs det är bättre med kolhydrater av god kvalitet än fett av dålig kvalite eller vice versa. Inte så att jag inte tror på det men det finns det nån vetenskap där man faktiskt undersökt saken eller mer en sån där självklar tes ungefär som ”fett gör dig fet”. Det känns annars som det ligger lite i linje med rådande trend att allt som är naturligt och urpsrungligt med automatik är bra (vilket jag personligen diggar och lätt köper även om det är lika mkt livsstil som vetenskap).
  Tack för en bra blogg som gör mig både glad, upplyst och emmellanåt förbannad.

  1. Johan: En annan sak som jag undrar lite över är vad det finns för vetenskap bakom, påståendet som både du (och till viss del LCHF) för fram om kvalitet i maten är viktigare än makrofördelningen dvs det är bättre med kolhydrater av god kvalitet än fett av dålig kvalite eller vice versa. Inte så att jag inte tror på det men det finns det nån vetenskap där man faktiskt undersökt saken eller mer en sån där självklar tes ungefär som “fett gör dig fet”. Det känns annars som det ligger lite i linje med rådande trend att allt som är naturligt och urpsrungligt med automatik är bra (vilket jag personligen diggar och lätt köper även om det är lika mkt livsstil som vetenskap).
   Tack för en bra blogg som gör mig både glad, upplyst och emmellanåt förbannad.

   Du fick ett väldigt långt svar 🙂 https://traningslara.se/kvaliten-ar-viktigare-an-makronutrienterna/

 3. ”Shaken kostar till exempel 29 kr stycket och ger dig lika mycket protein som du får för ungefär 4-5 kg om du köper det i pulverform och blandar själv.”
  Du måste mena 4-5 KR. Annars har du hittat ett väldigt proteinfattigt pulver 😀

  1. adam: “Shaken kostar till exempel 29 kr stycket och ger dig lika mycket protein som du får för ungefär 4-5 kg om du köper det i pulverform och blandar själv.”
   Du måste mena 4-5 KR. Annars har du hittat ett väldigt proteinfattigt pulver 😀

   Tack för påpekandet 😳

 4. Jo en av stora fördelarna med LCHF har hela tiden varit att man ätit riktig mat. Kött, fisk, fågel, ägg, grönsaker och riktiga mejeriprodukter. Även om jag förstås tror att det är kolhydraterna som är den verkliga boven vad gäller viktuppgång tror jag också att de många hälsovinsterna som många upplevt kommit sig av att de slutat konsumera skitmat som bara innehåller konserveringsmedel och tillsatser och är näringsmässigt utarmade.
  Man har så att säga varit hänvisad till riktiga råvaror om man velat käka LCHF. Skitmaten har bestått av en massa socker. Men det förstod ju vem som helst att om lowcarbtrenden skulle hålla i sig skulle matvaruproducenterna vända sina blickar mot oss också. Och jag tror säkert att du har rätt. Det här är början på slutet för LCHF. Folk som lägger ner kolhydraterna brukar i början vara rätt inriktade på att hitta substitut för godis, kakor och bröd men brukar ge sig efter ett tag. Det blir för jobbigt att stöka på i köket och ändå inte få fram någonting som är sådär supergott. Dessutom försvinner sötsuget ganska fort. Nu kommer de dock snart att kunna svulla i sig godis som aldrig förr, få i sig stora mängder kolhydrater (för inte är dessa produkter speciellt lowcarb egentligen. Bara i jämförelse med ”vanligt” godis), få orolig mage och rännskita av sockeralkoholerna och inte se några resultat alls på vågen.

  1. Erik E: Och jag tror säkert att du har rätt. Det här är början på slutet för LCHF. Folk som lägger ner kolhydraterna brukar i början vara rätt inriktade på att hitta substitut för godis, kakor och bröd men brukar ge sig efter ett tag. Det blir för jobbigt att stöka på i köket och ändå inte få fram någonting som är sådär supergott. Dessutom försvinner sötsuget ganska fort. Nu kommer de dock snart att kunna svulla i sig godis som aldrig förr, få i sig stora mängder kolhydrater (för inte är dessa produkter speciellt lowcarb egentligen. Bara i jämförelse med “vanligt” godis), få orolig mage och rännskita av sockeralkoholerna och inte se några resultat alls på vågen.

   Du missade väl inte att jag hade ett frågetecken med när jag skrev slutet på LCHF? 🙂 Jag tror nog att det kan leva vidare men man måste börja betona kvalitén på maten ännu mer.
   Det gäller nog att välja sina ledare med. Om de säljer ut sig till sponsorer och företag för att hålla ”arrangemang” istället för att fortsätta propagera för det som verkligen är bra blir det svårt. En person som Katrin Zytomierska är till exempel inget man vill ha som representant 😉

 5. Men du har iofs rätt i att dagens LCHF’are i mångt och mycket värnar om matens kvalitet. Går man t.ex. in på Kolhydrater i Fokus och läser lite inser man att väldigt många äter både potatis och ris. Inga mängder förstås men man är inte rädd för lite färskpotatis med smör till den grillade köttbiten. Det är ju trots allt ”riktig” mat. Det är raffinerade produkter som socker och mjöl man skyr som pesten.
  Men dessa har nog som sagt hamnat där de är p.g.a. utbudet. Kommande generation lär inte tänka likadant. Själv hade jag lätt köpt ett par LCHF-chokladkakor om dagen när jag började. Idag skulle jag inte röra i dem med tång.

 6. Jag tror inte att någon valt vare sig Dahlqvist, Eenfeldt eller Zytomierska som ”ledare”. Att de själva valt att vara offentliga och uttala sig om LCHF i tid och otid är deras sak. Inte min.

  1. Erik E:
   Jag tror inte att någon valt vare sig Dahlqvist, Eenfeldt eller Zytomierska som “ledare”. Att de själva valt att vara offentliga och uttala sig om LCHF i tid och otid är deras sak. Inte min.

   Nej, det har ju inte varit någon typ av val 🙂 Men det är någon slags tyst acceptans att den som hörs mest är den som får mest plats oavsett vad som sägs och görs. Titta bara bland kommentarerna på olika bloggar. Det kan vara vilka korkade påståenden som helst och genast kommer det flera som hejar på medan de enda som möjligen säger emot är folk som inte själva äter LCHF eller den individ som startade diskussionen.
   Summan av det hela är då att de som skriver mest syns mest. När Zytomierska sagt korkade saker i TV så är det ingen annan som syns som säger emot. Istället blir det en massa kommentarer så som ”färgstark” och ”Katrin är Katrin” mm. Det samma gäller många andra förespråkare. Jag tror aldrig jag till exempel sett något negativt om Frank Nilsson från någon lite mer offentlig person inom LCHF och då har han gjort bort sig så många gånger så det nästan är löjligt…

 7. Jag ser också en risk att folk inte sätter sig in i vad det ”svenska” LCHF-begreppet är, och faller för dåliga LCHF-produkter.
  Att folk är lite lata(Eller prioriterar annat) för att laga maten själv är väl ingen hemlighet, här kan jag dock se företagen(Tex Middagsfrid) som säljer matkassar som en liten räddare i nöden. Även fast jag tror att deras kunder oftast är de som har lite bättre ekonomi och kanske ändå skulle välja bättre råvaror i butikrn än motsvarande familj med sämre ekonomi.

 8. Kan man dra en generell slutsats om ”hela” produkten(alla produkter), är baserad på olika sötningsmedel. Antagande på att de olika sötningsmedlen ger olika påverkningar på kroppen. Men det gör en gemensam stimulering på ett höjande av insulin? som kan göra en mer söt sugen av liknade produkter eller socker? För kan det leda till ökande högre blodtryck och stress?(kanske bara i över konsumering då) Jag känner mig bara osäker på grund av att jag testar produkter just nu, men är kritisk emot den.

 9. Det här inlägget är givetvis en ren spekulation. Och även ett påpekande/en varning för att om det ska bli annorlunda i Sverige så måste man se till att inte följa samma mönster som i USA.
  Men det här inlägget skrevs i augusti 2012 och det verkar ju onekligen som att människor i alla fall söker mindre och mindre på ordet LCHF sen dess och att toppen var just under våren 2012. Så det går ju inte direkt att säga att jag haft fel (eller rätt) just nu. Om något lutar det mot att jag inte varit helt fel ute.
  http://www.google.com/trends/explore#q=LCHF&geo=SE&cmpt=q

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.