Boktips

Här kommer jag efterhand att fylla på med böcker som jag läst och tycker är bra inom kost och träning. Senast uppdaterad 2016-03-18:

Kategorier:

 • En start till djupare kunskap inom träning
 • Avancerade böcker inom träning
 • En start om du vill lära dig mer inom kost
 • Mer djupgående böcker kring näringslära
 • Kokböcker
 • Andra väldigt bra böcker

En start till djupare kunskap inom träning

Forma kroppen och maximera din prestation

Boken Forma Kroppen
Omslaget till nya utgåvan av Forma Kroppen

Den första av mina två böcker. Den här boken berör både träning och nutrition med ett fokus på hur du går upp och ner i vikt utan att det påverkar din muskelmassa negativt.

Huvudfokus i boken när det gäller träning är på grunderna när det kommer till styrketräning för att bygga muskler och hur konditionsträning går till när det gäller fördelningen inom olika intensitetsspann.

[eafl id=9491 name=”Forma kroppen och maximera din prestation 2 hos Adlibris” text=”Boken kostar knappt 230 kr hos Adlibris”].

Exercise Physiology: Energy, Nutrition, and Human Performance

Exercise Physiology: Energy, Nutrition, and Human Performance
Den här boken borde nästan ligga under de avancerade böckerna men det är en introduktionsbok som används på flera högskolor för studenter som precis börjat läsa träningsfysiologi. Detta är utan tvekan den bästa introduktionsboken som jag har läst. Jag har skrivit mer om boken här, Bibeln om träningsfysiologi.

[eafl id=9479 name=”Exercise Physiology hos Adlibris” text=”Boken kostar 450 kr hos Adlibris”]

Kondition och uthållighet

Boken kondition och uthållighet
Boken kondition och uthållighet av Filip Larsen och Mikael Mattsson

Kondition och uthållighet – för träning, tävling och hälsa. Den bästa boken på Svenska kring uthållighetsidrott enligt mig. Jens Bangsbos bok aerob och anaerob träning är också bra men inte lika bra enligt mig.

Den här boken har mer praktiska inslag och den tar också upp de faktiska skillnaderna som finns när det gäller “teori” kring konditionsträning och den typen av träning som uthållighetsidrottare faktiskt utför när de är på elitnivå.

Boken är skriven så alla kan ta till sig den både till språk och förklaringar. Den är dock faktaspäckad så om du inte kan något sen tidigare får du vara beredd på att det blir mycket nytt på kort tid.

Kondition och Uthållighet är helt enkelt en bra bok. Den går igenom det mesta så som rent fysiologi, energisystem, träningsplanering, pulszoner, uppladdning inför tävling, riskfaktorer för skada, allmänna hälsoeffekter, formtoppning, skillnader mellan individer mm. Jag har skrivit lite mer om boken här Boktips – Kondition och Uthållighet.

[eafl id=9484 name=”Kondition och uthållighet hos Adlibris” text=”Boken kostar typ 399kr hos Adlibris”].

The Sports Gene

Det här är en fantastisk bok kring hur gener påverkar prestationsförmågan. Om du är intresserad av hur stor inverkan gener har på en persons färdigheter och förmåga att ta till sig träning eller om du bara är intresserad av att få en liten djupare inblick i elitidrott så är det här boken för dig. Jag har skrivit mer om boken tidigare här på TränaStyrka.

[eafl id=9496 name=”The Sports Gene hos Adlibris” text=”Boken kostar ungefär 150 kr hos Adlibris”].

Lite mer avancerade böcker om träning

Du bör kunna en del sen tidigare eller vara beredd på att lägga ner tid om du köper de här böckerna. Till skillnad från Exercise Physiology så börjar man på en lite högre nivå och det tar ett antal sidor innan man kommer in böckernas jargong och känner sig hemma med termer och liknande.

Science and Practice of Strength Training

Framsidan av boken Science And Practice of Strength Training
Framsidan av boken Science And Practice of Strength Training

Det här är helt klart den mest lättlästa av böckerna och det är nog också den som ger mest för någon som inte är särskilt påläst inom styrketräning sen tidigare. Vladimir M. Zatsiorsky skrev den här boken själv först men i senare upplagor har William J. Kraemer varit med som medförfattare. Kraemer är en amerikansk forskare som är väldigt känd inom styrketräningsområdet och sen han kom in i bilden har några av de äldre ryska referenserna bytts ut mot engelskspråkiga referenser som man faktiskt kan kolla upp om man skulle vilja det :)

Jag ser det här som en av grundkunskapsböckerna som den som alla som är intresserade av styrketräning bör ha hemma i bokhyllan.

[eafl id=9485 name=”Science And Practice of Strength Training hos Adlibris” text=”Boken kostar knappt 700 kr hos Adlibris”].

Joint Structure and Function

Det här är den bästa boken jag känner till när det gäller leders funktion och hur mycket rörlighet som är normalt i olika leder för friska människor. Jag har skrivit en längre recension av denna bok här, Bibeln om leder och rörlighet.

[eafl id=9486 name=”Joint Structure and Function hos Adlibris” text=”Boken kostar drygt 800 kr hos Adlibris”].

Supertraining

Huvudförfattaren till den här boken och numera den enda författaren till den här boken är Mel Siff. Precis som namnet avslöjar så är Mel Siff ingen gammal forskare från östblocket. Han är kan dock ryska och har studerat deras träningsmetoder under väldigt lång tid. De första upplagorna av Supertraining skrev han också tillsammans med Yuri Verkhoshansky som var en av de mer framstående forskarna inom applicerad träning i Ryssland. Verkhoshansky arbetade också senare med det italienska idrottsförbundet tills han gick bort för något år sen.

Supertraining är en väldigt tungläst bok. Och när jag säger det så menar jag det verkligen. Jag har läst igenom den två gånger och första gången tog det mig ungefär 3 månader att bli klar. Och detta var under mina studieår då jag hade gott om tid och inte heller drev någon hemsida eller liknande som tog upp mycket av min fria tid. Å andra sidan var min kunskap inom området inte så djup på den tiden. Andra gången jag läste igenom boken var när jag var på semester förra året. Då tog det mig ungefär 3 veckor trots att jag hoppade lite i vissa delar i boken.

Orkar man ta sig igenom boken och verkligen funderar på de olika delarna i den så har man dock en guldgruva när det gäller träningsfysiologi. Du får inga praktiska och färdiga träningsprogram i denna bok. Det är bara en ända lång genomgång av olika metoder och koncept som man sen helt på egen hand måste försöka göra om till något praktiskt.

Vad jag vet kan du inte köpa den här boken i någon Svensk bokhandel utan du får beställa den från USA. Även där verkar det svårt att hitta boken till ett rimligt pris men lyckas du så är det en bra bok.

Special Strength Training

Framsidan av boken Special Strength Training
Framsidan av boken Special Strength Training skriven av Yuri Verkhoshansky och hans dotter Natalia Verkhoshansky

Den här boken sägs vara orsaken till att Verkoshansky inte varit med som medförfattare till Supertraining de sista upplagorna. Jag ska vara ärlig och säga att jag inte ännu kommit igenom hela boken utan jag har något kapitel kvar att läsa men jag kan redan nu säga att detta nog är den bok som på bäst vis förklarar hur ryssarna planerade sin träning förr i tiden. Boken är mycket mer lättläst än Supertraining men det innebär inte att den är lätt :) Var beredd på att du kan få läsa om vissa meningar ett par gånger om och är du inte van vid de gamla ryssarnas vokabulär kan boken säkert kännas lite överväldigande i början.

Men precis som supertraining är det här en bok med väldigt mycket kunskap. Den ger dig mer insikt i hur träningen planerades under ryssarnas storhetstid än vad supertraining gör. Djupet inom vissa områden är dock inte alls lika bra som i Supertraning men samtidigt är antalet sidor i boken inte ens hälften.

[eafl id=9487 name=”Special Strength Training hos Adlibris” text=”Boken kostar drygt 500 kr hos Adlibris”].

Böcker om kost

I den här kategorin har jag än så länge bara böcker som är riktade mer till gemene man. Det är faktiskt väldigt sällan som jag läser verkliga fackböcker inom nutrition utan jag håller mig till artiklar och studier. Helt enkelt för att det är där ifrån som informationen kommer från ursprungligen och det är den verkliga informationen, inte folks tolkningar av den informationen, som jag är intresserad av. Inom träning, som är mitt huvudämne, är jag däremot ibland lika mycket intresserad av folks tolkningar som informationen. För tolkningar är något som måste till om vetenskap kring träningslära ska kunna användas på ett mer praktiskt sätt. Men i alla fall. Här är några bra böcker kring kost.

Skitmat

Det här är min egen bok där jag går in på djupet kring varför vi människor tenderar att äta för mycket av viss typ av mat. Den här boken kommer att ge dig en väldigt bra introduktion kring hur vi människor fungerar när det gäller matval och hur det sen i sin tur påverkar oss. Du hittar mer information om boken här, Skitmat – Vad det är, varför det gör dig fet och varför du fortsätter att äta det.

Boken kostar 260 kr hos Adlibris.

Omslaget till boken Skitmat
Omslaget till min nya bok

Till matens försvar

Till matens försvar av Michael Pollan finns i årets bokrea
Till matens försvar av Michael Pollan. En väldigt bra bok om kost och kostvanor

Det här är nog den bästa bok jag läst kring kost som är lättläst och underhållande nog för att tilltala gemene man. Den har ett antal år på nacken nu men själva huvudpoängen i boken tycker jag fortfarande står sig lika starkt nu som då.

Även om du inte har någon tidigare kunskap om kost kommer du kunna läsa den här boken utan problem och när du är färdig kommer du att ha en bättre och samtidigt mer avslappnad syn på kost. Michael Pollan som skrivit boken går på ett väldigt bra sätt igenom hur vår matkultur förändrats de senaste 50 åren ungefär och hur detta har påverkat oss och vår hälsa.

Även för den med en mer ingående kunskap kring kosten är detta en bra bok som ger en ett nytt perspektiv på kostrekommendationer och vår faktiska kunskap inom näringslära.

[eafl id=9488 name=”Till matens försvar hos Adlibris” text=”Boken kostar ungefär 170 kr Adlibris”].

Kockböcker

Muskelmat

Boken muskelmat av Hannah Runsten
Boken Muskelmat är ett givet köp för dig som behöver en kokbok

Den här boken har jag skrivit en längre recension av här, Boktips – Muskelmat av Hannah Runsten. Kort och gott så är det en bra och snygg kokbok där fokuset inte är på någon speciell diet men kosten är rakt igenom bra. Visst finns där recept på efterrätter och liknande och dessa är ju mer eller mindre aldrig några näringsbomber men relaterat till andra efterrätter i andra böcker så är efterrätterna i den här boken grymma.

[eafl id=9489 name=”Muskelmat hos Adlibris” text=”Boken kostar ungefär 260 kr hos Adlibris”].

Andra väldigt bra böcker

34 kommentarer

 1. Av ren nyfikenhet tankte jag hora om du har nagon uppfattning om nyligen slappta- och valdigt (over)hypade boken ‘Engineering the Alpha’ av John Romaniello?
  Har foljt hans blogg och artiklar pa T-nation en langre tid, och tycker att han bitvis skrivit en del vettigt. Har last halva boken, men far kanslan av att den innehaller en del ‘broscience’.

  Hursomhelst. Ville bara kolla om du hort nagot om den boken.

  Mvh Erik

  1. Hallå Erik!
   Jag vet inte ens vem John Romaniello är 🙂 Läser extremt sällan på T-nation, typ 90 procent skitsnack eller överdrifter på den sidan.

 2. Haha jag förstår. Håller med om det. Ibland dyker det dock upp någorlunda läsvärt, om än sällan nuförtiden.
  Är det några i de kretsarna som du respekterar eller anser är riktigt kompetenta, ex Eric Cressey?

  Tack för svaret för övrigt. Du gör ett grymt bra jobb med bloggen.

 3. Hej Jacob,

  Har precis kommit över din bok och har börjat läsa den, det ska bli väldigt kul och intressant!
  Jag fick Beyond Brawn för ett tag sen (vad tycker du om den boken?) där det bl a står att man bör träna rätt lite vad gäller volym i jämförelse med en vanlig ‘bodybuilding program’. Ska bli intressant att läsa om träning i dina hemsidor och i boken.

  Mvh

 4. Hej, denna bok av Kelly Starret- Becoming a supple leopard?
  Du säge säkertr “jag har aldrig hört talas om Kelly Starret” 🙂
  Samma som driver Mobilitywod.com har verkligen hjälpt många Vanliga att få upp ögonen för mobilitet, leder o funktion.ska vara lättläst!

 5. Hej!

  Först vill jag säga att jag älsar hemsidan och det ger mycket intressant att läsa, så tack för det!
  Jag undrar, för jag är lite “hobby”-intresserad av sjukgymnastik (eller säger man fysioterapi numera?) och egentligen anatomi och fysiologi överlag men vet inte riktigt vilken bok som är en bra grundbok/introduktionsbok. Har försökt leta efter vad sjukgymnastprogrammen använder i början av utbildninge men har gått bet, finns det någon bok som du kan rekommendera för det ändamålet?

  Mvh

  Björn

 6. Björn:

  Har försökt leta efter vad sjukgymnastprogrammen använder i början av utbildninge men har gått bet, finns det någon bok som du kan rekommendera för det ändamålet?

  Mvh

  Björn

  Hej Björn. Jag studerar fysioterapi T4 i Umeå. Vi körde igång T1 med Anatomi och då använde vi främst två böcker.
  Atlas of Anatomy-Gilroy, MacPherson, Ross. Den är tydlig i bilder och lätt att förstå, men ganska lite text. Man ser ben, muskler, var på benen som muskler fäster och har sina ursprung, nerver senor, ligament mm. Tydligt uppdelat.
  Grey´s Anatomy, som de flesta läkarstudenterna också tittar i. Den har mer text och kan möjligen ge en ännu djupare förståelse för den som vill kunna ALLT.
  Lycka till!

 7. Hej,

  I fråga om boken av Kelly Starrett så vill jag påstå att reviewn som länkas till är onödigt negativ. Klart att boken har sina svagheter, men jag kan säga att det är en den bästa boken jag kommit över om att hålla sig rörlig och vad jag ser det som, en större chans att hålla sig skadefri. Det viktiga budskapet som finna i boken är att du genom att följa de tre principerna som beskrivs i boken kan upprätthålla bra hållning samtidigt som du blir varse dina problem, som spända muskler. På så sätt kan du själv behandla dig istället för att gå till fysioterapeut eller massör (som enligt min erfarenhet ofta endast behandlar lokalt din sjuka kroppsdel istället för att se helheten och kanske finna att problem finna på ett par andra ställen också som också behöver behandling). O som avslutning vill jag säga till dem som menar att det finna tusentals som rör sig “fel” utan att ha smärta, att det kan man tills man pajar och får söka hjälp. Tack för en bra sida!

 8. Hej Jim!
  Du har uppenbarligen inte förstått kritiken i boken. Saken är den att det inte finns några belägg för att en viss hållning eller form av rörelse leder till mindre besvär. Kelly Starrett bygger hela sin bok på att det finns något som är “optimalt” när det gäller rörelser och hållning men det finns inga belägg alls för det.

  Så om du tar tusen personer som rör sig “fel” enligt Kelly Starretts definition och sen tusen som rör sig bra enligt honom så kommer de att skada sig lika mycket. Hur kan man då påstå att någon har fått en viss typ av skada på grund av att de har en viss avvikelse från det påhittade optimala rörelsemönstret?

 9. Hei,

  Ifht din egen oppfatning av kosthold – føler du at “Forever fat loss” av Ari Whitten ifht inntak av karbohydrater, og Børge Fagerlis “health and fitness”- underbygger dine egne teorier mtp fettlagring og karbinntak? Hvis ikke, hva avviker fra dine teorier?

 10. Tjena Jacob!

  Har du tips på något gym- träningsupplägg som du tycker verkar vettigt. Har länge nu satsat på att träna min kropp ofta och i hög grad med myro-sets. ca 3 pass per muskelgrupp och vecka. Tycker dock resultaten är blygsamma och skulle gärna vilja se exempel på hur andra lagt upp det.

  Vad tror du German Volume Training i frågan. Där tränar man ju betydligt mer sällan men hört mycket gott om det.

  Fortsätt med grymt jobb på TL, TS och Tyngre!!

 11. Hej Jacob,
  Om man vill lära sig lite näringslära på hobbynivå är det “Till matens försvar” du rekommenderar då?
  Alltså om man vill lära sig om enzymer, vitaminer, mineraler aminosyoror, insulin och metabolism och sånt som finns och händer i kroppen.

  1. Hallå David!
   Du hittar ingenting av den typen i “Till matens försvar”. Vill du lära dig sådana saker får du köpa en fackbok inom näringsfysiologi/biokemi.

 12. Har precis läst klart Pollans bok. Den blandade och gav men var överlag bra. Jag hittade en bra recension/sammanfattning av boken:
  http://www.svd.se/romantiserad-bild-av-naturlig-mat

  Det är ju ingen ny bok längre men allt man läser måste ju inte vara så nytt 🙂 När jag googlade såg jag för övrigt att det tydligen ska göras en dokumentär som speglar innehållet i boken.

 13. Jag har precis läst ut en mycket intressant bok som heter Matmyten av Tim Spector, det skulle vara intressant att höra om någon läst den och har några synpunkter. Den handlar om mikrobers inflytande på vikt och hälsa. Jag själv tyckte den var fascinerande och tror att Spector är något på spåren.

 14. Hej. Har du några bra böcker som hanterar människans tänkande? typ Logical fallacies o critical thinking generellt? Även vetenskapsteori/hur vetenskap fungerar ganska detaljerat hade vart uppskattat.

 15. Hej!
  Tack för bra podcasts och sida!
  Jag har lyssnat på Tom Venuto “Burn the fat feed the muscle” och undrar vad du tycker om den?

 16. Hej!
  Jag har börjat leta efter lite böcker om lite “djupare ” näringslära, både om vardagsmat och dess innehåll men även för vad som behövs när man tränar och lägger upp kostschema.
  Då det är väldigt svårt att hitta någon man litar på på nätet, då alla säger att sin är den bästa. har du några bra förslag?
  Den bästa jag lyckas hitta var Anki Sundin “näringslära för personliga tränare och kostrådgivare”, men vet inte riktigt.

  Har redan läst din bok om skräpmat och även lyssnat på flertalet av dina poddar på Tyngre och litar på ditt omdöme.

  Tacksam för hjälp! 🙂

 17. Längesen denna listan är uppdaterad?
  Letade efter en bra bok om tarmbiota.
  Som jag vet ni pratat om i någon av era poddar..

  Tacksam för svar och uppdatering av listan 😂

 18. Harald: Magsmart av David Jonsson nämns ofta som en bra bok om tarmbiotan. Har haft David som föreläsarte och upplever honom som kunnig inom området.

 19. Vad är ditt intryck av “Hormonsmart mat och effektiv träning

  av Martina Johansson”? något att hänga i skogen eller i gymmet?

  Mvh

 20. Hejsan!
  Vad tycker du om Olga Rönnbergs bok “Starka former – mage & rumpa”? Kan det vara en bra bok för mig som har tränat sedan ca 5 månader tillbaka och vill ha en fin beach body? Har letat ett tag nu och Olgas bok verkar var mycket omtyckt men jag vet inte om jag ska köpa den… Eller är det någon annan bok/sida som är bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *