Vad är en normal portion?

Jag delade det här videoklippet på facebook igår men tänkte att jag delar det här med då den här typen av klipp borde få så stor spridning de bara kan. Det här är ett väldigt roligt klipp så om du tittar på jobb och chefen inte gillar att du nöjessurfar så stäng dörren till kontoret eller vänta med att titta för det finns en risk att du kanske börjar skratta lite smått för dig själv 🙂

Förutom underhållningen så finns där också ett viktigt budskap, en del kunskap bra att känna till och en sak att glädjas över från den här videon.

Lita inte på företagens information

Det seriösa budskapet är att du inte kan ta information som livsmedelsföretag sätter på sina förpackningar som inte är lagstyrda på allvar. Det innebär att förutom innehållsförteckning och näringsvärdetabellen så är allt det andra allt som oftast bara information till för att vilseleda. Ett bra citat att ha i tankarna här är:

Om en förpackning försöker övertyga dig om att det som finns i den är nyttigt så är det troligen inte det

Trots att det i Sverige inte är nödvändigt att skriva ut kalorier per portion eller servering så är det ändå många företag som gör detta. Deras motivering brukar vara för att de frivilligt vill ge konsumenten mer information men mycket mer troligt är att de har undersökt det och funnit att informationen istället gör så att folk köper mer av produkten eller får intrycket att produkten ”ändå inte är så dålig”.

Vi vet inte vad som är en normal portion

Det viktigaste som jag tycker att det här lilla klippet lyfter fram är att vi människor inte har någon som helst aning om vad som är en normal portion. Vi äter i princip det som serveras vilket är orsaken till att portionernas storlek har ökat och ökat de senaste 50 åren. Företagen har nämligen kommit på att de allra flesta köper ”normalstorlek” eller ”mellan” oavsett hur stor den portionen faktiskt är. Det här har jag skrivit lite om i ett inlägg på träningslära, Stora förpackningar, stora portioner och ökat kaloriintag, och jag skriver också väldigt ingående om det i Skitmat.

Var glad för att vi använder oss av kcal/100 gram

Det du ska vara glad över är att vi i Sverige ska vara väldigt glada för att vi får vår information per 100g och inte enligt portionsstorlek. Det är verkligen helt värdelöst att bara ange det i portionsstorlek, vilket videoklippet visar väldigt tydligt.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

5 svar på “Vad är en normal portion?”
  1. Egentligen tycker jag att man hellre skulle tala om en lagom portion. Det är också skillnad på en portion som skall vara huvudmålet på dagen och övriga måltider.
    Vad som är lagom styrs sedan av en rad faktorer som t ex hur stor man är, hur stor muskelmassa man har, hur mycket man rört sig sedan man åt senast osv.
    Hur länge man står sig på en viss mängd kcal beror i sin tur också på hur snabbt maten bryts ned och kommer ut som energi i blodet.

  2. Ska dock poängteras att produkter med näringsvärde per portion också anger hur måbga portioner som varan inehåller. Även om det ofta blir skrattretande siffror som att en påse chips ska motsvara x antal portioner när man vet att hela påsen är en portion för många.

  3. Håller inte alls med om att portionsstorlekarna har ökat utan tvärtom. Kolla pastapaketen så är en portion idag mindre än för några år sen. Färdigrätterna och matkassens portioner är ju rena bebisportionerna. Har aldrig i mitt liv sett en portion på nån förpackning som varit stor. GB har också minskat sina glassar o menar att det är i syfte att minska kalorierna och sockerintaget men detta handlar väl bara om att dom tjänar på att sälja miniglassar till samma höga priser som innan.

  4. […] Problemet är ju bara att du inte kan se med blotta ögat hur mycket du äter av dessa. Helt plötsligt lämnas människor i en situation där de förväntas läsa baksidan på alla förpackningar och göra en egen analys av innehållet. I USA är det ju ännu mer absurt än här i Sverige till exempel då de anger innehållet i förhållande till en helt godtycklig portionsstorlek. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *