Stretching är ett ämne som jag och Nicklas har tillägnat ett helt kapitel i vår bok men som vi för övrigt har varit lite sparsamma med att skriva om här på Traningslara.se. För några dagar sen fick jag dock en fråga på twitter kring just stretching. En av mina följare hade observerat att det tydligen är många spelare i HV71 (ishockeylag) som stretchade ljumskar och gluteus (rumpmusklerna) innan matchen.

Nu vet jag inte någonting om förutsättningarna eller situationen i HV71 och jag vet inte ens om deras stretching var statisk så vi ska inte fokusera särskilt mycket på det men det blev i alla fall en liten inspiration för mig att skriva ett inlägg kring en studie som publicerades för några veckor sen kring just statisk stretching och dess effekter (1). Denna studie tycker jag är långt mycket mer intressant än det mesta annat som är publicerat kring stretching sen tidigare då den undersökt effekten på lite längre sikt av stretching.

Fast innan vi går lite djupare in på den studien så tar vi en väldigt kort genomgång av forskningsområdet på de mer akuta effekterna av stretching.

Stretching innan aktivitet är oftast en dålig idé!

Rubriken summerar egentligen hela forskningsläget. Det finns idag en väldig massa forskning som visar att statisk stretching före fysisk aktivitet försämrar din prestationsförmåga (2, 3, 4, 5, 6). Alla referenserna här är till så kallade reviews eller meta-analyser från de senaste tre åren. Så det är alltså ett väldigt övergripande konsensus kring det här.

Allt är inte negativt när det gäller statisk stretching utan det finns några eventuella positiva effekter också. Samtidigt är de negativa effekterna man ser ofta väldigt överdrivna och det kommer alltså inte ha någon praktisk jättestor skillnad. Hur lång tid du utför den statiska stretchingen påverkar också resultatet ganska markant.

Hur lång tid innan du vill prestera som du inte ska utföra statisk stretching finns det inget tydligt svar på. Några studier har visat att det räcker med att du utför ~10 minuters idrottsspecifika rörelser efter stretchingen innan tester för att effekten ska försvinna (7) medan andra studier visat att effekten kan sitta i hela 24 timmar (9).

Men överlag är det ändå klart bevisat att om du vill prestera på bästa sätt så ska du undvika statisk stretching innan. Dynamisk stretching där du mer kontrollerat rör lederna i deras fulla rörelseomfång och drar ut musklerna har inte visat sig ha den här negativa effekten. Det är alltså bara när du går till ett ytterläge och håller kvar i det läget under en typ 30-60 sekunder som effekten blir tydlig.

Den här informationen är ju intressant i sig men något som jag tycker är mycket mer intressant är vad som händer på lång sikt. Nu vet vi alltså att vi generellt sett ska undvika statisk stretching före en aktivitet om vi vill kunna prestera maximalt men det är ju faktiskt inte så ofta som maximal prestation är målet. Ofta är det ”bara” träning och då kanske eventuella fördelar av upprätthållen rörlighet överväger den lilla negativa effekten av att du kanske inte kan prestera på absolut maxnivå om du skulle få för dig att testa detta på träning. Och det är här som den nya studien kommer in i bilden. För i den har man nämligen undersökt effekten av statisk stretching före och under styrketräning för att se om det har någon effekt på träningsresultaten efter några veckor.

Statisk stretching och styrketräning i 10 veckor

Upplägget på studien var ganska enkelt. 30 deltagare delades in i 3 olika grupper.

 1. En grupp som utförde all statisk stretching före styrketräningen
 2. En grupp som innan varje övning stretchade just den muskeln som de skulle använda i övningen
 3. En grupp som inte utförde någon statisk stretching

Deltagarna hade minst ett års tidigare erfarenhet av de övningar som användes i studien. Innan studien började tränade de i snitt en timme fyra gånger i veckan. Styrketräningen i sig följde ett väldigt enkelt upplägg där deltagarna utförde 4 set med 8-10 repetitioner per övning. När de kunde utföra alla set med 10 repetitioner höjde man vikten. Det var totalt 8 övningar per träningspass och totalt var det tre träningspass i veckan. Själva stretchingen som deltagarna utförde varade i 30 sekunder och det var endast en omgång per övning.

Statiska stretchövningarna
De statiska stretchövningarna som deltagarna använde sig av i den här studien.

Resultatet – det gick sämre för grupperna som stretchade

Gruppen som inte utförde någon stretching förbättrade sig signifikant i alla övningar medan grupperna som använde statisk stretching antingen före träningspasset eller direkt före en viss övning endast ökade i vissa av övningarna. Här under kan du se förändringen i 8RM för de olika grupperna efter 10 veckors styrketräning.

Statisk stretching och styrketräning
Resultatet för de tre olika grupperna när det gäller styrka i fyra olika övningar. Grupperna som utförde statisk stretching före eller under träningen fick sämre resultat än de som inte stretchade alls.

Det som också är intressant att notera är att gruppen som stretchade direkt före varje övning verkar tendera att få ännu sämre resultat än gruppen som stretchade alla muskler direkt före passet. De här resultaten är ju långt ifrån signifikanta men det är ju inte svårt att tänka sig att stretchingen precis före haft en lite större negativ inverkan på träningen än stretching före passet. Den negativa effekt som finns från statisk stretching på styrka är nämligen främst en akut effekt, något som bara håller i sig en kortare stund. Den här studien visar ju dock att det troligen är längre än bara några minuter. För annars hade ju gruppen som stretchat före träningen inte fått en så tydlig effekt som det ändå verkar vara.

Förutom att mäta förändring i styrka mätte man i den här studien också ett hormon kallat IGF-1. IGF-1 är ett hormon som överlag fungerar anabolt och även om dess betydelse när det gäller styrketräning är oklar så verkar i alla fall de flesta vara överens om att mer IGF-1 i alla fall är positivt för muskeltillväxt. Resultatet i den här studien blev att IGF-1 endast ökade signifikant i gruppen som inte genomförde någon stretching.

Summering och mina egna tankar

Det är lätt att man tar resultat av den här typen och totalt misstolkar dess betydelse. Som jag ser det har man mest testat om den tillfälliga minskningen i styrka som sker efter du genomfört statisk stretching kan få en inverkan på din träning och därmed dina träningsresultat över längre tid. Svaret på det blev testet blev ja. Statisk stretching kan försämra dina träningsresultat om du lägger in det på fel sätt i din träning.

Detta innebär emellertid inte att statisk stretching per default är dåligt. Det finns faktiskt studier som har visat att statisk stretching dagen efter ett styrketräningspass, alltså på en ”vilodag”, kan förbättra träningsresultaten jämfört med att inte utföra någon stretching alls (8).

När det gäller skillnaden i hormoner mellan grupperna i den här studien så tycker jag inte man ska hänga upp sig på det överhuvudtaget. Tyvärr är det ett väldigt fokus inom framför allt styrketräning och fitness på olika hormoner och om de är anabola eller inte. Det man då helt glömmer bort att det inom styrketräning och fitness inte är några större problem att mäta faktiska förändringar i muskelmassa och fettmassa på bara några veckor eller månader.

Du behöver alltså inte hålla på att spekulera kring om en ökning av hormon x ger en ökad hypertrofi i längden. För du kan helt enkelt testa det. Och det som i slutändan då blir intressant är vilken form av träning som har gett vilken form av förändring i styrka, hypertrofi eller fettmassa.

Den här typen av lite mer långdragna slutsatser där man tolkar värden av en markör är något som du mer behöver lägga lite fokus på när vi pratar om förändring på mycket längre sikt. Om vi till exempel vill veta vilken form av kost som är bäst för att leva länge så kommer du till exempel få vänta för evigt tills det kommer en studie där man faktiskt testar den effekten rakt av. Så i dessa situationer är olika markörer och påverkan på till exempel olika hormon det som finns att använda för att dra en utbildad gissning. Det och djurstudier då.

Men vid styrketräning kan vi i princip alltid ignorera den biten. Hormonerna kan möjligen användas som markörer för överträning eller för att styra belastningen men då kräver det upprepade mätningar och det behöver vara på individnivå. Så det är reserverat för idrottare på en hög nivå, i alla fall för tillfället.

Men för att återgå till själva huvudtemat i den här artikeln, statisk stretching och styrketräning, så tycker jag att det hela för närvarande går att summera med några enkla påståenden.

 • Utför inte statisk stretching innan du ska göra något som kräver explosivitet, styrka, spänst eller lagring av energi i dina senor. Det här innefattar i princip all form av idrott.
 • Utför inte statiskt stretching innan eller under tiden som du styrketränar
 • Det finns inget som säger att statisk stretching efter träningen har någon negativ effekt. Det är faktiskt så att de få studier som finns har visat på en positiv effekt.

Sen finns där ju också en fråga om sunt förnuft i det hela. Om du behöver stretcha innan träning eller tävling för att du ska kunna genomföra din idrott med bra teknik eller smärtfritt så ska du givetvis fortsätta med din stretching. Jag hade personligen undersökt om det finns någon form av mer dynamisk stretching eller rörelseövningar som kanske har samma effekt men om jag inte hade funnit någon så hade jag fortsatt med min stretching.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

40 svar på “Statisk stretching före eller under tiden du styrketränar”
 1. Hur förändrades deltagarnas rörlighet under studierna? Man stretchar väl för rörlighetens skull?

 2. Intressant! Under min tid som landslagsman i svenska karate landslaget stretchade jag alltid före/efter träning pga den rörlighet som krävdes. Däremot efter att jag slutade i landslaget slutade jag även med stretching före passen och tog det efter istället. Min explosivitet/styrka/snabbhet etc har ökat markant sen jag slutade och då tränar jag mindre nu. Är ”bättre” fysiologiskt tränad idag än vad jag var då, många faktorer som spelar in. Men stretchingen före pass kanske hade en så pass negativ effekt? Tränade mer spänst då än vad jag gör idag men hoppar 10 cm längre idag 🙂 en fråga: Jag hörde att det är dåligt att ”gunga” fram och tillbaka om man stretchar för att det får en negativ effekt på ledbanden som kan leda till att man ”stukar foten lättare” om du förstår hur jag menar. Alltså bättre att stretcha statiskt (mer skonsamt för lederna?) har inte läst på rent vetenskapligt, bara något jag hörde i svängarna så att säga.

 3. Jag vill minnas (och jag minns emellanåt helt fel) att du i en diskussion (Funbeat?) för några år sedan, hänvisade till en studie som visade att en kort, grenspecifik uppvärmning, efter stretchingen, tog bort den antiexplosiva effekten av denna.
  Hur är det med det? Är jag helt ute på åkern och cyklar? *kliar sig i huvudet*

 4. Om man behöver stretcha före ett böjpass hur tycker du då man skall göra? Jag måste i princip stretcha en del för att nå maxdjup.

 5. Har du kommit över någon studie på PNF stretching? (Proprioceptive neuromuscular facilitation). Jag älskar det sättet att stretcha och de flesta sjukgymnasterna vi har här på skolan stretchar ut atleterna på det viset. Min egna erfarenhet med PNF är att det är ett väldigt snabbt och smidigt sätt att öka rörligheten samt undvika de negativa effekterna av statisk stretching. Nackdelen med PNF är att det inte är lika lätt att utföra på egen hand.

 6. Roger Granqvist: en fråga: Jag hörde att det är dåligt att ”gunga” fram och tillbaka om man stretchar för att det får en negativ effekt på ledbanden som kan leda till att man ”stukar foten lättare” om du förstår hur jag menar. Alltså bättre att stretcha statiskt (mer skonsamt för lederna?) har inte läst på rent vetenskapligt, bara något jag hörde i svängarna så att säga.

  Tänket kring stretching där du verkligen arbetar med att bli rörligare för stunden är just att de troligen gör att dina reflexer som normalt skyddar muskler och senor när du kommer ut i ytterläge blir lite ”uttröttade”. Detta innebär då att detta skydd är försämrat en tid där efter vilket gör att du då, i alla fall teoretiskt, har ett sämre försvar mot till exempel situationer där du riskerar att stuka foten.
  När det gäller en direkt effekt på ledbanden så händer bara det om du töjer på ledbanden. Och då kvittar det nog hur du går tillväga. Töjer du på dem så de blir uttänjda så ökar din ledlaxitet (mindre stabilitet) och då ökar troligen risken för skada med.

 7. David N.:
  Jag vill minnas (och jag minns emellanåt helt fel) att du i en diskussion (Funbeat?) för några år sedan, hänvisade till en studie som visade att en kort, grenspecifik uppvärmning, efter stretchingen, tog bort den antiexplosiva effekten av denna.
  Hur är det med det? Är jag helt ute på åkern och cyklar? *kliar sig i huvudet*

  Du minns helt rätt David. Det är referens nr 7 här ovanför som du minns. Fast resultaten i studier efter det har som sagt varit lite blandade. Att deltagarna fick sämre resultat i alla övningar när de utförde stretchingen i början tyder ju på att effekten suttit i hela passet.

 8. Ola:
  Om man behöver stretcha före ett böjpass hur tycker du då man skall göra? Jag måste i princip stretcha en del för att nå maxdjup.

  Det är ju precis det jag tar upp i sista stycket 🙂

 9. Leonard Rooney: Har du kommit över någon studie på PNF stretching? (Proprioceptive neuromuscular facilitation).

  PNF är bättre än statisk stretching verkar det som. När det gäller akuta förändring i prestation är jag dock osäker på hur det ligger till. Men annars ökar ju ofta rörligheten mer med PNF och du utvecklar ju dessutom lite styrka i ytterlägena samtidigt.

 10. Jag är rätt stel i vaderna (har inte kört knäböj speciellt länge) men för min del räcker det med uppvärmningsböj där jag succesivt ökar vikten till min ”riktiga” vikt. Det kanske inte räcker för dig?

 11. Hur ser du på dynamiskt stretch? Precis som du är inne på och några andra här ovanför så krävs det ibland stretch för att överhuvudtaget kunna utföra övningar med bra teknik. Ofta brukar ju uppvärmningsset hjälpa, så det kan ju absolut vara ett bra alternativ. Finns det några studier på hur dynamsik stretch påverkar prestation och styrkeutveckling? Jag har märkt att t.ex. när mina kunder är stela i hamstrings så hjälper det att köra raka marklyft innan de kör sina knäböj. Är det ett ”dumt” tänk att köra så?

 12. Om man läser studien under länk ”8” står det ju inte att de genomförde stretchingen direkt efter träningen. Det står att de genomförde 2 st stretchingpass 2ggr i veckan under den åttaveckorsperiod som studien pågick. Det framgår inte exakt när de utförde stretchingen? De kan lika gärna haft stretchingpassen på vilodagarna, vad vi vet… Eller det kanske framgår i den fulla texten?

 13. Emilia Williamsson: Finns det några studier på hur dynamsik stretch påverkar prestation och styrkeutveckling?

  Det finns massor av studier på dynamisk stretching. I studierna där man tittar på statisk stretching har man nästan alltid med en grupp som utför dynamisk stretching. Antingen som kontrollgrupp eller som ytterligare intervention. Dynamisk stretching påverkar inte prestationen negativt, snarare positivt.

 14. Thom:
  Om man läser studien under länk ”8? står det ju inte att de genomförde stretchingen direkt efter träningen. Det står att de genomförde 2 st stretchingpass 2ggr i veckan under den åttaveckorsperiod som studien pågick. Det framgår inte exakt när de utförde stretchingen? De kan lika gärna haft stretchingpassen på vilodagarna, vad vi vet… Eller det kanske framgår i den fulla texten?

  Stretchingen utfördes dagen efter träningspassen. Jag var otydlig i min text där. Ska lägga till det.

 15. Tjena!
  Har du läst några studier där man tittat på effekten av statisk stretching på antagonisten innan styrketräning?

 16. Härligt att kunna inspirera andra och speciellt dig. Fin uppföljning, man får känslan i alla fall många sätt som man tränar på är en blandning av kunskap och kunskap som blivit förvrängd eller fel analyserad med tiden. Den berömda viskleken.
  Du har inspirerat mig att vara mycket mer kritisk till studier som publicera.

 17. Tjena. Som yngre tonåring lärde man sig av fotbollstränarna att alltid stretcha efter uppvärmningen, och efter träningen för den delen med. Men inte för att det skulle få någon förbättra fysiologisk effekt, utan att det var ett sätt att undvika skador under träningen.
  Jag ser att du inte tog upp stretchings förhållande till skador. Är det bara en myt? Eller var det bara mina fotbollstränare hade hittat på?

 18. Hallå Allan!
  Det är långt ifrån bevisat i alla fall. Teoretiskt kan stretching påverka skaderisken både positivt och negativt. Att det rekommenderas till alla förr berodde nog mest på att man på 60-70 talet framför allt men även årtiondet efter var väldigt villiga med att ge rekommendationer baserade på minst sagt osäker forskning. Sen när saker väl har spridits så ligger det kvar väldigt väldigt länge som ”sanningar” hos gemene man.

 19. Vad skulle du säga om det här FST-7 (fascia stretch training) då Jacob? Kan det finnas någon poäng med det?
  För om jag har förstått det rätt så innebär det att man typ varierar stretch och isometriska muskelkontraktioner under setvilan och det verkar ju blivit rätt så populärt i och med att Jay Cutler och Phil Heath kör/kört med det. Syftet är då att man ska få in så mycket blod som möjligt i musklerna och stretcha muskelfascian till att bli större, men kommer jag ihåg rätt från några tidigare artiklar här på träningslära så verkar det primärt vara syrebrist som stimulerar muskeltillväxt (vad blir då poängen med att försöka få in blod i muskeln?) och med tanke på den här artikeln så verkar det ju inte så lovande.
  För övrigt en grym sajt och jag klickar på den där Play-knappen så frekvent jag kan.

 20. Jens: Vad skulle du säga om det här FST-7 (fascia stretch training) då Jacob? Kan det finnas någon poäng med det?

  Jag skrev om FST-7 i BODY för något nummer sen. Att stretcha faschia är ingenting du kan göra i princip. Sen kan FST-7 mycket väl fungera ändå eftersom det leder till en stor metabol stress.

 21. Jacob: Vad skulle du rekommendera att göra precis innan man sätter igång med styrketräning? Är det det gamla konceptet med att värma upp på något band innan man kör, det bästa? Eller är det dynamisk stretching och vart kan man läsa om det ifall man vill börja med det?

 22. Om du är varm i kroppen räcker det oftast med att göra lite lättare repetitioner med lätta vikter. Personligen kör jag med en stång på 10-20 kg där jag kör knäböj, utfall, press, rodd, ryck knäböj, good morning och sen lite armhävningar. Brukar räcka för mig. Sen stegrar jag vikten lite mer långsamt i de två första övningarna som brukar vara ryck och stöt.
  Om du är lite kall i kroppen tycker jag det är bra med lite cykling eller lite löpning i 10 minuter så kroppen blir lite varmare.
  Stretchingen gör jag om det behövs för det jag ska utföra. Då är det dynamisk stretching inför som gäller. Om dynamisk stretching borde du kunna hitta en väldig massa via google. Folk älskar att visa och berätta om övningar och nu när du har ditt kontext där du eventuellt kan ha nytta av den typen av övning så är det bara att välja någon som passar dig 🙂

 23. Jacob Gudiol:
  Om du är varm i kroppen räcker det oftast med att göra lite lättare repetitioner med lätta vikter. Personligen kör jag med en stång på 10-20 kg där jag kör knäböj, utfall, press, rodd, ryck knäböj, good morning och sen lite armhävningar. Brukar räcka för mig. Sen stegrar jag vikten lite mer långsamt i de två första övningarna som brukar vara ryck och stöt.
  Om du är lite kall i kroppen tycker jag det är bra med lite cykling eller lite löpning i 10 minuter så kroppen blir lite varmare.
  Stretchingen gör jag om det behövs för det jag ska utföra. Då är det dynamisk stretching inför som gäller. Om dynamisk stretching borde du kunna hitta en väldig massa via google. Folk älskar att visa och berätta om övningar och nu när du har ditt kontext där du eventuellt kan ha nytta av den typen av övning så är det bara att välja någon som passar dig

  Tack för svaret! Väldigt bra tips 🙂

 24. Jacob Gudiol: PNF är bättre än statisk stretching verkar det som. När det gäller akuta förändring i prestation är jag dock osäker på hur det ligger till. Men annars ökar ju ofta rörligheten mer med PNF och du utvecklar ju dessutom lite styrka i ytterlägena samtidigt.

  Helt klart är PNF i många fall effektivare än vanlig stretching. Fördelen med PNF (rätt gjord) är att du lurar Golgi senorgan och får på så vis en mer avslappnad muskel. En avslappnad muskel är enklare att töja ut än en anspänd muskel. När man som terapeut använder PNF i behandling blir resultatet ofta bättre än om man gör PNF på sig själv. Många muskler är svåra att hitta rätt läge på. Hamstring är dock en klockren muskel där man kan få riktigt bra resultat på egen hand, likaså de dorsala och palmara underarmsmusklerna. PNF-tekniken har ju ganska många år på nacken nu, den utvecklades redan under 1950-talet av neurofysiologen och läkaren Herman Kabat och sjukgymnasten Margaret Knott.

 25. Jag e 166 cm och väger 95kg. Helt nyligen började kag träna hårt med en hård diet för att gå ner i vikt. Jag har en personlig tränare som hjälper mig med detta. Idag har vi en vilo dag annars så tränar vi varanan dag motion o varan styrketräning.
  Jag har som ung dansat o lärt mig då några stretch övningar, de enda stretch jag känner till.
  Min pt tycker inte att jag ska stretcha före eller efter träning för att då förlorar musceln resultatet av träningen, men jag vill inte ha stora muscler. Jag vill ha långa osynliga muscler. Samtidigt har jag så ont i kroppen att jag inte kan gå.
  Hur funkar detta med stretchning??
  Kommer jag bli klumpig av muscler om jag inte stretchar. ?
  /Christine

 26. Jag har märkt att min rörlighet kan spela in i min teknik är jag lyfter. Mitt problem är dock att jag har sjukt dålig koll på dynamisk rörlighetsträning och undrar om du har någon resurs du kan tipsa mig om som kan öka min kunskap och även har praktiska tips för hur man ska gå till väga.

 27. Fråga:
  Hur är det med statisk stretching direkt efter passet? (ber om ursäkt ifall jag missade det i texten, eller i någon av de följande kommentarerna)
  /VKF

 28. ”Inget svar, så ofint” tänkte jag. Så läste jag artikeln igen.
  ”Det finns inget som säger att statisk stretching efter träningen har någon negativ effekt. Det är faktiskt så att de få studier som finns har visat på en positiv effekt.”
  Antar att det även innebär direkt efter ett pass. Tack för en bra sida.

 29. Hej. Angående stretcha efter styrketräning så har min idrottslärare sagt att man blir starkare av det? Jag har googlat men inte hittat någon vettig studie om det. Så min fråga är om det stämmer?

 30. När jag tränade på 70-talet började jag tillämpa ”mjuk” statisk stretching. Jag upplevde att när jag glömde stretcha fick jag mer träningsvärk och ökad stelhet nästa pass.
  Jag hade också problem med stela fotleder vilket minskade min förmåga till djupa sitt i tyngdlyftningssporten. Jag köpte en gigantisk papperskorg som jag fyllde med ”hetare vatten än jag stod ut med” och pressade ned mig så djupt det gick under några minuter. Detta tillämpade jag under x antal veckor/månader. Syfte att öka min smidighet i denna del. Jag har inga mätvärden, men jag upplevde att rörligheten ökade. Finns det några undersökningar på stretchings inverkan på rörlighet?

 31. Hallå Stefan!
  Det finns massor av studier på stretching och rörlighet. Och du blir rörligare av stretching, ingen tvekan om det.

 32. Hejsan!
  Tack för en väldigt intressant tråd.
  Vad gäller prestation verkar frågan vara någorlunda utredd, men när det kommer till skaderisk har jag en del frågor.
  Det verkar som om stretching ger ökad rörlighet om den utförs kontinuerligt. Jag har också läst mig till att musklerna inte blir längre utan att man blir bara mer smärttålig. Det borde leda till att man belastar muskler och leder hårdare utan någon egentlig förbättrad funktion. I mina öron låter det som en katastrof ur skadesynpunkt. Har jag missuppfattat något?
  Jag har också läst att effekten av stretching är kortvarig. Hur kan man då på sikt förbättra rörligheten?
  Vissa menar att stretching är nödvändigt för att bibehålla rörligheten efter styrketräning, medan andra menar att om man tränar i hela rörelseomfånget förbättras snarare rörligheten.
  Om ökad rörlighet leder till sämre stabilitet och ökad skaderisk, är ökad rörlighet ens eftersträvansvärt i normalfallet?
  Är ökad rörlighet endast nyttigt för att få förbättrad belastning för att till exempel minska risken för diskbrock?

 33. Vad menas med ”statisk” stretching. Hej jag är en kille som 13 år jag undrar om det är viktigt att stretcha efter passet. Jag går i fotboll och hockey och vi kör 5 träningar i veckan ska jag stretcha efter varje pass eller variera. Kommer jag tappa min explosivitet om jag stretchar innan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *