Jag vet att trenden med att alla ska träna barfota numera verkar ha lagt sig ganska ordentligt. För fyra-fem år sen verkade det som att ”alla” som sysslade med ”funktionell träning” skulle träna barfota eller i ett par vibram fivefingers medan det numera faktiskt verkar ha svängt en del mot att väldigt många börjat använda skor med klack vilket hjälper till med rörligheten i knäböj och framför allt när man har saker ovanför huvudet i knäböj.
Men trenden är inte helt borta och det finns ju fortfarande många olika typer av skor som marknadsförs som ”minimalistiska” eller som anspelar väldigt mycket på ”naturligt” och liknande.
I det här inlägget tänkte jag väldigt kort gå igenom en nyligen publicerad studie som tittat på löpning med olika typer av minimalistiska skor jämfört med löpning barfota hos personer som normalt löpt med ”vanliga” löparskor. Det här är alltså en studie som dels undersökt den direkt effekten av att byta typen av sko och dels skillnaden i löpteknik med olika typer av minimalistiska skor.

J Sports Sci. 2014 Dec 20:1-9.
Acute effect of different minimalist shoes on foot strike pattern and kinematics in rearfoot strikers during running.
Squadrone R(1), Rodano R, Hamill J, Preatoni E.
Despite the growing interest in minimalist shoes, no studies have compared the efficacy of different types of minimalist shoe models in reproducing barefoot running patterns and in eliciting biomechanical changes that make them differ from standard cushioned running shoes. The aim of this study was to investigate the acute effects of different footwear models, marketed as ”minimalist” by their manufacturer, on running biomechanics. Six running shoes marketed as barefoot/minimalist models, a standard cushioned shoe and the barefoot condition were tested. Foot-/shoe-ground pressure and three-dimensional lower limb kinematics were measured in experienced rearfoot strike runners while they were running at 3.33 m · s(-1) on an instrumented treadmill. Physical and mechanical characteristics of shoes (mass, heel and forefoot sole thickness, shock absorption and flexibility) were measured with laboratory tests. There were significant changes in foot strike pattern (described by the strike index and foot contact angle) and spatio-temporal stride characteristics, whereas only some among the other selected kinematic parameters (i.e. knee angles and hip vertical displacement) changed accordingly. Different types of minimalist footwear models induced different changes. It appears that minimalist footwear with lower heel heights and minimal shock absorption is more effective in replicating barefoot running.

Resultatet i den här studien är inte direkt revolutionerande. Ju mer en sko skiljer sig från verkligen barfota desto mer förändrades löptekniken mot den som användes vid barfotalöpning. Totalt testades 16 olika parametrar vid löpningen så som fotvinkel vid fotisättning, steglängd, stegfrekvens, kontakttid, knävinkel vid fotisättning, rörelseutslag i knät under tiden som benet är i marken, hur mycket höften rör sig upp och ner och en rad andra saker. Här under kan du se resultatet.

Mängden variabler relaterat till löpteknik som är de samma vid löpning med minimalistiska skor som barfota
Mängden variabler relaterat till löpteknik som är de samma vid löpning med minimalistiska skor som barfota

De bästa skorna att efterlikna barfotalöpning var alltså Vibram FiveFingers Seeya, Inov8 bare-X 200 samt New Balance MR00GB. Det ska ju dock sägas att den här indelningen bara handlar om statistiskt signifikant eller inte. En viss typ av skillnad kan ju vara viktigare än någon annan.
Sen samtidigt säger ju inte den här tabellen någonting ändå då vi inte vet om barfota är bättre på något sätt. Så informationen berättar i princip bara att där är skillnad mellan skor och ju mer skorna har en upphöjning i hälen eller dämpar desto mer verkar de skilja sig från att springa barfota. Ett resonemang som jag tror att de flesta hade accepterat som väldigt troligt även utan bevis 🙂

 Summering

Trenden som för bara några år sen påstods skulle revolutionera hela löpvärlden och samtidigt minimera (eller helt eliminera) antalet skador har numera nästan dött ut. Samtidigt är det fortfarande så att många studier kring barfotalöpning och fotisättning fortsätter att publiceras på området då det kan ta månader att genomföra en studie, lika lång tid att skriva ihop en artikel om det och sen ibland ännu längre tid innan studien är publicerad.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

5 svar på “Skillnaden mellan olika minimalistiska skor”
 1. Är inte detta väldigt individuellt? Jag upplever att det är skönare med minimalistiska skor och det går även fortare. Äger ett par vibram som jag gillar men springer oftast i mina saucony virrata (0mm drop). Annars springer jag gärna i lätta skor med lite drop, kinvara och asics pirhana är andra skor jag äger.
  Har tidigare i livet provet skor med mer dämpning och har ofta fått ont i knä, vad, rygg men aldrig varit med om smärta när jag sprungit med mina vibram tex. Min bror och pappa upplever samma sak.
  Sen finns det självklart människor som upplever motsatsen och behöver mer dämpning, så har jag förstått det när jag pratat med andra som springer.
  Så jag tror det skiljer sig från person till person. Är jag ute och cyklar eller?

 2. Det här inlägget handlar inte om vilka skor som är bäst eller vad som passar folk bäst. Det handlar om hur olika skor som marknadsförs som minimalistiska verkligen efterliknar att springa barfota.
  Men visst kommer sannolikt olika personer har olika problem med olika typer av skor.

 3. Vore mer intressant att ha en baseline på korrelationen mellan barfota – barfota jämfört med barfota – skor, gissar att vi inte får se några R2-värden över 0.95 på den första vilket skulle påvisa att de där staplarna egentligen inte säger det artikeln påstår att de säger.

 4. Trend och trend.
  De som köpte svindyra sockiplast var ju samma personer som köpte löpskor för 2-3000 innan, och de köper ju alltid det som marknadsförs oavsett vad det är. Om det fördes en marknadsföring om att köpa tallkottar för 1000 kronor styck så skulle ju samma personer köpa dem, och tallkottarna skulle ”trenda”. De skulle sitta och jämföra olika tallkottar och bråka om vilket märke som var ”bäst”. Men efterhand så skulle fler företag börja sälja tallkottar och sänka priserna, därför skulle trendnissarna snart lockas att köpa grankottar istället i en ny marknadsföringskampanj.
  Jag gissar att vi som alltid sprungit i vanliga skor, ”barfotaskor”, är fler än trendnissarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *