Det svenska Riksidrottsförbundet (RF) kom för en kort tid sedan ut med en ny policy rörande kost vilken riktar sig till alla utövare, tränare och andra som har koppling till idrotten. Hela kostpolicyn från RF går att ladda ner på nätet för den som är intresserad (Riksidrottsförbundets kostpolicy). Publikationen i fråga tar inte upp något specifikt kring fördelning av makronutrienter eller hur mycket kalorier som man bör få i sig eller liknande utan den tar snarare upp mer omfattande frågor så som:

 • Utbildning av idrottare
 • Ledare och föräldrar
 • Möjligheterna till att köpa bra mat under turneringar och cuper
 • Svåra sponsorfrågor (oftast är det företagen som säljer ”skit” som har pengar och är villiga att sponsra)
 • Ätstörningar
 • Kosttillskott

Hela policyn finns som sagt att tillgå fritt i länken ovan, både Jacob och Nicklas anser den vara bra i sin helhet, och vi tänker endast kommentera en av punkterna i detta inlägg, nämligen tillskott. I policyn kan man bland annat läsa följande:

Idrottsrörelsen avråder generellt idrottare från tillskott, utom efter särskild ordination/rekommendation av expertis.

och

Generellt behöver inte idrottsutövare några tillskott, förutsatt att de äter allsidigt. Endast i undantagsfall såsom vid allergier, sjukdomar, resor, extrem tränings- eller tävlingsbelastning, kan kosten behöva kompletteras och då alltid i samråd med specialister som exempelvis läkare, nutritionist eller dietist.

Klassiskt utbud av ”mat” på ungdomscuper. RF vill nu bli av med detta

Råd eller ”varning”?

Att primärt propagera för en god kosthållning och noggrant påpeka hur viktigt det är med hälsosam mat i tillräckliga mängder för en ung idrottare är såklart korrekt. Där är vi 100% överens med RF. Men i frågan om kosttillskott anser vi att man gör onödigt kritiska uttalande.
Råden om förhållningssättet till kosttillskott känns nästan som mer en varning för tillskott än ett klargörande att kosten bör vara nummer 1. För alla med minsta grundkunskap om idrottsnutrition så är det helt självklart att kosttillskott i form av t.ex. proteinpulver och kolhydratpulver inte på något vis är något konstigt eller magiskt. Proteintillkott är helt enkelt renframställt protein från mjölk, inget konstigare än strösocker eller matolja (som ju också är 100% renframställda kolhydrater respektive fett) och de två senaste ses ju knappast som något suspekt och konstigt. Och vilket är det mest hälsosamma valet

 • En proteinshake med mjölk
 • Ett kexchoklad eller en RisiFrutti (vilket ibland påstås vara ett bra mellanmål av någon obegriplig anledning)?

Extra intag av vitaminer och mineraler är troligtvis inte av stor vikt för den som äter stora mängder av en näringsriktig kost. Samtidigt är det heller inget farligt i sig om man köper en multivitamin utan extrema doseringar. Att ta tillskott som ger dagsbehovet av diverse vitaminer och mineraler är verkligen ingen stor grej och att man skulle behöva göra det under uppsikt av dietist och läkare (vilket vi anser att RF mer eller mindre påstår) är löjligt.
Man nämner även ergogena tillskotten kreatin och koffein vars evidens för effekt vi skrivit om tidigare

För att summera så är det en väldigt bra policy från RF. Men när det gäller tillskott så känns det lite som att man skjuter sig själv i foten genom att mystifiera tillskotten på det här sättet. Man pratar helt enkelt om något som inte alls är särskilt konstigt men framställer det ändå som så. Med lite grundkunskaper vet man ju att detta är överdrifter och därmed förlorar kostpolicyn lite förtroende anser vi (och det tycker vi är synd). Debatten behöver bli mer nyanserad och folk behöver veta att kosttillskott är just tillskott till en bra kost och där uppfyller de ett syfte.

Mer läsning i ämnet:

Det här var en kort redogörelse för vår egen ståndpunkt i frågan. Anki Sundin från Ngruppen har också skrivit ett intressant inlägg kring detta och vi rekommenderar starkt att även hennes bra artikel läses, RF:s nya kostpolicy emot tillskott.

makronutrienter eller hur mycket kalorier som man bör få i sig eller liknande utan den tar snarare upp meromfattande frågor så som:

Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

8 svar på “Riksidrottsförbundets har en ny kostpolicy”
 1. Visst jag håller med er, men kan tänka mig att när någon oinsatt läser detta kommer de vifta bort er åsikt när de ser ”Samarbetspartner: Fairing Sports Nutrition”.

 2. A: Visst jag håller med er, men kan tänka mig att när någon oinsatt läser detta kommer de vifta bort er åsikt när de ser ”Samarbetspartner: Fairing Sports Nutrition”.

  Mycket möjligt. Vi länkar till inlägg där vi har gott om referenser som understödjer det vi säger. Det finns alltid folk som väljer sida utan att titta på fakta och enligt mig är det deras egna förlust. Vi länkar ju även till Anki Sundin som skrivit flera böcker för SISU och som också är medlem i RF:s nätverk för idrottsnutritionsrådgivare.

 3. Bra ämne, sämre skrivet. Se upp med satsradningar och kommatering. Kan låta som en grinig lågstadielärare, men eran text var inte lätt att läsa ens. Underligt, då alla era andra artiklar håller väldigt hög kvalite.

 4. Hej Zacharias!
  Det blir så ibland när man skriver ihop något för fort. Bra att du påpekar det så vi håller oss lite mer på tå 🙂 Jag har skrivit om inlägget lite nu så att det förhoppningsvis är mer lättläst.

 5. Trevligt inlägg! Skönt med uppmaningen att ”se över sponsor- och samarbetsavtal som omfattar osunda produkter” och dom uppmaningar om matalternativ vid idrottsarrangemang.

 6. Zacharias: Bra ämne, sämre skrivet. Se upp med satsradningar och kommatering. Kan låta som en grinig lågstadielärare, men eran text var inte lätt att läsa ens. Underligt, då alla era andra artiklar håller väldigt hög kvalite.

  Jag gillar att du hackar på deras text när du inte kan skriva själv. Det finns inget ord som heter ”eran” det är bara talspråk och man skriver ”er”. Sen använder du ett kommatecken följt av ”men” vilket gör ditt kommatecken helt överflödigt. Jag ser även att du skrev ”kvalite” och inte kvalité men det antar jag att du bara missade.
  Tack för mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *