Jag har fått ett par frågor kring Reeboks nya skor EasyTone som det gjorts en hel del reklam för den senaste tiden och efter att ha tittat på ett par av skorna på InterSport så blev jag nyfiken över om det verkligen finns någon vetenskap bakom de påståenden som görs om skorna. Närmare bestämt att man får extra bra träning av rumpa, lår och vader av att gå i dem jämfört med andra träningsskor.
Själva skon
Till skillnad från MBT skorna som Joel har skrivit omtidigare här på sidan så är Reebok EasyTone inte alls så värst fula. De är rent av snygga om man ser till andra typer av skor som påstår sig ha någon speciell träningsfunktion likt Vibram FiveFingers, Skechers shape-ups, FitFlop, Avimotion, chung shi, Ryn America, Spring Boost, Exer fit osv.
Det som skiljer skon från ”vanliga skor” är att den har en annorlunda typ av sula som Reebok säger är inspirerade av de så kallade BOSU-bollarna. En BOSU-boll är som en halv balansboll som man kan använda sig av vid träning för att öka instabiliteten i träningen.
Det finns en hel del att säga om instabila underlag och träning men det är inget som jag kommer att gå in på i detta inlägg. Här begränsar jag mig vid att framhålla att man i många studier har sett en ökad aktivering i flera muskler när man använder instabila underlag. Hur stor skillnaden blir i aktivering beror på hur ostabil övningen ifråga är för utövaren. T.ex. så har man visat att vältränade personer inte får någon ökad aktivering i flera olika muskler av att göra knäböj på en BOSU-boll jämfört med stabilt underlag (1). Man testade dock inte rumpan (gluteus) eller baksida lår.
Påståendena kring skorna
Det huvudsakliga budskapet från Reebok i deras marknadsföring är att man kan få upp till 28 % högre aktivering i rumpmusklerna, baksida lår och vadmusklerna. Detta påstår man bland annat i reklamfilmen här under. I andra reklamfilmer så nämner man att den ökade aktiveringen i vader och baksida lår endast är upp till 11 % men jag antar att det inte är så viktigt så det behöver nämnas i alla reklamfilmerna. Var kommer då siffrorna 28 % resp. 11 % ifrån?
Enligt en artikel i New York Times så handlar det om en studie som inkluderade endast 5 stycken försökspersoner. Studien var givetvis också sponsrad av Reebok själva och den är aldrig publicerad. Huruvida siffrorna innebär ”upp till” eller är medelvärde tycker jag är lite oklart. På vissa ställen står det endast 28 % mer och på andra upp till 28 % mer. Detta tolkar jag som att det i själva verket handlar den högsta siffran man hittade under studien och på Aftonbladet kan man även läsa en annons där man skriver upp till 28 %.
En annan sak värd att tänka på är att man påstår en ökning med 28 % i aktivering jämfört med vanlig gång. Hur stor är aktiveringen vid vanlig gång då? Räcker det med en ökning med 28 % för att man ska få en träningseffekt? För att veta detta så måste vi veta hur stor aktiveringen är i rumpa, baksida lår och vader vid normal gång i förhållande till den kraft som musklerna normalt kan producera (ofta kallat maximal voluntary contration, eller MVC). Det tog bara någon minut för mig att hitta en studie där man tittat på just detta och resultaten för de muskler vi är intresserade av kan ni se här under i graferna (2)
Graferna visar klart och tydligt att vid normal gång så aktiveras varken rumpan eller baksidan mer än 30 % av maximal kontraktionsstyrka. Om vi tar Reeboks värden på ”upp till” 28 % för rumpan och antar att det maximala värdet är 30 % MVC så blir värdet för aktiveringen i ett par EasyTone maximalt 38 %. Motsvarande siffra för baksida lår är 33 %. Detta är knappast några imponerande siffror men det är ändå en ökning (förutsatt att vi väljer att tro på Reeboks egna siffror) som kanske kan ge en effekt men räkna inte med några fantastiska resultat. Det är dock troligen bättre att utföra en 10 utfall varje dag om man är ute efter starka rumpmuskler.
Man undrar ju dessutom om effekten i ökad aktivering består allt eftersom man vänjer sig vid skorna? Får man bättre balans så upplever man skorna som mindre instabila och aktiveringen kommer troligen att minska. Detta är i alla fall det man ser när idrottare ska göra knäböj på BOSU-bollar eller andra instabila underlag.
———————————————– UPPDATERING 2011-04-05 ———————————————–
Ingen skillnad i energiförbrukning för EasyTone
Nu har det faktiskt gjorts en studie på Reebok EasyTone där man tittat på syreförbrukning och energiförbrukning vid lätt jogging. Studien utfördes av en tjej vid namn Stephanie J. Tepper som en del av hennes examen i ”Master of Science in Clinical Exercise Physiology”. Titeln på studien är ”The Physiological And Subjective Difference Between Walking in Flat Soled Shoes versus fitness shoes”. Denna studie visade på ingen skillnad i varken energiförbrukning, upplevd ansträngning, puls eller syreupptagning mellan Reebok easytone, MBT-skor, Skecher Shape-Ups och vanliga New Balance walking skor.
Övrigt om skon
Gången kommer med alla säkerhet att bli förändrad när man sätter på sig ett par EasyTone och precis som med andra skor som skiljer sig mycket från ”standardskon” så kan detta leda till förbättringar hos vissa som lider av olika typer av överbelastningsskador. Problemet är att ingen vet hur förändringarna blir och när de kan vara en bra idé att införa dem. Som det är nu så kan skorna lika gärna skapa fler problem än de löser.
Om du är intresserad av att prova någon typ av ”funktionell” sko skulle jag säga att ett mycket bättre val är Nike Free.
Summering
Reebok EasyTone är ännu en i mängden av skor som påstår sig tona och träna upp kroppen medan man går. För mig känns det som att det finns mycket kvar att bevisa för alla dessa skor. Det jag tycker är positivt är att de utan tvekan förändrar gången och även hållning hos vissa och detta tror jag kan vara bra för många. Detta tror jag som sagt kan hjälpa vid många typer av överbelastningsbesvär, men just nu känns det som att det är väldigt dyra saker att köpa när man inte har någon aning om hur de kommer att fungera för en själv. Skorna ersätter också dagens joggingskor som folk använder när de går på jobb och i vardagen vilket jag inte tror är någon bra idé. Nu är jag tveksam till om flera av de nya typen av skor är något bättre men det sker i alla fall en förändring.
Konsumenterna verkar inte bry sig något nämnvärt om att det saknas vetenskap bakom påståendena och enligt tidningen WSAToday så ökade försäljningen av så kallade Tooning Fotwear från 17 miljoner dollar till 145 miljoner dollar mellan 2008 och 2009. Detta var dessutom under en tid då övrig försäljning av skor gick nedåt.
Branschen har givetvis snappat upp den snabba ökningen i försäljning av skorna och numera kan man även hitta skor som påstås förbättra återhämtningen från tillverkare så som Salomon och Crocs. Antagligen är det bara en tidsfråga tills vi ser flera andra märken komma med liknande påståenden för sina annorlunda formade skor med. Lite överraskande så har MBT redan uttalat sig i deras Q&A om hur bra deras skor är för återhämtning. MBT är en sko som ger fötterna träning och återhämtning på samma gång med andra ord 🙄
Lämna ett svar