Råa ägg, macho, coolt och smidigt men bra?

Publicerat den 66 kommentarer till Råa ägg, macho, coolt och smidigt men bra?

Många av oss har säkert sett på TV och även läst om “coola snubbar” (Rocky som det kanske mest lysande exemplet) som klunkar i sig råa ägg i mängder, ju fler i samma glas som glider ner desto mer macho. Och ju mer macho man är och desto bättre träningsresultat får man ju eller hur?
Eller vänta nu…

Nej faktum är det att just råa ägg i ärlighetens namn är ett ganska värdelöst sätt att få i sig sina ägg oavsett hur hård man känner sig och oavsett om det kanske kan upplevas smidigt (kanske lite slemmigt och inte så gott men det är ju smidigt som sagt).

Jag stöter väldigt väldigt ofta på just det här med råa ägg på de träningsforum där jag är aktiv, ofta i egenblandade proteindrinkar där individen frågar om ”hur bra är den här drinken om jag vill upp i vikt?” och innehållet ofta är proteinpulver, mjölk, kanske en skvätt rapsolja och sedan några nedkläckta råa ägg. Inom kort blir svaret i regel detsamma, oavsett övriga ingredienser i drinken så kommenteras de råa äggen med förslaget att omgående utesluta dem.

En mycket klok rekommendation och dagens text ämnar gräva lite djupare i varför du ur ett näringsfysiologiskt perspektiv definitivt gör klokt i att tillaga dina ägg och avstå från lite machofaktor och bekvämlighet.

Matförgiftningsrisk

Till att börja med vill jag nämna lite snabbt något som här i Sverige inte är särskilt stor risk men en risk som trots allt är större av att äta ägg råa samt risker som du superenkelt eliminerar och således inte förlorar något på i alla fall. Särskilt inte i kombination med övriga faktorer som är fördelaktiga med tillagningen och som jag kommer till längre ner.

Jag pratar om förekomsten av patogena mikroorganismer i äggen, d.v.s. sjukdomsframkallande bakterier. När det gäller fåglar är det primärt förgiftningar av typen Salmonellos (d.v.s. olika arter av Salmonellabakterier) och Campylobacter som utgör risken. Salmonellan är i Sverige närmast utrotad och de flesta rapporterade fallen är från personer som drabbats på utlandssemester. Utbrott av Campylobacter är ovanligt även det men dock en något större risk än Salmonella.

Campylobacter innebär häftiga och ofta blodblandade diarréer, häftiga kräkningar men kan även bidra till förlamningar och efterföljande infektioner. Det är en ganska låg infektionsdos, alltså krävs inte mycket bakterier för att du skall bli sjuk och årligen insjuknar ca 7000 svenskar, varav ca 40 % av dessa inom Sveriges gränser medan resten blir sjuka på semestern.

Har du drabbats av Salmonella förekommer magkramper, kräkningar och feber m.m. Även dödsfall har förekommit bland svagare grupper såsom barn och äldre. I både fallet Salmonella och Campylobacter kan du enkelt undvika olyckor genom att upphetta livsmedlet till min 70 grader Celsius, ha god handhygien samt att inte kontaminera olika livsmedel med varandra genom att t.ex. använda samma skärbräda och samma köksredskap utan att däremellan diska ordentligt (1).

Mer fördjupning om Campylobacter (utöver litteraturen jag refererat till i referens 1) kan du läsa om här på Livsmedelsverkets hemsida och på samma hemsida kan du fördjupa dig om Salmonella genom att klicka på den här länken. Det finns även ytterligare information i spalten till höger på båda av de länkade sidorna.

Försämrat näringsupptag

I råa ägg finns s.k. trypsininhibitorer vilket betyder ämnen som inhiberar enzymet trypsin. Trypsin är en form av enzymer vilka spjälkar proteiner och gör dessa tillgängliga för humanabsorbtion.

Vidare finns även ett glykoprotein i den råa äggvitan vid namn avidin. Avidin har förmågan att binda B-vitaminet biotin och bilda ett s.k biotin-avidin-komplex. Denna bildning gör biotinet från ägget otillgängligt för absorption och hämmar även upptaget av biotin i den övriga måltiden (2). Nu är ju inte biotinbrist något som förekommer i Sverige då vår kost redan är rikt på biotin men detta är ytterligare en faktor som talar emot det råa ägget och får det valet att förefalla ytterligare mer onödigt.

The precious protein

Sist men absolut inte minst (snarare tvärtom) så innebär faktiskt intag av råa ägg en markant sämre biotillgänglighet av protein. Jag nämnde trypsininhibitorer längre upp och dessa inaktiveras vid tillagning men äter du dina ägg råa kommer en stor del av proteinet åka raka vägen ut i toaletten dessvärre.

Det här är lite ”lustigt” med tanke på att ägg bland tränande ofta äts i syfte att få i sig just högkvalitativt protein. Ägg är ett helt fantastiskt livsmedel med mycket bra proteinkvalité, bra fettsammansättning, äggulan är rena multivitamintabletten och om du levde på enkom ägg skulle sannolikt allt utom behovet av vitamin C och kalcium kunna tillgodoses vad gäller essentiella näringsämnen. Men trots äggets enorma näringsmässiga mångfald är min erfarenhet att den vanligaste synen på ägg bland tränande som är mindre insatta i näringsläran att ägg är en bra proteinkälla. Att då vara ”hardcore” och/eller slö och välja äggen i en form där proteinupptaget är mycket sämre blir ju mer än lovligt paradoxalt.

Det finns en del forskning i ämnet och man har kunnat mäta upp signifikanta mängder kväve i feces (avföringen) från individer som ätit råa ägg jämfört med tillagade. Vidare har även utandningsluften analyserats för att kunna utgöra hur mycket av icke absorberat protein som istället fermenterats av tarmbakterier (samma princip som sker med odigererbara kolhydrater, d.v.s. kostfiber). En orsak som diskuteras till varför tillagningen löser detta är att våra matspjälkande enzymer helt enkelt får möjlighet att bryta peptidbindningarna i proteinet då tillagningen denaturerar proteinet. Biotillgängligheten av råa ägg har visat sig så dålig som endast 50 % av äggets totala proteininnehåll som de facto absorberats (3, 4).

In conclusion, with the use of stable isotope techniques, we were able to determine the amounts of egg protein escaping digestion and absorption in the small intestine after ingestion of a physiologic load. Native egg protein is malabsorbed to an important extent. The assimilation of egg protein is facilitated by heat-pretreatment, but remains incomplete. The excellent correlation found between digestibility values and 13C-breath test data validated the 13C-egg protein breath test as an accurate alternative for the evaluation of protein digestibility. (3)

Och vidare från en annan studie:

However, no data are available concerning the magnitude of this impairment in vivo. In this study, it was shown that after ingestion of 25 g of raw egg protein, almost 50% is malabsorbed over 24 h. The higher digestibility of cooked egg protein presumably results from structural changes in the protein molecule induced by heating, thereby enabling the digestive enzymes to gain broader access to the peptide bonds. (4)

Slutord

Att välja råa ägg framför tillagade är alltså ett ganska dumt val ur flera synvinklar. Den primära orsaken till varför det är dumt är ju den dåliga proteinabsorbtionen och detta i kombination med sämre biotintillgänglighet och ökad risk för matförgiftning från eventuell förekomst av patogena mikroorganismer gör ju knappast valet bättre.

Så om du nu vill koka, steka, pochera, använda äggen som bindemedel i biffar, pannkakor, äggstanning i pajer etc. etc. så är det helt klart bättre val ur näringssynpunkt än råa ägg.
Oavsett vad Rocky gör….
/Nicklas

 1. Thougaard, Herluf,. Varlund Verner och Möller Madsen, Rene. Livsmedelsburna sjukdomar. I: Thougaard, Herluf,. Varlund Verner och Möller Madsen, Rene. Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer, 2:a upplagan.Lund: Studentlitteratur; 2007
 2. Nilsson Gerd, Aschan Åberg Karin, Jonsson Lena och Becker Wulf. Vitaminer. I: Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Becker Wulf och Nilsson Ger. Näringslära för högskolan, femte upplagan.Stockholm: Liber; 2006
 3. Evenepoel et al. Amount and fate of egg protein escaping assimilation in the small intestine of humans. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol 277 (5): 935.
 4. Evenepoel et al. Digestibility of Cooked and Raw Egg Protein in Humans as Assessed by Stable Isotope Techniques. J. Nutr. 128 (10): 1716.

66 kommentarer

 1. Nicklas – bra inlägg! Det är många idrottare som undrar just om råa ägg. Jag har till och med sett ännu lägre siffror än 50% för upptaget av protein. Och jag brukar faktiskt svara precis som du sammanfattade det hela: “Rocky gjorde fel”.

 2. Nicklas – bra inlägg! Det är många idrottare som undrar just om råa ägg. Jag har till och med sett ännu lägre siffror än 50% för upptaget av protein. Och jag brukar faktiskt svara precis som du sammanfattade det hela: “Rocky gjorde fel”.

  Tack Anki! Lägre än 50% har jag faktiskt aldrig sett men det är ju intressant. Jag tycker dessutom det kan märkas när jag äter ett mer eller mindre vältillagat ägg. Magen reagerar lite annorlunda och det beror sannolikt på en fermentering av icke nedbrutna peptider.
  Sedan har vi ju biotinaspekten och den eventuella risken för patogen mikroflora som ju inte heller skall glömmas bort när man vill vara hardcore som Rocky. 😉
  I övrigt är ägg troligtvis det bästa man kan äta!

 3. Hur är det egentligen, gäller det sämre näringsupptaget för hela ägget eller bara vitan? Jag äter några råa äggulor som frukost tillsammans med torskleverolja, smörolja och kokosolja och det är väldigt snabbt och smidigt… Kanske skulle öka proteinmängden?

 4. Hur är det egentligen, gäller det sämre näringsupptaget för hela ägget eller bara vitan? Jag äter några råa äggulor som frukost tillsammans med torskleverolja, smörolja och kokosolja och det är väldigt snabbt och smidigt… Kanske skulle öka proteinmängden?

  Den eventuella risken för patogen mikroflora finns kvar och avidinet som hämmar biotinupptaget finns i gulan. Men inte trypsininhibitorerna om jag förstått det rätt.
  Vore jag du skulle jag dock tillaga ägget och välja hela. Varför inte steka i kokosoljan t.ex.? 🙂

 5. Hej
  På Kolhydrater i Fokus talas ju äggmjölken upp till svindlande höjder, och jag använder den även själv, som mellanmål och ibland efter träning, för att det är smidigare att dricka något än att sitta och trycka kokta ägg. Är äggmjölk tillräckligt tillagat? Det blandas ju med kokhett vatten, är det tillräckligt?

 6. Isabelle:
  Hej
  På Kolhydrater i Fokus talas ju äggmjölken upp till svindlande höjder, och jag använder den även själv, som mellanmål och ibland efter träning, för att det är smidigare att dricka något än att sitta och trycka kokta ägg. Är äggmjölk tillräckligt tillagat? Det blandas ju med kokhett vatten, är det tillräckligt?

  Du kan hoppa över äggvitan om du är orolig. Avidin neutraliseras vid högre temperaturer, vilket borde räcka. Det diskuteras i den här tråden: http://kolhydrater.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=884197c0-9e9e-41e5-88ba-8630944101e7

 7. Isabelle:

  Hej

  På Kolhydrater i Fokus talas ju äggmjölken upp till svindlande höjder, och jag använder den även själv, som mellanmål och ibland efter träning, för att det är smidigare att dricka något än att sitta och trycka kokta ägg. Är äggmjölk tillräckligt tillagat? Det blandas ju med kokhett vatten, är det tillräckligt?

  Om det är tillräckligt eller ej vet nog du bättre än jag. Har vattnet nått koktemperatur och blandas med ägg har du åtminstone avdödat all eventuell patogen bakterieförekomst. Sedan är det ju en fråga om tid för att inaktivera avidinet och göra proteinet biotillgängligt.
  Jag kan inte ge dig ett 100%-igt svar men att blanda ägg i kokhett vatten och sedan låta det svalna ihop känns definitivt som att det borde räcka.

 8. Anders:

  Är det alltså bättre att äta hårdkokta ägg än löskokta?

  Det kan jag inte svara exakt på. Studeierna jag refererat till jämför bara “raw” och “cooked”. De jämför inte mellan hårdkokt eller löskokt och anger inte heller hur många minuters kokning.
  Men ur mikrobiologisk synvinkel bör ju hela äggets temperatur minst överstiga 70 grader C.

 9. Aj aj aj, jag som dragit i mig ca 12 råa ägg om dagen i minst 6 månader!
  Blir till att koka ägg imorgon. kanske man skulle behöva ett extra tillskott av biotin nu eller va tror du Nicklas? eller ni andra? Mycket bra läsning här på träningslära föresten! tack på förhand.

 10. Låter ändå som typiskt modernt bullshit-snack kring kost och träning. Människan är ett djur som äter andra djur, människokroppen är knappast designad för nått annat är rå kost. Att den sen finns bättre alternativ är en annan sak men att råa ägg inte skulle vara bra är ju faktiskt orimligt. Det lär nog vara få saker som du kan leva längre på än ägg och vatten. Äta mycket, ät fett och träna tungt med hela kroppen så kan du skratta åt diet-fjollorna när dom svettas i sina maskiner och suger i sig diverse drinkar som nån lurat på dem. Back to basics!

 11. Stenåldersargumentet är bland de dummaste argument som finns. Ditt inlägg säger precis ingenting Fredde…
  2005 hade man ett utbrott av salmonella i Australien som berodde på dålig hantering av ägg och ätande av råa ägg. Hur förklarar du det? De kanske åt för lite rå mat och tränade för mycket i maskiner?
  http://www.tasmaniantimes.com/index.php/article/the-consequence-of-bad-eggs
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17503652
  Hur dog nu förresten människor oftast förr i tiden? Var det oftast av sjukdom, infektioner och bakterier kanske? Fast du har rätt, vi bör gå tillbaka till dålig hygien och sämre matval…hardcore!!!

 12. Tack för en mycket bra artikel!
  Skönt att se en myt punkterad av fakta, kanske inte en gång för alla men ordentligt och i ett välläst forum i alla fall!
  Nej, håller helt klart med Guddi här. Jag gillar stenålderskost, det funkar för mig. Men jag äter mängder av mejeriprodukter (så feta och opåverkade som möjligt) och ägg.
  Stenåldersmänniskan åt inte alls som många påstår allt rått. Orkar inte riktigt länka till de olika artiklarna som finns men jag rekommenderar att läsa wikipedias artikel där flertalet länkar till bra studier finns, framförallt sista avsnittet Criticism and Controversies:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_foodism
  Ett utdrag som summerar rätt bra är följande:
  “Wrangham suggests that raw meat and vegetables could not have provided the necessary calories to support the normal hunter–gatherer lifestyle. He states that ‘no human foragers have been recorded as living without cooking.’ ”
  Om vi skall leva som stenåldersmänniskorna så borde vi ju äta massor på sommar och tidighöst, samla mat som galningar för att sedan kunna löka igenom vintern och sova så mycket som möjligt. Det bör gå rätt så långt emellan måltiderna och då och då så måste vi simulera svält till en följd av misslyckad jakt eller tre. Framförallt så skall vi inte lyfta vikter utan hålla oss till utdragna konditionsaktiviteter som till slut leder till på sin höjd några minuters intensitet. Men sen kan vi äta!
  Nej, njut lite av vår kulturella evolution. Lägg pengar på bra mat och lär dig grundövningar med skivstång som visat sig göra folk starka genom årtiondena. Spring/simma/cykla/ro/klättra om du gillar det. Om olyckan är framme så dra nytta av sjukvården. Sov så mycket du kan utan att få sparken eller att frugan tar ut skiljsmässa.
  Eller så gör man som de flesta gör. Bli lite mysfet, hitta på ursäkter till att inte träna. Räkna kalorier när du dammsuger. Ät special-k och tro att bikinin kommer sitta som på heidi klum. Henrik dafgård fick sin kropp av ab-tronic och Mr Olympia har aldrig tagit någon form av anabola.

 13. fredde: Låter ändå som typiskt modernt bullshit-snack kring kost och träning. Människan är ett djur som äter andra djur, människokroppen är knappast designad för nått annat är rå kost. Att den sen finns bättre alternativ är en annan sak men att råa ägg inte skulle vara bra är ju faktiskt orimligt. Det lär nog vara få saker som du kan leva längre på än ägg och vatten. Äta mycket, ät fett och träna tungt med hela kroppen så kan du skratta åt diet-fjollorna när dom svettas i sina maskiner och suger i sig diverse drinkar som nån lurat på dem. Back to basics!

  Vaddå “modernt bullshit”?
  Istället för att häva ur dig något så barnsligt kan du väl påpeka felaktigheterna i analysmetoderna? Du har ju uppenbarligen observerat brister som inte alls kan bevisa biotillgängligheten i ägg så förklara gärna för oss varför.
  Sedan får du gärna besvara frågan om när vi människor började tillaga vår mat och varför vi inte genast upphörde med det. Jag tror inte att någon stenålderslobbyism fanns som propagerade för det. Snarare tror jag, i enlighet med ett evolutionsargument, att trial and error rådde även här.
  Folk tillagade maten och upptäckte att den blev mer lättäten smakrik och att magen mådde bättre.
  Visst kan man ha åsikter om margarin och förädlat spannmål om man vill det men att inte ens kunna tänka sig att människor tillagat maten när vi lärt oss hur är ju att gå till överdrift.

 14. Har ätit råa ägg nu i över ett år. Mår prima! Träningen går som på räls. Blir 16 äggvitor och 4 gulor till frukost varje dag innan jobbet och inget annat! Blir inte hungrig på 5-6 timmar senare och då har jag ett fysiskt arbete.

 15. David: Har ätit råa ägg nu i över ett år. Mår prima! Träningen går som på räls. Blir 16 äggvitor och 4 gulor till frukost varje dag innan jobbet och inget annat! Blir inte hungrig på 5-6 timmar senare och då har jag ett fysiskt arbete.

  Kul för dig. Men vad har det med texten att göra? Det finns ju inget där som säger att man inte kan må bra och/eller lyckas i träningen.

 16. Ni alla läser om vad som står i böker o går på de. Ja har ett par kompisar som var rätt smala alla de började äta råa ägg om dagen de gick upp rätt snabbt ingen sknack om saken, ja själv har ätit råa ägg nu i 2 månader o ser stor skilnad,Vad ska ni tro på en som läst lite i böker men själv inte har någon experience eller någon som själv sett och testat de o märker att de funkar!

 17. Rocky: Ni alla läser om vad som står i böker o går på de. Ja har ett par kompisar som var rätt smala alla de började äta råa ägg om dagen de gick upp rätt snabbt ingen sknack om saken, ja själv har ätit råa ägg nu i 2 månader o ser stor skilnad,Vad ska ni tro på en som läst lite i böker men själv inte har någon experience eller någon som själv sett och testat de o märker att de funkar!

  Ja där ser man. Hur din obetydliga anekdot har med inlägget att göra förstår jag inte. Vilken är boken du pratar om?

 18. Hur reagerar vitaminerna i äggen på uppvärmning, finns det ingen fördel där att äta råa ägg framför kokta?

 19. Magnus: Hur reagerar vitaminerna i äggen på uppvärmning, finns det ingen fördel där att äta råa ägg framför kokta?

  Det finns vissa vitaminer och mineraler som är värmekänsliga, helt korrekt. Och de kommer naturligtvis minska i mängder om ägget kokas. Men så är det ju med allt, kyckling som steks, kött som steks, potatis som kokas etc.

 20. Hej!
  Hur är det om ägget är pastöriserad? Går det då att dricka det direkt? Jag tänker på äggvita på flaska som är pastöriserad.
  Mvh Andreas

 21. Andreas: Hej!
  Hur är det om ägget är pastöriserad? Går det då att dricka det direkt? Jag tänker på äggvita på flaska som är pastöriserad.
  Mvh Andreas

  Hej Andreas!
  Det beror på vad du undrar över. Mikroorganismerna bör vara avdödade efter pastöriseringen i alla fall. Så visst lär pastöriserad äggvita vara mikrobiologiskt säker att dricka rå.
  Men inte lär proteinstrukturen ha förändrats. Men varför skulle man vilja göra det? Det är ju ingen jätteuppoffring att hälla det i stekpannan och steka på vardera sida några minuter. 😉
  Nicklas

 22. Det mesta proteinet finns i äggvitan och därför ska äggvitan tillagas eftersom man då kan tillgodogöra sig proteinet bättre. Däremot är äggulan mest vitaminer och mineraler som man lättast tillgodogör sig om man äter den rå. Salmonellarisken i Sverige är väldigt låg.
  (jag önskar få kommentarer från någon näringsexpert att det som står ovan stämmer).

 23. complete:
  Elisabeth
  Äggula innehåller c:a 50% MER protein än äggvita, äggvita innehåller myck

  complete:
  Elisabeth
  Äggula innehåller c:a 50% MER protein än äggvita, äggvita innehåller mycket vatten.

  mkt hällre råa ägg då det går mkt snabbare bara blanda i lit juice och som sakt så e de ju en ganska liten risk för att bli sjuk och ska ja va ärlig så smakar råa ägg mkt bättre än stekta och kokta
  Sluta va en kärring bli man //men gör va du vill ja kör på mitt sätt du på ditt

  complete:
  Elisabeth
  Äggula innehåller c:a 50% MER protein än äggvita, äggvita innehåller mycket vatten.

  Debn

 24. lever man ihop med någon som har luftburen allergi mot ägg funkar det inte att tillaga äggen, eller kanske innebär en serie jobbiga extra sysslor, som tex att eliminera äggets luftburna pariklar genom att försöka vädra, städa.
  vad är egentligen risken att insjukna i någon av ovanstående bakteriesmitta? och är det någon som insjuknat och skrivit om detta, tex i en blogg? under 6månaders period åt jag 6-8 råa ägg/dag och gjorde stora ökningar i både muskelmassa och styrkelyft, råa ägg funkar allafall även om näringsinnehållet inte är lika optimal som ett tillagat ägg, iallafall inte enligt hittils forskning=P

 25. erik:
  lever man ihop med någon som har luftburen allergi mot ägg funkar det inte att tillaga äggen, eller kanske innebär en serie jobbiga extra sysslor, som tex att eliminera äggets luftburna pariklar genom att försöka vädra, städa.
  vad är egentligen risken att insjukna i någon av ovanstående bakteriesmitta? och är det någon som insjuknat och skrivit om detta, tex i en blogg? under 6månaders period åt jag 6-8 råa ägg/dag och gjorde stora ökningar i både muskelmassa och styrkelyft, råa ägg funkar allafall även om näringsinnehållet inte är lika optimal som ett tillagat ägg, iallafall inte enligt hittils forskning=P

  Hej erik!
  Det framgår i texten och det finns länkade fördjupningar. Risken är minimal, enormt låg risk. Man kan säkert äta råa svenska ägg varenda dag hela livet ut och ändå inte drabbas. Men det ändrar ju inte på det faktum att om man skulle ha den osannolika oturen så smittas man.

 26. Jag anser att råa ägggulor fortfarande är superprodukt. Bra vitaminer som A, D, E och K2 tillsammans med proteiner och fett, även mycket kolesterol. Vitan däremot bör undvikas rå eller kanske helt och hållet då den ingår i äggets försvar där 13 av de 14 proteiner har antimikrobiella egenskaper som bara delvis förstörs vid tillagning.
  Sammanfattningsvis: Ät massa ägg men fördelaktligen gulan.

 27. “om du levde på enkom ägg skulle sannolikt allt utom behovet av vitamin C och kalcium kunna tillgodoses vad gäller essentiella näringsämnen”
  Saknas inte även omega-3?
  Grymt bra och informerande artikel, Ni har alltid bra svar på mina frågeställningar <3

 28. Andreas:
  “om du levde på enkom ägg skulle sannolikt allt utom behovet av vitamin C och kalcium kunna tillgodoses vad gäller essentiella näringsämnen”
  Saknas inte även omega-3?
  Grymt bra och informerande artikel, Ni har alltid bra svar på mina frågeställningar <3

  Ägg är ingen optimal källa till omega-3 men utan tvekan skulle ägg räcka för att inte ge brist. Det finns ju fler näringsämnen i ägg där ägg inte är den bästa källan. Men det skulle ändå kunna hålla e vid liv. 🙂

 29. Skulle det kunna funka att köra ägget i microvågsugnen i kanske 1 minut på näst högsta effekt? Om vi nu antar att ägget uppnår 70 grader celcius.

 30. Hej, bra och informatvt! Undrar om det inte kan vara bättre att hälla i sig ett/ ett par st råa ägg efter träningen och tillgodogöra sig hälften av proteinerna gämfört med strunta i det helt? Hellre hälften än inget kanske? Kan två råa motsvara proteinmängden i ett tillagat + att man får de vitaminer som annars går förlorade?
  Med vänlig hälsning, Ludvig

 31. Ludvig
  Om du ändå ska äta ägg så koka dom, finns ingen anledning till att man inte ska, som att träna bodypump för det är ju bättre än ingen träning.

 32. Ludvig:
  Hej, bra och informatvt! Undrar om det inte kan vara bättre att hälla i sig ett/ ett par st råa ägg efter träningen och tillgodogöra sig hälften av proteinerna gämfört med strunta i det helt? Hellre hälften än inget kanske? Kan två råa motsvara proteinmängden i ett tillagat + att man får de vitaminer som annars går förlorade?
  Med vänlig hälsning, Ludvig

  Vill du äta ägg efter träning så är det inga problem att koka hemma, kyla ner, och ta med i väskan. Men annars kan du ju ta en proteindrink.

 33. Hej tack för svar 🙂
  Jag tycker helt enkelt inte om kokta ägg, men tycker det är helt ok. att blanda råa i en drink eller bara direkt i ett glas, är det bättre att låta bli helt? och nöja sig med bara en banan, eller vad man nu har hemma? (har ingen proteindrink)
  tack /L

 34. ludvig:
  Hej tack för svar :)
  Jag tycker helt enkelt inte om kokta ägg, men tycker det är helt ok. att blanda råa i en drink eller bara direkt i ett glas, är det bättre att låta bli helt? och nöja sig med bara en banan, eller vad man nu har hemma? (har ingen proteindrink)
  tack /L

  Först och främst är det ju en fråga om tiden till måltid. Är det inte fråga om flera timmar är det ju ingen hets med någonting alls. Du behöver inget proteinpulver heller, men om det intresserar så tar det ju knappast lång tid att få hem en beställning.
  Men hursomhelst är det som sagt inte någon stor panik med tiden. Försök äta inom en timme.

 35. Ånej, jag som tyckte att det var så smart att lägga i äggvita i smoothies för det smakade inget :/
  Har du något bra tips på något annat med bra protein som man kan hälla i, som inte smakar något? Och förlåt om frågan är korkad men jag är väldigt nybörjare på kost och sådant 🙂

 36. Nicklas: Först och främst är det ju en fråga om tiden till måltid. Är det inte fråga om flera timmar är det ju ingen hets med någonting alls. Du behöver inget proteinpulver heller, men om det intresserar så tar det ju knappast lång tid att få hem en beställning. Men hursomhelst är det som sagt inte någon stor panik med tiden. Försök äta inom en timme.

  Att inte behöva få i sig något efter träning är enligt mig helt fel.
  Träning är en katabol (nedbrytande) fas och för att man skall få någon effekt av träning är den anabola (uppbyggande) fasen en viktig del. Återhämtningsmålet inleder den anabola fasen genom att det hindrar den fortsatta nedbrytningen av muskler och immunförsvar. Direkt efter träning är insulinkänsligheten hög samtidigt som muskelcellernas genomsläpplighet är hög, vilket innebär att kolhydrater i form av glukos förs in i muskelcellen mycket effektivt. Genom ett återhämtningsmål direkt efter träning kan man lagra in en större mängd glykogen i muskeln.
  Detta är min mening under tung träning och i mitt fall blir jag illamående och tappar aptiten om det går för lång tid till återhämtningsmålet.
  Detta var lite offtopic men iallafall 🙂
  Jag äter råa ägg pga att jag inte orkar laga till dom. Funkar bra för mig än så länge, men som sagt så finns risken för bakterier i råa ägg.
  Väldigt bra skrivet till dig Nicklas och väldigt mycket bra information om råa vs kokta ägg. Alltid kul när folk orkar skriva så bra fakta.

 37. Jonas Karlsson: Att inte behöva få i sig något efter träning är enligt mig helt fel.
  Träning är en katabol (nedbrytande) fas och för att man skall få någon effekt av träning är den anabola (uppbyggande) fasen en viktig del. Återhämtningsmålet inleder den anabola fasen genom att det hindrar den fortsatta nedbrytningen av muskler och immunförsvar. Direkt efter träning är insulinkänsligheten hög samtidigt som muskelcellernas genomsläpplighet är hög, vilket innebär att kolhydrater i form av glukos förs in i muskelcellen mycket effektivt. Genom ett återhämtningsmål direkt efter träning kan man lagra in en större mängd glykogen i muskeln.

  Med risk för att låta dryg men tror du inte jag vet det där? Jag har ju skrivit om det i flera inlägg här och det finns i vår bok. Givetvis har jag med den där, helt grundläggande, faktan i beräkningen när jag skriver som jag skrev i kommentaren du citerar. Kolhydrater har inte med saken att göra för mitt svar gällde inte kolhydrater. Och angående protein så finns det inget som säger att protein direkt efter påverkar resultaten i längden jämfört med att lika mycket protein totalt sett men inte direkt efter. Förutsatt att vi nu inte pratar om extremfall där man struntar flera timmar i mat men det känns inte relevant att diskutera.

  Jonas Karlsson:Jag äter råa ägg pga att jag inte orkar laga till dom. Funkar bra för mig än så länge, men som sagt så finns risken för bakterier i råa ägg.
  Väldigt bra skrivet till dig Nicklas och väldigt mycket bra information om råa vs kokta ägg. Alltid kul när folk orkar skriva så bra fakta.

  Tack för det! Men angående dina råa ägg så kan du inte veta att de “funkar” precis som jag inte vet om min proteindrink efter passen “funkar”. Vi tar det för att vi hoppas att det ger en fördel men det vet vi inget om.

 38. Att optimera kost innan man börjar närma sig elitnivå i det man tränar är väl ändå mest bara slöseri med tankekraft samt tar fokus från vad som egentligen är viktigt?
  Titta på all smörja som Michael Phelps trycker i sig på en dag. Det är inte direkt så att man misstänker att en tankesmedja ligger bakom den dieten. För att kunna äta mycket är det viktigt att man äter mat som man tycker om.
  Intressant dock att det är så stor skillnad på råa och kokta ägg, det hade jag inte trott. Jag hade gissat på max 20% skillnad. Får väl ta dubblet så många råa ägg de gånger jag är för lat för att laga mat. =)

 39. Om man tillsätter heläggspulver (framställt genom spraytorkning) i sin proteinshake, innebär det samma negativa faktorer? Det är ju inte “tillagade” ägg man gör pulvret av pm jag fattat rätt…
  Mvh

 40. Johan Eriksson:
  Om man tillsätter heläggspulver (framställt genom spraytorkning) i sin proteinshake, innebär det samma negativa faktorer? Det är ju inte ”tillagade” ägg man gör pulvret av pm jag fattat rätt…
  Mvh

  Jag kan inte tänka mig annat än att den är pastöriserad. Det ska ju stå.
  /Nicklas

 41. I studierna som citeras så är det väl ändå råa äggvitor man har använt. Då kan man väl inte påstå att samma dåliga upptag sker med hela råa ägg?

 42. Artikeln inleds med att håna alla som äter råa ägg – beskaffat att man har i avsikt att vara macho som en absolut utgångspunkt.
  Bra artikel… men svårt att ta den på allvar efter en sådan hånande inledning (med ett slut som ska påminna om hånet) i en annars vetenskaplig text.
  Lite ödmjukhet kan locka till sig fler lyssnare, som till motsatsen repellerar dem.

 43. Hur hög är biotillgängligheten för proteinet i kokta ägg? Utan den siffran känns det svårt att göra en rättvis jämförelse mellan tillagade och råa. Jag kommer sluta med ägg i proteindrinkarna, men fortsätter nog dricka upp de äggvitor som blir över då jag gör majonnäs, bearnaise och dylikt i matlagningen 🙂

 44. Felix:
  Hur hög är biotillgängligheten för proteinet i kokta ägg? Utan den siffran känns det svårt att göra en rättvis jämförelse mellan tillagade och råa. Jag kommer sluta med ägg i proteindrinkarna, men fortsätter nog dricka upp de äggvitor som blir över då jag gör majonnäs, bearnaise och dylikt i matlagningen

  Efter lite noggrannare studerande av figurerna såg jag svaret på min fråga 🙂 Tack för en bra artikel!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *