Det är inte bara i Sverige och norden som näringsrekommendationer och kostråd uppdaterats den senaste tiden utan också i Australien har man uppdaterade från från 2013 och för någon dag sedan publicerade man också en uppdaterad kostpyramid. Kostpyramiden är ett Svenskt påhitt från början faktiskt och ett ganska pedagogiskt sätt att visa för människor vad de ska prioritera i sin kost. I Sverige använder vid oss dock inte av en kostpyramid utan vi använder tallriksmodellen.
Hur som helst har du här Australiens nya kostpyramid:

Australiens nya kostpyramid
Australiens nya kostpyramid. Frukt, grönsaker, bönor och linser har fått en egen hylla längst ned medan cerealier hoppat upp ett steg. Helt borta från pyramiden är socker och fetter förutom vissa flytande oljor som är längst upp.

Då jag antar att inte så många som läser här är bekanta med Australiens kostpyramid sen tidigare så kan du här under se den senaste pyramiden innan den nyligen släppta.
Australiens tidigare kostpyramid
Den tidigare kostpyramiden i Australien.

Som du kan se är den stora förändringen i att cerealierna inte längre finns med nere i botten utan de har flyttats upp ett steg för att mer lägga betoningen på frukt, grönsaker, linser och bönor. Ytterligare en förändring är att socker och de flesta formerna av fett numera inte finns med i pyramiden alls.
Det här är liknande förändringar som genomfördes i Finland för ett tag sen där man baserat sina råd på NNR 2014. Deras nya matpyramid kan du se här under. I Finland har man dock valt att behålla den verkliga skitmaten längst upp i pyramiden samtidigt som också flera olika former av fetter finns med i mitten på pyramiden.
Finlands kostpyramid sen 2014
Finlands kostpyramid sen 2014

Personligen tycker jag att båda de här pyramiderna är ordentliga steg framåt när det gäller att göra prioriteringen i vad som är nyttigt att äta tydligare. Att bröd och även vissa andra cerealier petas ”ner” och inte längre tillhör samma kategori som frukt, grönsaker, linser och bönor är på tiden. Jag har länge undrat varför de fått ha en så väldigt framstående position vilket jag även skrivit om tidigare, Vad är så fantastiskt med bröd?.  Det är inget gift eller något som per automatik kommer att göra dig sjuk och/eller fet som det påstås idag men det är inte heller lika bra för dig som just frukt, grönsaker, linser och bönor.
Personligen måste jag också säga att jag föredrar en pyramid framför en tallrik. I Finland har man båda två vilket möjligen är ännu bättre? Oavsett så kommer det dock inte att göra särskilt mycket när det gäller att verkligen förändra folks matvanor, det är helt andra faktorer än okunskap som gör att folk regelbundet gör felaktiga beslut där.

3 svar på “Ny kostpyramid i Australien med bra förbättringar”
  1. Intressant. Lite förvirrande att Australien listar baljväxter på två ställen…

  2. Varje gång jag ser såna där pyramider eller tallriksmodellen tänker jag bara att tillverkarna av fryst färdigmat måste jubla. Fördelningen är ju som gjord för att tillverka kartongmat som både är billig och frysvänlig samtidigt som den får stämplas med nyckelhål och liknande vilket lurar folk att tro att det är nyttigt.

  3. johan:
    Varje gång jag ser såna där pyramider eller tallriksmodellen tänker jag bara att tillverkarna av fryst färdigmat måste jubla. Fördelningen är ju som gjord för att tillverka kartongmat som både är billig och frysvänlig samtidigt som den får stämplas med nyckelhål och liknande vilket lurar folk att tro att det är nyttigt.

    Det där gäller alla former av kostråd som ges idag, inkl alla populära dieter. Företagen försöker alltid sälja skitmat under täckmanteln att det är nyttigt och givetvis kommer det mesta av maten då att anspela på det som de allra flesta tror mest på.
    Men det finns ju skitmat som även kallas för low carb, paleo, raw food, glutenfritt osv…
    Problemet är dock främst de alldeles för enkla reglerna som folk bär runt på likt ”mättat fett är dåligt oavsett” och ”kolhydrater gör dig fet” osv. För när folk tror på sånna enkla saker behöver du bara skriva ”utan mättat fett” eller ”low carb” på förpackningen så tror folk det är nyttigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *