Då var det dags för en lista med lite artiklar skrivna av mig som publicerats på lite andra ställen än Träningslära och här på Träna Styrka. Som vanligt gäller att om du inte vill få veta om de här lite i efterhand när jag lägger upp dessa listor här så får du följa mig via Twitter, Instagram eller Facebook där jag säger till så fort det kommit upp någon text av mig någonstans. Jag tipsar också om mycket annat intressant läsning via Twitter och Facebook
Som jag nämnde i senaste inlägget av den här typen så kommer det att vara lite fler lästips än normalt i de närmsta uppdateringarna så här kommer fem lästips från Tyngre.

Tyngre: Muskelaktivering i frontböj och vanliga knäböj

I det här inlägget på tyngre går jag igenom ett par studier som har tittat på muskelaktiveringen i vanliga knäböj och i frontböj. Hur stor är skillnaden mellan de två och när fungerar de lika bra och när gör du bättre i att välja den ena eller den andra övningen?

Tyngre: Bör du använda kreatin i cykler eller alltid

Ett kortare inlägg om kreatin där jag först skriver lite kort om tillskottet och sen tittar jag på frågan om du bör tar det i cykler eller om det fungerar lika bra att använda hela tiden.

Tyngre: Är vassle bättre än soja?

Vassle eller Whey som det också ofta kallas är utan tvekan det mest populära formen av proteintillskott på marknaden. Whey kommer dock från mjölk och är därför ingen produkt som personer med mjölkallergi eller personer som valt att vara veganer kan bruka. Ett av de mer populära proteinsorterna för dessa människor är sojaprotein. I det här inlägget på tyngre går jag igenom en studie som har undersökt om träningsresultaten skiljer sig mellan två grupper som får antingen vassleprotein eller sojaprotein efter träningen.

Tyngre: Kan man vara ”immun” mot styrketräning?

Det finns så kallade non-responders inom mycket både när det gäller träning, kost, tillskott, mediciner med mera. I det här inlägget tittar jag på om de även finns när det gäller styrketräning med hjälp av en studie på äldre personer som har undersökt just den frågan.

Tyngre: Är vikten för lätt kan du träna till failure

Vanligen är det så att tyngre vikter är att föredra framför lite lättare vikter om du vill öka i styrka och bygga muskler. Framför allt när det gäller styrka så verkar det finnas en större skillnad vilket troligen beror på specificitetsprincipen. Vill du bli stark i knäböj behöver du träna tunga knäböj.

Men det är inte alltid så att det finns ett passande motstånd att tillgå när du styrketränar. Ibland finns det endast lättare motstånd eller så behöver du arbeta med kroppsvikten och då kan träning till total failure faktiskt ge dig ganska bra resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *