Både DN och Aftonbladet har de senaste dagarna skrivit en del artiklar där de påstår att rött kött ger cancer. Att resultatet i studien som nämns helt är baserad på observationer är det ingen som verkar fatta. DN lyckades till och med med få in en artikel om en familj där alla åt vegetariskt, som om det var alternativet.
Att rött kött ökar risken för cancer är något man sett i flera olika epidemiologiska studier. Det man gör är att man ber ett gäng människor återge hur de äter och sen tittar man antingen på deras hälsa just nu eller så följer man personerna några år fram i tiden och ser hur hälsan förändras. Det finns en mängd problem med den här typen av studier och journalistena på DN och Aftonbladet verkar inte känna till några av dem. För er som är intresserade så har Nicklas skrivit 5 inlägg på traningslara.se kring kostforskning där han tar upp epidemiologi och observationsstudier:
- Kostforskning 1 – En kort genomgång av kvalitativ och kvantitativ kostforskning
- Kostforskning 2 – Experimentell interventionsstudie
- Kostforskning 3 – Första delen om epidemiologi
- Kostforskning 4 – Evidensgradering av forskningsresultat och exempel på epidemiologiska studier
- Kostforskning 5 – Hur undersöker man matintag?
Specifikt kring sambandet rött kött och cancer har även Nicklas skrivit om en bit ner i det här inlägget, Om kolhydrater, mättat fett och “skräpmat”. Kort och gott kan man säga att det hela mest verkar bero på att man i många studier klumpar ihop rött kött med processat kött och att man inte kontrollerar tillräckligt mycket för andra faktorer. De som äter mycket rött kött äter nämligen oftast mindre av nytta saker så som frukt och grönt. När det gäller just den här studien har kostdoktorn skrivit ett bra inlägg om den, Lever ohälsosamma köttätare kortare liv?
Lämna ett svar