Boken muskelmat skriven av Hannah Runsten
Boken muskelmat skriven av Hannah Runsten

Boken Muskelmat är ett givet köp för dig som behöver en kokbok
Boken Muskelmat är ett givet köp för dig som behöver en kokbok

Jag köpte den här boken på Fitnessfestivalen och har ännu endast provat ett recept men den här boken är ändå ett givet julklappstips. Boken jag talar om är Muskelmat skriven av Hannah Runsten som släpptes för bara två veckor sen.
I mångt och mycket är det här en kokbok som alla andra. Du får en rad olika recept för frukost, middag, lunch, snacks, kvällsmål samt smårätter och plockmat. Du får rätter med fisk, fågel, kött, ägg samt en del vegetariska rätter.
Det som däremot utmärker den här boken från andra böcker är att fokuset ligger på näringsrik mat med gott om protein. Det är inget snack om GI, inget påhitt att du blir tjock av kolhydrater oavsett form, ingen propaganda för veganism och ingen historia om vårt ursprung som människor.
Inför varje kapitel och även lite då och då i kapitel får du den information som du behöver om livsmedlen rent allmänt. Till exempel att du ska använda olika knivar och bestick om du äter fågel. Tillagningstips, hållbarhet, förvaring osv är också saker du får veta det nödvändiga om.
Till alla recepten finns det bilder och något som får den här boken att sticka ut i mängden. Du får nämligen veta mängden protein, kolhydrater, fett och totala kalorier per 100 gram till varje recept. Detta gör inte boken unik men det är ändå få böcker som verkligen har all den informationen. Man kan ju fråga sig egentligen vilken nytta den har men under diet eller om du bara vill äta lite mer proteinrikt så är den helt klart värdefull.
Här är några sidor från boken där du kan se bokens upplägg, få några exempel på recept och layouten rent allmänt.
Innehållsförteckningen i boken Muskelmat av Hannah Runsten
Innehållsförteckningen i boken Muskelmat av Hannah Runsten

Två frukostexempel från boken
Två frukostexempel från boken

Första sidan till kapitlet med fiskrecept
Introduktionen till kapitlet med fiskrecept innehåller lite generell information om fisk

Två recept med fisk och skaldjur från boken
Två recept med fisk och skaldjur från boken

Kycklinglår i tomatsås är gott och proteinrikt
Kycklinglår i tomatsås är gott och proteinrikt

Goda proteinrika mackor
Boken innehåller också flera rätter som du kan fixa till ganska fort

En efterrätt med extra protein och mindre socker
En efterrätt med extra protein och mindre socker

Som du kan se i recepten här ovanför så är protein en stor del av dessa recept. Flera av recepten innehåller också proteinpulver som en ingrediens. Detta är väldigt vanligt när det gäller byggare och personligen ser jag inget problem alls med det men om av någon anledning inte vill använda dig så kan jag säga att de allra flesta recepten är baserade endast på ”vanliga” råvaror. Efterrätterna och shakes innehåller dock en del proteinpulver och även ibland sötningsmedel.

Pris och tillgänglighet

[eafl id=9489 name=”Muskelmat hos Adlibris” text=”Boken kostar ungefär 260 kr hos Adlibris”]. För det priset får du en bok på strax över 300 sidor med över 200 recept. Det är dessutom en väldigt snygg bok överlag som lätt gör sig bra i bokhyllan 🙂


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

3 svar på “Julklappstips 6 – En bok med bra och proteinrik mat”
  1. Tack så mycket för tipset, blir en sådan i julklapp till mig själv!

  2. A F – ursprungsliv.nu:
    Det borde finnas något forum där man kunde byta äggvitor mot äggulor. Det verkar finnas folk som kastar både det ena och det andra. ;-)

    Jag vill minnas att jag läste någon tidningsartikel om just det för några månader sen. Några ungdomar som samarbetade med bagare typ. Hittar inte den ny dock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *