Den här studien publicerades för två dagar sen nu och den är utan tvekan ett väldigt starkt bevis för att de äldre råden om lågfettkost fungerar väldigt dåligt hos överviktiga. I den här studien har man jämfört effekten av American Heart Associations kostråd som är en kost med mindre än 30 E% fett med en kost mer inspirerad av medelhavsdieten.

OBJECTIVE To assess the long-term effects of dietary interventions on glycemic control, need for diabetes medications, and remission of type 2 diabetes.
RESEARCH DESIGN AND METHODS Originally, in a two-arm trial design, overweight, middle-aged men and women with newly diagnosed type 2 diabetes were randomized to a low-carbohydrate Mediterranean diet (LCMD; n = 108) or a low-fat diet (n = 107). After 4 years, participants who were still free of diabetes medications were further followed up until the primary end point (need of a diabetic drug); remission of diabetes (partial or complete); and changes in weight, glycemic control, and cardiovascular risk factors were also evaluated.
RESULTS The primary end point was reached in all participants after a total follow-up of 6.1 years in the low-fat group and 8.1 years in the LCMD group; median survival time was 2.8 years (95% CI 2.4–3.2) and 4.8 years (4.3–5.2), respectively. The unadjusted hazard ratio for the overall follow-up was 0.68 (0.50–0.89; P < 0.001). LCMD participants were more likely to experience any remission (partial or complete), with a prevalence of 14.7% (13.0–16.5%) during the first year and 5.0% (4.4–5.6%) during year 6 compared with 4.1% (3.1–5.0%) at year 1 and 0% at year 6 in the low-fat diet group.
CONCLUSIONS In patients with newly diagnosed type 2 diabetes, an LCMD resulted in a greater reduction of HbA1c levels, higher rate of diabetes remission, and delayed need for diabetes medication compared with a low-fat diet.

Som du kan läsa ur abstraktet fick gruppen som blev tilldelade medelhavsdieten ett klart bättre utfall än gruppen som fick följa AHAs kostråd. Gruppen som åt enligt medelhavsdieten fick bättre blodsocker, fler vars diabetes gick i remission och om de utvecklade diabetes så tog det längre tid.

Risken att tidigt utveckla diabetes var lägre hos gruppen som åt en medelhavskost
Risken att tidigt utveckla diabetes var lägre hos gruppen som åt en medelhavskost

Det här är även ytterligare ett exempel på ett väldigt missvisande abstrakt då de kallar medelhavsdieten för low-carbohydrate Mediterranean diet. I själva verket var kriterierna för denna diet att den skulle innehålla som mest 50 E% kolhydrater och minst 30 E% fett.
Förutom det så skriver man bara att medelhavsdieten var rik på grönsaker, fullkornsprodukter och innehåll lite rött kött. Deras huvudform av tillsatt fett skulle också vara olivolja. Mer än så här får man inte veta om dieten vilket givetvis är totalt värdelöst om någon ska kunna ha nytta av det här och ge liknande råd.
Vi får dock veta att deltagarna, enligt sin självrapporterade data, minskade på sitt kolhydratintag från 52 E% till 42 E% de första fyra åren. Deras proteinintag ökade med en procent så de ökade alltså sitt fettintag med 9 E% under studiens gång. Denna ökning kom i form av främst enkelomättat fett och lite fleromättat. Mängden mättat fett förblev den samma som innan studien började.
Andelen personer vars diabetes gick i remission
Andelen personer vars diabetes var i remission

Diagrammet här ovanför visar andelen deltagare i respektive grupp vars diabetes inte behövde behandlas under studiens gång. Det syns väldigt tydligt att medelhavsdieten fungerar klart bättre som råd. Här under kan du se kurvorna när det gäller blodsocker och vikt för de två grupperna.
Medelhavsdieten gav bättre blodsockerkontroll och lite lägre vikt
Medelhavsdieten gav bättre blodsockerkontroll och lite lägre vikt

Det här är resultat som återspeglar i princip alla resultat som finns från dietstudier. Deltagarna går ner i vikt de första månaderna, ibland ända upp till ett år, och sen börjar de sakta men säkert gå upp i vikt igen.

Summering

Den här studien är ju intressant mest för att den har haft en väldigt lång uppföljningstid. Resultatet för medelhavsdieten är ju inte bra egentligen. En stor andel i gruppen fick ju trots allt diabetes efter en tid och efter det första året så blev i princip alla värden sämre. Men resultaten visar ju ändå att de mer klassiska råden om en fettsnål kost fungerar ännu sämre. Trots detta är det fortfarande ändå dessa råd som mer eller mindre gäller.
Nya NNR skulle jag personligen säga mer liknar medelhavsdieten i den här studien men den har fortfarande inslag som mer har med de äldre fettsnåla råden att göra. De verkade ju ha bra intentioner från början men efter revideringar och ”kommentarer från industrin” så adderade man återigen riktlinjer för mängden fett och kolhydrater. Ska någon planera kost för ett större sällskap idag enligt nya NNR så kommer därför energifördelningen att bli mer eller mindre precis den samma som den gruppen med sämst resultat i den här studien följde.
Nu tror jag inte att energifördelningen är särskilt viktig om maten som väljs i själva verket är bra mat. Men det är alldeles uppenbart att råd om en fettsnål kost innebär att det är väldigt enkelt för människor att äta väldigt dålig kost och ändå följa de ”generella delarna” av de fettsnåla råden.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

8 svar på “Medelhavsdieten långt bättre än lågfett över 6 år”
 1. Off topic: Läste din artikel om PWO i senaste Body och ville bara säga att riktigt välskriven och intressant (som vanligt)! Alltid roligt när det dyker upp nya artiklar här på Träna Styrka eller i t.ex. Body 🙂

 2. Jag brukar äta en italiensk variant av medelhavskost med mycket pasta och pizza. Funkar väldigt bra för mig och jag går inte upp i vikt.

 3. Cicci:
  Off topic: Läste din artikel om PWO i senaste Body och ville bara säga att riktigt välskriven och intressant (som vanligt)! Alltid roligt när det dyker upp nya artiklar här på Träna Styrka eller i t.ex. Body :)

  Tack Cicci!
  Tycker även att BODY ska ha en eloge för att de publicerar den typen av text. Är säkert inte fullt populär i vissa kretsar.

 4. Per:
  Jag brukar äta en italiensk variant av medelhavskost med mycket pasta och pizza. Funkar väldigt bra för mig och jag går inte upp i vikt.

  Det fungerar för några. För personerna i den här studien som var i princip diabetiker när studien startade så fungerar det dock säkert ganska dåligt rent generellt 🙂

 5. Jacob Gudiol: Det fungerar för några. För personerna i den här studien som var i princip diabetiker när studien startade så fungerar det dock säkert ganska dåligt rent generellt

  Men om man lagar pizzan och pastan själv från grunden så är det väl inte särskilt dålig mat eller skulle det fortfarande kunna klassas som skitmat?

 6. Beholder: Men om man lagar pizzan och pastan själv från grunden så är det väl inte särskilt dålig mat eller skulle det fortfarande kunna klassas som skitmat?

  För mycket processat vete och för lite grönsaker. Rätt halvdåligt i min mening.

 7. Beholder: Men om man lagar pizzan och pastan själv från grunden så är det väl inte särskilt dålig mat eller skulle det fortfarande kunna klassas som skitmat?

  Nej du måste mala mjölet själv också. Från grunden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *