Skillnaden i mättnad från fett, kolhydrater och proteinIdag blir det ett väldigt kort inlägg då jag har ont om tid och ska iväg och jobba nu på kvällen igen. Den här studien publicerades på en träff med Proceedings of the Nutrition Society nu i år och den finns därför inte publicerad i sin helhet (1).
Det som finns publicerat är däremot fullt nog för det lilla jag tänkte ta upp här. Det man gjorde i studien var att man jämförde mättnaden från fett, kolhydrater och protein samtidigt som man höll energitätheten den samma.
Detta uppnådde man genom att man lät 10 kvinnor dricka en dryck med antingen 50 gram protein, 46 gram maltodextrin eller 16 gram majsolja. Dryckerna var i övrigt de samma i volym och smak. Deltagarna kunde alltså inte avgöra om de drack protein, kolhydrater eller fett.
En timme efter måltiden fick sen deltagarna äta fritt efter hunger vid en lunch medan forskarna gjorde noggranna mätningar på hur mycket deltagarna åt. Alla deltagare fick prova på alla tre dryckerna vid tre olika tillfällen. Resultatet sett till hur mycket kalorier deltagarna sen åt kan du se i bilden här under.

Skillnaden i kaloriintag efter en dryck med antingen protein, kolhydrater eller fett
Skillnaden i kaloriintag 60 minuter efter en dryck med antingen protein, kolhydrater eller fett.

Då antalet deltagare var få blev det endast ett resultat som var signifikant och det var att gruppen som fick protein upplevde sig mindre hungriga innan måltiden. Tittar man på de faktiska värdena och grafen här ovanför är dock trenden väldigt tydlig.
Det som den här grafen visar är faktiskt den gamla vanliga ”hierarkin” när det gäller mättnad. Ställer man verkligen makronutrienterna mot varandra och inte jämför läsk med ägg så brukar det se ut så här. Och då ska man tänka på att kolhydraterna i det här fallet var rent maltodextrin som är mer eller mindre det samma som i princip rent glukos/druvsocker.
Så kolhydrater är inte värdelöst på att ge mättnad. Det är bara så att många livsmedel som innehåller kolhydrater är värdelösa på att ge mättnad. Men då beror det på det livsmedlet, inte kolhydrater överlag.

5 svar på “Mättnad från fett, kolhydrater och protein”
  1. Mycket intressant inlägg!
    Som en notis är jag dock nyfiken på hur man lyckades få de tre dryckerna att smaka likadant. 🙂

  2. Daniel: Som en notis är jag dock nyfiken på hur man lyckades få de tre dryckerna att smaka likadant. 🙂

    Det står inte mer än att man matchade dryckerna i smak och konsistens.
    Men då vassleprotein, maltodextrin och majsolja alla är ganska smaklösa var det nog inga större problem att blanda till det.

  3. Om alla dina texter stämmer så är inte lchf bättre på något sätt för vikt minskning, min egen sista teori var att man känner sig mättare när man äter fett och därmed äter mindre, men alltså inte ens det verkar stämma. Hur kommer det sig då att det faktiskt fungerar för många och även mig? Har tappat ca 20kg utan att träna o har ätit mig ordentligt mätt varje dag under mina ca 2,5 år som lchf ätare?

  4. Pentti: Om alla dina texter stämmer så är inte lchf bättre på något sätt för vikt minskning,

    Det beror ju på vad du jämför med. Det är mycket bättre än vissa andra saker. Men det är inte unikt eller överlägset bäst på något sätt.

    Pentti: min egen sista teori var att man känner sig mättare när man äter fett och därmed äter mindre, men alltså inte ens det verkar stämma.

    Nej, det stämmer inte. Kroppen är faktiskt tämligen dålig på att känna av fett i kosten. Folk märker om du gör maten sötare. Men de har mycket svårare för att märka om det adderats mer fett.

    Pentti: Hur kommer det sig då att det faktiskt fungerar för många och även mig?

    Det finns många möjliga förklaringar. Det jag tror på mest är att det sänker matens belöning, minskar på variationen av smaker vid en måltid och utesluter en otrolig massa skitmat som folk normalt äter för mycket av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *