En väldigt intressant och lärorik föreläsning av överläkare Mats Humble om D-vitamin och D-vitaminbrist. En hel del intressant både kring historian kring D-vitamin och rakitis till dagens nyare forskning där man sett risk för infektioner, frakturer, cancer, depression, bättre muskelfunktion osv vid låga D-vitaminnivåer.
Det kommer även upp en hel del intressant kring D-vitaminbrist hos gravida och eventuella komplikationer av detta. Han tar även upp en hel del kring hur mycket solljus vi behöver och när solljuset är starkt nog för att förmå våra hudceller att producera D-vitamin. För den som är intresserad så har Nicklas skrivit lite mer kring D-vitamin på traningslara.se, ”D-vitaminbrist och behovet av tillskott”.

Det har även kommit en hel del studier de senaste åren som tittar på frågan om idrottare skulle behöva tillskott av D-vitamin. Det man sett är att D-vitaminbrist är vanligt även hos idrottare och vissa författare rekommenderar att idrottare bör ta D-vitamin som tillskott medan andra rekommenderar att det är något man ska vara vaksam på (1, 2, 3, 4, 5, 6).
Några studier där man testat om och i så fall hur D-vitaminbrist har en mer akut verkan på prestationen kan jag inte minnas att jag stött på men jag blev inspirerad nu och ska se om jag kan hitta någon studie som tittat på om där i alla fall finns något samband.
D-vitamin är ett av få kosttillskott som jag själv tar lite då och då. Jag är inte så konsekvent med det direkt men jag har en burk stående på en hylla i köket där jag tar något piller då och då. Själv använder jag Fairings D-vitamin då jag känner Lars som säljer det och är partisk 🙂
Vad jag vet finns det inget som säger att olika D-vitaminpiller ska skilja sig i funktion. Vissa D-vitamin säljs i piller med olja eller liknande som sägs förbättra upptaget men varför inte bara ta tillskottet tillsammans med en måltid och spara in de pengarna?
Det billigaste D-vitaminet jag känner till är selfs variant på shopping4net, 5000 UI är dock en dos som kanske är lite i överkant men man kan ju ta var annan dag istället för varje.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Ett svar på ”Mats Humble föreläser om D-vitamin”
  1. Hej!
    Mats Humble kom på att min son led av D-vitaminbrist. Skulle ni kunna förmedla kontakt mellan Mats Humble och mig vore det bra. Jag tror nämligen att min sons D-vitaminbrist och svårigheter att ta upp D-vitamin som tillskott vore någonting för Mats forskning.
    Mvh Marianne Wiik, Värmdö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *