Eller det påstår det i alla fall på sin hemsida :), Nya arbetssätt ska stoppa farliga kosttillskott

I tre år har Livsmedelsverket genomfört ett hälsokostprojekt. Resultatet är en kartläggning av kosttillskottsmarknaden på internet och en modell för hur kontrollen kan effektiviseras. Livsmedelsverket, Läkemedelsverket och Konsumentverket har samarbetat och tydliggjort respektive myndighets mandat och ansvar att agera mot produkter på marknaden som antingen vilseleder eller riskerar att skada konsumenterna. Merparten av kontrollen sker ute i kommunerna, och därför genomförs nu en särskild utbildningssatsning för att stötta kommunerna.

Förhoppningsvis blir det lite mer ordning på vad som säljs men jag tror det blir mycket svårt om inte regelverket förbättras. Den mesta av skiten säljs ju på internet och frågan är hur bra koll kommunerna kan ha på den biten?
Personligen tycker jag att detta mest känns som en pressrelease bara för att det ska till en pressrelease efter rubrikerna i tidningarna för några veckor sen. SVT hade ju bland annat en artikel som hette ”Ingen kontrollerar kosttillskotten” och det här känns ju som en passande replik 😉

Rubriken på svt.se för nästan precis en månad sen
Rubriken på svt.se för nästan precis en månad sen

 


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *