Normalt brukar jag inte skriva så mycket kring själva sjukdomen diabetes typ 2 eller magsäcksoperationer men det blir ett undantag idag för det har publicerats en väldigt cool studie på området.
Det har varit känt väldigt länge nu att personer som genomgår en magsäcksoperation allt som oftast blir av med sin diabetes efter operationen. Denna förändring sker också väldigt fort och hypotesen som varit mest rådande är att operationen i sig påverkar någon faktor som gör att detta sker och att allt inte beror på mindre kalorier i maten (1, 3). Det mesta av effekten på lång sikt beror dock på viktminskningen (2).
Här är abstraktet till studien:

Diabetes Care. 2013 Mar 25. [Epub ahead of print]
Rapid Improvement of Diabetes After Gastric Bypass Surgery: Is It the Diet or Surgery?
Lingvay I, Guth E, Islam A, Livingston E.
OBJECTIVE: Improvements in diabetes after Roux-en-Y gastric bypass (RYGB) often occur days after surgery. Surgically induced hormonal changes and the restrictive postoperative diet are proposed mechanisms. We evaluated the contribution of caloric restriction versus surgically induced changes to glucose homeostasis in the immediate postoperative period.RESEARCH DESIGN AND METHODS: Patients with type 2 diabetes planning to undergo RYGB participated in a prospective two-period study (each period involved a 10-day inpatient stay and periods were separated by a minimum of 6 weeks of wash-out) in which patients served as their own controls. The presurgery period consisted of diet alone. The postsurgery period was matched in all aspects (daily matched diet) and included RYGB surgery. Glucose measurements were performed every 4 h throughout the study. A mixed meal challenge test was performed before and after each period.RESULTS: Ten patients completed the study and had the following characteristics: age, 53.2 years (95% CI, 48.0-58.4); BMI, 51.2 kg/m(2) (46.1-56.4); diabetes duration, 7.4 years (4.8-10.0); and HbA1c, 8.52% (7.08-9.96). Patients lost 7.3 kg (8.1-6.5) during the presurgery period versus 4.0 kg (6.2-1.7) during the postsurgery period (P = 0.01 between periods). Daily glycemia in the presurgery period was significantly lower (1,293.58 mg/dL*day [1,096.83-1,490.33) vs. 1,478.80 mg/dL*day [1,277.47-1,680.13]) compared with the postsurgery period (P = 0.02 between periods). The improvements in the fasting and maximum poststimulation glucose and 6-h glucose area under the curve (primary outcome) were similar during both periods.CONCLUSIONS: Glucose homeostasis improved in response to a reduced caloric diet, with a greater effect observed in the absence of surgery as compared with after RYGB. These findings suggest that reduced calorie ingestion can explain the marked improvement in diabetes control observed after RYGB.

Tillvägagångssättet vid en Gastric Bypass Operation
Tillvägagångssättet vid en Roux-en-Y gastric bypass (RYGB). I princip kopplar man bort stora delar av magsäcken och en liten del av tunntarmen

Det man gjorde i den här studien var att man tog 10 personer som skulle genomföra en så kallad Roux-en-Y gastric bypass (RYGB). Detta är den allra vanligaste typen av magsäcksoperation för närvarande och det innebär att man helt enkelt plockar bort stora delar av magen samt en liten del av tunntarmen.
De här tio personerna fick under en 10 dagars period innan operationen ligga inne på en sjukhusavdelning där man gav deltagarna alla deras mat.
Frågan är om man egentligen ska kalla det för all mat för det var inte särskilt mycket som deltagarna fick i sig. Över de tio dagarna som de låg inne åt de totalt 1600-1700 kcal.
I slutet av den här tiodagarsperioden genomförde man sen ett par tester där blodsockermätning efter en standardmåltid var ett av dem.
Deltagarna fick sen återgå till sina normala liv under minst 6 veckor för att sen återigen läggas in på sjukhuset. Denna gång fick de dock genomgå en magsäcksoperation på dag 3. När dag 10 var slut gjorde man sen återigen samma tester som under den första perioden.
Det man fann var att förbättringen efter operationen inte var ett dugg bättre än den väldigt extrema dieten. Där finns ju brister i ett studieupplägg av den här typen då deltagarna givetvis inte går upp all vikt från första perioden innan operationen så det är inte två lika situationer som jämförs. Men oavsett så är det väldigt intressant och det visar att om det finns någon speciell effekt från själva operationen så är det sannolikt så att det är en extrem kalorirestriktion som står för det allra mesta av effekten.
Så kalorier är kung. Det har ju blivit poppis på sistone att på något sätt klanka ner på kalorier och tanken kalori in – kalori ut. Det finns en hel del gott i det då problemet för de allra flest är att hitta en diet som gör att de med lätthet kan äta mindre kalorier. Men samtidigt ska man inte glömma bort vikten av kalorierna i sig. Oavsett var de kommer ifrån. Att äta för mycket kalorier är negativt även om du gör det med väldigt bra mat. Att äta lite kalorier är allt som oftast positivt oavsett typen av kalorier. Undantagen är givetvis i det första fallet om du behöver/vill gå upp i vikt och i det andra fallet om du inte har någon vikt som du behöver bli av med.

6 svar på “Magsäcksoperation och diabetes typ 2”
  1. har du missat att diabetesen ofta kommer tillbaka efter operationen pga. att man inte åtgärdar grundorsaken till diabetesen…

  2. ”Så kalorier är kung”
    Tror det börjar bli dags att trycka upp en t-shirt med detta 🙂

  3. […] Den huvudsakliga orsaken till för mycket fett i levern och bukspottskörteln är dock helt enkelt ett fettöverskott. Ju mer fettmassa du har på kroppen desto mer fett kommer finnas i omlopp och desto mer kommer att lagras in på lite fel ställe. Om du tränar regelbundet kommer din kropp däremot att prioritera att göra sig av med fett som lagrats på fel ställe och även vid viktnedgång kan du se samma effekter. Jag har skrivit lite om det här i inlägget, Magsäcksoperation och diabetes typ 2. […]

  4. […] Fasta har dock, som säkert många märkt, fått lite av förnyad uppmärksamhet de senaste åren och det gäller då även som behandling vid diabetes typ 2. För nästan precis fyra år sen nu fick en studie från Newcastle stor uppmärksamhet då man i den studien visade att deltagare med ganska nydiagnostiserad diabetes typ 2 helt kunde bli av med sjukdomen genom att gå ner mycket i vikt med hjälp av en så kallad VLCD-diet på 600 kcal per dag över 8 veckor (1). Jag har även skrivit om en kortare studie med ännu mer extrem diet som gav väldigt bra resultat här på tränastyrka tidigare, Magsäcksoperation och diabetes typ 2. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *