Så det här hände förra veckan. De flesta här vet nog inte vem James DiNicolantonio är och det kan ni vara glada för. James DiNicolantonio är LCHF-förespråkare. Han är bland annat en av Kostdoktorns (nymera diet doctor) ”experter” och även listan som skribent på sidan.

Om du lyssnar på Tyngre Träningssnack så har du hört mig säga många gånger att det inte finns en större mer framträdande rörelse inom träning och kost idag som är så otroligt mycket anti-vetenskap som LCHF.
Det gäller i princip allting. Hur de misshandlar vad vetenskap är. Hur de vilseleder människor med pseudovetenskap. Hur de agerar utåt mot andra som påpekar att det som de säger inte stämmer osv.

Mercola som han nu har skrivit en bok med är typ den största kvacksalvaren som finns i världen idag om man ser till mängden skada som åstadkoms. Han har en sida med mycket trafik som sprider otroligt mycket nonsens och en hel del är riktigt skadligt.

Här är en liten lista:
📌 Han är (givetvis) anti vaccinationer
📌 Han påstår att fluorid i de små mängder vi får i oss det är giftigt
📌 Han förespråkar kaffelavemang mot cancer
📌 Han säljer solarier och påstår att de är ”anti-aging”
📌 Han har sålt många tillskott med falska hälsopåståenden som gett honom böter mm från FDA
📌 Han påstår att det mesta i din vardag ger cancer likt mobiler, mikrovågsugnen, kvinnors BH, rotfyllningar i tänderna osv
📌 Han promotar i princip vilken påhittad diet som helst bara den är populär för stunden*
📌 Han förespråkar reiki (typ healing)
📌 Uppmanar folk att inte ge sina nyfödda barn vitaminK vilket ökar risken för blödning hos barnen
📌 Han säger att svampar kan ge dig cancer och att du botar det med bikarbonat
📌 Säger han har botemedel mot sjukdomen MS
📌 Han ifrågasätter om HIV orsakar AIDS
📌 Han är anti-GMO och sprider enormt mycket lögner och påhittat trams kring det

Jag hade kunnat fortsätta med listan men ni förstår nog poängen. Den typen av kvacksalvare som Mercola är brukar vi normalt sett inte ha någonting att göra med här på sidan då det bara är så uppenbart att det som sägs att trams så jag själv känner att jag inte vill ha med det att göra. Tror man på allting som Mercola säger så är man i princip förlorad in i någon alternativ värld enligt mig.

Och är man en av dem som säger att man kan läsa det och sen avgöra själv så har man antingen ingen koll alls eftersom man inte har någon som helst aning vad på den sidan som stämmer eller inte eller så har man alldeles för mycket fritid för att man först läser saker på hans site sen lägger man en massa tid på att faktagranska det man precis läst istället för att bara från början gå till en mer trovärdig källa. Vilket i det här fallet faktiskt är stora delar av internet, vilket säger en hel del om Mercola.

LCHF och pseudovetenskap

Givetvis är informationen kring kost och nutrition också usel på Mercolas hemsida. Allt är så klart inte fel men du har som sagt ingen aning om vad som inte är dålig information och vad som är vettig information. För i princip alla artiklarna så är det körsbärsplockade studier där du som läsare undanhålls en komplett bild eller så är det överdrivna slutsatser från någon enstaka studie.

Hela sidan är som ett typexempel på hur du sprider pseudovetenskap. Du blandar hej vilt mellan

 • vettiga och bra saker
 • tveksamma saker
 • saker som är helt fel och du bara ljugit ihop.

Detta gör du samtidigt som du framställer det som att allting är fakta för läsaren/lyssnaren. Nu har alltså den här James DiNicolantonio skrivit en bok tillsammans med den här kvacksalvaren.

Det är inte särskilt överraskande egentligen. Om du vet vem James DiNicolantonio är sen tidigare så vet du att han har skrivit en smått skrattretande bok om salt där han i princip bara hittar på saker för att motivera sina slutsatser. Du kan läsa en rolig genomgång av den boken här, Evolving salt: Did humans evolve on a high salt diet?.

Det som är intressant här är hur resten av LCHF-rörelsen reagerar

Jason Fung som är en av Kostdoktorns mest förekommande ”experter” och skribenter på hans sida har promotat den här boken på twitter och där han kallar både James och Mercola för vänner. Fung har även en bok som heter fetmakoden som säljs här i Sverige. Jag rekommenderar den inte.

Sveriges egen ”expert” på sockerberoende Bitten Jonsson har retweetat reklam för boken på twitter. Kanske inte så förvånande i fall du har läst hennes bok Sockerbomben eller min recension av den men Bitten är en av Kostdoktorns mest återkommande ”experter” och som medlem hos dietdoctor kan du ställa frågor till henne.

Zoe Harcombe, ännu en av Kostdoktorns ”experter” har även hon promotat den här boken av James och Mercola. Zoe är nog ganska okänd här i Sverige i fall man inte följer LCHF men hon är stor i rörelsen.

Nina Teizholtz som internationellt är en av de allra mest kända LCHF-förespråkarna har redan varit positiv över samarbetet och boken på twitter. Jag har skrivit om Nina sen tidigare här på sidan efter hennes misslyckade granskning av kostråden i BMJ och i övrigt har Nina bland annat fått pengar för att lobba för köttlobbyn i USA och plagierat stora delar av Gary Taubes bok. Inte den bästa källan från början kanske men hon är ju ändå stor inom LCHF, för där bryr man sig inte om saker verkligen stämmer. Nina är så klart även ”expert” och skribent hos Kostdoktorn.

Tim Noakes som förr i världen var en väldigt känd fysiolog och numera en väldigt aktiv LCHF-förespråkare har inte skrivit något själv om boken men han har retweetat andras reklam för boken för sina 100 000 plus följare. Noakes är givetvis även han en expert som Kostdoktorn ofta tar in.
Avslutningsvis så har en av Storbritanniens största LCHF-förespråkare Aseem Malhotra också promotat den här boken via retweets. Malhotra har vad jag vet aldrig haft några rubriker här i Sverige egentligen men han är en av Kostdoktorns ”experter” och skribenter.

Vad spelar det här för roll egentligen?

Dunning Kruger kurvan

Många ser nog fortfarande LCHF som någon typ av vetenskaplig rörelse där man kommer med ”den senaste forskningen” och att det är organisationer och andra forskare som inte har hunnit att hänga med. När LCHF var som störst för kanske 5-10 år sedan och det var en massa debatter i TV och rubriker på löpet så var det garanterat så.

Kostdoktorn har ju en hel del på sin site som kallas för ”vetenskap” där du kan få lära dig en massa, och jag ser att det länkas till den delen av hans sida ganska frekvent även på lite mer seriösa forum som jag är med i. Så till viss del är jag säker på att det fortfarande är många som tror att det är så.
Och allting som sägs inom LCHF är givetvis inte fel. Som sagt, ska man få pseudovetenskap att verkligen ”flyga” och bli populärt så gäller det att hitta rätt mix av sanningar, tveksamheter och rena påhitt. Det är så man verkligen blir säljande och LCHF hittade uppenbarligen en verklig sweetspot när det slog igenom.

Det finns fortfarande plats för LCHF som diet. Personligen har jag inga problem med om någon vill äta så. I princip alla upplägg är bättre än det upplägg som människor spontant äter när de inte tänker på vad de äter utan istället äter som ”alla andra” vilket är en riktigt dålig kost.

Problemet jag har med LCHF är som sagt den våg av pseudovetenskap som hela rörelsen för med sig. Den föder en enorm massa förvirring, misstro och rena konspirationer hos väldigt många människor.

Du läser en bok om LCHF och den skickar dig direkt upp till mount stupid på dunnig-kruger kurvan där det mesta av ”toppen” dessutom inte ens är sant. Så vi har en massa människor som tror sig veta väldigt mycket som i själva verket nästan inte kan någonting alls.

Vad händer inom LCHF-rörelsen nu då?

Tyvärr tror jag att det bara kommer att bli värre inom LCHF-rörelsen allt eftersom den tappar mer i popularitet. Den kommer att bli allt mer alternativ och att man nu börjar kramas lite mer Mercola är ett tecken på det.

Kostdoktorn hade ju redan en liten flört med Mercola förra året men efter kritik från sina följare så valde han att ta bort materialet igen. Så här avslutande han då sin motivering till varför han tog bort materialet efter bara en vecka.

I believed we could show this interview without undermining our own trustworthiness. But it’s now clear that for many people offering our platform to a prominent alternative medicine guru (with views that often lack scientific support) reduces our credibility. Showing this video next to interviews with other people with controversial, but still firmly science-based ideas, might also undermine the trustworthiness of the latter.

Trustworthiness is a core value at Diet Doctor. We base all of our advice on the best available science and experience, and take this responsibility extremely seriously.

In light of this I’ve decided to remove the interview from our site. We’ll do our best to not repeat a similar mistake in the future.

Nu har alltså de flesta av de stora namnen bland kostdoktorns ”experter” öppet promotat en bok skriven av Mercola där en av Kostdoktorns egna experter och skribenter är medförfattare. De anser uppenbarligen inte att det är något problem att hjälpa till att ge Mercola en ännu större platform.
Så det ska bli spännande att se vad som händer framöver. Min gissning är att det inte kommer någonting alls från Kostdoktorn kring det här. Det kommer att vara tyst både från honom och resten av rörelsen. För om det är någonting som alla framträdande LCHF-förespråkare är extremt konsekventa med så är det att de aldrig någonsin skulle kritisera någon annan som på något vis ändå promotar deras diet. Det är en rörelse helt utan någon form av intern kritik.

Så min gissning är att efterhand som de människor som faktiskt bryr sig om i fall saker och ting stämmer eller inte börjar lämna rörelsen så tror jag att hela rörelsen kommer att röra sig mer och mer mot pseudovetenskap.

Summering

Jag vet egentligen inte hur jag ska summera det. Egentligen är det bara en LCHF förespråkare som redan tidigare visat att han inte har så svårt för att hitta på saker som har skrivit en bok tillsammans med någon som många gånger om visat att han inte bryr sig om någonting egentligen bara han tjänar pengar. Så samarbetet i sig är inte så förvånande.

Det som däremot är intressant är att vi återigen verkar få se ett exempel på hur LCHF som rörelse saknar intern kritik bland de framstående förespråkarna. Du hittar helt enkelt aldrig en mer framstående LCHF-förespråkare som kritiserar någon annan, oavsett vad han eller hon har gjort eller sagt. De bara fortsätter med att oblygt promota varandra och framhålla varandra som experter.

Kostdoktorn brydde sig förra året uppenbarligen tillräckligt mycket om sitt anseende som evidensbaserad att han valde att ta bort intervjun med Mercola efter kritik. Så frågan är hur det blir nu? Ska han välja att sticka ut och ändå försöka utmärka sig lite eller fortsätter han hålla sig till gruppen där man okritiskt promotar allting som kommer från andra förespråkare av lågkolhydratkost?

En liten bonus

Som en sista avslutande lite ”rolig bit” kan jag lägga till att Stig Bengmark, inspirationen och ”faktakällan” bakom boken Food Pharmacy, gärna använder Mercola som källa och för något år sedan kallade han Mercola för något i stil med för den bästa sidan på nätet för information kring hälsa. Jag kommer tyvärr inte ihåg den exakta formuleringen.

Det som står i den här nya boken är givetvis ingenting ens i närheten av det som Stig Bengmark förespråkare eller som tjejerna i Food Pharmacy tar upp. Men det spelar ingen roll. Du hittar den informationen på Mercolas sida ändå. För han bryr sig inte om det stämmer eller inte. Han ger dig ”all information”, sann som falsk. Stig Bengmark har av allt att döma bara gått vilse där och börjat välja ut det som han tycker passar honom.

4 svar på “LCHF-rörelsen tillsammans med antivaxxare och AIDS-förnekare”
 1. Hej Jacob!
  Tack för att du gjorde mig uppmärksam på att vi hade ett gästblogginlägg från Dr. James DiNicolantonio på vår sida.
  Jag håller fullständigt med om att boksamarbetet med Mercola ger anledning att tvivla på hans omdöme i vetenskapliga frågor. Jag har nu därför raderat gästinlägget samt Dr. DiNicolantonios skribentsida från vår sajt.
  Jag uppskattar din kritiska granskning som hjälper oss att bli bättre. Fortsätt gärna med det!
  Med vänlig hälsning,
  Andreas Eenfeldt

 2. I mina ögon bytte Kostdoktorn attityd då man bytte till DietDoctor och det gör dem lömskare för varningssignalen för pesudovetenskap utlöses inte lika snabbt hos mig när man släpper tvärsäkerheten.
  LCHF har – precis som alla andra dietinriktningar, precis som Bitten och Michael Mosley betytt mycket för många och jag har kunnat plocka åt mig en hel del användbart. Samtidigt ökar ju min förvirring då man lägger sina påstående i en korg där man säger att detta är Sanningen. Din artikel om musstudierna visar mig verkligen att jag måste sluta tro på auktoriteter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *