En kategori av livsmedel som verkligen har vuxit enormt i popularitet på senare år är allting som har kokos i namnet. All den här hypen är i princip baserad på ingenting och troligen ligger det någon väldigt duktig marknadsförare bakom som har tjänat bra med pengar på allt det här.
Den här typen av större trender dyker upp med ganska jämn regelbundenhet inom både kost och träning där det hela verkar vara uppbyggt på något slags luftslott. När det gäller hypen kring kokos så började jag för några år sen att leta efter lite studier på ämnet och det fanns i princip ingenting gjort.
Det finns en del studier på så kallat MCT-fett gjort sen tidigare och det är en typ av fett som det finns ganska gott om i kokos fast samtidigt är det många andra typer av fetter i kokos med så att föra över resultaten från MCT-fett till kokosfett eller kokos överlag är långsökt. Dessutom är faktiskt inte studierna på MCT-fett så fantastiska i sig så det förtjänar den hype som pågår just nu.
Kokosfett och allt annat kokos behöver givetvis inte vara värdelöst bara för att det saknas studier på det men samtidigt finns det egentligen ingen anledning att tro på det mesta av alla påståenden som görs kring det. Det finns några enstaka studier där man undersökt effekten av att byta ut andra fetter mot kokosfett som man med lite snällhet kan säga antyder en liten effekt på vikten men det är en vanlig effekt bara du byter ut någonting mot någonting annat i folks kost. Människor tenderar att äta mindre om du förändrar deras kost.
Allting kokos verkar mer vara livsmedel likt de flest andra med en fördel att kokpunkten är ganska hög vilket gör att det passar vid viss typ av matlagning.

Kokosvatten som dryck när du ska prestera

Som jag har påpekat många gånger så är det positiva med större trender ofta att det brukar dyka upp en hel del studier på det efterhand. En kokosprodukt som jag personligen märkt av en del i träningskretsar är kokosvatten. För några veckor sen publicerades en studie där man undersökt om kokosvatten har några fördelar för prestationen vid ett konditionslopp (1)
Upplägget på den här studien var väldigt enkelt. Deltagarna fick vid två olika tillfällen dricka antingen vatten eller kokosvatten samtidigt som de skulle utföra ett konditionstest.
Själva konditionstestet bestod först av en del där de fick cykla på i en bestämd hastighet samtidigt som de också fick dricka en bestämd mängd dryck. Den här delen av försöket är till för att se om dryckerna påverkar deltagarna annorlunda när det gäller hur jobbigt de upplever cyklingen, deras puls, mjölksyranivåer, blodsocker och så vidare.
Den andra delen av testet innebar att deltagarna direkt efter cyklingen ovan skulle cykla 10 km så fort de bara kunde. Under den här tiden fick de själva välja hur mycket de ville dricka av den dryck som de hade blivit tilldelad för dagen.

Resultat – kokosvatten gjorde ingenting

Det som den här studien visade var i princip att kokosvatten inte verkar ha någon effekt alls som inte också vanligt vatten har. Här under kan du se förändringarna som skedde under den första delen av testet, alltså när deltagarna skulle cykla på en bestämd hastighet hela tiden.
Ursäkta den dåliga kvalitén på bilderna men de var så här usla i själva studien med.

Effekterna från kokosvatten jämfört med vanligt vatten
Effekterna från kokosvatten (CW) jämfört med vanligt vatten (PW). Det fanns inga skillnader mellan de två försöken

Deltagarna fick också skatta sina drycker var 15 minut under försöken och även där såg man inga betydande skillnader. De tyckte att kokosvatten var aningen mer sött vilket inte är direkt överraskande då kokosvatten faktiskt innehåller en del socker.
Självskattade värden när deltagarna fick dricka vatten eller kokosvatten i studien
Självskattade värden när deltagarna fick dricka vatten eller kokosvatten i studien.

När det gäller prestationen på 10 km så gjorde deltagarna denna sträcka på i snitt 966,6 sekunder när de fick vatten och 971,4 sekunder när de fick kokosvatten. I genomsnitt alltså nästan fem sekunder sämre med kokosvatten. Den här skillnaden var dock inte statistiskt signifikant men den talar ju inte för att kokosvatten skulle vara bättre bara man gjort fler försök.
Den enda signifikanta skillnaden i hela studien var att deltagarna drack mindre under det maximala testet när de fick kokosvatten jämfört med vatten. Forskarna frågade deltagarna varför de gjorde så här och de uppgav att de tyckte att kokosvatten inte var lika gott som bara vatten.

Kokosvatten bör kunna uppfylla en funktion, men den är inte speciell

I bakgrunden och diskussionsdelen går forskarna till den här studien igenom lite tidigare forskning där man bland annat visar på att vissa studier har funnit att kokosvatten skulle kunna vara bättre än vanligt vatten för att återhämta vätskenivåerna efter ett träningspass eller tävling.
Det här är inte direkt förvånande då kokosvatten faktiskt innehåller en del salter som man tappar lite av när man svettas och som behöver återställas senare. Så när man bara jämför rent vatten mot kokosvatten så bör kokosvatten vinna ur den aspekten. Fast samtidigt bör man ju ändå även äta någonting efter sin träning eller tävling och då kan man få salter den vägen och då bör kokosvatten vara likvärdigt med vatten igen.
En annan aspekt med kokosvatten är som sagt att det innehåller en del kolhydrater. Koncentrationen av kolhydrater är bara lite lägre än den vanliga i sportdrycker och därför bör kokosvatten fungera okej som sportdryck. Sportdrycker fungerar dock nästan uteslutande i situationer där du ska prestera i 90 minuter eller längre och själva prestationstestet i den här studien var därför kanske inte tillräckligt långt för att kunna påvisa någon skillnad mellan kokosvattnet och vanligt vatten.
Sportdrycker är ju någonting som säljs alldeles för mycket nuförtiden med tanke på de få situationer då det kan uppfylla en funktion och jag skulle säga att kokosvatten om något ska tillhöra samma kategori. Nu känner jag inte till någon studie där man undersökt effekten av kokosvatten på en längre prestation så det är inte säkert att kokosvatten är jämbördigt med sportdryck där men det borde i alla fall rimligen kunna vara bättre än vatten då.
Om jag verkligen hade velat prestera maximalt så hade jag valt sportdryck tills vidare.
Slutligen så tar forskarna också upp en intressant observation i diskussionsdelen och det är att försökspersoner i vissa studier har skattat kokosvatten som godare än vanligt vatten medan man fått det motsatta resultatet i andra studier. Det mönster som finns i de här studierna är att försökspersonerna har tyckt det varit godare med kokosvatten de gånger då studierna utförts i delar av världen där man normalt sett också dricker kokosvatten.
Att det är en fördel att en idrottare tycker om smaken på det hen dricker är någonting som man har betonat länge inom forskningen när det gäller vätska vid idrott och under återhämtning och det här resultatet stödjer ju det med. Så tycker du om kokosvatten och tror du kommer dricka mer av det än av vanligt vatten så kanske det är en fördel i fall du är i en situation då du kanske dricker för lite annars.

Summering

Det här är en studie med ett resultat som jag inte tycker överraskar på något sätt. Det enda jag skulle kunna komma på som kan påverka prestationen i det här fallet är om du skulle dricka alldeles för lite så du blir törstig och presterar lite sämre på grund av lite vätskebrist.
Att det skulle saknas någon rationell orsak till varför man skulle vilja nyttja kokosvatten istället för vanligt vatten från kranen hindrar ju dock inte duktiga marknadsförare från att börja sälja det till konsumenter som själv inte är så pålästa.
Vad jag har sett så är kokosvatten någonting som främst säljs inom fitnessvärlden, på gym och inom den luddiga rörelsen som man kanske kan summer med ordet ”wellness”. För samtliga dessa kategorier av människor så kan jag faktiskt inte komma på någon anledning alls till varför man skulle dricka kokosvatten. Som jag ser det så ska man som generell regel undvika att dricka sina kolhydrater upplöst i någon vätska och det finns ingen anledning att tro att kokosvatten skulle vara något undantag.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

30 svar på “Kokosvatten schmockosvatten”
 1. Det dumma med det som du skriver är ju att folk tror att kokosvatten är helt värdelöst – vilket det inte är. även om det inte gett resultat i träningssammanhang så innehåller det fortfarande en hel del elektrolyter som hjälper kroppen att återställa vätskebalansen, vilket båda vuxna, barn, tränade och otränade behöver 🙂

 2. I princip ALLTING innehåller potentiella elektrolyter Ida. Elektrolyter är som du säkert vet vanligt salt upplöst i vatten. Det är precis det här jag skriver om när jag skriver om salter här ovanför
  Nu behöver vi inte få i oss just elektrolyter utan vi kan äta salterna och så blir det elektrolyter när det kommer ut i kroppen. Så du du kan äta en banan, lite nötter, dricka mjölk, äta bröd, äta vilken hel måltid som helst och så vidare och så vidare. Till och med vanligt vatten i kranen innehåller elektrolyter 🙂
  Givetvis kan kokosvatten vara annat än meningslöst med. Om du är uttorkad på riktigt och kokosvatten är den enda drickan som finns så kan det ju till och med vara livsnödvändig 😀 Men finns där annat att dricka i närheten med så kommer inte kokosvatten att vara märkvärdigt på något sätt.

 3. Antibakteriellt? Alkaliskt? Vitaminer? Man vill ogärna trampa Gudiol den store på tårna, men hoppar du inte över pH-värdet i många aspekter även utöver den här artikeln? Förebyggande av försurning av kroppen är väl alltid att ha i åtanke kan jag tycka.

 4. Kroppen klarar av att sköta sitt pH helt själv Alexander. ? Det finns inga belägg för att det påverkar hälsan något nämnvärt förutom att surt sliter på tändernas emalj

 5. Alexander: Förebyggande av försurning av kroppen är väl alltid att ha i åtanke kan jag tycka.

  Frågan blir ju då varför skulle man ha det? Är det nån som visat med riktig forskning att det är ett problem. För jag har bara hört att det är ett problem från personer som säljer magiskt vatten som ska fixa det…

 6. Ja, kroppen balanserar upp pH-balansen. OM reningssystemet har rätt förutsättningar.
  I den miljö och samhälle vi lever i där maten inte har särskilt höga näringsvärden och vi behöver även kalka våra sjöar på många håll i Sverige för att inte skada skog och liv i kalkfattiga områden känns ändå som ganska påtagligt att försurande regn inte är särskilt bra.
  Kokos är ju även antifungal, så svampöverskott så som candidaöverskottet som så många har utan att veta om det många gånger är den bra emot exempelvis. Och då socker göder Candidan så förespråkar ändå ”candida-experterna” att kokosvatten ändå är okej.
  Det finns så mycket mer i det här, jag känner att jag skrapar lite på ytan bara.
  Men kokoshysteri? ja. Folk som vill tjäna pengar på det? ja. Går det att tjäna pengar på allt? i stort sett. Men pratar vi RENT kokosvatten och inte nå uppkokat skit i tetrapak, så tror jag inte kokosvattenhypen är baserat på ingenting. Många naturläkare har föreslagit kokos i alla former även när forskarna sa att kokos inte var bra, så hypen är inte från ingenting.
  Artikeln kändes så vinklad emot kokosvattnet, en korttidsstudie på vatten kan ju inte ge speciellt stora resultat såklart. Det intressanta är ju vad som händer i längden.
  Men vad vet jag, jag är ju bara en människa ;).

 7. Jacob Gudiol:
  I princip ALLTING innehåller potentiella elektrolyter Ida. Elektrolyter är som du säkert vet vanligt salt upplöst i vatten. Det är precis det här jag skriver om när jag skriver om salter här ovanför
  Nu behöver vi inte få i oss just elektrolyter utan vi kan äta salterna och så blir det elektrolyter när det kommer ut i kroppen. Så du du kan äta en banan, lite nötter, dricka mjölk, äta bröd, äta vilken hel måltid som helst och så vidare och så vidare. Till och med vanligt vatten i kranen innehåller elektrolyter
  Givetvis kan kokosvatten vara annat än meningslöst med. Om du är uttorkad på riktigt och kokosvatten är den enda drickan som finns så kan det ju till och med vara livsnödvändig Men finns där annat att dricka i närheten med så kommer inte kokosvatten att vara märkvärdigt på något sätt.

  Jag håller med om det du säger – vad jag däremot menar är att kokosvatten innehåller ju fortfarande bra saker och tillför faktiskt något till kroppen förutom att släcka törsten. Vad jag menar är att jag tycker det är dumt att ”dumförklara” något naturellt och relativt nyttigt när det är ett bättre alternativ än många bars och drycker som säljs på gymmet 🙂 (givetvis beroende på vad du har för personliga mål med träning osv).

 8. Alexander: Det finns så mycket mer i det här, jag känner att jag skrapar lite på ytan bara.

  Nej, du har börjat florera uppe bland molnen. Det är klart som fan att du kan sitta och fantisera ihop tusentals effekter från kokosvatten. Problemet är att det inte finns några som helst belägg för några av dem.
  Och artikeln är vinklad anti-hitta på saker. Likt det du precis gjorde.

 9. Tack Jacob för din tydlighet i all förvirrande och spektakelinformation som idag kategoriseras som ”forskning” och ”vetenskap” men egentligen är beprövad erfarenhet baserad på i princip 1 persons egenprövning. (Funkar det för mig, så funkar det för dig resonemanget)
  Jobbar själv med kostrådgivning och förlorar numera då och då nästan orken och lusten att fortsätta… utifrån att så mycket tid går åt till att förklara och försvara den faktiska forskningen som ändå bygger på publicerade större studier på befolkningsnivå.
  Till skillnad från att man självklart behöver individanpassa sina råd.
  Det paradoxala är att vissa ”kostmode trender” är lika genomslagskraftiga på generell nivå och det kan då personer ta till sig rakt över.. som olika dieter och kokosvatten och nu även Kombucha , http://svenskkombucha.se/index-se.html
  som marknadsförs som ”hälsoprodukt” och mina klienter anser att…// ””- Ja.. det är ju socker i..men det äts ju upp av svampen i produkten..”” (ja..eller hur..;)
  Det är så otroligt mycket ologik som man får försöka tråckla sig runt när man faktiskt VILL hjälpa personer optimera sin kost näringsmässigt. De vill verkligen tro på vidskepelse hellre än fakta.
  Tack som sagt för att du orkar!! Jag beundrar dig i detta och i din drivkraft att hålla dig uppdaterad och ärligt öppen till även nya rön på god evidensbaserad grund!
  Lotta

 10. Instämmer med föregående kommentar 🙂
  Tack för att du orkar förmedla information som är vetenskapligt grundad. Hoppas du orkar stå ut med alla personer som tycker att vetenskap är det man ska hålla sig borta ifrån medan tro, tycke och spekulativa studier är den ”sanna” vetenskapen.
  Det är så jäkla ironiskt att vissa personer blir så upprörda när du gör sammanställning och skriver texter som är till för att faktiskt hjälpa dem. Synd att kost/hälsa/träning väcker samma beteende som religiös fanatism.
  Hur som helst tack! (Jag kände att jag ville skriva en positiv kommentar eftersom det generellt är så att det är de fanatiska personerna som orkar/väljer att kommentera samtidigt som de som håller med/uppskattar texterna etc. inte kommenterar. Det är ofta en liten klick personer som låter mest…)

 11. Jacob Gudiol: Det där är ingen forskare. Det där är en äldre man med skägg och mustasch som flummar framför en kamera

  Du skulle ta och läsa några av hans publikationer eller böcker. Jag tror att du skulle kunna lära dig en hel del om hur vatten fungerar och på så sätt förstå att det är skillnad på vatten och vatten. Vill du hitta dem kan jag rekommendera google.

 12. Martin E: Du skulle ta och läsa några av hans publikationer eller böcker.

  Det han påstår är ungefär lika troligt som att någon skulle bevisa att det bor utomjordingar på månen. Vill du slösa din tid och pengar på att följa det där och köpa produkterna som rekommenderas så fine. De med lite mer förnuft skiter så klart i det.

 13. Yeah, efter LCHF-maffian kommer nu den lummiga wellnessrörelsen… Synd, att dina artiklar alltid känns vinklad så, att du kan hacka på ngn av ”grupperna”, du inte har något förståelse för. Varför kokosvatten? Inget är godare och känns bättre efter ett hot yoga pass…

 14. Tanja
  Om du läser artiklarna skulle jag säga att väldigt få är ”vinklade”. Och den förhållandevis lilla andel som riktas sig kring ämnen som är ”populära” så är dessa aktuella frågeställningar aktuella just pga. det är en hype. Och att Gudiol granskar den forskning som finns kring de aktuella frågeställningarna borde för människor utan någon manisk besatthet vara intressant och även schysst.
  Avslutningsvis måste jag säga att jag alltid förundras över när folk skriver kommentarer om hur fruktansvärd Gudiol är mot exempelvis LCHF, och så läser man artikeln och ser kanske någon raljant kommentar, men i övrigt en väldigt strukturerad och förklarande text. Den ”vinkling” som finns kommer nog från personens egna upplevelse av texten eftersom den säger något som personen inte trott på från första början vilket kanske upplevs som ett påhopp.
  Jag gissar att du trott att kokosvatten har haft magiska egenskaper (ja, jag överdrivet lite) och därför tar du illa vid dig när du läser en text som inte verifierar detta. Kul att du gillar det dock, för dig och för företaget som säljer vattnet.

 15. Jacob Gudiol: Det han påstår är ungefär lika troligt som att någon skulle bevisa att det bor utomjordingar på månen. Vill du slösa din tid och pengar på att följa det där och köpa produkterna som rekommenderas så fine. De med lite mer förnuft skiter så klart i det.

  Jag förstår din reaktion, jag reagerade på ungefär samma sätt när jag kom i kontakt med hans forskning. Han är dock inte vilken tomte som helst utan är en forskare med gott renommé i sitt gebit. Flera av hans experiment har dessutom replikerats av flera andra forskarlag. Var det något specifikt som du hakade upp dig på? Det hade varit intressant att få veta varför du avvisar det han säger så starkt. Jag kanske kan bemöta dina invändningar.
  Jag tycker samtidigt att det är trevlig att du bryr dig om hur jag spenderar min tid och mina pengar, men det sköna i kråksången är att det är nästan gratis. Jag dricker inga andra drycker än rent vatten då detta är det bästa sättet att få i sig vätska.

 16. Kul att du tar upp det men du vet nog att nån massmedietidning tog upp det för flera månader sedan. De ska ha intervjuat nån expert som bl.a ska ha sagt: ”Trenddryckerna är fulla med socker”.
  Som två andra skriver så är det bra att du orkar skriva sanningen om bl.a trender som försöker blåsa folk. Jag uppskattar dina artiklar men vet inte alltid vad jag ska skriva som inte redan är sagt.

 17. Alexander:
  Många naturläkare har föreslagit kokos i alla former även när forskarna sa att kokos inte var bra, så hypen är inte från ingenting.

  Fast jo. Om en ”naturläkare” påstår något är det ju från ingenting. Ungefär som är ”näringsteraputer” påstår saker. Ett utlåtande från en person som beskriver sig själv som något av dessa är faktiskt inte värt någonting. Noll. Nada.

  Martin E:
  Här en forskare som hävdar motsatsen, dvs att kokosvatten påverkar våra celler. Kolla gärna på hela föreläsningen, men specifikt nänmer han just kokosvatten 13:35 in i filmen.
  https://www.youtube.com/watch?v=p9UC0chfXcg

  För det första tycker jag att man skall vara ytterst kritisk mot TEDx. Det är inte nödvändigtvis dåligt, men de verkar inte ha jättehöga krav på sina deltagare direkt. Det verkar vara en sorts B-version av TED Talks.
  Men med det sagt, jag kollade upp hans hemsida: http://faculty.washington.edu/ghp/cv/
  Det jag reagerar på är tre saker. (1) Hans publikationer som – givet titlarna – verkar påstå mer ”sexiga” saker är inte alls publicerade i samma typ av tidskrifter eller bokförlag som den mer tekniska forskningen. (2) Anmärkningsvärt många publikationer är i form av antologikapitel och det finns ingen uppdelning i refereegranskade publikationer kontra icke refereegranskade. Det senare är annars legio i ett akademiskt CV. Det hör helt enkelt till redligheten att man uppger i vilken mån vissa saker granskats av forskarsamhället och vilka saker som inte gjort det. Nu luras läsaren att tro att allt det där har samma status. (3) Jag ser i ärlighetens namn inte en enda titel av det som verkar vara vetenskapliga tidskriftsartiklar som på något vis verkar diskutera det som denna tråd diskuterar. Det finns tyvärr många forskare som sysslar med väldigt grundläggande forskning på mekanismnivå, och som baserat på det gärna pratar om livsstil. Några LCHF-förespråkare som exempelvis är extremt fokuserade på biokemi och endokrinologi har gjort liknande svaga slutledningar. Jag kan för all del förstå det – är man expert i A som inte är helt orelaterat till B så vill man säkerligen gärna uttala sig om B. Men det är inte alltid ett särskilt klokt beslut.

 18. Snygg sågning Nicklas. Jag hade dock inte läst någons cv för att se vad personen ifråga har åstadkommit. Här kan man kolla istället: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gquery/?term=Pollack+GH%5BAuthor%5D
  Hittar inget där heller om kokosvatten.
  Jag erkänner att jag medvetet placerade mig lite utanför trådens innehåll för att visa att det är skillnad på det som vi tror oss veta är samma sak och att vi påverkas på ett sätt som vi tidigare inte visste. Ingen nappade, vad det beror på kan man spekulera i.
  Låt mig kommentera själva studien som utgör underlaget till artikeln istället. På vilket sätt tillför den ny kunskap? Trodde verkligen författarna att det skulle vara någon skillnad i att dricka kokosvatten vid ett enda tillfälle? Ungefär som att man skulle få signifikant högre nivåer av vitamin D i blodet om man äter ett piller. Effekten man letar efter känns oproportionerlig i förhållande till det stimuli man anlägger. https://en.wikipedia.org/wiki/Weber%E2%80%93Fechner_law
  Jag skulle klassificera den som trams och något som aldrig borde genomförts. Metoden känns tveksam, det känns lite som att leta efter ett gruskorn med en grävskopa.

 19. Emil:
  Tanja
  Om du läser artiklarna skulle jag säga att väldigt få är ”vinklade”. Och den förhållandevis lilla andel som riktas sig kring ämnen som är ”populära”så är dessa aktuella frågeställningar aktuella just pga. det är en hype. Och att Gudiol granskar den forskning som finns kring de aktuella frågeställningarna borde för människor utan någon manisk besatthet vara intressant och även schysst.
  Avslutningsvis måste jag säga att jag alltid förundras över när folk skriver kommentarer om hur fruktansvärd Gudiol är mot exempelvis LCHF, och så läser man artikeln och ser kanske någon raljant kommentar, men i övrigt en väldigt strukturerad och förklarande text. Den ”vinkling” som finns kommer nog från personens egna upplevelse av texten eftersom den säger något som personen inte trott på från första början vilket kanske upplevs som ett påhopp.
  Jag gissar att du trott att kokosvatten har haft magiska egenskaper (ja, jag överdrivet lite)och därför tar du illa vid dig när du läser en text som inte verifierar detta. Kul att du gillar det dock, för dig och för företaget som säljer vattnet.

  Du överdriver inte, du fantiserar. O det är just den attityden ( är du inte med mig, är du dum i huvud ), som är så tråkig o rätt vanlig på den här sidan

 20. Martin E:
  Snygg sågning Nicklas. Jag hade dock inte läst någons cv för att se vad personen ifråga har åstadkommit. Här kan man kolla istället: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gquery/?term=Pollack+GH%5BAuthor%5D

  Allt det där finns i CV:t. I CV:t redovisar man publikationerna plus annan akademisk meritering (tjänster man innehaft, sin undervisning, sina anslag, sina priser etc.). Här har du hans publikationslista också: http://faculty.washington.edu/ghp/publications/
  Men för övrigt letade jag lite mer. Dels verkar han gillas av ”Dr. Mercola” och då ska varningsklockorna ringa! http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/01/29/dr-pollack-on-structured-water.aspx
  Sedan såg jag också att bokförlaget Ebner & Sons, som säljer alla hans egenförfattade böcker, är – tada! – hans eget bokförlag: http://www.ebnerandsons.com/
  Att ha ett eget bokförlag kan vara väldigt smart av flera anledningar. Men jag tycker ändå att helhetsintrycket av Pollack mer pekar åt att han är en forskare (säkerligen är utmärkt i sitt ämne) som gärna kommer med lite ”häftiga” idéer och förklaringar till hur saker och ting är. Tyvärr finns många sådana amerikanska forskare. I vissa avseenden är den amerikanska entreprenörskulturen härlig tycker jag. Men inom vetenskapen är den ytterst problematiskt.

 21. Tanja: Du överdriver inte, du fantiserar. O det är just den attityden ( är du inte med mig, är du dum i huvud ), som är så tråkig o rätt vanlig på den här sidan

  Jag märker att du missade poängen med min kommentar totalt. Det var synd.

 22. Nicklas, jag noterar att du fortfarande bara ägnar dig åt att diskreditera Gerald Pollack. Är man med i TEDx är man en andra klassens forskare. Råkar du nämnas av Dr Mercola är du inte vatten värd. Som forskare inom ett ämne som inte är så sexigt så tar man kanske chansen att marknadsföra sin forskning så gott det går.
  Jag har läst några av hans böcker och sett ett flertal föreläsningar med honom på youtube och han är en forskare som är noga med att påtala vad som är känt och vad som är spekulation. Han verkar dessutom vara vetenskaplig i den bemärkelsen att han har en nyfikenhet och öppenhet inför nya idéer, något som många på den har sidan tycks sakna.
  Jag förstår varför hans forskning är problematisk, har man målat fast sig i kaloriträsket blir det jobbigt om kroppen kan använda t.ex. infrarött ljus som energikälla.

 23. Emil: Jag märker att du missade poängen med min kommentar totalt. Det var synd.

  Snygg härskarteknik

 24. Martin E:
  Han verkar dessutom vara vetenskaplig i den bemärkelsen att han har en nyfikenhet och öppenhet inför nya idéer, något som många på den har sidan tycks sakna.
  Jag förstår varför hans forskning är problematisk, har man målat fast sig i kaloriträsket blir det jobbigt om kroppen kan använda t.ex. infrarött ljus som energikälla.

  Ja så är det. Hans revolutionära upptäckter skrämmer mig, jag som är rädd för allt annat här i mitt kaloriträsk. Ja, så måste det ju vara.

 25. Tanja: Snygg härskarteknik

  Suck, nej det där var inte härskarteknik. Läs vad jag skrev en gång till så borde du förstå att mitt första svar inte var ett ”är du inte med mig, är du dum i huvudet”-svar.
  Det är för mig totalt obegripligt att du väljer att tolka svaret på det sättet.
  Men eftersom du sedan trodde att jag använde härskarteknik i mitt nästa svar så vågar jag inte gissa vad du tycker om det här svaret.
  Jag ville inte med mitt första svar varken förnedra dig eller hävda att du är en idiot. Jag skrev dock en raljerande kommentar i slutet men jag trodde inte den var alltför kränkande. Det är dock lite komiskt med hur folk reagerar kring obskyra livsmedel av olika slag som folk fastnar för. Det verkar vara så mycket känslor kopplade till dem…
  Jag själv väljer något livsmedel eller krydda eller dylikt i tron om att det är nyttigt även om jag vet att det inte finns någon större forskning kring det som talar för det jag tror/hoppas på, jag hoppas dock att jag kan hantera kritik om någon påpekar detta för mig. Vi gör alla, mer eller mindre, lite konstiga saker/val som inte alltid är rationella, men det mest hälsosamma kring sådana saker är att inte övertänka eller lägga oproportionerligt stor vikt vid dem. Pga. mina föräldrar (ja, jag skyller på dem) så äter jag hela vitpepparkorn när magsjuka går (iaf i familjen eller bland nära vänner). Jag vet att det inte finns några bevis för att det är bra och skulle någon säga att jag är en dåre så antar jag att jag är det, men jag skulle inte ställa mig med en fana på plattan och skrika ut min vrede för att någon kritiserar mitt val eller inte håller med mig.
  Nåväl, det får räcka så här. Hoppas att du trots allt läser svaret igen och förstår att det jag skrev faktiskt inte var ”är du inte med mig, är du dum i huvudet”.

 26. Köpte ett stort & kallt glas kokosvatten för 15$ när jag låg och brände på stranden i Miami Beach förra våren. I motsvarande situation blir det traditionellt sätt en kall pilsner för mig men kokosvattnet var nog fasen ännu godare! Har aldrig smakat sen dess…

 27. Hej
  Länkar till en sida som sammanfattar de olika studier som gjorts på kokosolja. Som jacob påpekar verkar det inte finnas studier på kokosoljan i sig, utan enbart på enskilda av oljans fettsyror.
  ”Majoriteten av de studier som påvisar positiva effekter av kokosolja är experimentella studier (in vitro) eller djurstudier, medan humanstudierna ofta endast studerat effekter av vissa komponenter som finns i kokosolja, inte av kokosolja i sin helhet”
  http://nutritionsfakta.se/2016/09/05/kokosolja-en-koko-ide/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *