Väldigt överraskande nyheter idag gott folk. Mätning av ketoner för att se till att man är i ”optimal fettförbränning” har visat sig inte fungera. Margareta Lundström har mätt sina ketoner dagligen i 8 månader och resultatet är en viktnedgång på ynka 3 kilo. Fullständigt överraskande…..eller inte.
Så här skrev jag för ungefär ett halvår sen i inlägget Nutritional Ketosis – lösningen eller en ”hail mary”?:

Min gissning när det gäller Monique och Margareta är att de kommer gå ner i vikt till en början, det gör de flesta människor som förändrar sin kost. Efterhand kommer de att lära sig tillaga eller införskaffa god mat som passar med deras nya påhittade förklaring till varför man blir fet oavsett kalorier och då kommer de att äta för mycket kalorier igen och återigen börja gå upp i vikt.

Jag fick inte helt rätt eftersom det egentligen aldrig blev någon viktnedgång för Margareta. Hon hittade ett sätt att stoppa i sig kalorierna väldigt fort verkar det som. Monique verkar inte uppge hur hennes vikt har förändrats på sin blogg. Jag kan inte hitta det i alla fall. Men ganska regelbundet skriver dock Monique inlägg om ketoner och är hon berättar att hon mäter på sig själv. Samtidigt är det alltid inkluderat en länk till var du kan köpa en mätare själv där hon tjänar pengar på om någon använder länken och köper en mätare.
Man kan tycka att resultat som de här borde få personerna i fråga att inse att de kanske siktar mot fel mål. Tyvärr blir det istället en fantastisk föreställning av hur människor är villiga att försöka förvirra både sig själv och andra istället för att erkänna att de har fel. Så här skriver till exempel Margareta på sin blogg:

Idag vet jag precis vad som krävs för att hålla ketonnivån hög (och därmed insulinnivån låg)

Sen på kostdoktorns blogg skriver hon i en kommentar:

Det finns en parameter till som jag inte skrivit så mkt om ännu, nämligen blodsocker och därmed indirekt insulin. Den kurvan är inte med och det gör det än mer komplicerat. Viktnedgången fungerar när ketosen är optimal OCH fasteblodsockret är lågt.

Hänger du med i logiken? För jag gör det inte. I första påståendet så är insulinnivåerna låga när ketonproduktionen är hög. I andra påståendet så kan tydligen insulinet på grund av blodsockret vara förhöjd men ketosen ändå vara optimal. Två påståenden som inte går direkt hand i hand. Jag kan ju också berätta att rent fysiologiskt är inget av påståendena helt korrekt. Det är fler saker än insulinnivåer som inverkar på ketonproduktionen. Hur som helst så låter det sista citatet mest som att viktnedgången fungerar när hon inte äter något som på något sätt påverkar insulin eller blodsocker. Detta något kan jag berätta är ingenting. Så när hon inte äter eller äter väldigt lite så fungerar viktnedgången.

Blinda som leder blinda
Det hjälper inte att följa råd till punkt och pricka om råden du får är felaktiga. Akta dig dock för att påpeka detta för vissa… 😉

Förhoppningsvis är det någon som i samband med det här inser att kalorier är viktigt när det gäller vikten. Läser man kommentarerna på kostdoktorns blogg kring det här så är det dock en väldig massa som fortfarande verkar vara väldigt förvirrade. Än så länge 74 kommentarer där de flesta berättar om hur de också har problem att gå ner i vikt. I en endaste av dessa kommentarer nämns ordet kalorier 🙂
Har man helt missat vad man ska sikta på hjälper det inte hur dedikerad man är på att ställa in siktet. Tror du att det är insulinet som orsakar allting så handlar det egentligen om mer tur än skicklighet om du lyckas gå ner i vikt. De som inte lyckas gå ner i vikt när de tror det är mängden kolhydrater som spelar roll kommer med stor sannolikhet inte heller att lyckas när de tror det är insulinnivåerna och gäller mätning av ketoner som är lösningen.
En annan intressant observation är att Annika Dahlqvist redan för 7 år sen skrev om kalorier och att man kan börja räkna dessa i fall man har svårt att gå ner i vikt. Hon hade givetvis redan då märkt att det där med att bara räkna kolhydrater inte alltid fungerar men då löser det sig om man istället räknar det som spelar roll, kalorier.
På senare år har dock LCHF blivit mycket mer insnöat när det gäller dess egna felaktiga förklaringsmodell och då kan de ju inte erkänna att kalorier i sig spelar roll. Kostdoktorn skrev till exempel bara för bara två veckor sedan att det är en ätstörning att räkna kalorier, Calorie Counting and Eating Disorders. Så där har ni det alltså. Att mäta ketoner varje dag samtidigt som man för dagbok över hur mycket protein man stoppar i sig mm är ingen ätstörning. Det är till och med en rekommenderad metod enligt kostdoktorn själv. Men så fort du börjar räkna de där kalorierna så har du en ätstörning….logiskt 🙄
Avslutningsvis, så jag slipper kommentarerna som oundvikligen alltid kommer när man skriver den här typen av text kring LCHF. Jag har ingenting emot kosten. Den har onekligen hjälpt väldigt många. Jag tror personligen inte att det är farligt att äta enligt LCHF. Jag förespråkare inte SNR eller att alla ska räkna kalorier alltid. Jag får inte pengar från något stort livsmedelsföretag, brödindustrin, läkemedelsföretag, livsmedelsverket eller annan organisation av den typen.
Det enda jag vill påpeka med detta inlägg (och numera flera andra) är att fokuset på att det alltid är för mycket kolhydrater eller insulin som gör att folk inte går ner i vikt (eller gjort dem feta från början) inte stämmer. Och det är helt uppenbart av exempel som de här och en väldig massa studier på området.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

44 svar på “Ketosens misslyckande – vad kan det bero på?”
 1. Vi kan ju börja med att konstatera (som du säkert vet) att Lchf oftast hamnar som ”bäst i test” avseende viktminskning när man studerar olika koster 🙂
  Att kalorierna inte spelar nån roll för utfallet hittar du inte nån Lchf:are som skriver under på om du ser det hela som ett matematiskt problem 🙂
  Frågan är däremot ointressant eftersom vi inte lever i en glasburk
  Det som styr vikten och är ”termostatet” i all viktreglering är vår hunger
  Den styrs av våra hormoner och kosten du väljer påverkar det hormonella utfallet
  Faktorer som är riktigt intressanta är exempelvis att det hormonella utslaget hos en smal och en fet person efter samma måltid ofta är helt diametralt avseende mättnads och hungerhormoner Leptin & Ghrelin)
  Den smala blir jättehungrig innan måltiden och snabbt väldigt mätt under måltiden
  Den fete blir sällan jättehungrig men blir å andra sidan aldrig mätt utan kan egentligen gå direkt från middan till en efterrätt eller något annat kaloriintag
  Det är först när vi börjar fundera på vad det kan bero på som vi kommer närmare förståelsen över vad som driver fetman i världen
  Kolla in det här programmet om du har tid
  http://www.bbc.co.uk/programmes/b01dzfgb

 2. dufva:
  Vi kan ju börja med att konstatera (som du säkert vet) att Lchf oftast hamnar som ”bäst i test” avseende viktminskning när man studerar olika koster

  Knappast. Det där är en an Ennfeldts ”sanningar” som har liten koppling till verkligheten. LCHF har i flera studier visat sig fungera som viktminskningsmetod, men med samma eller sämre resultat som andra metoder. Det som alltid framhålls som framgångsfaktorn i alla större studier är motivation och engagemang. I övrigt är det små eller inga skillnader.
  Läs gärna:
  The New England Journal of Medicine 2008: Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet
  http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0708681
  The New England Journal of Medicine 2009: Comparison of Weight-Loss Diets with Different Compositions of Fat, Protein, and Carbohydrates.
  http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0804748
  The effects of a low-carbohydrate versus low-fat diet on adipocytokines in severely obese adults: three-year follow-up of a randomized trial.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16875041

 3. Hade fler vågat lyfta tungt (för HELA kroppen!) så hade kroppsvikten generellt fått mindre betydelse. En sladdrig kropp är aldrig rolig hur smal den än är.

 4. dufva: Vi kan ju börja med att konstatera (som du säkert vet) att Lchf oftast hamnar som ”bäst i test” avseende viktminskning när man studerar olika koster 🙂

  Det beror på hur man ser på det. På längre sikt är det ingen diet som är ”bäst i test”. De hamnar alla på i princip samma resultat utan någon skillnad mellan dieter.
  På kortare sikt, upp till 3-6 månader är viktnedgången större för lågkolhydratkost i flera studier men det finns ju en rimlig förklaring till det, https://traningslara.se/varfor-vinner-aldrig-nagon-kost-mot-lagkolhydratsdieter-i-studier/

  dufva: Frågan är däremot ointressant eftersom vi inte lever i en glasburk
  Det som styr vikten och är ”termostatet” i all viktreglering är vår hunger
  Den styrs av våra hormoner och kosten du väljer påverkar det hormonella utfallet

  Det är verkligen inte en ointressant fråga eftersom den är grunden till allt. Man måste ha med den i beaktande vilket exemplet här ovanför visar väldigt väl. Glömmer man bort den går det inte att säga om det man gör kommer fungera.
  Sen stämmer det givetvis att hunger mm är väldigt viktigt. Men det är inte avgörande egentligen, https://traningslara.se/fasta-pa-riktigt/
  I övrigt handlar mer eller mindre allting jag skriver om kost här på sidan hur fel mat gör så att folk lätt äter för mycket kalorier och går upp i vikt. Så jag är väl medveten om att mättnad och påverkan från olika typer av mat är väldigt viktig.

 5. dufva:
  Vi kan ju börja med att konstatera (som du säkert vet) att Lchf oftast hamnar som ”bäst i test” avseende viktminskning när man studerar olika koster

  Det beror väl på hur länge man studerar dieterna? Har du sett nån långtidsstudie som visar nån större skillnad mellan olika dieter?
  Menar du att hungern bara styrs av hormoner?

 6. ”Det som styr vikten och är ”termostatet” i all viktreglering är vår hunger”
  Nej, det som styr vikten är vad du stoppar i munnen. Det är visserligen otänkbart för många människor men man kan faktiskt vara hungrig och välja att inte äta.

 7. Men du tjänar ju pengar på att sälja din berättelse och då är det klart att du angriper andras berättelser (oftast i form av halmdockor dock).
  Vad gäller ketoner så har jag frågat 100 gånger var de fått ”optimal ketos”-nivån ifrån utan att få något svar, den verkar alltså påhittad.
  Annars fungerar ketonmätning och kalorimätning ungefär lika bra. När man kollar sambandet mellan ketos (och låtsas att högre ketos lika med mer viktnedgång) så saknas det korrelation mellan nivån av viktnedgång och nivån på ketonerna. Samma sak med kaloriräkning (där jag fört in paleolites, tommy tappars, mina egne och ett par till personers mätvärden) kalorinivån har inget samband med viktnedgången.
  Däremot gäller för båda att den som över tid försöker hålla uppe ketonerna eller nere kalorierna går ned i vikt.

 8. MJ: Men du tjänar ju pengar på att sälja din berättelse

  Vilken berättelse? Eller hittar du bara på en halmdocka ??

  MJ: andras berättelser (oftast i form av halmdockor dock).

  Det jag läst från dig är att du påstår att saker är fakta men du backar inte upp nått. Du har inte ork att läsa hela texter. Du försöker bara hitta på nått som inte stämmer med det som pressenteras. Men du kommer ALDRIG med något själv.

  MJ: Samma sak med kaloriräkning (där jag fört in paleolites, tommy tappars, mina egne och ett par till personers mätvärden) kalorinivån har inget samband med viktnedgången.

  Ni är troligen bara dåliga på att räkna och uppskatta vad ni förbränner/äter som majoriteten.

 9. ”Samma sak med kaloriräkning […] kalorinivån har inget samband med viktnedgången.”
  *skakar på huvudet*
  Det var det här jag syftade på i min kommentar igår. Religiös övertygelse som inte har något samband med verkligheten.

 10. Adam:
  Den han säljer i böcker mm.
  Vad har jag inte backat upp och vad har jag inte läst?
  Så kan det vara, men vad spelar det för roll om det finns en metod som inte går att använda praktiskt?
  AF ursprungsliv länkade förresten till en studie som visade samma brist på korrelation för kalorier och viktförändring, där hade man mätt mycket noggrant.

 11. Fredrik:
  Du menar den religiösa övertygelse som får dig att argumentera med att skaka på huvudet åt de vantrogna?

 12. MJ: Vad gäller ketoner så har jag frågat 100 gånger var de fått ”optimal ketos”-nivån ifrån utan att få något svar, den verkar alltså påhittad.

  Så att de kan börja sälja ketonmätare och stickor. Även så är det ett sett att rikta bort kritiken från att LCHF inte är nått magiskt till att lägga skulden på individen. Men ironiskt nog så är det SLV som gjort dem tjocka från början. Bara för att man ska kunna skapa ett vi och dem kollektiv. Liknar sekter lite faktiskt.
  Den är påhittad och skiljer sig från olika författare.

  MJ: Den han säljer i böcker mm.

  Så förvånad jag är att du inte en har läst boken. För då skulle du veta att det inte är någon större berättelse om baseras på vad vi borde äta och vilket som är det ultimata träningssättet för att bli bäst på allt.

  MJ: Vad har jag inte backat upp och vad har jag inte läst?

  Allt du påstår. Allt som presenterats för dig. Inne på https://traningslara.se/har-du-hort-den-om-bjornen-som-blir-tjock-av-bar/

  MJ: Så kan det vara, men vad spelar det för roll om det finns en metod som inte går att använda praktiskt?

  Bara för att folk inte är smarta nog att kunna räkna med flera faktorer och sen korigera det som är fel i första uträkningen, gör det inte opraktiskt.

  MJ: AF ursprungsliv länkade förresten till en studie som visade samma brist på korrelation för kalorier och viktförändring, där hade man mätt mycket noggrant.

  Länka gärna till den studien också.

 13. MJ: Vad har jag inte backat upp och vad har jag inte läst?

  Om jag får gissa så skulle jag säga allting du någonsin skrivit kring kost på olika internetforum. Men då jag föredrar fakta framför gissningar så säger vi bara allting du har påstått i olika kommentarer här på Tranastyrka den senaste veckan.

  MJ: AF ursprungsliv länkade förresten till en studie som visade samma brist på korrelation för kalorier och viktförändring, där hade man mätt mycket noggrant.

  Bullshit. Det finns ingen sådan studie. Kalorier är kung när det gäller viktuppgång och viktnedgång. Det finns ingen studie som ens lämnat någon tvekan i den frågan och om det skulle funnit så är det fel på studiens utförande.
  Som bäst kan man önska sig någon mindre förändring i energiförbrukning och liknande men vi pratar om kanske 100 kcal åt olika håll. I slutändan är det ändå kaloriunderskott som behövs.

 14. Adam:
  Det där sektargumentet är lite slitet och låter mest som när en kyrka anklagar en annan för att tro fel.
  Jag tycker att ”optimal ketos” verkar definieras lika eller ganska lika och vad jag lyckats med är att spåra det tillbaka till Attia. Men aldrig något om hur man kommit fram till att det skulle vara en optimal nivå. (Däremot är det ju lämpligt med en optimal nivå eftersom det blir mycket svårare att motbevisa korrelation).
  Varför skulle en berättelse kräva en enkel metod?
  Du får nog precisera dig lite mer än ”allt”.
  Jo faktiskt. Om folk är för dumma för att använda den smarta metoden så är inte metoden praktiskt användbar, vilket ju också medför att metoden är dum.
  Länken ovan.
  Kolla på s. 1102 (framåt) Kaloriintag ger inte ledning för viktförändring. T.ex. så ökar nästan en tredjedel (9/31) i vikt trots kaloriunderskott och en tiondel minskar i vikt trots kaloriöverskott. Det verkar också helt saknas samband mellan mängden kaloriöverskott och viktöjning (t.ex. tre personer med samma viktökning på 0,5kg men med kaloriöverskott på 500, 1500 respektive 3200 kcal) Man kan också se att bara 60% (19 personer) stämmer in på att kaloriöverskott skulle ge viktökning och kaloriunderskott skulle ge viktminskning . Resten går alltså upp på kaloriunderskott och ner på kaloriöverskott.
  Så även forskare med noggranna mätmetoder är för korkade för att kunna applicera den smarta kcal-metoden i praktiken.

 15. Hej
  Det var inte många bokstäver som stämde i beskrivningen av mig. Jag har full kontroll över hur många kalorier jag äter per dag även om jag inte redovisar det bloggen. Under den period i höstas när jag ökade i vikt, var jag sjuk ocå mindre än vanligt, nämligen ca 1200 kcal eller mindre per dag. Jag drack mest. Under viktminskningsperioden jag nyligen passerat åt jag ca 2000 kcal per dag, varav 85% kom från fett.
  Studera istället Jimmy Moore eller någon av de tre damerna i hans omgivning. De har alla gått ner ca 30 kg. Det var Jimmy som lärde mig mäta ketonerna i blod.

 16. När ketonmätning kom på tapeten så berättade min mor att det hände då och då på hennes jobb som undersköterska på en kvinnoklinik att de fick ta såna prov på patienter. Det gällde gravida som sökte för så svårt illamående att de inte kunde äta ordenligt. Man tog då ketonprov för att se om det var högt får då låg man lågt i kaloriintag och eventuellt behövde behandlas med näringsdropp.
  Så ketonmätning kanske bara är ett relativt dyrt sätt att räkna kalorier…

 17. Jag kan ju berätta för alla här att MJs kommentarer har blivit blockade för stunden. Han har förstört diskussionen i flera inlägg i rad nu. För läsare som verkligen vill så ta del av en diskussion som kan ge information så gör hans kommentarer bara att man inte orkar läsa igenom det som skrivs.
  Det är tråkigt att behöva blocka folk men ibland nödvändigt. Det här är tredje gången på de 5 åren som jag drivit traningslara.se och traningslara.se.
  I övrigt ska jag iväg och träna nu och senare i kväll är det champions league så jag återkommer till diskussionen först imorgon antagligen. Möjligen någon kommentar under pausen 🙂

 18. Min teori är att MJ inte förstår eller låtsas att inte förstår statistik o medelvärden. Så eftersom han ibland äter mer än balans o ändå går ner till nästa dag, och ibland mindre och går upp nästa dag, så tycker han att det ”inte funkar”. Det spelar ingen roll att det i snitt funkar både för honom o i studien jag visade på. När det gäller ketonvärden finns inga sådana samband att högre skulle vara bättre, inte ens för Jimmy Moore.

 19. Jacob Gudiol: Jag kan ju berätta för alla här att MJs kommentarer har blivit blockade för stunden. Han har förstört diskussionen i flera inlägg i rad nu

  Tack!

 20. Ska bli spännande att se på vilken blogg/hemsida MJ dyker upp och proklamerar sin seger över Gudiol. ”Han kunde inte bemöta mig med annat än halmdockor, därför blev jag blockerad!”

 21. Ketos tror jag inte på.
  Var finns deras bästa förklaring till varför ketos skulle vara bra.
  Är det bara tyckande eller finns det något vetenskapligt stöd för något i deras påståenden.
  JG om du argumenterar mot deras påståenden så borde du länka till deras bästa argument, sammanställning av information.

 22. Läser detta om Monique på Expressen (http://www.expressen.se/halsa/monique-forslund-40-sotsuget-forsvann/)
  ”Monique Forslund, 40, vägde över hundra kilo trots att hon ständigt bantade. Med LCHF blev hon av med 36 kilo och gravidformen.”
  Det är väl lite mycket begärt att hon skall tappa 30 till bara för att hon mäter ketosen. Att mäta ketos kan ju knappas i sig ha någon påverkan på vikten.
  På tal om länkar som genererar inkomster så har väl du några sådana också vill jag minnas till och med med en uppmaning att klicka, i alla fall på Traningslara.se. 😉

 23. Man må ju tro på vad man vill och har väl all rätt att uttrycka det på sin egen blogg, men dina kommentarer om Margareta är ju rent av osmakliga!

 24. MJ:
  Göte Lundgren:
  Det kommer jag påpeka varenda gång han nämns. Det är ju en hedersbetygelse för mig och ett bevis på Gudiol-sekten.

  Det kan jag tänka mig. Har du någon källa på det påståendet förresten? 😀

 25. Margareta Lundström: Det var inte många bokstäver som stämde i beskrivningen av mig

  Hej Margareta!
  Att det inte är många bokstäver som stämmer är inte så konstigt eftersom jag inte har gjort någon som helst beskrivning av dig. Jag har berättat en sak du har gjort och jag har citerat två uttalanden från dig som rent logiskt inte går ihop med varandra.

  Margareta Lundström: Studera istället Jimmy Moore eller någon av de tre damerna i hans omgivning. De har alla gått ner ca 30 kg. Det var Jimmy som lärde mig mäta ketonerna i blod.

  Vad ska studeras där? Jimmy är ju en känd mytoman när det gäller vikten. Och han har ju hållt på att åka yo-yo upp och ner i flera år nu. Så att det går nerför just nu säger inte särskilt mycket.

 26. rolf: JG om du argumenterar mot deras påståenden så borde du länka till deras bästa argument, sammanställning av information.

  Rolf, innan du säger att jag borde länka så skulle du kunna försöka att följa länkarna jag ger. För där finns informationen.

 27. Smen: Det är väl lite mycket begärt att hon skall tappa 30 till bara för att hon mäter ketosen. Att mäta ketos kan ju knappas i sig ha någon påverkan på vikten.

  Nu är ju påståendet att man går ner i vikt om man äter så man ligger i optimal ketos. Så att då begära viktnedgång hos någon som säger sig mäta för att försöka vara där är väl inte orimligt? Det är ju inte direkt jag som sagt att hon ska gå ner i vikt eller något ens något i den stilen. Jag försöker bara följa upp för att se hur väl påståendet stämde.

  Smen: På tal om länkar som genererar inkomster så har väl du några sådana också vill jag minnas till och med med en uppmaning att klicka, i alla fall på Traningslara.se. 😉

  Jo, vi ber folk titta på en film om de vill som ger oss några ören per titt. Vi säger inte ”det här är skitbra” trots att det inte finns några belägg för att därefter ge en länk där vi tjänar pengar om den som trycker på den köper produkten.
  Här på tranastyrka har jag också länkar där jag får pengar om folk köper produkten. Dessa har jag använt när jag ger boktips.

 28. Märy:
  Man må ju tro på vad man vill och har väl all rätt att uttrycka det på sin egen blogg, men dina kommentarer om Margareta är ju rent av osmakliga!

  Vilka av mina kommentarer? Att hon inte gått ner i vikt trots ketonmätning i 8 månader eller att det hon skriver i de två citaten inte går ihop?

 29. Ledsen på förhand, men det här är off-topic. Men relaterat till kommentarerna den senaste veckan.
  Det vore grymt om man, varje gång man ville skicka en kommentar, var tvungen besvara en enkel fråga som testar ens läsförståelse. Ungefär så här:
  Läs igenom inlägget en gång till och ringa in de alternativ som stämmer överrens med _dess innehåll_. Flera alternativ kan vara rätt.
  A: För viktnedgång är kalorimängd viktigare än nivåer av ketoner och insulin.
  B: Författaren är oinsatt i ämnet och behöver undervisas med diverse länkar till youtubeklipp där insulinmodellen förklaras på ett enkelt sätt.
  C: Margareta används i texten som ett exempel.
  D: Texten handlar i huvudsak om Margareta.
  E: LCHF är skadligt och dess anhängare är allmänt usla individer. De bör ta det personligt.
  1 fel svar -> Inlägget publiceras inte. IP blockeras i 10 minuter.
  2 fel svar -> Inlägget publiceras inte. IP blockeras i 1 timme
  3 fel svar -> Inlägget publiceras inte. IP blockeras i 1 månad
  Fel svar på alternativ E -> Inlägget publiceras inte. IP blockeras på livstid.

 30. Det här var väl det jag mest reagerade på när man följt Margareta och hennes kamp, och att -3 för just henne är en smärre succé:

  Jacob Gudiol: Jag fick inte helt rätt eftersom det egentligen aldrig blev någon viktnedgång för Margareta. Hon hittade ett sätt att stoppa i sig kalorierna väldigt fort verkar det som.

 31. Märy:
  Det här var väl det jag mest reagerade på när man följt Margareta och hennes kamp, och att -3 för just henne är en smärre succé:

  Om en person vars mål är att gå ner i vikt varje dag gör mätningar, håller koll på matintaget mm bara gå ner 3 kg på 8 månader trots att målet är satt klart högre så är det ett misslyckande. Och det beror i grund och botten på att personen ätit för mycket kalorier.

 32. Henrik Svedlund: Det beror väl på hur länge man studerar dieterna? Har du sett nån långtidsstudie som visar nån större skillnad mellan olika dieter?
  Menar du att hungern bara styrs av hormoner?

  Kort svar…JA!
  Men sen går det att påverka utfallet av hormonerna med hjälp av vilken sammansättning maten du äter har
  Människan har evolverat på en viss kost i årmiljoner och det är den kosten vår metabolism är anpassad till
  I dagens samhälle har vi mycket snabbt frångått ”grundreceptet” på humankost vilket ställer till problem för vårt reglersystem
  Kolla hur det ser ut i naturen för andra arter
  Det är mycket svårt att hitta någon djurart som äter sig till fetma så länge den äter sin ”naturliga kost” oavsett tillgång på föda
  Hunger/mättnad fungerar i allmänhet nära perfektion och helt utan kaloriräknande från djurens sida 🙂
  Ett lejon som vakar vid en flock på tusen antiloper blir ändå inte fet
  Han slappar då hellre i skuggan med flocken istället för att jaga tills hans kropp åter signalerar korrekt att det är dags att käka igen 🙂

 33. Mattias: Knappast. Det där är en an Ennfeldts ”sanningar” som har liten koppling till verkligheten. LCHF har i flera studier visat sig fungera som viktminskningsmetod, men med samma eller sämre resultat som andra metoder. Det som alltid framhålls som framgångsfaktorn i alla större studier är motivation och engagemang. I övrigt är det små eller inga skillnader.
  Läs gärna:
  The New England Journal of Medicine 2008: Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet
  http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0708681
  The New England Journal of Medicine 2009: Comparison of Weight-Loss Diets with Different Compositions of Fat, Protein, and Carbohydrates.
  http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0804748
  The effects of a low-carbohydrate versus low-fat diet on adipocytokines in severely obese adults: three-year follow-up of a randomized trial.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16875041

  Jag tror alla som följt de studier som publicerats under 2000-talet med koster som liknar Lchf är överens att det i allmänhet förhåller sig som jag (och Andreas säger)
  Kosten ger fördelar åtminstone på kort sikt
  På lång sikt tenderar det mesta här i världen att jämna ut sig eftersom efterlevnaden till råd i allmänhet blir sämre allteftersom tiden går i alla interventioner
  Kort sagt
  Ät Lchf som det ska göras och det funkar i allmänhet bättre än annat 🙂

 34. Fredrik:
  ”Det som styr vikten och är ”termostatet” i all viktreglering är vår hunger”
  Nej, det som styr vikten är vad du stoppar i munnen. Det är visserligen otänkbart för många människor men man kan faktiskt vara hungrig och välja att inte äta.

  Du har givetvis rätt men ändå jättefel 🙂
  Det går i allmänhet inte över tid att lura ”termostatet”
  Det är bara människor med rätt inställd termostat (naturligt slanka) som slår sig för bröstet och påstår det 🙂
  Det enda som fungerar långsiktigt är att justera ner ”termostatet” så din hunger matchar dina verkliga energiutgifter
  Det går i allmänhet att göra rätt bra om du manipulerar förhållandet mellan makronutrienterna du äter
  Sen ska jag inte påstå att det funkar 100% och för alla eftersom vi människor även styrs av åtskilliga psykologiska faktorer som minnen belöningstänk etc

 35. dufva:Jag tror alla som följt de studier som publicerats under 2000-talet med koster som liknar Lchf är överens att det i allmänhet förhåller sig som jag (och Andreas säger)

  Om du ändrar meningen till ”jag tror alla LCHFare som följt…” så stämmer nog ditt uttalande. Annars är det fel.

  dufva: Du har givetvis rätt men ändå jättefel 🙂
  Det går i allmänhet inte över tid att lura ”termostatet”

  Du kanske ska läsa länkarna som ges dufva. Total fast i över ett år och personen höll sen sin vikt stabil efter det. Det går inte direkt hand i hand med ditt påstående här ovanför eller hur?
  https://traningslara.se/fasta-pa-riktigt/
  Man kan givetvis göra en viktnedgång lättare eller svårare för sig och att få kroppen att arbeta lite mer med en själv genom att välja bra livsmedel gör det givetvis lättare och chansen att man lyckas är större. Men alla sätt kan fungera. Så ditt snack om att ”det enda som fungerar” är felaktigt.

 36. Hej! Jag är glad att du tar dig tid (och ork) att plocka fram detta om LCHF. Har följt framför allt träningslära rätt länge men även här. Personligen tycker jag LCHF:arna blir väldigt tröttsamma. Sen i övrigt verkar inte svenskar ha så bra koll på källkritiken. Man blir smalare om man inte äter. Det behöver man inte studera några ketos-mätningar för att förstå. Vissa verkar tro att deras kroppar går emot alla fysikens lagar. Finns väldigt många länder där människorna har svårt att få tag i mat, skulle dessa människor leva under dessa förhållanden skulle de gå ner i vikt.
  Tummen upp Jacob!

 37. Kan någon förklara varför Margareta och vissa andra tycker att -3kg är en succé? Hon skriver på sin blogg att hon lika gärna kunde gått +30kg under samma tid. Jag hänger inte riktigt med.

 38. M.A: Personligen tycker jag LCHF:arna blir väldigt tröttsamma.

  Jag tänkte bara påpeka att man kan vara LCHF:are och SAMTIDIGT tycka att denna blogg har bra information (bättre än ex. Kostdoktorn). Dina LCHF:are kommer att bli ännu mer tröttsamma om du vill prata i ”vi mot dom”-termer. Lägg till ”vissa” innan LCHF:are så kommer du undan detta. Är det några som kan vara lika stora stolpskott som vissa LCHF:are är det vissa LCHF-motståndare.

 39. Nathalie Euezian:
  Kan någon förklara varför Margareta och vissa andra tycker att -3kg är en succé? Hon skriver på sin blogg att hon lika gärna kunde gått +30kg under samma tid. Jag hänger inte riktigt med.

  Jag antar att de menar att hon hade gått upp i vikt om hon inte hade mätt sina ketoner. Det är mätningen som är det magiska.

 40. KNJ: Jag tänkte bara påpeka att man kan vara LCHF:are och SAMTIDIGT tycka att denna blogg har bra information (bättre än ex. Kostdoktorn). Dina LCHF:are kommer att bli ännu mer tröttsamma om du vill prata i ”vi mot dom”-termer. Lägg till ”vissa” innan LCHF:are så kommer du undan detta. Är det några som kan vara lika stora stolpskott som vissa LCHF:are är det vissa LCHF-motståndare.

  Ja, det har du rätt i. Noterat. Jag är på inget plan intresserad av att diskutera i ”vi-mot-dom” termer. Givetvis får man läsa här (eller vart man nu vill för den delen) om man äter LCHF, det har egentligen inte med saken att göra. Jag ska hur som helst i fortsättning tänka på hur jag formulerar mig. Trevlig helg!

 41. M.A: Ja, det har du rätt i. Noterat. Jag är på inget plan intresserad av att diskutera i ”vi-mot-dom” termer. Givetvis får man läsa här (eller vart man nu vill för den delen) om man äter LCHF, det har egentligen inte med saken att göra. Jag ska hur som helst i fortsättning tänka på hur jag formulerar mig. Trevlig helg!

  Visst finns det några som verkar tillhöra ”LCHF-sidan” som skriver en del trams här. Jag vill dock inte likställas med dessa och det är lätt att dra alla över samma kant då det mest är tramset som folk märker av. Jag ville bara påpeka att vi som äter enligt LCHF inte är en homogen grupp där alla tycker lika. 🙂 Ha det gott!

 42. Det enda jag med säkerhet vet är att jag tappat nästan tjugo kilo det senaste året och satt i mig mellan 2500 och 3500kcal per dag och har en förbrukning på runt 2000 kcal per dag. Det enda jag ändrat är att jag inte längre äter mängder av kolhydrater. Det borde ju tyda på att det inte bara handlar om kalorier in och kalorier ut, tycker jag.

 43. Och de som inte går ner i vikt gör vilken fel då Ola? Om det nu inte är kalorierna som avgör i slutändan då dvs?
  Den mer rimliga lösningen än att vissa människor kan äta hur mycket de vill och ändå hålla vikten är ju att du inte har någon större koll på din förbrukning nu eller förr. Vad du åt förr och vad du precis äter nu. Och det är inget att skämmas över eller bli irriterad över att jag säger. Det är visat många gånger om att folk överlag har väldigt dålig koll. Även de som påstår sig ha väldigt bra koll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *